usp icons
Al 122.878 woningen zijn geïsoleerd met de Isolatieshop

Vloerisolatie

Vloerisolatie kosten kunnen erg uiteenlopen. De prijs per m2 is dan ook afhankelijk van bijvoorbeeld het soort isolatiemateriaal, de dikte van het materiaal en het type vloerisolatie en woning. Gemiddeld liggen de kosten van vloerisolatie tussen de €30 en €60 . Houd er ook rekening mee dat je tot 15% subsidie kunt krijgen voor vloerisolatie.

Wat voor vloer wil je isoleren? 

Wat is vloerisolatie?

Vloerisolatie wordt toegepast om vocht en kou vanuit de kruipruimte tegen te houden. Hiermee wordt het woonklimaat verbeterd en worden stookkosten verlaagd. Een niet geïsoleerde vloer kan al snel oncomfortabel aanvoelen door koude lucht en vocht dat vanuit de kruipruimte naar boven trekt. Daarom zijn betonvloer isolatie en houtenvloer isolatie belangrijk, want die houden de kou en vocht tegen.

Vloerisolatie kan ook worden toegepast tussen verdiepingen, bijvoorbeeld als de vloer van de zolder geïsoleerd wordt. Hiermee worden loopgeluiden verminderd en de akoestiek in de woning verbeterd.

Wat is vloerisolatie?

Vloerisolatie - doe-het-zelf

Durf je zelf de handen uit de mouwen te steken of kan iemand met twee rechterhanden je helpen? Dan kun je vloerisolatie heel goed zelf uitvoeren. Sommige methoden voor vloerisolatie zijn eenvoudig en vereisen zeer weinig technische vaardigheden, andere vereisen een behoorlijke hoeveelheid en moeten door professionals worden uitgevoerd.

Houd bij het zelf leggen van vloerisolatie rekening met het volgende:

 • Schat je technisch vaardigheidsniveau en het vereiste niveau voor de installatie in van het door jouw gekozen isolatiemateriaal.
 • Zorg ervoor dat je over de juiste gereedschappen en machines beschikt die nodig zijn voor vloerisolatie in jouw specifieke situatie.
 • Zorg ervoor dat je over de juiste beschermende kleding beschikt om je gezondheid te waarborgen.

Het verspreiden van bijvoorbeeld isolerende parels onder je vloer is een klus die je zelf kunt doen. Het lijmen van EPS- of XPS-isolatieplaten aan de onderkant van je betonvloer is ook voor de meeste mensen haalbaar met technische basiskennis en een beetje begeleiding.

Verder, als je de vloer van een (vrijstaande) stenen garage of houten schuur wilt isoleren, hebben we hier een uitgebreid artikel over geschreven om je te helpen.

Maximaal besparen op vloerisolatie

Om het maximale uit je investering in vloerisolatie te halen die verder gaat dan de isolatiewaarde, is het een goed idee om rekening te houden met de volgende aspecten:

 • Financiële overweging om vloerisolatie te delen met buren.
 • Of je vloerisolatieproject in aanmerking komt voor landelijke subsidie, zoals de ISDE, of andere gemeentelijke regelingen voor isolatie.

Heb je vragen of wil je advies van een expert over de beste manier om je vloer te isoleren? Neem contact op met onze adviseurs!

Maximaal besparen op vloerisolatie

Vloerisolatie voor een betonvloer

Een betonvloer zonder vloerisolatie is 5 graden kouder dan de temperatuur in de kamer. Door het isoleren van een betonvloer wordt je wooncomfort verbeterd. Daarnaast gaan ook je energiekosten omlaag, want je hoeft minder te stoken om een aangename temperatuur in huis te krijgen en te behouden.

Het isoleren van een betonvloer wordt meestal vanuit de kruipruimte toegepast. Isolatiematerialen die goed te combineren zijn met beton zijn bijvoorbeeld EPS of PIR. PIR heeft van zichzelf een hoge isolatiewaarde, maar de kosten van PIR liggen hoger per m2 dan van EPS. 

