Schuin dak isoleren (Hellend dak)

Door een schuin dak te isoleren bespaart u tot 30% energie! Een schuin dak isoleren doet u van binnenuit of van buitenaf. Van binnenuit isoleren is makkelijker en goedkoper dan van buitenaf isoleren. Van buitenaf isoleren is meestal effectiever, omdat de isolatie zonder onderbrekingen geplaatst kan worden, waardoor een koudebrug wordt voorkomen. Bovendien kost het geen ruimte aan de binnenkant van de zolder. 

Een schuin dak van binnenuit of van buitenaf isoleren?

Een schuin dak isoleren van binnenuit? Hierbij wordt het isolatiemateriaal van binnenuit tegen het dakbeschot geplaatst. Bij een schuin dak is van binnenuit isoleren gemakkelijk met isolatiewol, omdat het isolatiemateriaal eenvoudig tussen de balken geklemd wordt. Dit maakt van binnenuit isoleren minder arbeidsintensief en ook goedkoper dan van buitenaf isoleren. Bij van buitenaf isoleren wordt het isolatiemateriaal direct onder de dakbedekking (bijvoorbeeld onder de dakpannen) geplaatst. Deze wijze van na-isoleren is duurder, omdat de complete dakbedekking verwijderd moet worden voordat de nieuwe isolatie geplaatst wordt. 

Schuin dak isoleren 

Schuin dak isoleren

Maar welk isolatiemateriaal gebruikt u om een schuin dak te isoleren? Om hier antwoord op te krijgen is het belangrijk om te weten waaruit uw dakconstructie bestaat. Dit bepaalt namelijk het isolatiemateriaal en hoe het geplaatst wordt. Gaat u een schuin dak isoleren met een ventilerende constructie, zoals een houten dak met dakpannen? Dan valt de keuze meestal op glaswol, minerale wolsteenwol of houtvezel. Maar ook het gebruik van PIR is een mogelijkheid. Eventueel aangevuld met een isolatiefolie. Een schuin dak isoleren met glaswol, steenwol, houtvezel of minerale wol is eenvoudig, want u klemt de platen (wol of houtvezel) tussen de balken van uw schuine dak en daarna voorziet u het geheel van een laagje isolatiefolie. Daarna kunt u de zolder isolatie bijvoorbeeld met gipsplaten afwerken. 

Heeft u een stalen of betonnen constructie, dan past PIR waarschijnlijk beter bij uw woning. Bel onze experts om advies over uw isolatie-klus. Telefoonnummer: +31 (0)316-330365 en kies 2 in ons keuzemenu. 

Schuin dak isoleren tussen balken  

Een schuin dak (zoals de zolder) wordt vaak tussen de balken met steenwol geïsoleerd. Steenwol biedt niet alleen een goede thermische isolatie, maar het staat ook bekend om z'n goede geluidsisolatie. Bovendien is steenwol zeer brandveilig. U kunt bij de isolatie van een schuin dak kiezen voor platen, maar steenwol is ook als deken met spijkerflens verkrijgbaar. De spijkerflensdekens zijn ideaal voor hellende daken, want de flens is eenvoudig aan de balk te bevestigen. U bevestigd de flens aan de balk met spijkers. 

Schuin dak isoleren met PIR

Het voordeel van het werken met steenwol is dat u moeilijke hoeken en lastig te bereiken ruimtes goed kunt bereiken. Het materiaal is flexibel en u kunt het daarom makkelijk in de hoeken drukken. Ook minerale wol en glaswol hebben deze eigenschap. Een nadeel is dat steenwol een lagere Rd-waarde heeft dan bijvoorbeeld PIR. Hierdoor moet u dik isoleren om de gewenste Rd-waarde te bereiken. Soms is daar niet genoeg ruimte voor tussen de gordingen. Een oplossing is dan om de steenwol te combineren met PIR om alsnog de gewenste isolatiewaarde te behalen. 

Schuin dak isoleren met glaswol of minerale wol

Glaswol is lichter dan steenwol, het materiaal laat zich makkelijk verwerken en het is relatief goedkoop. Dit maakt glaswol bijzonder populair voor het isoleren van een hellend dak van binnenuit. Glaswol isolatie aanbrengen is bovendien een fluitje van een cent. Een schuin dak isoleert u tussen de balken, want wolsoorten klemt u eenvoudig tussen de balken van uw dak. Minerale wol is een afgeleide van glaswol. Hoewel minerale wol dezelfde isolatiewaarde als glaswol heeft, is de geluidsisolatie vele malen beter. Zo goed zelfs, dat het vergelijkbaar is met de geluidsisolatie van steenwol. 

