usp icons
Al 137.021 woningen zijn geïsoleerd met de Isolatieshop

Wanneer gebruik je welke folie met isoleren?

Wij hebben veel verschillende folies in ons assortiment, elke folie is geschikt voor een andere isolatieklus. Om meer duidelijkheid te geven over wanneer je welke folie moet gebruiken, hebben wij dit artikel geschreven. Bij het isoleren van je woning is het namelijk erg belangrijk om het isolatiemateriaal te beschermen met een folie, hierdoor gaat het isolatiemateriaal langer mee. Ook hebben wij folies in ons assortiment die op zichzelf een werking hebben en dus niet gemaakt zijn om isolatiemateriaal te beschermen.

In ons assortiment hebben wij damp-open folie, dampremmende folie, dampdichte folie, klimaatfolie, isolatiefolie en radiatorfolie. In de tabel hieronder zie je per folie al kort waar deze toe te passen is, waar je deze moet bevestigen en wat de eigenschappen zijn. In de rest van deze blog leggen we het verder uit, zodat jij de beste keuze kan maken voor jouw klus.

ToepassingWaar bevestigen?Eigenschappen
Damp-open folieDak en gevelAan de buitenkant (koude kant)Geen luchtstroming, houdt het geplaatste isolatiemateriaal droog
Dampremmende folieDak, gevel en voor ruimtes met klimaatklasse 2 of 3Aan de binnenkant (warme kant)Beschermt isolatiemateriaal en constructie tegen vocht
Dampdichte folieDak, gevel, muur en ruimtes met klimaatklasse 4 zoals: badkamer, sauna, sportschool en binnenzwembadAan de binnenkant (warme kant)Waterdicht, beschermt isolatiemateriaal en constructie tegen vocht
KlimaatfolieDak en gevelAan de binnenkant (warme kant)Damp-open in de zomer om condensvorming te voorkomen, dampremmend in de winter om vochtwerend te werken
IsolatiefolieDak, gevel, kruipruimte, vloer en muurAfhankelijk van waar de isolatiefolie wordt toegepastRuimtebesparend, hoge isolatiewaarde
RadiatorfolieVerwarming en convectorputOp de muur achter de radiator, op de radiator of in de convectorputHoudt stralingswarmte tegen


Waarom moet ik een folie gebruiken tijdens het isoleren?

Als je geen folie toepast tijdens het isoleren, dan is de kans groot dat er vocht in de constructie van je woning terechtkomt. Dit ontstaat omdat de koude lucht van buiten in contact komt met de warme (vochtige) lucht van binnenuit. Dit noemen we het dauwpunt. Het gevolg hiervan is dat het isolatiemateriaal nat wordt. Hierdoor wordt de isolatiewaarde een stuk lager en uiteindelijk wordt ook de constructie van je woning aangetast, denk hierbij aan vocht- en schimmelplekken. Genoeg redenen dus om folie aan te brengen tijdens het isoleren. Folies en tapes zijn maar een klein deel van de totale kosten van de klus. Dus met relatief weinig kosten kan jij je isolatieklus compleet maken.

Door in onze keuzehulp aan te geven wat de situatie rondom jouw isolatieklus is, krijg je een op maat gemaakt advies over welke folie (en welk isolatiemateriaal) geschikt is voor jouw klus.

Wanneer dampopen folie gebruiken?

Een dampopen folie zorgt ervoor dat vocht dat in de constructie of het isolatiemateriaal van je woning zit, er weer uit kan. De dampopen folie zorgt ervoor dat vocht niet wordt opgesloten in de constructie. Doordat er geen vocht in de constructie zit, voorkom je schimmel, rotting, roest en blijft de isolatiewaarde van de isolatiematerialen hoog. Ook zorgt dampopen folie ervoor dat er geen vocht van buitenaf de constructie in kan komen. Vocht kan er wel uit, maar er niet in. Dat betekent dat damp-open folie waterkerend is. Dampdoorlatende folie lijkt erg op dampopen folie, qua werking zijn ze bijna hetzelfde. Damp-open folie laat namelijk meer vocht door dan dampdoorlatende folie.

Damp-open folie aanbrengen

Damp-open folie breng je altijd aan de koude kant aan en dampremmende folie aan de warme kant. Laat de folie overlappen bij de naden om te voorkomen dat er alsnog vocht in de constructie trekt via de kieren. Plak de naden af met een goede tape. Bij dampopen folies wordt de VAST-R Polytex Spinvlies tape veel gebruikt, deze zorgt voor een wind- en waterdichte afsluiting. Bij de damp-open folie die je wilt gebruiken, staat de tape aangegeven die het beste past bij de folie.

Wanneer dampopen folie gebruiken?

Wanneer dampremmende folie gebruiken?

Een dampremmende folie zorgt ervoor dat er geen vocht van binnenuit (warme kant) in de constructie en isolatiemateriaal kan trekken. Dampremmende folie wordt ook wel dampwerende folie genoemd. Een dampremmende folie/dampwerende folie is vaak waterdicht (waterkerend) om zo water van binnenuit tegen te houden. Zo is het isolatiemateriaal optimaal beschermd tegen vocht en water.

