Hellend dak van binnenuit isoleren

Een schuin dak van binnenuit isoleren? Bekijk hier isolatiemateriaal om een hellend dak (of zolder) vanaf de binnenzijde van isolatie te voorzien. Isolatiemateriaal dat hiervoor vaak gebruikt wordt is bijvoorbeeld steenwol, glaswol, PIR of minerale wol. Het is ook mogelijk om te kiezen voor plaatmateriaal (zoals gips of underlayment) verlijmd met isolatieplaten. Wij hebben verschillende soorten maatwerk-isolatie in het assortiment. Hiermee kunt u snel werken en wordt bovendien uw schuine dak van warmte-isolatie voorzien.

Dakisolatie binnenzijde

Bij na-isolatie van een schuin dak wordt vaak voor isoleren van binnenuit gekozen. Dat komt omdat isoleren van binnenuit makkelijker en goedkoper is dan van buitenaf isoleren. Een dak van buitenaf isoleren is een arbeidsintensieve klus, want alle dakpannen, panlatten en stoftengels moeten eerst van het dak om isolatie van buitenaf toe te passen.Van binnenuit isoleren is eenvoudiger, omdat u het isolatiemateriaal aan de binnenkant tegen het dakbeschot bevestigd en hiervoor de dakconstructie meestal niet aangepast hoeft te worden. 

Probeer voor eenvoudige toepassing en ruimtebesparing onze pir-combinaties:
PIR + Gips, PIR + Fermacell of PIR + OSB

Het voordeel van het isoleren van een hellend dak is uiteraard dat u door te isoleren voorkomt dat warme lucht via het dak vervliegt. Hierdoor stookt u minder energie en dat merkt u uiteindelijk op uw energieafrekening. Bovendien is een hellend dak, voorzien van isolatie, ook heel aangenaam voor uw woonklimaat. Een geïsoleerde zolder biedt extra leefruimte, voor een slaapkamer of hobbyruimte bijvoorbeeld. 

Dakisolatie binnenzijde accessoires & isolatiefolies

Deze folies en toebehoren worden vaak gebruikt voor het ondersteunen, bevestigen en afwerken van dakisolatie:

  • Dampremmende folie: Een dampremmende folie voorkomt dat er vocht van binnenuit (warme kant) in uw constructie en isolatiemateriaal kan trekken. Een dampremmende folie is vaak waterdicht (waterkerend) om zo water van binnenuit tegen te houden na het aanbrengen van dakisolatie.
  • Purschuim: De Isolatieshop Iso-Fix NBS is een gebruiksklaar PU-lijmschuim en is speciaal geschikt voor het snel verlijmen en monteren van isolatieplaatmateriaal en afwerkplaten tijdens dakisolatie.
  • Ventilatielat: Gebruik deze ventilatielat van geïmpregneerd vurenhout als rachelwerk achter uw isolatieplaten tijdens dakisolatie van binnenuit. De inkepingen in de lat zorgen voor een verbeterde ventilatie achter de isolatie. Op die manier kunt u eventuele vochtproblemen voorkomen.
  • Afstandschroeven: Gebruik deze afstandschroeven met plug als u een goed uitgevlakt regelwerk wilt. U stelt de panlatten of ventilatielatten eenvoudig na via het speciale schroefdraad en hoeft daardoor geen opvulplaatjes meer te gebruiken.

Vaak bestaat een schuin dak uit een houten constructie met dakpannen. Een dergelijke constructie kan goed gecombineerd worden met glaswol, steenwol, minerale wol en houtvezelisolatie. Er is meestal een folie nodig om het isolatiemateriaal tegen condens (vocht) te beschermen. Het is ook mogelijk om een hellend dak met PIR-platen te isoleren. Het voordeel hiervan is dat u meestal minder dik isolatiemateriaal nodig heeft om een hoge isolatiewaarde te bereiken. Hierdoor houdt u genoeg plafond-hoogte (en loopruimte) over. 

Op ons YouTube kanaal hebben wij meerdere instructievideo's verzameld, waaronder een video over het isoleren van een zolder. In deze video wordt een hellend dak van binnenuit geïsoleerd met PIR-platen. Klik hier om de video 'Een schuin dak van binnenuit isoleren' te bekijken