Dakisolatie

Dakisolatie is erg belangrijk, want gemiddeld gaat zo’n 25% tot 30% van de warmte in een huis verloren via het dak. Door het aanbrengen van platdak isolatie is hellenddak isolatie houdt u de warmte in uw huis en dat zorgt voor een warme en aangename woning. Bovendien bespaart u hiermee op uw energierekening. Dakisolatie is dus om meerdere redenen een slimme investering; of u nu van binnenuit isoleert of van buitenaf isolatie aanbrengt. U hoeft dakisolatie niet perse uit te besteden, want meestal is dit eenvoudig zelf te plaatsen.

Waar wilt u dakisolatie plaatsen?

Een plat dak of een schuin dak isoleren? Deze isolatie-doelen zijn erg verschillend van elkaar en vragen daarom om hun eigen isolatiemateriaal en toepassing. Klik op één van bovenstaande afbeeldingen voor uitgebreide informatie. Hieronder geven we een korte uitleg over de isolatie van een plat dak en een hellend dak. 

Een plat dak isoleren 

Voor de isolatie van een plat dak worden meestal PIR-isolatieplaten gebruikt. Deze platen zijn drukvast en beloopbaar. Dat is handig wanneer u een plat dak van buitenaf isoleert, want u kunt dan (met beleid) over de platen lopen. PIR heeft bovendien een hoge isolatiewaarde. Zelfs met een dunne plaat PIR bereikt u al een goede Rd-waarde. 

Bij het isoleren van een plat dak is het mogelijk om van buitenaf of van binnenuit te isoleren. Bij van buitenaf isoleren wordt de isolatie direct onder de dakbedekking geplaatst. Voor deze toepassing wordt meestal voor PIR of XPS gekozen. Het resultaat is een warm dak constructie.

dakisolatie

U kunt uw platte dak ook van binnenuit isoleren. U plaatst de isolatie dan vanuit de binnenkant van de ruimte tegen de onderkant van het platte dak. Voor deze toepassing wordt meestal gebruik gemaakt van steenwolglaswol, minerale wol of houtvezelplaten. Deze manier van isoleren heet een koud dak constructie. Om problemen te voorkomen met vocht adviseren wij om gebruik te maken van een folie.

Wilt u een plat dak van een garage of schuur isoleren? Bekijk dan onze pagina 'een garage of schuur isoleren' waarbij we aan de hand van verschillende voorbeelden uitleggen hoe u de isolatie van een schuur of garage aanpakt. 

Hellenddak isolatie

Hellende daken worden vaak van binnenuit geïsoleerd, meestal via de zolder. Veelgebruikte materialen hierbij zijn PIR, steenwol, glaswol, minerale wol en houtvezel. Na het plaatsen van de isolatie, kunt u de constructie zelf afwerken met gipsplaten. U kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van onze maatwerk-oplossingen (PIR met gips, PIR met OSB of PIR met Fermacell). Dit scheelt u tijd en levert ook meteen een mooie afwerking op.

Hellende daken kunnen ook van buitenaf geïsoleerd worden, bijvoorbeeld met PIR renovatieplaten. Deze platen zijn al voorzien van drie tengels. U kunt ze hierdoor snel en eenvoudig aanbrengen op een bestaand dakbeschot. 

Dakisolatie buitenzijde

renovatieplaten

Heeft u dakisolatie nodig voor de buitenzijde van uw woning? De Isolatieshop heeft hier verschillende mogelijkheden voor, zowel voor isolatie bij nieuwbouw als bij na-isolatie. Bij de na-isolatie van de buitenzijde van een schuindak kunt u gebruik maken van PIR-platen of, nog makkelijker, onze PIR renovatieplaten. Dit zijn PIR-platen waar de stoftengels al op verlijmd zijn. Deze PIR renovatieplaten zijn voorzien van 3 vurenhouten tengels waarvan er één verspringend verlijmd is voor de overlap van de platen onderling. De platen zijn licht van gewicht en gemakkelijk te verzagen en te verwerken op een bestaande dakbeschot van buitenaf. Als u geen bestaand dakbeschot heeft, kunt u uw schuine dak isoleren met zelfdragende dakplaten. Deze dakelementen kunt u direct aanbrengen op balklagen, muurplaten of gordingen. Bij nieuwbouw is het makkelijker om isolatie van buitenaf aan te brengen, omdat u dan niet eerst dakpannen en panlatten hoeft te verwijderen. Ook bij nieuwbouw raden wij PIR-isolatie aan vanwege de hoge isolatiewaarde. 

Bij na-isolatie van een platdak moet u rekening houden met de dampremmende laag die op het dak ligt. Dit kan EPDM-folie of bitumen zijn. Vanwege de dampremmende laag is steenwol, glaswol, minerale wol of houtwol een goede keuze om aan de binnenzijde van het dak te plaatsen. Daaronder plaatst u klimaatfolie en een houten regelwerk, zodat u hier later gipsplaten tegenaan kunt zetten voor de afwerking. Het isoleren van een platdak van bovenaf (van de buitenzijde) raden wij af, omdat dit negatieve gevolgen heeft voor de waterafvoer van het dak. 

Het bouwbesluit over dakisolatie

Dak Isolatie Glas Wol

Als u besluit uw dak te renoveren, moet u rekening houden met het Bouwbesluit. Hierin staat aan welke Rc-waarde uw dak moet voldoen. Dit is de isolatiewaarde van de totale constructie. De constructie in z'n geheel, dus inclusief bevestigingsmaterialen moet een bepaalde isolatiewaarde halen. Voor de na-isolatie van bestaande bouw is dat een Rc-waarde van minimaal 2,0 m2K/W. Verandert u de gehele constructie dan wordt dat gezien als nieuwbouw en moet u een Rc-waarde van minimaal 6,0 m2K/W hebben.

Wilt u het dak van een stenen garage of een houten schuurtje isoleren? Hier hebben wij een uitgebreid artikel over op onze website. Heeft u nog vragen over de isolatie van uw dak? Neem gerust contact met ons op.

Keuze van isolatiemateriaal voor dakbedekking.

Factoren waarmee u rekening moet houden bij het isoleren van uw dak zijn onder meer het type dak, de benodigde ruimte en de isolatiewaarde van het materiaal dat u overweegt (de rd-waarde).

De meest voorkomende soorten dakisolatie zijn: