Toon prijzen
Excl. btw

Vloerisolatie

Vloerisolatie kosten kunnen erg uiteenlopen. De prijs per m2 is dan ook afhankelijk van bijvoorbeeld het soort isolatiemateriaal, de dikte van het materiaal en het type vloerisolatie en woning. Gemiddeld liggen de kosten van vloerisolatie tussen de €30 en €60 . Houd er ook rekening mee dat je tot 15% subsidie kunt krijgen voor vloerisolatie.

Vloerisolatie wordt toegepast om vocht en kou vanuit de kruipruimte tegen te houden. Hiermee wordt het woonklimaat verbeterd en worden stookkosten verlaagd. Een niet geïsoleerde vloer kan al snel oncomfortabel aanvoelen door koude lucht en vocht dat vanuit de kruipruimte naar boven trekt. Daarom zijn betonvloer isolatie en houtenvloer isolatie belangrijk, want die houden de kou en vocht tegen. Vloerisolatie kan ook worden toegepast tussen verdiepingen, bijvoorbeeld als de vloer van de zolder geïsoleerd wordt. Hiermee worden loopgeluiden verminderd en de akoestiek in de woning verbeterd.

Wat voor vloer wil je isoleren? 

Wat is vloerisolatie?

Vloerisolatie wordt toegepast om vocht en kou vanuit de kruipruimte tegen te houden. Hiermee wordt het woonklimaat verbeterd en worden stookkosten verlaagd. Een niet geïsoleerde vloer kan al snel oncomfortabel aanvoelen door koude lucht en vocht dat vanuit de kruipruimte naar boven trekt. Daarom zijn betonvloer isolatie en houtenvloer isolatie belangrijk, want die houden de kou en vocht tegen. Vloerisolatie kan ook worden toegepast tussen verdiepingen, bijvoorbeeld als de vloer van de zolder geïsoleerd wordt. Hiermee worden loopgeluiden verminderd en de akoestiek in de woning wordt verbeterd.

Welke vloerisolatiesystemen passen bij jouw vloer?

De juiste vloerisolatie hangt af van je vloerconstructie, je gewenste Rc-waarde en hoe toegankelijk de ruimte onder je vloer is. 

Dat er een kruipruimte onder je vloer zit maakt in de praktijk veel verschil. Een beloopbare (vanaf ± 45 cm hoogte) kruipruimte maakt het aanbrengen van vloerisolatie een stuk eenvoudiger. Bij het isoleren van een betonvloer betekent het bijvoorbeeld dat je direct tegen de onderkant van de betonvloer EPS of PIR-platen kunt lijmen. Bij een houten vloer betekent het dat je vanuit de kruipruimte tussen de houten balken glaswol, steenwol of minerale wol kunt klemmen.

Sommige isolatiematerialen zijn beter geschikt voor een bepaald type vloer dan andere. Het zou bijvoorbeeld onverstandig zijn om glaswol in een vochtige kruipruimte te gebruiken. Wordt glaswol nat, dan verliest het namelijk zijn isolatiewaarde. Dat is dus vragen om problemen en totaal onnodig, want er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal beschikbaar die heel goed met vocht samen gaan. XPS is bijvoorbeeld 100% waterbestendig en ook isolatiechips hebben goede vochtwerende eigenschappen. Bij vloerisolatie is het daarom aan te raden om eerst te bekijken wat voor vloer je woning heeft.

Soms is de situatie niet ideaal om vloerisolatie toe te passen. Je hebt bijvoorbeeld geen kruipruimte onder je vloer. Misschien is de vloer direct op zand gelegd of is de kruipruimte zo ondiep dat je er niet in kunt kruipen. In deze situatie zijn HR++ / isolatieparels een goede oplossing. Je blaast de parels onder de vloer door openingen in de vloer of door een luik.

