Al 110.727 woningen zijn geïsoleerd met de Isolatieshop

Garage of schuur isoleren

Leestijd: 19 min

Meestal wordt een garage of schuur ongeïsoleerd opgeleverd. Wanneer je de schuur of garage bij je woning wilt betrekken, bijvoorbeeld voor een hobby of extra slaapkamer, dan is het interessant om de garage of schuur van isolatie te voorzien.

In dit artikel leggen we aan de hand van een stappenplan uit hoe je een vrijstaande garage, geschakelde garage en een (houten) schuur isoleert. We vertellen welk isolatiemateriaal en welke overige materialen je nodig hebt waardoor je gemakkelijk de prijs voor het isoleren van een garage of schuur kunt berekenen. Zo weet je ook meteen wat het kost om je garage of schuur te isoleren. 

Casus 1: Vrijstaande enkelsteens garage isoleren

Het eerste voorbeeld dat we bespreken is het isoleren van de stenen garage van Jan. Hij heeft een vrijstaande garage die hij van isolatiemateriaal wil voorzien zodat hij ook ‘s winters in de garage comfortabel aan zijn motor kan sleutelen. De muur van de garage is enkelsteens, de garage heeft een hellend dak met dakpannen en de vloer bestaat uit een zandvloer waarop tegels zijn gelegd. De garage is vrijstaand en heeft een houten dakconstructie. 

Casus 2: Garage van geschakelde woning isoleren

Laura woont in een geschakelde woning, waarbij haar woning aan één zijde middels de garage (met plat dak) aan de buren gekoppeld is. Haar woning is comfortabel en warm, maar vanuit de geschakelde garage komt altijd een nare kou naar binnen. Dat is de grootste reden dat Laura haar garage wil isoleren en daarna kan ze de ruimte meteen als hobbyruimte in gebruik nemen. 

Casus 3: Vrijstaande houten berging isoleren

Tobias en Anouk wonen sinds kort in een nieuwbouw woning. Het huis is van alle gemakken voorzien, waaronder goede isolatie, en daardoor is het woonklimaat heel aangenaam; warm in de winter en koel in de zomer. Maar het schuurtje achterin de tuin daarentegen is niet geïsoleerd. In de zomer worden alle spullen in het schuurtje gloeiend heet en in de winter bevriest alles. Het schuurtje dient nu alleen als opslagplaats, maar voor het stel zou het in de winter ook dé perfecte plaats zijn om te werken aan doe-het-zelf klussen. Reden genoeg om het schuurtje van isolatie te voorzien. 

Casus 1: Vrijstaande stenen garage isoleren

Jan houdt ervan om te toeren op zijn motor. Hij heeft een vrijstaande garage die hij van isolatiemateriaal wil voorzien zodat hij ook ‘s winters in de garage comfortabel aan zijn motor kan sleutelen. De muur van de garage is enkelsteens, de garage heeft een hellend dak met dakpannen en de vloer bestaat uit een zandvloer waarop tegels zijn gelegd. 

Het dak van een vrijstaande garage isoleren

Het eerste dat Jan wilt aanpakken is het dak van zijn garage, want hij weet dat de meeste warmte via het dak verloren gaat. Zoals al eerder aangegeven heeft Jan’s garage een hellend (schuin) dak met dakpannen. Het dak bestaat uit een houten constructie. Jan besluit om het zichzelf makkelijk te maken en van binnenuit te isoleren. Dankzij de houten constructie van het dak kan Jan namelijk tussen de balken van het dak isoleren.

Jan meet de diepte van de gordingen (balken) op, zodat hij weet hoe dik de isolatie moet zijn die hij gaat aanschaffen. De gordingen zijn 12 cm diep en ze hebben een hart op hart afstand van 60 cm. De dakconstructie bestaat uit hout en dakpannen, dus er zitten geen dampremmende lagen op het dak (zoals bijvoorbeeld EPDM of bitumen). De garage van Jan heeft dus een open dakconstructie en daarom kan Jan met alle soorten isolatiemateriaal werken. 

