Vloerisolatie

Vloerisolatie wordt toegepast om vocht en kou vanuit de kruipruimte tegen te houden. Hiermee wordt het woonklimaat verbeterd en worden stookkosten verlaagd. Een niet geïsoleerde vloer kan al snel oncomfortabel aanvoelen door de koude lucht en vocht dat vanuit de kruipruimte naar boven trekt. Daarom zijn betonvloer isolatie en houtenvloer isolatie belangrijk, want die houden de kou en vocht tegen. Vloerisolatie kan ook worden toegepast tussen verdiepingen, bijvoorbeeld als de vloer van de zolder geïsoleerd wordt. Hiermee worden loopgeluiden verminderd en de akoestiek in de woning verbeterd. 

Wat voor vloer wilt u isoleren? 

Vloerisolatie toepassen: welk isolatiemateriaal?

De juiste vloerisolatie is afhankelijk van de uw specifieke situatie. Bij betonvloer isolatie wordt meestal voor EPS of PIR platen gekozen. Houten vloer isolatie wordt meestal uitgevoerd in combinatie met glaswol, steenwol, houtvezel of minerale wol. Bij bodemisolatie wordt meestal gekozen voor isolatiechips, HR++ parels of isolatieparels

Sommige isolatiematerialen lenen zich beter in combinatie met een bepaald soort vloer dan andere. Het zou bijvoorbeeld onverstandig zijn om glaswol in een vochtige kruipruimte te gebruiken. Wordt glaswol nat, dan verliest het namelijk zijn isolatiewaarde. Dat is dus vragen om problemen en totaal onnodig, want er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal op de markt die heel goed met vocht samen gaan. XPS is bijvoorbeeld 100% waterproof en ook isolatiechips hebben goede vochtwerende eigenschappen. Bij vloer isolatie is het daarom aan te raden om eerst te bekijken wat voor vloer uw woning heeft. 

Vloerisolatie voor een betonvloer

Vloerisolatie met EPS

Een betonvloer zonder vloerisolatie is 5 graden kouder dan de temperatuur in de kamer. Door het isoleren van een betonvloer wordt uw wooncomfort verbeterd. Daarnaast gaan ook uw energiekosten omlaag, want u hoeft minder te stoken om een aangename temperatuur in huis te krijgen en te behouden.

Het isoleren van een betonvloer wordt meestal vanuit de kruipruimte toegepast. Isolatiematerialen die goed te combineren zijn met beton zijn bijvoorbeeld EPS of PIR. PIR heeft van zichzelf een hoge isolatiewaarde, maar de kosten van PIR liggen hoger per m2 dan van EPS. 

Het isolatiemateriaal EPS (ook wel piepschuim of tempex genoemd) is dus goedkoper dan PIR, maar u heeft er wel meer van nodig om dezelfde isolatiewaarde te bereiken als met PIR. Wilt u met EPS uw betonvloer isoleren, dan heeft u een dikkere laag isolatiemateriaal nodig dan wanneer u dezelfde betonvloer met PIR isoleert. De keuze voor EPS of PIR is daarom afhankelijk van de ruimte die u onder de betonvloer heeft.

Het bevestigen van PIR en EPS gaat nagenoeg hetzelfde. Beide materialen kunnen direct tegen de onderkant van de betonvloer gelijmd worden met Isol-tack (PU 010) lijm. De moeilijkheid van het plaatsen van PIR en EPS is het risico op een koudebrug. Dit ontstaat wanneer de platen niet goed op elkaar aansluiten. Zelfs als u de platen heel strak op elkaar zou drukken, dan is dit niet genoeg om een koudebrug te voorkomen. Met het blote oog is niet in te schatten of de PIR of EPS luchtdicht geplaatst zijn. Daarom is het belangrijk om tussen de platen onderling (en tussen de platen en andere oppervlakken, zoals muren en wanden) een ril purschuim aan te brengen.

Vloer isolatie voor een houtenvloer

Vloerisolatie

Een open (ademend) materiaal zoals minerale wol MW35, glaswol of steenwol zijn goede keuzes voor het isoleren van een houten vloer. Steenwol en minerale wol staan bekend om hun goede geluidsisolatie.

Dat komt omdat er in deze producten meer massa per m2 zit dan in normale glaswol. Ook de isolatiewaarde van steenwol en minerale wol is bijzonder goed. Dus in dit geval snijdt het mes aan twee kanten! Isolatiemateriaal (zoals PIR of EPS) is minder geschikt in combinatie met hout. Zou u dit materiaal gebruiken, dan kan het hout niet ademen en hierdoor krijgt u mogelijk vochtproblemen (zoals schimmel). Wilt u persé met PIR of EPS uw houten vloer isoleren? In sommige gevallen is dit mogelijk, bijvoorbeeld in combinatie met een folie. Laat onze experts u adviseren! Bel 0316-330365. 

