usp icons
Al 123.259 woningen zijn geïsoleerd met de Isolatieshop

Dakisolatie

Dakisolatie is erg belangrijk, want gemiddeld gaat zo’n 25% tot 30% van de warmte in een huis verloren via het dak. Door het aanbrengen van platdak isolatie of hellenddak isolatie houd je de warmte in je huis en dat zorgt voor een warme en aangename woning. Bovendien bespaar je hiermee op je energierekening. Dakisolatie is dus om meerdere redenen een slimme investering; of je nu van binnenuit isoleert of van buitenaf isolatie aanbrengt. Je hoeft het isoleren van je dak niet per se uit te besteden, want meestal is dit eenvoudig zelf te plaatsen.

Waar wil je dakisolatie plaatsen?

Een plat dak of een schuin dak isoleren? Deze isolatie-doelen zijn erg verschillend van elkaar en vragen daarom om hun eigen isolatiemateriaal en toepassing. Klik op één van bovenstaande afbeeldingen voor uitgebreide informatie. Hieronder geven we een korte uitleg over de isolatie van een plat dak en een hellend dak.

Schuin dak (Hellend dak) isoleren

Hellende daken worden vaak van binnenuit geïsoleerd, meestal via de zolder. Veelgebruikte materialen hierbij zijn PIRsteenwolglaswolminerale wol en houtvezel. Na het plaatsen van de isolatie, kun je de constructie zelf afwerken met gipsplaten.

Je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van onze maatwerk-oplossingen ( PIR met gips PIR met OSB of PIR met Fermacell). Dit scheelt je tijd en levert ook meteen een mooie afwerking op.

Hellende daken kunnen ook van buitenaf geïsoleerd worden, bijvoorbeeld met PIR renovatieplaten. Deze platen zijn al voorzien van drie tengels. Je kunt ze hierdoor snel en eenvoudig aanbrengen op een bestaand dakbeschot.

Schuin dak (Hellend dak) isoleren

Een platdak isoleren

Voor de isolatie van een plat dak worden meestal PIR-isolatieplaten gebruikt. Deze platen zijn drukvast en beloopbaar. Dat is handig wanneer je een plat dak van buitenaf isoleert, want je kunt dan (met beleid) over de platen lopen. PIR heeft bovendien een hoge isolatiewaarde. Zelfs met een dunne plaat PIR bereik je al een goede Rd-waarde.

Bij het isoleren van een plat dak is het mogelijk om van buitenaf of van binnenuit te isoleren. Bij isolatie van buiten af wordt de isolatie direct onder de dakbedekking geplaatst. Voor deze toepassing wordt meestal voor PIR of XPS gekozen. Het resultaat is een warm-dak-constructie.

Je kunt je platte dak ook van binnenuit isoleren. Je plaatst de isolatie dan vanuit de binnenkant van de ruimte tegen de onderkant van het platte dak. Voor deze toepassing wordt meestal gebruik gemaakt van  steenwolglaswolminerale wol of houtvezelplaten. Deze manier van isoleren heet een koud-dak-constructie. Om problemen te voorkomen met vocht adviseren wij om gebruik te maken van een folie.

Een platdak isoleren

Schuin dak isoleren accessoires & isolatiefolies

Deze folies en toebehoren worden vaak gebruikt voor het ondersteunen, bevestigen en afwerken van dakisolatie:

 • Dampremmende folie: Een dampremmende folie voorkomt dat er vocht van binnenuit (warme kant) in je constructie en isolatiemateriaal kan trekken. Een dampremmende folie is vaak waterdicht (waterkerend) om zo water van binnenuit tegen te houden na het aanbrengen van dakisolatie.
 • Purschuim: De Isolatieshop Iso-Fix NBS is een gebruiksklaar PU-lijmschuim en is speciaal geschikt voor het snel verlijmen en monteren van isolatieplaatmateriaal en afwerkplaten tijdens dakisolatie.
 • Ventilatielat: Gebruik deze ventilatielat van geïmpregneerd vurenhout als rachelwerk achter je isolatieplaten tijdens dakisolatie van binnenuit. De inkepingen in de lat zorgen voor een verbeterde ventilatie achter de isolatie. Op die manier kun je eventuele vochtproblemen voorkomen.
 • Afstandschroeven: Gebruik deze afstandschroeven met plug als je een goed uitgevlakt regelwerk wilt. Je stelt de panlatten of ventilatielatten eenvoudig na via het speciale schroefdraad en hoeft daardoor geen opvulplaatjes meer te gebruiken.

