Toon prijzen
Excl. btw

Hellend dak van binnenuit isoleren

Een schuin dak van binnenuit isoleren? Bekijk hier isolatiemateriaal om een hellend dak (of zolder) vanaf de binnenzijde van isolatie te voorzien. Isolatiemateriaal dat hiervoor vaak gebruikt wordt is bijvoorbeeld steenwol, glaswol, PIR of minerale wol. Het is ook mogelijk om te kiezen voor plaatmateriaal (zoals gips of underlayment) verlijmd met isolatieplaten. Wij hebben verschillende soorten maatwerk-isolatie in het assortiment. Hiermee kan je snel werken en wordt bovendien je schuine dak van warmte-isolatie voorzien.

Voordelen dakisolatie binnenzijde

Bij na-isolatie van een schuin dak wordt vaak voor isoleren van binnenuit gekozen. Dat komt omdat isoleren van binnenuit makkelijker en goedkoper is dan van buitenaf isoleren. Een dak van buitenaf isoleren is een arbeidsintensieve klus, want alle dakpannen, panlatten en stoftengels moeten eerst van het dak om isolatie van buitenaf toe te passen. Van binnenuit isoleren is eenvoudiger, omdat je het isolatiemateriaal aan de binnenkant tegen het dakbeschot bevestigt en hiervoor de dakconstructie meestal niet aangepast hoeft te worden. 

Probeer voor eenvoudige toepassing en ruimtebesparing onze pir-combinaties:  PIR + Gips, PIR + Fermacell of PIR + OSB

Vaak bestaat een schuin dak uit een houten constructie met dakpannen. Een dergelijke constructie kan goed gecombineerd worden met glaswol, steenwol, minerale wol en houtvezelisolatie. Er is meestal een folie nodig om het isolatiemateriaal tegen condens (vocht) te beschermen. Het is ook mogelijk om een hellend dak met PIR-platen te isoleren. Het voordeel hiervan is dat je meestal minder dik isolatiemateriaal nodig hebt om een hoge isolatiewaarde te bereiken. Hierdoor houd je genoeg plafond-hoogte (en loopruimte) over. 

Schuin dak isoleren

Hoe isoleer je je dak van binnenuit?

Een dak isoleren van binnenuit kan op diverse manieren en hangt af van het materiaal dat je gebruikt. De video hiernaast legt je uit hoe je je dak isoleert met PIR-platen en/of maatwerk platen. Bekijk ook de uitgebreide uitleg.

Ga je je dak isoleren met glaswol of steenwol? Volg dan onderstaande stappen.

  • Bepaal hoeveel je nodig hebt
  • Snijd het isolatiemateriaal op maat
  • Plaats het isolatiemateriaal
  • Verwerk een dampremmende folie, zo voorkom je condensvorming in de constructie. Bij glaswol met spijkerflens is dit niet nodig.
  • Nu kun je beginnen met het afwerken van het dak met bijvoorbeeld gipsplaten. 

Met welke materialen kan ik mijn dak isoleren?

Dakisolatie van binnenuit kan met diverse materialen. Afhankelijk van je kluservaring, budget en de gewenste isolatiewaarde kun je kiezen voor verschillende opties. Heb je niet veel kluservaring dan is de meest eenvoudige keuze om je dak van binnenuit te isoleren met steenwol of glaswol. Daarnaast is het ook goedkoper dan varianten met PIR en heeft het een prima isolatiewaarde.

Tip! Let bij de keuze van isolatiemateriaal op de RD-waarde en Lamdawaarde. Een lage RD-waarde geeft aan dat het materiaal minder goed isoleert. Een lage lambdawaarde heeft juist een hoge isolatiewaarde. Alles weten over deze waardes? Lees meer

Heb je meer ervaring met isoleren dan kun je ook kiezen voor ons maatwerk PIR-platen. Het voordeel is dat je niet zelf nog de platen aan elkaar hoeft te verlijmen, waardoor je sneller klaar bent. Daarnaast beschikt PIR ook over een hogere isolatiewaarde.

Schuin dak isoleren

Accessoires en folies voor het isoleren van je dak?

Deze folies en toebehoren worden vaak gebruikt voor het ondersteunen, bevestigen en afwerken van dakisolatie:

  • Dampremmende folie: Een dampremmende folie voorkomt dat er vocht van binnenuit (warme kant) in je constructie en isolatiemateriaal kan trekken. Een dampremmende folie is vaak waterdicht (waterkerend) om zo water van binnenuit tegen te houden na het aanbrengen van dakisolatie.
  • Purschuim: De Isolatieshop Iso-Fix NBS is een gebruiksklaar PU-lijmschuim en is speciaal geschikt voor het snel verlijmen en monteren van isolatieplaatmateriaal en afwerkplaten tijdens dakisolatie.
  • Ventilatielat: Gebruik deze ventilatielat van geïmpregneerd vurenhout als rachelwerk achter je isolatieplaten tijdens dakisolatie van binnenuit. De inkepingen in de lat zorgen voor een verbeterde ventilatie achter de isolatie. Op die manier kun je eventuele vochtproblemen voorkomen.
  • Afstandschroeven: Gebruik deze afstandschroeven met plug als je een goed uitgevlakt regelwerk wilt. Je stelt de panlatten of ventilatielatten eenvoudig na via het speciale schroefdraad en hoeft daardoor geen opvulplaatjes meer te gebruiken.