Een mogelijkheid bij een houten vloer is om de topvloer die op de balken ligt eraf te halen, zodat je van bovenaf tussen de balken kan isoleren. Een laatste mogelijkheid is om bovenop de bestaande vloerisolatie te leggen. In dat geval wordt meestal gekozen voor PIR-isolatie, omdat je dun kunt isoleren en zo weinig mogelijk ruimte verliest.

Een andere bijzondere omstandigheid is een (zeer) vochtige kruipruimte. Voor vloerisolatie hoeft dit echter geen probleem te zijn. Wij hebben diverse isolatiematerialen in ons assortiment die zeer goed tegen vochtige kruipruimtes bestendig zijn en die tevens voorkomen dat vocht in je vloer binnendringt. Voorbeelden van dergelijke isolatiematerialen zijn isolatiechips, isolatiekralen, EPS en XPS, eventueel gecombineerd met isolatiefolie (vochtregulerende folie). Heb je vragen of wil je advies van een expert over de beste manier om je vloer te isoleren? Stel je vraag aan een van onze adviseurs. Bel of stuur een e-mail naar +31 (0)316-330365 of klantenservice@deisolatieshop.nl.

Hieronder vind je een lijst met aanbiedingen van De Isolatieshop:

Isolatie van Betonnen VloerenIsolatie van Houten VloerKruipruimte Isolatie
EPS-isolatieplaten
PIR-isolatieplaten
XPS-isolatieplaten
Glaswol
Steenwol
Houtvezel
Isolatiechips
HR++ parels / isolatieparels

Vloerisolatie - doe-het-zelf

Vloerisolatie

Durf je zelf de handen uit de mouwen te steken of kan iemand met twee rechterhanden je helpen? Dan kun je vloerisolatie heel goed zelf uitvoeren. Sommige methoden voor vloerisolatie zijn eenvoudig en vereisen zeer weinig technische vaardigheden, andere vereisen een behoorlijke hoeveelheid en moeten door professionals worden uitgevoerd.

Houd bij het zelf leggen van vloerisolatie rekening met het volgende:

 • Schat je technisch vaardigheidsniveau en het vereiste niveau voor de installatie in van het door jouw gekozen isolatiemateriaal.
 • Zorg ervoor dat je over de juiste gereedschappen en machines beschikt die nodig zijn voor vloerisolatie in jouw specifieke situatie.
 • Zorg ervoor dat je over de juiste beschermende kleding beschikt om je gezondheid te waarborgen.

Het verspreiden van bijvoorbeeld isolerende parels onder je vloer is een klus die je zelf kunt doen. Het lijmen van EPS- of XPS-isolatieplaten aan de onderkant van je betonvloer is ook voor de meeste mensen haalbaar met technische basiskennis en een beetje begeleiding.

Verder, als je de vloer van een (vrijstaande) stenen garage of houten schuur wilt isoleren, hebben we hier een uitgebreid artikel over geschreven om je te helpen.

Maximaal besparen op vloerisolatie

Om het maximale uit je investering in vloerisolatie te halen die verder gaat dan de isolatiewaarde, is het een goed idee om rekening te houden met de volgende aspecten:

 • Financiële overweging om vloerisolatie te delen met buren.
 • Of je vloerisolatieproject in aanmerking komt voor landelijke subsidie, zoals de ISDE, of andere gemeentelijke regelingen voor isolatie.

Heb je vragen of wil je advies van een expert over de beste manier om je vloer te isoleren? Stel je vraag aan een van onze adviseurs. Bel of stuur een e-mail naar +31 (0)316-330365 of klantenservice@deisolatieshop.nl.

Vloerisolatie voor een betonvloer

Vloerisolatie met EPS

Een betonvloer zonder vloerisolatie is 5 graden kouder dan de temperatuur in de kamer. Door het isoleren van een betonvloer wordt je wooncomfort verbeterd. Daarnaast gaan ook je energiekosten omlaag, want je hoeft minder te stoken om een aangename temperatuur in huis te krijgen en te behouden.