Dampremmende folie aanbrengen

Dampremmende folie aanbrengen gebeurt aan de warme kant (binnenzijde) van de constructie. De warme kant bevindt zich bij dakconstructies altijd onder het isolatiemateriaal. Bij gevels is dit aan de binnenkant. Laat de folie overlappen bij de naden om te voorkomen dat er alsnog vocht in de constructie trekt via de kieren. Plak de naden af met een goede tape. Bij de dampremmende folie die je wilt gebruiken, staat de tape aangegeven die het beste past bij de folie.

Wanneer geen dampremmende folie?

In sommige gevallen is het aanbrengen van een dampremmende folie af te raden. Het dak van bepaalde woningen is namelijk voorzien van een dampremmende laag aan de buitenkant. Bitumen en EPDM-dakbedekking zijn hier voorbeelden van, gebruik in dit geval klimaatfolie. Ook een dunne laag purschuim of een eerder aangebrachte dampremmende folie onder dakpannen is een dampremmende laag. Als je in deze gevallen ook een dampremmende folie aan de binnenkant zou plaatsen, dan sluit je het vocht juist op.

Wanneer dampdichte folie gebruiken?

Dampdichte folie wordt gebruikt bij de bouw van daken en gevels om vochtschade aan bouwmaterialen te voorkomen. Zonder de juiste vochtregulatie kan de constructie/het isolatiemateriaal na verloop van tijd vochtschade krijgen. Dampdichte folie is de juiste folie als je een extreem vochtige ruimte gaat isoleren, zoals een badkamer, sauna, sportschool of binnenzwembad. In deze ruimtes met klimaatklasse 4 of hoger is een dampdichte afwerking aan de binnenkant noodzakelijk.

Dampdichte folie aanbrengen

Dampdichte folie wordt aan de binnenzijde of warme zijde van een gevel of dak onder het isolatiemateriaal aangebracht. Om de effectiviteit te behouden, moet de dampdichte folie volledig gesloten worden aangebracht. Gebruik hiervoor de juiste aluminium tape langs de naden. Bij de dampdichte folie die je wilt gebruiken, staat de tape aangegeven die het beste past bij de folie.

Dampremmende of dampdichte folie?

Een dampremmende folie en dampdichte folie worden vaak door elkaar gehaald. De twee lijken op het eerste gezicht misschien hetzelfde, maar er is wel degelijk een groot verschil tussen beide. Een dampremmende folie houdt namelijk minder damp tegen dan een dampdichte folie. Daarom wordt de dampdichte isolatiefolie ook vaak een 'dampscherm' of een 'damplaag' genoemd. Een dampdichte folie wordt voornamelijk in ruimtes die in klimaatklasse 4 vallen toegepast. Zoals bijvoorbeeld badkamers, keukens en sauna’s. 

Wanneer klimaatfolie gebruiken?

Klimaatfolie is een folie dat als dampremmer aan de binnenzijde (de warme zijde) van het isolatiemateriaal wordt aangebracht. Klimaatfolie is een slimme folie. Bij een hogere luchtvochtigheid (zoals in de winter) werkt de folie dampremmend en wanneer er minder vocht in de lucht is (zoals in de zomer) laat klimaatfolie damp door. Dit zorgt voor een optimaal klimaat in je woning. Heeft de buitenzijde van je dak een dampremmende laag, zoals bijvoorbeeld bitumen of een laagje PUR tussen de dakpannen en het dakbeschot? Dan moet je aan de binnenzijde van het dak voor een klimaatfolie kiezen.

Klimaatfolie aanbrengen

Het aanbrengen van klimaatfolie gaat eigenlijk net zoals bij andere folies. Als eerst rol je de folie uit. Dan zorg je ervoor dat de tekst op de folie goed leesbaar is. Bevestig de folie aan de warme kant (binnenzijde) met lijm of nietjes. Zorg ervoor dat bij het bevestigen, de folie 10 tot 20 centimeter overlap heeft. Plak dan de naden van de folie af met een goede tape. Bij de klimaat folie die je wilt gebruiken, staat de tape aangegeven die het beste past bij de folie.

Wanneer klimaatfolie gebruiken?

Wanneer isolatiefolie gebruiken?

Isolatiefolie is geen folie die bedoeld is om andere isolatiematerialen of een constructie te beschermen, maar werkt isolerend. Met isolatiefolie kan je zorgen voor het toepassen van isolatie met folie. Met isolatiefolie kan je snel en gemakkelijk isoleren. Isolatiefolie is opgebouwd uit meerdere lagen, deze lagen zijn: reflecterende folie, thermoschuim, polyester wattering. De combinatie van al deze lagen zorgt ervoor dat isolatiefolie warmteverlies beperkt en warmte terugkaatst de ruimte in.