Jan gaat naar de webshop van De Isolatieshop om zijn isolatiemateriaal te bestellen. Hij weet dat zijn gordingen 12 cm diep zijn en dus zoekt hij naar een isolatiemateriaal met een dikte van 12 cm. Jan vindt het belangrijk dat het isolatiemateriaal een goede warmteisolatie biedt en dat de isolatie betaalbaar is. Geluidsisolatie zou mooi meegenomen zijn. 

Jan laat PIR-isolatie voor wat het is, omdat hij dat te duur vindt voor zijn garage. Steenwol, minerale wol en houtvezelisolatie zijn betaalbaarder dan PIR, maar duurder dan glaswol. Dit komt omdat deze isolatiematerialen meer massa bevatten dan glaswol. Glaswol is daarom de juiste keuze voor Jan: hij bereikt er een goede isolatiewaarde mee, het product is betaalbaar, brandveilig en het biedt een redelijke geluidsisolatie. 

Jan heeft zijn oog laten vallen op de glaswol met spijkerflens. Omdat Jan’s garage een hart op hart afstand van 60 cm heeft, past de glaswol precies tussen zijn gordingen. Bovendien is de rol glaswol dankzij de spijkerflens makkelijk te bevestigen. Tot 65 cm hart op hart afstand kun je glaswol met spijkerflens gebruiken. 

De spijkerflens heeft links en rechts een extra flap waarmee de glaswol aan de gordingen bevestigd wordt. De glaswol heeft een aluminium cachering, waardoor er al een dampdichte laag op de rol aanwezig is. De spijkerflens wordt dampdicht verwerkt door de overlap af te plakken met aluminiumtape. Jan rekent uit hoeveel m2 oppervlak zijn dak heeft en bestelt het volgende in de webshop:

Als alternatief voor de glaswol met spijkerflens zou Jan ook kunnen kiezen voor kale glaswol. De kale glaswol kan tussen de balken geklemd worden en hier overheen kan Jan een dampremmende folie plaatsen in verband met het reguleren van vocht.

Als afwerking zou Jan gipsplaten gebruiken door deze direct op de gordingen te schroeven. Mits de hart-op-hart maat van de gordingen niet te ver uit elkaar staan, zou een frame van tengels niet nodig zijn. Is de afstand wel te groot dan is er een kans dat de gipsplaten doorbuigen.  

De muur van een vrijstaande garage isoleren

De volgende stap in zijn isolatieproject is het isoleren van de enkelsteens muur. De muur heeft geen open stootvoegen, maar het is wel mogelijk om er een paar open te maken. Jan wil niet te veel ruimte verliezen in zijn garage, want hij heeft alle ruimte nodig voor het sleutelen aan zijn motor en voor z’n gereedschap. Bovendien wil hij graag gereedschap aan de muren van de garage kunnen ophangen. Jan wil dat de muur snel geïsoleerd is, want hij kan niet wachten tot hij in zijn garage aan de slag kan. 

Om dun te isoleren kiest Jan voor een isolatiemateriaal met een hoge Rd-waarde, namelijk PIR. Ondanks dat Jan voor een relatief dunne isolatieplaat kiest, kan hij met PIR-platen een uitstekende warmte-isolatie realiseren. Omdat Jan zware spullen aan zijn garagemuur wil hangen en hij snel wil isoleren, kiest hij voor de kant-en-klare PIR+Fermacell platen van De Isolatieshop. De Fermacell platen die voor de combinatie PIR+Fermacell gebruikt worden zijn Fermacell gipsvezelplaten. De gipsvezelplaat kan met een hollewandplug tot 40 kilo dragen. Met een gewone schroef is dat 20 kilo. 

De muur van Jan’s garage heeft geen open stootvoegen. Omdat Jan straks ventilatie voor de PIR-platen nodig heeft, maakt hij aan de onderzijde en de bovenzijde van de gevel enkele stootvoegen open. Hij kiest voor de stootvoegen linksboven, linksonder, rechtsonder en rechtsboven. Nu heeft de constructie de mogelijkheid om te ventileren.