Het isoleren van een betonvloer wordt meestal vanuit de kruipruimte toegepast. Isolatiematerialen die goed te combineren zijn met beton zijn bijvoorbeeld EPS of PIR. PIR heeft van zichzelf een hoge isolatiewaarde, maar de kosten van PIR liggen hoger per m2 dan van EPS. 

Het isolatiemateriaal EPS (ook wel piepschuim of tempex genoemd) is dus goedkoper dan PIR, maar je hebt er wel meer van nodig om dezelfde isolatiewaarde te bereiken als met PIR. Wil je met EPS je betonvloer isoleren, dan heb je een dikkere laag isolatiemateriaal nodig dan wanneer je dezelfde betonvloer met PIR isoleert. De keuze voor EPS of PIR is daarom afhankelijk van de ruimte die je onder de betonvloer hebt.

Het bevestigen van PIR en EPS gaat nagenoeg hetzelfde. Beide materialen kunnen direct tegen de onderkant van de betonvloer gelijmd worden met Isol-tack (PU 010) lijm. De moeilijkheid van het plaatsen van PIR en EPS is het risico op een koudebrug. Dit ontstaat wanneer de platen niet goed op elkaar aansluiten. Zelfs als je de platen heel strak op elkaar zou drukken, dan is dit niet genoeg om een koudebrug te voorkomen. Met het blote oog is niet in te schatten of de PIR of EPS luchtdicht geplaatst zijn. Daarom is het belangrijk om tussen de platen onderling (en tussen de platen en andere oppervlakken, zoals muren en wanden) een ril purschuim aan te brengen. Meer weten over isolatieplaten?

Vloerisolatie voor een houtenvloer

Vloerisolatie

Een open (ademend) materiaal zoals minerale wol MW35, glaswol of steenwol zijn goede keuzes voor het isoleren van een houten vloer. Steenwol en minerale wol staan bekend om hun goede geluidsisolatie.

Dat komt omdat er in deze producten meer massa per m2 zit dan in normale glaswol. Ook de isolatiewaarde van steenwol en minerale wol is bijzonder goed. Dus in dit geval snijdt het mes aan twee kanten! Isolatiemateriaal (zoals PIR of EPS) is minder geschikt in combinatie met hout. Zou je dit materiaal gebruiken, dan kan het hout niet ademen en hierdoor krijg je mogelijk vochtproblemen (zoals schimmel). Wil je per sé met PIR of EPS je houten vloer isoleren? In sommige gevallen is dit mogelijk, bijvoorbeeld in combinatie met een folie. Laat onze experts je adviseren! Bel 0316-330365. 

Bovenvloerse isolatie

Soms is het niet mogelijk om vanuit de kruipruimte isolatie aan te brengen, bijvoorbeeld als de fundering van je woning direct op zand is gelegd. Je hebt dan namelijk geen kruipruimte. In dat geval is het isoleren van de bovenkant van de vloer de enige optie. Er wordt dan een geïsoleerde vloer bovenop de bestaande vloer gelegd. Een nadeel hiervan is dat de vloer hierdoor opgehoogd wordt. Dit zorgt ervoor dat je plafond lager lijkt, dat deuren waarschijnlijk afgekort moeten worden en je hebt wellicht nieuwe plinten nodig. Bovenvloerse isolatie komt ook vaak voor bij garage isolatie. Welke afwerking past het beste bij je vloer en woonsituatie? Wil je misschien ook vloerverwarming aanbrengen? De volgende materialen zijn wellicht interessant voor je isolatie project: Rockfloor, PIR en XPS.