Bij een schuin dak isoleren houdt u niet alleen rekening met thermische isolatie, want ook geluidsisolatie mag niet vergeten worden. Waar gaat u de ruimte voor gebruiken? Als u een zolder isoleert en deze alleen voor opslag wilt gebruiken, dan is geluidsisolatie niet echt nodig. Wanneer u er een kamer van wilt maken, dan is het verstandig om voor een isolatiemateriaal te kiezen dat ook goede geluidsisolatie biedt. 

Gaat u met glaswol isoleren? Sommigen krijgen bij glaswol een negatieve associatie, want bij het verwerken van de traditionele gele glaswol komen vezels vrij die kunnen leiden tot irritaties en jeuk. Tegenwoordig hebben wij daarvoor een gebruiksvriendelijker alternatief: de Ecose glaswol van Knauf Insulation. Deze glaswol is niet alleen duurzamer bij de productie, maar de glaswol is in de praktijk veel gebruiksvriendelijker, want deze glaswol nauwelijks. In ons assortiment A-keus glaswol vindt u Ecose glaswol van Knauf, maar daarnaast hebben wij ook regelmatig B-keus Knauf in het assortiment. Verder verkopen wij ook andere merken B-keus glaswol tegen scherpe prijzen. 

Schuin dak isoleren van buitenaf

Het isoleren van een schuin dak van buitenaf is vaak duurder dan isoleren van binnenuit. Bij na-isolatie is dit al helemaal het geval aangezien de dakbedekking (zoals dakpannen) verwijderd moeten worden om de isolatie te plaatsen. Bij nieuwbouw wordt de dakisolatie meegenomen tijdens de bouw en daarom zal in dat geval isoleren van buitenaf betaalbaar zijn. 

Isolatiemateriaal aanbrengen op een bestaand dakbeschot (na-isolatie) is een effectieve manier van isoleren. Omdat u het hele dak van isolatie voorziet, wordt een koudebrug voorkomen. Aangezien u bij na-isolatie tussen de balken isoleert is de kans op een koudebrug aanzienlijk groter dan bij isoleren van buitenaf. Wilt u een bestaand dak van buitenaf isoleren, maar wel op een makkelijke en snelle manier? Neem dan onze PIR renovatieplaten in overweging. Met de PIR-renovatieplaten isoleert u met een extreem hoge isolatiewaarde.

Renovatieplaat met tengels

De PIR-renovatieplaten zijn voorzien van drie tengels waarvan er één verspringend verlijmd is. Dit is ten behoeve van de overlap van de platen onderling. Op de tengels spijkert u panlatten, waarop de dakpannen gelegd kunnen worden. Wilt u een schuin dak isoleren dat bestaat uit een constructie van gordingen en muurplaten? Op aanvraag kunnen wij de zelfdragende geïsoleerde dakplaten en sandwichpanelen leveren. De isolerende dak-elementen kunt u direct aanbrengen op balklagen, muurplaten of gordingen. Bij De Isolatieshop werken we met de zelfdragende isolatieplaten van het merk Unilin (PIR) of met Kingspan Unidek (EPS).

PIR-isolatie voor zolderisolatie

Wilt u een hoge isolatiewaarde, maar niet al te veel ruimte verspillen aan de binnenkant van uw schuine dak? Dan zijn PIR-isolatieplaten een goede oplossing. Met PIR-isolatieplaten kunt u slank isoleren met een extreem hoge isolatiewaarde. Dat is handig als u bijvoorbeeld een zolder van een karakteristieke oude woning wilt isoleren, maar de balken in het zicht wilt laten. 
Als u tijd wilt besparen dan zijn de Gips+PIR platen onmisbaar. Deze platen bieden een hoogwaardige isolatie en een nette afwerking in één plaat. De kant-en-klare PIR+Gips-platen in onze webshop zijn reeds met elkaar verlijmd. Zo brengt u simpel en snel de isolatie aan en werkt u de ruimte direct netjes af. In de video hieronder laten we zien hoe u een zolder isoleert met PIR (en in het bijzonder met PIR+Gips-platen). 


>> Bekijk ons stappenplan voor het isoleren van een zolder met PIR