Vloerisolatie: kosten en baten

Het is inmiddels duidelijk dat vloerisolatie bijdraagt aan het woongenot van uw woning. Altijd pantoffels en dikke sokken dragen is niet meer nodig: de koude en vochtige lucht onze de vloer blijft in de kruipruimte waardoor uw woning warmer aanvoelt. Dat vinden niet alleen uw (warme) voeten fijn, maar ook de cv-ketel of warmtepomp. Die hoeven namelijk minder hard te stoken om uw woning warm te krijgen. Het resultaat? Een lagere energierekening!

Omdat vloerisolatie voor besparing op uw energierekening zorgt is het ook nog eens een goede investering. Uiteindelijk haalt u de kosten er namelijk uit en dat is natuurlijk geweldig! Bent u een beetje handig of kan iemand u helpen die twee rechterhanden heeft, dan bespaart u ook op installatiekosten. Omdat uw investering in dat geval lager is dan wanneer u de vloerisolatie laat plaatsen, zult u sneller rendement behalen. 

Voorbeeld: Kees heeft een gemiddelde hoekwoning waarvan hij de benedenverdieping wil isoleren. Hij wil de onderkant van zijn vloer isoleren (ongeveer 40 m2), want hij heeft uitgerekend dat hij daarmee 210 euro per jaar kan besparen. Als hij de vloerisolatie door een bedrijf laat plaatsen, dan zal hem dit ongeveer 1500 euro kosten. Kees is van plan om zelf de handen uit de mouwen te steken en daarom kijkt hij in de webshop van De Isolatieshop voor een geschikt isolatiemateriaal. Kees heeft een betonvloer met daaronder een kruipruimte. Hij kiest er daarom voor om EPS tegen de onderkant van de vloer te lijmen. Kosten? Ongeveer 650 euro, inclusief EPS en lijm. 

Prijs vloerisolatie 

Het doel van vloerisolatie in dit voorbeeld is een Rc-waarde van 3,5. We gaan uit van isolatie door middel van EPS via de kruipruimte.
Onderstaande bedragen zijn voorbeelden en aan deze prijzen kunnen geen rechten worden ontleend. 

TussenwoningHoekwoning2-onder-1-kapVrijstaande woning
Door bedrijf laten plaatsen: € 1400
Eenmalige subsidie € 310
Zelf plaatsen (geen subsidie): € 550
Besparen per jaar: € 200
Door bedrijf laten plaatsen: € 1500
Eenmalige subsidie € 320
Zelf plaatsen (geen subsidie): € 650
Besparen per jaar: € 210
Door bedrijf laten plaatsen: € 1600
Eenmalige subsidie € 400
Zelf plaatsen (geen subsidie): € 800
Besparen per jaar: € 270
Door bedrijf laten plaatsen: € 2800
Eenmalige subsidie € 600
Zelf plaatsen (geen subsidie): € 1200
Besparen per jaar: € 400

Wat de exacte prijs van vloerisolatie voor u wordt is afhankelijk van uw unieke situatie. Voor welke soort isolatiemateriaal kiest u? Heeft u een kruipruimte waar vanuit u kunt isoleren? Heeft u een vochtregulerende folie nodig? Dit is allemaal zeer bepalend voor de uiteindelijke prijs van de vloerisolatie. Hoeveel u gaat besparen hangt af van de isolatiewaarde van het door u gekozen isolatiemateriaal en hoe u uw huis verwarmt: staat de verwarming vaak aan? En zo ja, hoe hoog zet u de thermostaat?

Kruipruimte onder de vloer

Kruipruimte Isolatieplaten

Dat er onder uw vloer een kruipruimte aanwezig is maakt in de praktijk veel verschil. Een begaanbare kruipruimte maakt het namelijk een stuk eenvoudiger om vloerisolatie toe te passen. Bij het isoleren van een betonvloer betekent het bijvoorbeeld dat u direct tegen de onderkant van de betonvloer EPS of PIR-platen kunt lijmen. Bij een houten vloer betekent het dat u vanuit de kruipruimte tussen de houten balken glaswol, steenwol of minerale wol kunt klemmen. 