Het isolatiemateriaal EPS (ook wel piepschuim of tempex genoemd) is dus goedkoper dan PIR, maar je hebt er wel meer van nodig om dezelfde isolatiewaarde te bereiken als met PIR. Wil je met EPS je betonvloer isoleren, dan heb je een dikkere laag isolatiemateriaal nodig dan wanneer je dezelfde betonvloer met PIR isoleert. De keuze voor EPS of PIR is daarom afhankelijk van de ruimte die je onder de betonvloer hebt.

Vloerisolatie voor een betonvloer

Het bevestigen van PIR en EPS gaat nagenoeg hetzelfde. Beide materialen kunnen direct tegen de onderkant van de betonvloer gelijmd worden met Isol-tack (PU 010) lijm. De moeilijkheid van het plaatsen van PIR en EPS is het risico op een koudebrug. Dit ontstaat wanneer de platen niet goed op elkaar aansluiten. Zelfs als je de platen heel strak op elkaar zou drukken, dan is dit niet genoeg om een koudebrug te voorkomen. Met het blote oog is niet in te schatten of de PIR of EPS luchtdicht geplaatst zijn. Daarom is het belangrijk om tussen de platen onderling (en tussen de platen en andere oppervlakken, zoals muren en wanden) een ril purschuim aan te brengen. Meer weten over isolatieplaten?

Vloerisolatie voor een houtenvloer

Een open (ademend) materiaal zoals minerale wol MW35, glaswol of steenwol zijn goede keuzes voor het isoleren van een houten vloer. Steenwol en minerale wol staan bekend om hun goede geluidsisolatie.

Dat komt omdat er in deze producten meer massa per m2 zit dan in normale glaswol. Ook de isolatiewaarde van steenwol en minerale wol is bijzonder goed. Dus in dit geval snijdt het mes aan twee kanten! Isolatiemateriaal (zoals PIR of EPS) is minder geschikt in combinatie met hout. Zou je dit materiaal gebruiken, dan kan het hout niet ademen en hierdoor krijg je mogelijk vochtproblemen (zoals schimmel). Wil je per sé met PIR of EPS je houten vloer isoleren? In sommige gevallen is dit mogelijk, bijvoorbeeld in combinatie met een folie. Neem contact op met onze experts voor advies!

Vloerisolatie voor een houtenvloer
Bovenvloerse isolatie

Bovenvloerse isolatie

Soms is het niet mogelijk om vanuit de kruipruimte isolatie aan te brengen, bijvoorbeeld als de fundering van je woning direct op zand is gelegd. Je hebt dan namelijk geen kruipruimte. In dat geval is het isoleren van de bovenkant van de vloer de enige optie. Er wordt dan een geïsoleerde vloer bovenop de bestaande vloer gelegd. Een nadeel hiervan is dat de vloer hierdoor opgehoogd wordt. Dit zorgt ervoor dat je plafond lager lijkt, dat deuren waarschijnlijk afgekort moeten worden en je hebt wellicht nieuwe plinten nodig. Bovenvloerse isolatie komt ook vaak voor bij garage isolatie. Welke afwerking past het beste bij je vloer en woonsituatie? Wil je misschien ook vloerverwarming aanbrengen? De volgende materialen zijn wellicht interessant voor je isolatie project: Rockfloor, PIR en XPS.

Vloerisolatie tegen vocht (bodemisolatie)

Vloerisolatie tegen vocht (bodemisolatie)

Optrekkend vocht voelt onprettig, het kan een vieze geur met zich meebrengen en het is bovendien ongezond voor je woonklimaat. Vocht kan niet alleen je wooncomfort schaden, maar mogelijk zelfs de constructie van je huis. Het is daarom verstandig om je vloer te isoleren tegen vocht door middel van bodemisolatie, zoals isolatiechips of EPS-parels. Deze isolatiematerialen worden op de bodem van de kruipruimte geplaatst. Een laag van ca. 20 centimeter hoog kan al een hele verbetering opleveren.

