usp icons
Al 114.070 woningen zijn geïsoleerd met de Isolatieshop

Plat dak van buitenaf stappenplan

Leestijd: 2 min

Hoe isoleer ik mijn plat dak van buitenaf? Op deze vraag geven wij antwoord in dit handige stappenplan. Aan de hand van 7 eenvoudige stappen leggen wij uit hoe jij je plat dak kan isoleren. Een plat dak isoleren van buitenaf gaat volgens de warm-dak-methode. Dit betekent dat het isolatiemateriaal aan de bovenkant van de dragende constructie van het platte dak komt, met daarboven op de uiteindelijke dakbedekking. In het voorbeeld maken wij gebruik van PIR isolatieplaten.

Array

Stap 1 | Breng folie aan

Na het opzetten van de draagconstructie met OSB dakbeschot, begin je met het aanbrengen van een laag dampremmende folie. Snijd de benodigde hoeveelheid folie af en leg deze strak tegen de constructie aan.

Stap 2 | Afwerken folie

Creëer tijdens het aanbrengen een overlap tussen de folies en tape het af met Vast-R Basic tape op de desbetreffende overlappunten.

Stap 3 | Plaats en bevestig de PIR isolatieplaten

Boven op het folie plaats je de PIR platen. Voor de bevestiging maak je gebruik van dakschroeven die twee centimeter langer zijn dan de desbetreffende dikte van de isolatieplaat, zodat je niet door het dakbeschot heen schroeft. Schroef de plaat in ieder geval op iedere hoek vast.

Stap 4 | Luchtdicht afwerken

Spuit tussen iedere PIR plaat en overgangen naar eventuele muren een laag purschuim om een luchtdichte aansluiting te garanderen. Het is hierbij van belang dat er geen ruimte tussen de platen.

Stap 5 | Creëer een afschot

Om stilstaand water op je constructie te voorkomen verwerk je een PIR afschotlaag op de huidige PIR laag of je zet de constructie in afschot. Plaats de laag op de huidige constructie en werk de overgangen net zoals de voorgaande PIR laag af met purschuim. Het plaatsen van de afschotlaag is alleen van toepassing als je dakconstructie van zichzelf geen afschot bevat.

Stap 6 | Plaats de mastiekhoeken

Vervolgens worden in de hoeken de mastiekhoeken geplaatst. De mastiekhoeken worden gekenmerkt door de driehoekige vorm. Plaats deze op alle randen tot je een kom hebt gecreëerd. In ons voorbeeld wordt gebruikgemaakt van houten mastiekhoeken.

Stap 7 | Dak afwerken

Hierna kun je, of een professionele dakdekker, het EPDM lijmen op het PIR, waarna je het geheel kan afwerken met een daktrim en eventuele boei-delen.

Instructievideo plat dak isolatie

Heb je vragen over het stappenplan of ben je op zoek naar advies op maat? Neem dan contact op met één van onze specialisten.

Laat je na het lezen van dit stappenplan toch liever je plat dak isoleren door een isolatiespecialist? Neem dan een kijkje op ons ‘Isolatieshop voor Partners’ platform! Hier vind je de isolatiespecialist die je plat dak van buitenaf kan isoleren.

Gerelateerde artikelen

Zolder isoleren van binnenuit stappenplan
De Isolatieshop B.V.
2022-07-05

Wil je je zolder isoleren maar weet je niet waar je moet beginnen? Volg dan dit eenvoudige stappenplan, waarin stap voor stap staat beschreven wat je nodig hebt en hoe je dit het beste kan aanpakken. ...

Lees meer
Plat dak van binnenuit stappenplan
De Isolatieshop B.V.
2022-03-30

Je wilt je plat dak isoleren van binnenuit, maar hoe gaat dat in zijn werk? In dit eenvoudige stappenplan leggen wij je in 9 stappen uit hoe je je plat dak kunt isoleren. Een plat dak isoleren van bin...

Lees meer
De Isolatieshop B.V.
30-03-22

Opmerkingen (0)

Laat een bericht achter.