Dakisolatie buitenzijde schuin dak

Heb je dakisolatie nodig voor de buitenzijde van je woning? De Isolatieshop heeft hier verschillende mogelijkheden voor, zowel voor isolatie bij nieuwbouw als bij na-isolatie. Bij de na-isolatie van de buitenzijde van een schuindak kun je gebruik maken van PIR-platen of, nog makkelijker, onze  PIR renovatieplaten. Dit zijn PIR-platen waar de stoftengels al op verlijmd zijn. Deze PIR renovatieplaten zijn voorzien van 3 vurenhouten tengels waarvan er één verspringend verlijmd is voor de overlap van de platen onderling. De platen zijn licht van gewicht en gemakkelijk te verzagen en te verwerken op een bestaande dakbeschot van buitenaf. Als je geen bestaand dakbeschot hebt, kun je jouw schuine dak isoleren met zelfdragende dakplaten. Deze dak elementen kun je direct aanbrengen op balklagen, muurplaten of gordingen. Bij nieuwbouw is het makkelijker om isolatie van buitenaf aan te brengen, omdat je dan niet eerst dakpannen en panlatten hoeft te verwijderen. Ook bij nieuwbouw raden wij PIR-isolatie aan vanwege de hoge isolatiewaarde.

Dakisolatie buitenzijde schuin dak

Dakisolatie buitenzijde platdak

Bij na-isolatie van een platdak moet je rekening houden met de dampremmende laag die op het dak ligt. Dit kan EPDM-folie of bitumen zijn. Vanwege de dampremmende laag is steenwolglaswolminerale wol of houtwol een goede keuze om aan de binnenzijde van het dak te plaatsen. Daaronder plaats je klimaatfolie en een houten regelwerk, zodat je hier later gipsplaten tegenaan kunt zetten voor de afwerking. Het isoleren van een platdak van bovenaf (van de buitenzijde) raden wij af, omdat dit negatieve gevolgen heeft voor de waterafvoer van het dak. Meer weten over isolatieplaten?

Garage of schuur isoleren

Wil je een plat dak van een garage of schuur isoleren? Bekijk dan onze pagina 'een garage of schuur isoleren' waarbij we aan de hand van verschillende voorbeelden uitleggen hoe je de isolatie van een schuur of garage aanpakt. Heb je nog vragen over de isolatie van je dak? Neem gerust contact met ons op.

Dakisolatie buitenzijde platdak
Subsidie op Dakisolatie

Subsidie op Dakisolatie

 • Alle aanpassingen aan de dakisolatie moeten worden aangebracht op de bestaande thermische omhulling/constructie.
 • De aanvraag voor subsidie dient binnen 12 maanden na het uitvoeren van het eerste isolatiewerk ingediend te worden.
 • Om voor subsidie op dakisolatie in aanmerking te komen, dient de plaatsing van de materialen te gebeuren via een professioneel bedrijf..

Dakisolatie geldt als 1 isolatiemaatregel. Je komt in aanmerking voor subsidie bij het aanbrengen van een isolatiemaatregel. Dit is anders ten opzichte van 2022. Wil je nog een tweede isolatiemaatregel aanbrengen? Wanneer je dit binnen 24 maanden doet, wordt de subsidie die je krijgt op je eerste isolatiemaatregel verdubbeld tot wel bijna 30% van de isolatiekosten. Om hieraan te voldoen kan je denken aan andere isolatiemaatregelen, zoals een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Naast dakisolatie kun je ook denken aan vloer- of muurisolatie. Subsidievereisten dakisolatie:

 • Subsidiebedrag per m² : € 30
 • Minimaal benodigde m² : 20
 • Maximaal m² : 200
 • Minimale Rd-waarde [m 2 K/W] : 3,5

Dakisolatie RVO:  lijst kwalificerende materialen

Ventilatie na Dakisolatie

Ventilatie na Dakisolatie

Ventilatie is een zeer belangrijk aspect van dakisolatie. Ventilatie is direct gerelateerd aan de ophoping van vocht aan beide zijden van het isolatiemateriaal nadat dakisolatie is aangebracht.

Door te zorgen voor de juiste luchtstromen zal schimmel en beschadigd isolatiemateriaal worden verminderd door de vorming van watercondensatie te beperken. Dit kan door de juiste isolatiefolies aan te brengen en ervoor te zorgen dat de juiste ruimte binnen verschillende delen van de dakisolatieconstructie behouden blijft.

Als je isolatieplaten zoals PIR-platen gebruikt, moet je ventilatielatten gebruiken en ervoor zorgen dat het dak geschikte ventilatieopeningen heeft om de luchtstroom te verbeteren.

Als je glaswol of steenwol gebruikt, dan zorgt het kiezen van materialen met folies, of de juiste dampopen folie (buiten) en dampremmende folie (binnen) folie ervoor dat je isolatiemateriaal droog blijft.

Het is erg belangrijk op te merken dat isolatiematerialen zoals glaswol en steenwol ventilatie nodig hebben om te ademen en droog te blijven.