Isolatiefolie aanbrengen

Isolatiefolie is inzetbaar op een heleboel plekken, zoals daken, vloeren en gevels. Doordat het zo dun is, is het bijna overal te gebruiken. Het is makkelijk op maat te knippen/snijden. Bij de isolatiefolie die je wilt gebruiken, staan alle benodigdheden die je nodig hebt om de folie te kunnen bevestigen. Per situatie verschilt het hoe je de isolatiefolie moet aanbrengen, voor meer info over het toepassen van isolatiefolie kan je op de pagina van isolatiefolie kijken of contact opnemen met onze experts.

Wanneer isolatiefolie gebruiken?

Wanneer radiatorfolie gebruiken?

Radiatorfolie is er niet om andere isolatiematerialen te beschermen, maar heeft een werking op zich. Radiatorfolie is een dunne reflecterende folie die je achter je verwarming (of in je convectorput) plaatst. Radiatorfolie zorgt ervoor dat stralingswarmte wordt tegengehouden, hierdoor blijft het in de kamer en gaat het niet via de muur verloren.

Radiatorfolie aanbrengen

Voor het bevestigen van deze folie moet je zelf dubbelzijdige tape toevoegen, bijvoorbeeld HPX Dubbelzijdig tape die je meteen mee kan bestellen in onze webshop. Het is ook mogelijk om een magneetstrip of magneten te gebruiken voor de bevestiging van de radiatorfolie. Het bevestigen van radiatorfolie kan op je muur of aan de achterkant van de radiator. Ons advies is om de radiatorfolie eerst op maat te knippen en uitsparingen te maken voor eventuele beugels. Daarna kan je de folie aan de muur bevestigen met dubbelzijdig tape of achter de radiator plakken met magneten of een magneetstrip.

Hulp nodig bij je keuze?

Heb je nog andere vragen over damp-open, dampdoorlatende, dampremmende, dampdichte of andere folies? Neem dan gerust  contact  met ons op voor een persoonlijk advies.

Wil jij graag isoleren met folie, maar wil je hier liever niet zelf mee aan de slag? Op ons partnerplatform vind jij een isolatiespecialist bij jou in de buurt. Via onze website vul je in wat je wil laten isoleren en waar je woont, dan geven wij een overzicht van isolatiespecialisten die wij aanbevelen. Via onze website kom je in contact met de specialist en vraag je gemakkelijk een offerte aan.

4.8 star
Meuwissen Gerritsen
  • bulletLengte (in mm): 50000
  • bulletSoort folie: Dampremmend
  • bulletBreedte (in mm): 2000
0,35p/m2
Op voorraad (100+ rollen)
4.8 star
Miofol
  • bulletLengte (in mm): 50000
  • bulletSoort folie: Damp-open
  • bulletBreedte (in mm): 1500
1,53p/m2
Op voorraad (8 rollen)
5.0 star
Polytex
  • bulletLengte (in mm): 50000
  • bulletSoort folie: Damp-open
  • bulletBreedte (in mm): 1500
2,70p/m2
Op voorraad (43 rollen)
Bestseller
5.0 star
Miofol
  • bulletLengte (in mm): 30000
  • bulletSoort folie: Dampregulerend
  • bulletBreedte (in mm): 1500
3,67p/m2
Tijdelijk niet op voorraad
4.8 star
Alkreflex
  • bulletLengte (in mm): 25000
  • bulletSoort folie: Dampdicht
  • bulletBreedte (in mm): 1200
5,-p/m2
Op voorraad (13 rollen)
4.7 star
Miofol
  • bulletLengte (in mm): 50000
  • bulletSoort folie: Dampdicht
  • bulletBreedte (in mm): 1500
2,13p/m2
Op voorraad (28 rollen)
5.0 star
Delta
  • bulletLengte (in mm): 50000
  • bulletSoort folie: Dampremmend
  • bulletBreedte (in mm): 1500
1,53p/m2
Op voorraad (3 rollen)
5.0 star
Delta
  • bulletLengte (in mm): 50000
  • bulletSoort folie: Dampregulerend
  • bulletBreedte (in mm): 1500
4,99p/m2
Op voorraad (4 rollen)
5.0 star
Meuwissen Gerritsen
  • bulletLengte (in mm): 50000
  • bulletSoort folie: Dampdicht
  • bulletBreedte (in mm): 300
1,13p/m2
Op voorraad (5 rollen)
rating stars
PIF Isolatie
  • bulletRd-waarde: 4.65
  • bulletISDE: Ja
  • bulletBreedte (in mm): 1200
18,32p/m2
Op voorraad (30 rollen)

Gerelateerde artikelen

Hoe kun je je convectorput isoleren?
De Isolatieshop B.V.
2024-03-22

Lees meer
Wat te doen tegen vocht en schimmel in huis?
De Isolatieshop B.V.
2021-03-03

Heb je vocht en schimmel in huis? Schimmels ontwikkelen zich alleen in vochtige omgevingen. Het kan dus eigenlijk niet anders dan dat de ...

Lees meer
De Isolatieshop B.V.
17-04-24

Opmerkingen (5)

Laat een bericht achter.