De koude lucht uit de kruipruimte condenseert zodra deze in aanraking komt met de warmere lucht van binnen (die zich vlak onder de vloer bevindt). Heb je geen bodemisolatie, dan zal de waterdamp in je constructie trekken. Bodemisolatie zorgt ervoor dat de condensatiedruppels de onderkant van je vloer niet bereiken, maar al eerder naar beneden vallen; terug je kruipruimte in. Zorg bij het plaatsen van bodemisolatie ook voor voldoende ventilatie en het (eventueel) aanbrengen van een dampscherm (folie).

Vloerisolatie: kosten en baten

Vloerisolatie: kosten en baten

Het is inmiddels duidelijk dat vloerisolatie bijdraagt aan het woongenot van je woning. Altijd pantoffels en dikke sokken dragen is niet meer nodig: de koude en vochtige lucht onder de vloer blijft in de kruipruimte waardoor je woning warmer aanvoelt. Dat vinden niet alleen je (warme) voeten fijn, maar ook de cv-ketel of warmtepomp. Die hoeven namelijk minder hard te stoken om je woning warm te krijgen. Het resultaat? Een lagere energierekening!

Omdat vloerisolatie voor besparing op je energierekening zorgt is het ook nog eens een goede investering. Uiteindelijk haal je de kosten er namelijk uit en dat is natuurlijk geweldig! Ben je een beetje handig of kan iemand je helpen die twee rechterhanden heeft, dan bespaar je ook op installatiekosten. Omdat je investering in dat geval lager is dan wanneer je de vloerisolatie laat plaatsen, zal je sneller rendement behalen. 

Voorbeeld: Kees heeft een gemiddelde hoekwoning waarvan hij de benedenverdieping wil isoleren. Hij wil de onderkant van zijn vloer isoleren (ongeveer 40 m2), want hij heeft uitgerekend dat hij daarmee 210 euro per jaar kan besparen. Als hij de vloerisolatie door een bedrijf laat plaatsen, dan zal hem dit ongeveer 1500 euro kosten. Kees is van plan om zelf de handen uit de mouwen te steken en daarom kijkt hij in de webshop van De Isolatieshop voor een geschikt isolatiemateriaal. Kees heeft een betonvloer met daaronder een kruipruimte. Hij kiest er daarom voor om EPS tegen de onderkant van de vloer te lijmen. Kosten? Ongeveer 650 euro, inclusief EPS en lijm. 

Prijs vloerisolatie 

Het doel van vloerisolatie in dit voorbeeld is een Rc-waarde van 3,5. We gaan uit van isolatie door middel van EPS via de kruipruimte. Onderstaande bedragen zijn voorbeelden en aan deze prijzen kunnen geen rechten worden ontleend. 

TussenwoningHoekwoning2-onder-1-kapVrijstaande woning
Door bedrijf laten plaatsen: € 1960Door bedrijf laten plaatsen: € 2205Door bedrijf laten plaatsen: € 2695Door bedrijf laten plaatsen: € 2695
Eenmalige subsidie: € 500Eenmalige subsidie: € 500Eenmalige subsidie: € 950Eenmalige subsidie: € 950
Besparen per jaar: € 200Besparen per jaar: € 210Besparen per jaar: € 270Besparen per jaar: € 400

Wat de exacte prijs van vloerisolatie voor je wordt is afhankelijk van jouw unieke situatie. Voor welke soort isolatiemateriaal kies je? Heb je een kruipruimte waar je vanuit kan isoleren? Heb je een vochtregulerende folie nodig? Dit is allemaal zeer bepalend voor de uiteindelijke prijs van de vloerisolatie. Hoeveel je gaat besparen hangt af van de isolatiewaarde van het door jouw gekozen isolatiemateriaal en hoe je jouw huis verwarmt: staat de verwarming vaak aan? En zo ja, hoe hoog zet je de thermostaat?

Subsidie op Vloerisolatie

Subsidie op Vloerisolatie

 • Alle aanpassingen aan de vloerisolatie moeten worden aangebracht op de bestaande thermische omhulling/constructie.
 • De aanvraag voor subsidie dient binnen 12 maanden na het uitvoeren van het eerste isolatiewerk ingediend te worden.
 • Om voor subsidie vloerisolatie in aanmerking te komen, dient de plaatsing van de materialen te gebeuren via een professioneel bedrijf.