Vloerisolatie tegen vocht (bodemisolatie)

Vloerisolatie

Optrekkend vocht voelt onprettig, het kan een vieze geur met zich meebrengen en het is bovendien ongezond voor je woonklimaat. Vocht kan niet alleen je wooncomfort schaden, maar mogelijk zelfs de constructie van je huis. Het is daarom verstandig om je vloer te isoleren tegen vocht door middel van bodemisolatie, zoals isolatiechips of EPS-parels. Deze isolatiematerialen worden op de bodem van de kruipruimte geplaatst. Een laag van ca. 20 centimeter hoog kan al een hele verbetering opleveren.

De koude lucht uit de kruipruimte condenseert zodra deze in aanraking komt met de warmere lucht van binnen (die zich vlak onder de vloer bevindt). Heb je geen bodemisolatie, dan zal de waterdamp in je constructie trekken. Bodemisolatie zorgt ervoor dat de condensatiedruppels de onderkant van je vloer niet bereiken, maar al eerder naar beneden vallen; terug je kruipruimte in. Zorg bij het plaatsen van bodemisolatie ook voor voldoende ventilatie en het (eventueel) aanbrengen van een dampscherm (folie).

Vloerisolatie: kosten en baten

Het is inmiddels duidelijk dat vloerisolatie bijdraagt aan het woongenot van je woning. Altijd pantoffels en dikke sokken dragen is niet meer nodig: de koude en vochtige lucht onder de vloer blijft in de kruipruimte waardoor je woning warmer aanvoelt. Dat vinden niet alleen je (warme) voeten fijn, maar ook de cv-ketel of warmtepomp. Die hoeven namelijk minder hard te stoken om je woning warm te krijgen. Het resultaat? Een lagere energierekening!

Omdat vloerisolatie voor besparing op je energierekening zorgt is het ook nog eens een goede investering. Uiteindelijk haal je de kosten er namelijk uit en dat is natuurlijk geweldig! Ben je een beetje handig of kan iemand je helpen die twee rechterhanden heeft, dan bespaar je ook op installatiekosten. Omdat je investering in dat geval lager is dan wanneer je de vloerisolatie laat plaatsen, zal je sneller rendement behalen. 

Voorbeeld: Kees heeft een gemiddelde hoekwoning waarvan hij de benedenverdieping wil isoleren. Hij wil de onderkant van zijn vloer isoleren (ongeveer 40 m2), want hij heeft uitgerekend dat hij daarmee 210 euro per jaar kan besparen. Als hij de vloerisolatie door een bedrijf laat plaatsen, dan zal hem dit ongeveer 1500 euro kosten. Kees is van plan om zelf de handen uit de mouwen te steken en daarom kijkt hij in de webshop van De Isolatieshop voor een geschikt isolatiemateriaal. Kees heeft een betonvloer met daaronder een kruipruimte. Hij kiest er daarom voor om EPS tegen de onderkant van de vloer te lijmen. Kosten? Ongeveer 650 euro, inclusief EPS en lijm. 

Prijs vloerisolatie 

Het doel van vloerisolatie in dit voorbeeld is een Rc-waarde van 3,5. We gaan uit van isolatie door middel van EPS via de kruipruimte.
Onderstaande bedragen zijn voorbeelden en aan deze prijzen kunnen geen rechten worden ontleend. 

TussenwoningHoekwoning2-onder-1-kapVrijstaande woning
Door bedrijf laten plaatsen: € 1960
Eenmalige subsidie € 500
Besparen per jaar: € 200
Door bedrijf laten plaatsen: € 2205
Eenmalige subsidie € 500
Besparen per jaar: € 210
Door bedrijf laten plaatsen: € 2695
Eenmalige subsidie € 950
Besparen per jaar: € 270
Door bedrijf laten plaatsen: € 2695
Eenmalige subsidie € 950
Besparen per jaar: € 400

Wat de exacte prijs van vloerisolatie voor je wordt is afhankelijk van jouw unieke situatie. Voor welke soort isolatiemateriaal kies je? Heb je een kruipruimte waar je vanuit kan isoleren? Heb je een vochtregulerende folie nodig? Dit is allemaal zeer bepalend voor de uiteindelijke prijs van de vloerisolatie. Hoeveel je gaat besparen hangt af van de isolatiewaarde van het door jouw gekozen isolatiemateriaal en hoe je jouw huis verwarmt: staat de verwarming vaak aan? En zo ja, hoe hoog zet je de thermostaat?