Jan schroeft allereerst de ventilatielatten in de muur. Hiervoor gebruikt hij afstandschroeven. Met deze schroeven kan Jan een onregelmatige muur vlak en waterpas krijgen. De ventilatielatten gaan er, in combinatie met de open stootvoegen, voor zorgen dat de ruimte tussen de muur en de PIR+Fermacell platen wordt geventileerd (geen stilstaande lucht). Tegen de ventilatielatten lijmt Jan met Iso-Fix de PIR+Fermacell platen vast. Daarna schroeft hij de platen vast tegen het regelwerk. Jan houdt boven en onder de PIR+Fermacell platen een centimeter ruimte over. Voordat Jan (na het plaatsen van de eerste PIR-plaat) klaar is om de tweede er tegenaan te zetten, spuit hij een ril purschuim zodat de 2e plaat luchtdicht tegen de eerste plaat wordt geplaatst. 

Wanneer de volledige muur van PIR is voorzien spuit Jan de overgebleven centimeter ruimte rondom de platen vol met een ril purschuim. Hiermee sluiten de platen luchtdicht op elkaar aan. Omdat Jan een strakke garage wil werkt hij de PIR+Fermacell platen af met gaasband en vulmiddel. 

Wil je een instructievideo zien waarbij geïsoleerd wordt op bovenstaande wijze? Kijk dan naar ‘Zolder isoleren met PIR’. Hoewel de video over het isoleren van een zolder gaat is de werkwijze, volgorde en gebruik van materialen hetzelfde als in bovenstaand voorbeeld. In de video wordt niet gesproken over de centimeter afstand rondom de platen, maar dit is wel nodig! 

Garagevloer isoleren: tegels op zand

De vloer van Jan’s garage bestaat uit tegels die direct op zand zijn gelegd. Naast het dak en de muren wil Jan de garagevloer ook graag geïsoleerd hebben. Het is hierbij belangrijk dat het isolatiemateriaal behoorlijk wat kilo’s kan hebben. Het isolatiemateriaal moet stevig genoeg zijn om zware spullen te kunnen dragen, zoals een motor die (soms lange tijd) op dezelfde plek staat, een werkbank en een stellingkast. Het is daarom belangrijk om voor een isolatiemateriaal te kiezen dat drukvast is. 

Omdat de tegels gemakkelijk verwijderd kunnen worden besluit Jan om de tegels eruit te halen en de garagevloer een paar centimeter uit te graven zodat er meer ruimte is om isolatiemateriaal te leggen. Jan kiest voor XPS, omdat dit materiaal zeer drukvast is. Voor een standaard vloer zou EPS100 voldoende zijn, maar in dit geval is XPS beter omdat er zware spullen op de vloer komen te staan. 

De XPS-platen vallen mooi in elkaar dankzij een tand-groef-verbinding. Jan besluit om de XPS-platen met aluminiumtape te verbinden zodat er een luchtdichte laag ontstaat en een koudebrug zoveel mogelijk wordt voorkomen. Verlijmen kan ook, maar aluminiumtape is voor de vloer voldoende. Na het plaatsen van de XPS-platen werkt Jan de vloer af door een betonvloer over de XPS-platen te storten. 


Casus 2: Garage van geschakelde woning isoleren

Laura woont in een geschakelde woning, waarbij haar woning aan één zijde middels de garage (met plat dak) aan de buren gekoppeld is. Haar woning is comfortabel en warm, maar vanuit de geschakelde garage komt altijd een nare kou naar binnen. Dat is de grootste reden dat Laura haar garage wil isoleren en daarna kan ze de ruime meteen als hobbyruimte in gebruik nemen. 

De lange wanden van de garage zitten aan de éne kant aan Laura’s huis vast en de andere kant is geschakeld aan het huis van de buren. De voorkant van de garage bestaat in z’n geheel uit een garagedeur die ongeïsoleerd is. De achterkant van de garage bestaat uit een enkelsteensmuur met een deur naar de tuin. Het platte dak van de garage bestaat uit een houten constructie met een bitumen dakdekking. De vloer van de garage is wel geïsoleerd, want daar liggen dezelfde vloerplaten als in de woning zelf.

Geschakelde garagemuur isoleren

Laura begint met de lange muur die geschakeld is met die van de buren. De muur van Laura’s garage is voorzien van een spouw en heeft open stootvoegen, waardoor er al een natuurlijk ventilatie aanwezig is. 