Vloerisolatie geldt als 1 isolatiemaatregel. Je komt in aanmerking voor subsidie bij het aanbrengen van een isolatiemaatregel. Dit is anders ten opzichte van 2022. Wil je nog een tweede isolatiemaatregel aanbrengen? Wanneer je dit binnen 24 maanden doet, wordt de subsidie die je krijgt op je eerste isolatiemaatregel verdubbeld tot wel bijna 30% van de isolatiekosten. Om hieraan te voldoen kan je denken aan andere isolatiemaatregelen, zoals een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Dus naast vloerisolatie: denk ook aan dak- of muurisolatie. Subsidievereisten vloerisolatie:

 • Subsidiebedrag per m² : € 11
 • Minimaal benodigde m² : 20
 • Maximaal m² : 130
 • Minimale Rd-waarde [m 2 K/W] : 3,5

Vloerisolatie RVO: lijst kwalificerende materialen

Ventilatie na Vloerisolatie

Ventilatie na Vloerisolatie

Ventilatie is een zeer belangrijk aspect van vloerisolatie. Zorgen voor een goede ventilatie van de kruipruimte na plaatsing van isolatiemateriaal verkleint de kans op gasophoping die optreedt wanneer de kruipruimte volledig is afgesloten. Goede isolatiespecialisten zorgen er altijd voor dat de kruipruimte niet hermetisch wordt afgesloten door de ventilatieroosters niet te laten blokkeren door het materiaal. Deze regel geldt zowel voor houten vloeren als voor betonnen vloeren. Hoeveel ventilatie heb je nodig na het aanbrengen van vloerisolatie?

 • Zorg bij betonnen vloeren voor 1 cm2 ventilatie per m2 vloeroppervlak. Indien je constructie een gasleiding in de kruipruimte heeft zonder bekleding, dan wordt 4 cm2 per m2 geadviseerd. Voor de beste luchtstroom moeten de openingen zich op tegenoverliggende muren bevinden.
 • Voor houten vloeren is de hoeveelheid hoger. Voor houten vloeren is minimaal 4 cm2 per m2 vloer nodig. Voor de beste luchtstroom moeten de openingen zich op tegenoverliggende muren bevinden.
Bouwbesluit en Vloerisolatie

Bouwbesluit en Vloerisolatie

Binnen het nieuwbouwbesluit van 1 januari 2021 heeft er een overgang plaatsgevonden van EPC naar BENG en daarnaast zijn de Rc-waarden voor thermische isolatie aangepast (hoger) voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw. De nieuwe, aangepaste rekenmethode kan ertoe leiden dat er weliswaar een hogere Rc-waarde is, maar dat er niet automatisch meer vloerisolatie nodig is.

 • Voor bestaande vloerisolatie constructies was de minimale Rc-waarde voor 2020 1,3 m²K/W, deze is verhoogd naar 1,4 m²K/W.
 • Voor nieuwe vloerisolatie constructies was de minimale Rc-waarde voor 2020 3,5 m²K/W, deze is verhoogd tot 3,7 m²K/W.

Renovatie Volgens het Bouwbesluit, artikel 5.6 lid 1: Als je een deel van de constructie wilt vergroten of wijzigen, is de ondergrens van de thermische isolatie Rc = 1,3 m2K/W.

Best verkocht
rating stars
Knauf Insulation
  v.a.6,64p/m2
  Op voorraad
  rating stars
  Knauf Insulation
   v.a.15,55p/m2
   Op voorraad
   Bestseller
   100 mm
   rating stars
   Kingspan Unidek
    v.a.9,68p/m2
    Op voorraad
    Bestseller
    rating stars
    Fermacell
     v.a.33,19p/m2
     Op voorraad
     Bestseller
     150 mm
     rating stars
     Knauf Insulation
      v.a.8,68p/m2
      Op voorraad