usp icons
Al 137.021 woningen zijn geïsoleerd met de Isolatieshop

Wat is een koudebrug?

Leestijd: 4 min

Een koudebrug (ook wel thermische brug) is een zwakke plek in de isolatie. Op deze punten wordt de thermische isolatie namelijk onderbroken. Dit is niet wenselijk, omdat er in deze gevallen warmte verloren gaat en er condensatie kan ontstaan. Condensatie kan er op haar beurt weer voor zorgen dat het isolatiemateriaal wordt aangetast en de isolerende werking afneemt. Reden genoeg om koudebrug te vermijden én te verhelpen. Lees hier meer over koudebrug:

Het ontstaan van een koudebrug

Koudebruggen ontstaan voornamelijk bij de plaatsing van isolatiemateriaal. Zo kan er een koudebrug ontstaan als het isolatiemateriaal onderling niet goed aansluit. Deze kieren zorgen ervoor dat de warmte verloren kan gaan. Ook leidingen of andere opbrekingen die door de isolatie heen lopen, kunnen voor koudebruggen zorgen. Zeker als het isolatiemateriaal op deze plekken niet goed aansluit. Daarnaast kunnen de aansluitingen tussen bijvoorbeeld vloer- en muurisolatie of tussen isolatiemateriaal en kozijnen voor een koudebrug zorgen. Vervuiling is een andere manier waardoor een koudebrug kan ontstaan. Een goed voorbeeld is de spouwmuur; vervuiling ontstaat hierbij vaak door gevallen specie of ander puin, welke dus een koudebrug kan veroorzaken. Een goede aansluiting, goede afdichting en een schoon oppervlak zijn dus van groot belang om koudebruggen in de isolatie te voorkomen.

De gevolgen van een koudebrug

Het grootste gevolg is dat er via een koudebrug plaatselijk onnodig warmte verloren gaat. Doordat er warmte verloren gaat, moet je harder stoken om je huis op temperatuur te houden. Met als logisch gevolg dat de energierekening flink op zal lopen. 

Daarnaast geeft een koudebrug condens de mogelijkheid om in het isolatiemateriaal te trekken. Deze condensatie ontstaat doordat de koude lucht van buiten in contact komt met de warme lucht van binnen. Wanneer de condensatie in het isolatiemateriaal trekt, wordt het materiaal aangetast. Hierdoor neemt de isolerende werking aanzienlijk af en kunnen er ook schimmelplekken ontstaan. 

Het herkennen van een koudebrug

Een koudebrug in je isolatie kun je gemakkelijk zelf herkennen. Als je met je hand over het isolatiemateriaal wrijft en verschil in temperatuur voelt op bepaalde punten, is er sprake van een koudebrug.

Is hout een koudebrug? Wanneer je bijvoorbeeld een schuin dak van binnenuit isoleert door isolatiemateriaal tussen de balken te plaatsen (en de balken zelf hebben geen isolerende laag) dan is het hout een koudebrug. Een voordeel is dat hout slecht warmte geleid. In de praktijk zal je hier daarom weinig van merken. Wanneer je het dak van buitenaf zou isoleren, heb je minder kans op een koudebrug, omdat in dat geval het complete dak als één homogene laag geïsoleerd is. Bij van binnenuit isoleren kun je besluiten om de balken ook van isolatie te voorzien. 

Koudebruggen die al wat langer aanwezig zijn, kunnen het isolatiemateriaal al aangetast hebben. In dat geval herken je een koudebrug aan vochtplekken. Deze vochtplekken zullen uiteindelijk tot schimmelplekken leiden die niet alleen schadelijk zijn voor je isolatie, maar ook voor je gezondheid.  

Is het isolatiemateriaal wat lastiger te bereiken? Dan kun je mogelijke koudebruggen opzoeken met een warmte- of infraroodcamera. 

Het voorkomen en verhelpen van een koudebrug

Koudebruggen zijn veelal te voorkomen als bij de plaatsing van het materiaal goed gecontroleerd wordt of de isolatie goed aansluit. Om een goede aansluiting te garanderen, is het verstandig om de naden tussen verschillende platen af te tapen. Ook kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van PIR platen met een sponning of tand-groef-verbinding. Deze verbindingsvormen zorgen ervoor dat platen naadloos aansluiten. De naden dienen echter nog wel afgetapet te worden voor een optimale, isolerende werking.

Koudebruggen kunnen ook voorkomen worden tijdens de ontwerpfase. Door in deze fase al mee te nemen dat een draagvloer bijvoorbeeld niet tot aan het spouwblad gestort mag worden, kunnen een hoop problemen voorkomen worden. Het later verhelpen van koudebruggen is namelijk lang niet altijd eenvoudig. 

Heb je een koudebrug helaas niet kunnen voorkomen, maar weet je wel waar deze zich bevindt? Dan kun je hier wat aan doen door extra isolatiemateriaal of tape aan te brengen. Helaas is het vaak het geval dat de exacte plek niet bepaald kan worden of dat deze moeilijk te bereiken is. Bij gevels wordt in zulke gevallen vaak aangeraden om een isolatielaag langs de buitenkant aan te brengen. Dit is echter niet goedkoop en wordt daarom vaak pas gedaan als er een grotere renovatie gepland staat. 

Heb je nog andere vragen over koudebruggen? Neem dan gerust contact met ons op voor een persoonlijk advies.

Wil je een koudebrug verhelpen of voorkomen door de hulp van een isolatiespecialist in te schakelen? Neem dan eens een kijkje op ons ‘Isolatieshop voor Partners’ platform! Hier vind je isolatiespecialisten met ruime kennis over koudebruggen.

Gerelateerde artikelen

Isolatiewaarde: de Rd waarde, Rc waarde en lambdawaarde
De Isolatieshop B.V.
2021-03-16

Op de verpakking van isolatiemateriaal worden verschillende waarden genoemd. Deze vertellen je allemaal iets over de mate waarin e...

Lees meer
Jaren '60 woning isoleren
De Isolatieshop B.V.
2021-03-03

Je hebt een woning uit de jaren ‘60 en je wilt deze van isolatie voorzien. Wat er exact geïsoleerd moet worden is afh...

Lees meer
De Isolatieshop B.V.
03-03-21

Opmerkingen (0)

Laat een bericht achter.