De enkelsteensmuur die naar haar tuin leidt heeft óók open stootvoegen. Die muur ventileert daardoor net zo goed als de geschakelde muur met de buren. Dat maakt het isoleren makkelijk voor Laura, want nu kan ze beide muren op dezelfde manier isoleren. Ze kiest voor PIR isolatieplaten, want daarmee kan ze dun isoleren en wel een hoge isolatiewaarde bereiken. 

Laura schroeft allereerst de ventilatielatten tegen de wand met behulp van de afstandsschroeven. De wand van Laura’s garage is niet 100% vlak en voor het mooiste eindresultaat kan ze met de afstandsschroeven naderhand de latten afstellen. Tegen de ventilatielatten lijmt Laura met Iso-Fix de PIR platen vast. 

Daar waar de PIR-platen een ander materiaal raken dan de PIR, houdt Laura een centimeter ruimte over. Tussen de platen onderling moet Laura ook flex-pur plaatsen. Voordat Laura (na het plaatsen van de eerste PIR-plaat) klaar is om de tweede er tegenaan te zetten, spuit ze een ril flex-pur op de zijkant van de PIR-plaat, en drukt ze de platen tegen elkaar zodat de platen luchtdicht tegen elkaar worden geplaatst. Wanneer de volledige muur van PIR is voorzien spuit Laura de overgebleven centimeter ruimte rondom de platen vol met een purschuim. Hiermee sluiten de platen luchtdicht op muur, vloer en plafond aan.

Wil je een instructievideo zien waarbij geïsoleerd wordt op bovenstaande wijze? Kijk dan naar ‘Zolder isoleren met PIR’. Hoewel de video over het isoleren van een zolder gaat is de werkwijze, volgorde en gebruik van materialen hetzelfde als in bovenstaand voorbeeld. In de video wordt niet gesproken over de centimeter afstand tussen de PIR-plaat en een materiaal anders dan PIR, maar dit is wel nodig! 

Voor het afwerken van de wanden gebruikt Laura Fermacell gipsvezelplaten, omdat die met een hollewandplug tot 50 kg kunnen dragen en 30 kg met een gewone schroef. Mocht ze in de toekomst zware dingen aan haar garagemuur willen bevestigen, dan is dat geen probleem. Voor het plafond gebruikt ze reguliere gipsplaten.

Garagemuur grenzend aan woning isoleren

De andere lange muur in Laura’s garage grenst direct aan haar woning, maar heeft geen spouw. Omdat Laura de garage straks helemaal van isolatie gaat voorzien zal de temperatuur minder schommelen dan het tot nu toe zonder isolatie gedaan heeft. Dat is gunstig, want dat betekent dat een vochtregulerende folie in dit geval niet nodig is. Ze kan de muur isoleren zoals bij een scheidingswand. Laura gaat dit niet met PIR doen, maar met minerale wol. 

De reden dat Laura voor minerale wol kiest is eenvoudig: minerale wol is een open en ademend isolatiemateriaal met uitstekende warmte-isolerende en geluidsisolerende eigenschappen. Bovendien is minerale wol heel betaalbaar.

Laura heeft de Metal Stud, minerale wol en alle benodigde accessoires heel gemakkelijk in één keer bij De Isolatieshop besteld. Ze begint met het plaatsen van een Metal Stud wand. (Hiervoor gebruikt ze de stap-voor-stap uitleg over het plaatsen van Metal Stud van De Isolatieshop. ) Na het plaatsen van een staander in een ligger, zet Laura de isolatieplaten tussen de profielen en schuift ze de staander aan, zodat de minerale wol stijf in de metal stud wand geklemd wordt. Met de teksschroeven zet ze vervolgens de ligger en staander vast. Wanneer de Metal Stud wand staat, daarna kan ze de wand afwerken met gipsvezelplaten. 

Plat dak van een garage of schuur isoleren

De garage van Laura heeft een platdak met bitumen. Dat betekent dat dit dak een ‘dichte’ constructie heeft en daardoor geen ventilatie biedt. Laura kiest ervoor om het dak vanaf de binnenkant van haar garage te isoleren. Vanaf de buitenkant kan ook, maar hier zitten haken en ogen aan. Bijvoorbeeld dat er op het dak een beperkte hoogte beschikbaar is. Volgens de bouwregels moet er een bepaalde hoogte op het dak beschikbaar zijn voor de afvoer van regenwater. Als Laura isolatiemateriaal op het dak zou plaatsen wordt de verplichte hoogte niet meer gehaald. Laura besluit daarom om het platte dak van binnenuit te isoleren.

