Een schuin dak aan de binnenzijde isoleren met glaswol - Stappenplan
In dit stappenplan leggen we uit hoe je eenvoudig je schuine dak van binnenuit kunt isoleren met glaswol en welke materialen en toebehoren je daarbij nodig hebt. Door het dak te isoleren met glaswol houd je de warmte in huis, waardoor je aanzienlijk kunt besparen op de energiekosten.
Wat heb ik nodig voor deze isolatieklus?
Stap 1 | Bereken de afmetingen van je dak
Meet de diepte en breedte van de balken (ook wel spanten genoemd) van je rachelwerk. Kijk bij het uitkiezen van de glaswol naar de dikte die het beste past bij je constructie (Je kunt ook de diepte en breedte van de spanten meten en vervolgens de lengte en breedte van het gebouw meten en vermenigvuldigen met tweemaal de spanwijdte van de spanten door de lengte van het gebouw.). Dit geeft bij benadering een totaal van de benodigde isolatiematerialen.
Stap 2 | Kies de juiste glaswol isolatie in onze webshop
Kies vervolgens een glaswol product, zoals de Ursa Timber Frame, Isover Systemroll 700, Knauf Glaswol Naturoll 035. Als je liever glaswol installeert zonder je zorgen te maken over een aparte isolatiefolie tussen de afwerking en het isolatiemateriaal, dan is het ook mogelijk om de ISOVER Rollisol Plus of de Ursa Ursaroll te kopen. In dit stappenplan maken we gebruik van een glaswoldeken en een aparte folie.
Stap 3 | Kies de juiste folie voor jouw isolatieklus
Voor een luchtdichte isolatie die je producten ook beschermt tegen vochtschade dien je tijdens het verwerken van het isolatiemateriaal ook een isolatiefolie toe te voegen, zoals de Miofol 125 AV dampdichte folie. Wil je meer informatie over de verschillende folies, lees dan ons kenniscentrumartikel 'het belang van een folie'.
Stap 4 | Kies de juiste toebehoren voor het afplakken van de folie
Kies zelfklevende tapes en kitten voor voegen, overlappingen en aangrenzende oppervlakken. Een goed voorbeeld voor het afplakken van folies is de VAST-R Totaal Tape. Dit zorgt voor een luchtdichte installatie bij de hoeken en doorvoeringen.
Stap 5 | Bereid je voor op je isolatieklus
Breng het isolatiemateriaal naar de plaats waar je het wilt installeren. Open vervolgens de glaswolverpakking en rol de glaswol uit. Het isolatiemateriaal zal terugkeren naar zijn originele dikte, waarna het klaar voor gebruik is.
Stap 6 | Snijd het isolatiemateriaal op maat
Meet en snij de rol af met een isolatiemes om op de spantbreedte te passen en laat op beide afmetingen 10 mm extra over. Dit zorgt voor een goede pasvorm tussen de balken doordat de glaswol zo klemt.
Stap 7 | Plaats het isolatiemateriaal
Installeer de glaswol door deze tussen de spanten te duwen en te wrijven. Voor moeilijk bereikbare plaatsen kun je bijvoorbeeld een bezem gebruiken om de glaswol voorzichtig op zijn plaats te duwen. Zorg ervoor dat je het isolatiemateriaal niet met te veel kracht samendrukt. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de glaswol zijn vorm verliest waardoor deze een mindere werking heeft.
Stap 8 | Breng de folie aan
Wanneer de glaswol is aangebracht tussen de balken, ga je verder met het aanbrengen van de folie. Creëer bij het aanbrengen van de folie steeds een kleine overlap op de punten van de spanten. Niet de folie vervolgens vast met een nietmachine. Gebruik de isolatietape om de folieoverlappingen af te dichten, zodat er een luchtdichte laag ontstaat.
Stap 9 | Bevestig het plaatmateriaal en werk dit af
Gebruik tot slot de door jouw geselecteerde afwerkingsplaten zoals gipsplaat, OSB of gipsvezelplaten om de installatie te voltooien. Daarna kun je verven of pleisteren voor een perfecte afwerking.
Bekijk al onze glaswol aanbiedingen
Toch nog twijfels over deze isolatieklus?
Heb je vragen over het stappenplan of ben je op zoek naar advies op maat? Neem dan contact op met één van onze specialisten. Twijfel je of glaswol de juiste keuze is voor jouw dak? Raadpleeg dan eens onze dakisolatie keuzehulp!
En laat je na het lezen van dit stappenplan toch liever je hellend dak isoleren door een isolatiespecialist? Bezoek dan ons ‘Partnerplatform'! Hier vind je isolatiespecialisten die je kunnen helpen bij elke klus.
Opmerkingen (0)
Laat een bericht achter.