Soms is de situatie niet ideaal om vloerisolatie toe te passen. U heeft bijvoorbeeld geen kruipruimte onder uw vloer. Misschien is de vloer direct op zand gelegd of is de kruipruimte zo ondiep dat u er niet in kunt kruipen. Afhankelijk van uw specifieke situatie zijn er enkele opties om alsnog vloerisolatie toe te passen. Misschien zijn HR++ parels een optie? Door middel van gaten in de vloer of via een luik blaast u de parels onder de vloer. Een mogelijkheid bij een houten vloer is om de topvloer die op de balken ligt eraf te halen, zodat u van bovenaf tussen de balken kan isoleren. Een laatste mogelijkheid is om bovenop de bestaande vloer isolatie te leggen. Meestal wordt in dat geval voor PIR isolatie gekozen, omdat u daarmee dun kan isoleren en zo min mogelijk ruimte verliest. 

Een andere bijzondere omstandigheid is een (zeer) vochtige kruipruimte. Dit hoeft voor vloerisolatie echter geen probleem te zijn. Wij hebben verschillende isolatiematerialen in het assortiment die heel goed met vochtige kruipruimtes kunnen omgaan en die bovendien voorkomen dat er vocht in uw vloer trekt. Voorbeelden van dergelijke isolatiematerialen zijn isolatiechips, isolatieparels, EPS en XPS eventueel gecombineerd met isolatiefolie (vochtregulerende folie). Heeft u nog vragen? Stel uw vraag aan één van onze adviseurs, bel of stuur een e-mail

Aan de slag met vloerisolatie!

Bent u bereid om zelf de handen uit de mouwen te steken of kan iemand u helpen met twee rechterhanden? Dan kunt u vloerisolatie heel goed zelf uitvoeren. Isolatieparels onder uw vloer verspreiden is bijvoorbeeld een klusje dat u prima zelf kan klaren. Ook het lijmen van EPS platen tegen de onderkant van uw betonvloer is geen hogere wiskunde. En wanneer u de vloer van een (vrijstaande) stenen garage of houten berging wilt isoleren, dan hebben wij hier een uitgebreid artikel. Heeft u nog vragen of wilt u advies over vloerisolatie van een expert? Stel uw vraag aan één van onze adviseurs, bel of stuur een e-mail

Bovenvloerse isolatie

Soms is het niet mogelijk om vanuit de kruipruimte isolatie aan te brengen, bijvoorbeeld als de fundering van uw woning direct op zand is gelegd. U heeft dan namelijk geen kruipruimte. In dat geval is het isoleren van de bovenkant van de vloer de enige optie. Er wordt dan een geïsoleerde vloer bovenop de bestaande vloer gelegd. Een nadeel hiervan is dat de vloer hierdoor opgehoogd wordt. Dit zorgt ervoor dat uw plafond lager lijkt, dat deuren waarschijnlijk afgekort moeten worden en u heeft wellicht nieuwe plinten nodig. Bovenvloerse isolatie komt ook vaak voor bij garage isolatie.  Welke afwerking past het beste bij uw vloer en woonsituatie? Wilt u misschien ook vloerverwarming aanbrengen? De volgende materialen zijn wellicht interessant voor uw isolatie project: Rockfloor, PIR en XPS.

Vloerisolatie tegen vocht (bodemisolatie)

Vloerisolatie

Optrekkend vocht voelt onprettig, het kan een vieze geur met zich meebrengen en het is bovendien ongezond voor uw woonklimaat. Vocht kan niet alleen uw wooncomfort schaden, maar mogelijk zelfs de constructie van uw huis. Het is daarom verstandig om uw vloer te isoleren tegen vocht door middel van bodemisolatie, zoals isolatiechips of EPS-parels. Deze isolatiematerialen worden op de bodem van de kruipruimte geplaatst. Een laag van ca. 20 centimeter hoog kan al een hele verbetering opleveren.

De koude lucht uit de kruipruimte condenseert zodra deze in aanraking komt met de warmere lucht van binnen (die zich vlak onder de vloer bevindt). Heeft u geen bodemisolatie, dan zal de waterdamp in uw constructie trekken. Bodemisolatie zorgt ervoor dat de condensatiedruppels de onderkant van uw vloer niet bereiken, maar al eerder naar beneden vallen; terug uw kruipruimte in. Zorg bij het plaatsen van bodemisolatie ook voor voldoende ventilatie en het (eventueel) aanbrengen van een dampscherm (folie).

Ventilatie

Ventilatiekanalen van de kruipruimte moeten na elke isolatieprocedure open worden gehouden. Dit komt omdat gassen zich in deze ruimtes kunnen ophopen als ze zijn afgedicht en schade kunnen toebrengen aan beton en houtwerk van uw huis. Een isolatiespecialist zal er altijd goed op letten dat uw ventilatiekanalen niet volledig worden afgedicht, maar het is natuurlijk uw eigen verantwoordelijkheid om dit dubbel te controleren.