Vloerisolatie Subsidie

Subsidie op Vloerisolatie

 • Alle aanpassingen aan de vloerisolatie moeten worden aangebracht op de bestaande thermische omhulling/constructie.
 • De aanvraag voor subsidie dient binnen 12 maanden na het uitvoeren van het eerste isolatiewerk ingediend te worden.
 • Om voor subsidie vloerisolatie in aanmerking te komen, dient de plaatsing van de materialen te gebeuren via een professioneel bedrijf.

Vloerisolatie geldt als 1 isolatiemaatregel. Er is een minimum van 2 vereist om in aanmerking voor subsidie te komen. Als je van plan bent om alleen vloerisolatie aan te brengen, dan moet je om je aanvraag compleet te maken nog een andere benodigde isolatiemaatregel aanbrengen, zoals een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Dus naast vloerisolatie: denk ook aan dakisolatie, of muurisolatie om aan de 2 vereiste maatregelen te voldoen.

Subsidievereisten vloerisolatie:

 • Subsidiebedrag per m² : € 11
 • Minimaal benodigde m² : 20
 • Maximaal m² : 130
 • Minimale Rd-waarde [m 2 K/W] : 3,5

Vloerisolatie RVO: lijst kwalificerende materialen

Vloerisolatie Ventilatie

Ventilatie na Vloerisolatie

Ventilatie is een zeer belangrijk aspect van vloerisolatie. Zorgen voor een goede ventilatie van de kruipruimte na plaatsing van isolatiemateriaal verkleint de kans op gasophoping die optreedt wanneer de kruipruimte volledig is afgesloten.

Goede isolatiespecialisten zorgen er altijd voor dat de kruipruimte niet hermetisch wordt afgesloten door de ventilatieroosters niet te laten blokkeren door het materiaal. Deze regel geldt zowel voor houten vloeren als voor betonnen vloeren.

Hoeveel ventilatie heb je nodig na het aanbrengen van vloerisolatie?

 • Zorg bij betonnen vloeren voor 1 cm2 ventilatie per m2 vloeroppervlak. Indien je constructie een gasleiding in de kruipruimte heeft zonder bekleding, dan wordt 4 cm2 per m2 geadviseerd. Voor de beste luchtstroom moeten de openingen zich op tegenoverliggende muren bevinden.
 • Voor houten vloeren is de hoeveelheid hoger. Voor houten vloeren is minimaal 4 cm2 per m2 vloer nodig. Voor de beste luchtstroom moeten de openingen zich op tegenoverliggende muren bevinden.
Vloerisolatie Bouwbesluit

Bouwbesluit en Vloerisolatie

Binnen het nieuwbouwbesluit van 1 januari 2021 heeft er een overgang plaatsgevonden van EPC naar BENG en daarnaast zijn de Rc-waarden voor thermische isolatie aangepast (hoger) voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw.

De nieuwe, aangepaste rekenmethode kan ertoe leiden dat er weliswaar een hogere Rc-waarde is, maar dat er niet automatisch meer vloerisolatie nodig is.

 • Voor bestaande vloerisolatie constructies was de minimale Rc-waarde voor 2020 1,3 m²K/W, deze is verhoogd naar 1,4 m²K/W.
 • Voor nieuwe vloerisolatie constructies was de minimale Rc-waarde voor 2020 3,5 m²K/W, deze is verhoogd tot 3,7 m²K/W.

Renovatie

Volgens het Bouwbesluit, artikel 5.6 lid 1: Als je een deel van de constructie wilt vergroten of wijzigen, is de ondergrens van de thermische isolatie Rc = 1,3 m2K/W.