Het bouwbesluit over dakisolatie

Het bouwbesluit over dakisolatie

Als je besluit je dak te renoveren, moet je rekening houden met het Bouwbesluit. Hierin staat aan welke Rc-waarde uw dak moet voldoen. Dit is de isolatiewaarde van de totale constructie. De constructie in z'n geheel, dus inclusief bevestigingsmaterialen moet een bepaalde isolatiewaarde halen. Binnen het nieuwbouwbesluit van 1 januari 2021 heeft er een overgang plaatsgevonden van EPC naar BENG en daarnaast zijn de Rc-waarden voor thermische isolatie aangepast (hoger) voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw. De nieuwe, aangepaste rekenmethode kan ertoe leiden dat er weliswaar een hogere Rc-waarde is, maar ook dat er niet automatisch meer dakisolatie nodig is.

 • Voor bestaande dakisolatie constructies was de minimale Rc-waarde voor 2020: 2,0 m²K/W, deze is verhoogd naar 2,1 m²K/W
 • Voor nieuwe dakisolatie constructies was de minimale Rc-waarde voor 2020 6,0 m²K/W, deze is verhoogd tot 6,3 m²K/W

Renovatie Volgens het Bouwbesluit, artikel 5.6 lid 1: Als je een deel van de constructie wilt vergroten of wijzigen, is de ondergrens van de thermische isolatie Rc = 1,3 m2K/W.

Waarom is dakisolatie belangrijk?

Zoals gezegd gaat meer dan een kwart van de warmte in een niet geïsoleerde constructie via het dak verloren. De meest eenvoudige en effectieve manier om dit grote energieverlies te voorkomen, is door je hellenddakplatdak of  zolder goed te isoleren. Je huis of bedrijf voelt veel comfortabeler aan als er het hele jaar door een constante temperatuur is. Een goed geïsoleerde zolder transformeert de ruimte ook in een meer leefbare omgeving, waardoor je de ruimte weer meer kunt benutten.

Of je nu van binnenuit isoleert of van buitenaf isolatie aanbrengt, dakisolatie hoef je niet per se uit te besteden, want voor de meeste soorten toepassingen is het meestal eenvoudig zelf te installeren. Als je zelf isoleert bedragen de kosten ongeveer een kwart van de kosten die je kwijt zou zijn aan het uitbesteden van isolatiewerk.

Het isoleren van je dak is ook bevorderlijk voor het klimaat, gezien er bij minder gasverbruik ook minder broeikasgassen worden uitgestoten.

Waarom is dakisolatie belangrijk?

Het dak isoleren is ongetwijfeld één van de meest winstgevende opties van alle energiebesparende maatregelen. De financiële voordelen van het isoleren van je huis of bedrijf zijn tot 40 jaar geldig - waardoor de verwarmingskosten in de wintermaanden aanzienlijk worden verlaagd en het zichzelf vele malen terugbetaald voordat het moet worden vervangen. Bovendien draagt het bij aan de waardestijging van je woning.

Gerelateerde artikelen

Schuin dak isoleren aan de buitenzijde met PIR renovatieplaten - Stappenplan
De Isolatieshop B.V.
2024-03-29

Heb je plannen voor het na-isoleren van je hellend dak? In dit artikel beschrijven we stap-voor-stap hoe je PIR renovatieplaten kunt bevestigen op een schuin dak. Voordat we beginnen laten we eerst zi...

Lees meer
Zolder isoleren van binnenuit stappenplan
De Isolatieshop B.V.
2022-07-05

Wil je je zolder isoleren maar weet je niet waar je moet beginnen? Volg dan dit eenvoudige stappenplan, waarin stap voor stap staat beschreven wat je nodig hebt en hoe je dit het beste kan aanpakken. ...

Lees meer
Plat dak van binnenuit stappenplan
De Isolatieshop B.V.
2022-03-30

Je wilt je plat dak isoleren van binnenuit, maar hoe gaat dat in zijn werk? In dit eenvoudige stappenplan leggen wij je in 9 stappen uit hoe je je plat dak kunt isoleren. Een plat dak isoleren van bin...

Lees meer
Een schuin dak aan de binnenzijde isoleren met glaswol - Stappenplan
De Isolatieshop B.V.
2024-02-23

In dit stappenplan leggen we uit hoe je eenvoudig je schuine dak van binnenuit kunt isoleren met glaswol en welke materialen en toebehoren je daarbij nodig hebt. Door het dak te isoleren met glaswol h...

Lees meer
Best verkocht
rating stars
Knauf Insulation
  v.a.10,38p/m2
  Op voorraad
  Bestseller
  150 mm
  rating stars
  Knauf Insulation
   v.a.8,68p/m2
   Op voorraad
   rating stars
   Knauf Insulation
    v.a.4,06p/m2
    Op voorraad
    rating stars
    Knauf Insulation
     v.a.15,55p/m2
     Op voorraad
     Bestseller
     140 mm
     rating stars
     Knauf Insulation
      v.a.8,53p/m2
      Op voorraad