Laura zet op haar boodschappenlijstje:

Allereerst meet Laura de dikte van de balken in haar plafond. Ze meet 14 cm en dus koopt ze kale glaswol op rol van 140 mm in de webshop van De Isolatieshop. Laura klemt de kale glaswol op rol tussen de balken van het plafond. Wanneer het complete plafond gevuld is plaatst ze er de klimaatfolie overheen. De klimaatfolie is 30 cm of 50 cm breed en dus verbindt ze de folie met spinvliestape. Hierbij houdt ze goed in de gaten dat de folie de complete dakconstructie bedekt, zodat de folie luchtdicht aansluit op muren. De stenen muur vormt het grootste risico op een luchtlek. Om dit te voorkomen zet Laura langs de folie een ril Delta Tixx elastische lijm op de muur. Ze druk vervolgens de folie in de Delta Tixx zodat deze de folie en muur verlijmt, maar ook meteen afdicht. Vervolgens werkt ze de dakisolatie af met gipsplaten. 

Garagedeur isoleren

Laura’s garage is voorzien van een kanteldeur. Het isoleren van een garagedeur is niet de meest eenvoudige plek om te isoleren, zo ook Laura’s kanteldeur. Een garagedeur bestaat namelijk uit bewegende delen en er is maar weinig ruimte om isolatiemateriaal te kunnen plaatsen. Voor Laura is de garagedeur een doorn in haar oog aangezien de ongeïsoleerd kanteldeur een heleboel kou doorlaat. Hier moet iets aan gedaan worden!

Laura zet op haar boodschappenlijstje:

De ruimte tussen de kanteldeur en de muur is vrij ruim en daarom besluit Laura de deur rondom van cocoband te voorzien. De rubberen strip zorgt ervoor dat eventuele kieren worden gedicht waardoor tocht wordt voorkomen. Was de ruimte smaller geweest, dan was foamband een betere keuze geweest. Omdat Laura een kanteldeur heeft die vormvast is bij gebruik, kan ze de deur aan de binnenkant isoleren met bijvoorbeeld PIR of EPS. Laura kiest voor een PIR-plaat van 30 mm die ze met IsolFix tegen de garagedeur bevestigd. Ze gebruikt tussen en rondom de platen een ril purschuim om de PIR-platen luchtdicht te plaatsen. Dankzij de PIR-platen wordt de garagedeur met een Rd-waarde van 1,36 geïsoleerd. 


Casus 3: Vrijstaande houten berging (of schuurtje) isoleren

Tobias en Anouk wonen sinds kort in een nieuwbouw woning. Het huis is van alle gemakken voorzien, waaronder dubbel glas en goede isolatie. Daardoor is het woonklimaat heel aangenaam; warm in de winter en koel in de zomer. Maar het schuurtje achterin de tuin daarentegen is niet geïsoleerd. In de zomer worden alle spullen in het schuurtje gloeiend heet en in de winter bevriezen de spullen die er staan. Het schuurtje dient nu alleen als opslagplaats, maar voor het stel zou het in de winter ook dé perfecte plaats zijn om te werken aan doe-het-zelf klussen. Reden genoeg om het schuurtje van isolatie te voorzien.

Het schuurtje is in feite niets meer dan een vrijstaande houten berging; een simpele houten constructie met een betonvloer en een plat dak voorzien van EPDM dat verzwaard is met grind. De houten berging is geschakeld met een identiek schuurtje van de buren, maar verder is de berging vrijstaand. Tobias en Anouk vragen voordat ze met isoleren beginnen aan de buren of zij ook interesse hebben in het isoleren van hun houten berging. Het isoleren van beide schuurtjes zouden ze dan in één keer kunnen aanpakken. 

De buren willen hun schuurtje niet isoleren. Voor de zekerheid vraagt Tobias nog even of de buren wellicht een dampdichte laag aan hun zijde van de scheidingswand hebben geplaatst. Dit blijkt niet het geval.  

Nu ze alle feiten op een rijtje hebben, kunnen Tobias en Anouk aan de slag met isoleren!

Betonvloer houten berging isoleren

De vloer van het houten schuurtje bestaat uit een prefab betonplaat: een stevige fundering. Tobias en Anouk gebruiken de berging om een paar fietsen, tuingereedschap en een werkbank te stallen. De werkbank weegt ongeveer 50 kg. 

Onder de betonvloer is geen kruipruimte aanwezig, want de prefab betonplaat is direct op het zand gelegd. Tobias en Anouk kunnen daarom niet anders dan de betonvloer van bovenaf isoleren. Ze kiezen voor PIR-platen, omdat ze daarmee dun isoleren en toch een hoge isolatiewaarde halen. Dun isoleren is in deze situatie belangrijk, want de vloer wordt door de isolatie opgehoogd. Hoe dunner Anouk en Tobias isoleren, des te groter blijft de afstand tussen vloer en plafond. De PIR-platen worden in een houten frame gelegd, waardoor de druk opgevangen wordt door het hout. 

Anouk en Tobias zetten op hun boodschappenlijstje:

Tobias begint met het uittekenen van het houten frame op de vloer. Hij houdt er rekening mee dat de PIR-platen 60 cm breed zijn, maar dat tussen de PIR-platen en het frame nog een ril purschuim komt. Hij rekent daarom ongeveer 2 cm extra ruimte voor iedere PIR-plaat.

Tobias zorgt dat het frame waterpas is en hij schroeft het in de vloer vast. Wanneer alle PIR-platen in het frame liggen spuit hij rondom tussen de PIR-platen en het frame een ril purschuim zodat het complete frame luchtdicht is. Tobias wacht tot het purschuim uitgehard is en hij snijdt vervolgens de overtollige purschuim af. Daarna kan het plaatmateriaal (minimaal 18mm dik) er op. In dit geval gebruiken ze OSB-platen. De OSB-platen moeten op de dwarsbalken passen, zodat ze genoeg gewicht kunnen dragen. Omdat de OSB-platen 60 cm breed zijn en het frame op 62 cm is gemaakt, draait Tobias de OSB-platen een kwartslag, zodat de lange kant nu over de 62 cm valt. Tobias zet de OSB-platen vast aan het frame. Op de OSB-platen kan Tobias nog een vloer leggen ter afwerking. 

Wanden isoleren van een vrijstaande houten berging

Anouk gaat de wanden van de vrijstaande houten berging isoleren. De berging heeft aan de binnenkant niet erg veel ruimte, dus wil Anouk zo dun mogelijk isoleren. Maar dat is een uitdaging, want Tobias en Anouk willen een Rd-waarde van rond de 3 halen om hele hoge en extreem lage temperaturen te voorkomen. Eigenlijk heeft Anouk een persoonlijke voorkeur voor steenwol. Ze vindt het een prettig product om mee te werken en het product biedt een goede geluidsisolatie, maar om Rd-waarde 2,85 te halen zou ze met steenwolplaten van 10 cm moeten werken. Anouk en Tobias vinden dat te veel, want aangezien er ook nog een afwerking op moet, wordt de wand zodoende te dik. Ze besluit daarom om voor PIR-isolatie te kiezen. Met een 2-zijdig aluminium PIR-plaat van 6 cm bereikt ze een Rd-waarde van 2,72. Daar zijn Tobias en Anouk heel tevreden mee.

Bij het isoleren met PIR is ventilatie aan de koude kant erg belangrijk, want met ventilatie wordt vocht in het isolatiemateriaal voorkomen. Het is daarom onoverkomelijk dat Anouk er eerst voor moet zorgen dat de ventilatie in de berging op orde is. Achterin aan de bovenkant van de berging ziet ze links en rechts een opening met een ventilatierooster, maar dat zijn de enige die in de berging aanwezig zijn. Onderaan de berging ziet ze geen openingen. De openingen zijn dus alleen bedoeld om te luchten. Zou Anouk het bij de openingen aan de bovenzijde laten, dan wordt helaas niet de volledige wand geventileerd. Condens zal naar beneden druppelen en uiteindelijk onderaan de wand voor vochtproblemen zorgen, met schimmel tot gevolg. Anouk besluit daarom om extra ventilatie in de berging aan te brengen. Ze maakt boven- en onderaan openingen in alle wanden en ze werkt de gaten af met een ventilatierooster. Daarna kan Anouk beginnen met isoleren.

De eerstvolgende stap die Anouk zet is het plaatsen van de ventilatielatten. Ze schroeft de ventilatielatten tegen de wand met behulp van de afstandsschroeven. Als de wand van Anouk’s berging niet 100% vlak is dan kan ze met de afstandsschroeven de latten afstellen. Tegen de ventilatielatten lijmt Anouk met Iso-Fix de PIR platen en schroeft ze de platen vast in het regelwerk met schroeven. 

Daar waar de PIR-platen een ander materiaal raken dan de PIR, houdt Anouk een centimeter ruimte over. Tussen de platen onderling moet Anouk ook flex-pur plaatsen. Voordat Anouk (na het plaatsen van de eerste PIR-plaat) klaar is om de tweede er tegenaan te zetten, spuit ze een ril flex-pur op de zijkant van de PIR-plaat, en drukt ze de platen tegen elkaar zodat de platen luchtdicht tegen elkaar worden geplaatst. Wanneer alle wanden van PIR zijn voorzien spuit Anouk de overgebleven centimeter ruimte rondom de platen vol met een purschuim. Hiermee sluiten de platen luchtdicht op muur, vloer en plafond aan.

Wil je een instructievideo zien waarbij geïsoleerd wordt op bovenstaande wijze? Kijk dan naar ‘Zolder isoleren met PIR’. Hoewel de video over het isoleren van een zolder gaat is de werkwijze, volgorde en gebruik van materialen hetzelfde als in bovenstaand voorbeeld. In de video wordt niet gesproken over de centimeter afstand tussen de PIR-plaat en een materiaal anders dan PIR, maar dit is wel nodig!

Voor het afwerken van de wanden gebruikt Anouk gipsvezelplaten, omdat die met een hollewandplug tot 50 kg kunnen dragen en 30 kg met een gewone schroef. Mocht ze in de toekomst zware dingen aan haar berging willen bevestigen, dan is dat geen probleem.

Plafond houten berging isoleren

Het houten schuurtje heeft een plat dak dat met behulp van EPDM waterdicht is gemaakt. Het platte dak heeft opstaande randen. Een tijdje geleden zagen Anouk en Tobias hoe de eigenaar van enkele woningen verderop het platte dak van bovenaf isoleerde. Hij legde PIR platen op het dak, net zo hoog als de opstaande rand. Daarna werd hier overheen nieuwe EPDM geplaatst. Anouk en Tobias zagen het helemaal zitten: het leek eenvoudig om zelf te doen en het zou geen ruimte in de schuur kosten.

Maar bij nader inzien vinden Anouk en Tobias dit geen verstandige keuze. De opstaande rand is er namelijk niet voor niets. Sterker nog, in het bouwbesluit staat dat een dergelijke opstaande rand verplicht is! Het is bedoeld om regenwater mee op te vangen, zodat het water via de regenpijp van het dak kan lopen. Zonder deze opvangbak gutst het water over de rand van het dak en worden de muren van het schuurtje zeiknat. Op de lange termijn zorgt dit voor rotte wanden en kan er bovendien vocht in de isolatie komen. 

Anouk en Tobias besluiten daarom om de berging van binnenuit te isoleren. Dit doen ze met steenwol. Het platte dak is zwart en wordt gloeiend heet als de zon erop staat. Een isolatiemateriaal dat warmte goed tegen kan houden is daarom zeer wenselijk. Steenwol is dan een goede keuze. 

De EPDM op het dak veroorzaakt een luchtdichte laag. Dat betekent dat de ventilatie van het isolatiemateriaal aan de binnenkant van het schuurtje plaats moet vinden om condensatie in het isolatiemateriaal te voorkomen. 

Anouk en Tobias zetten op hun boodschappenlijstje:

Anouk en Tobias kiezen voor steenwol, omdat dit product een goede warmte-isolatie biedt en makkelijk te verwerken is in combinatie met de EPDM. Het stel klemt de steenwolplaten tussen de houten balken van het plafond. Hier overheen spannen ze klimaatfolie om het isolatiemateriaal tegen vocht te beschermen. De klimaatfolie zetten ze vast met tape, maar nieten (met een elektrische tacker) kan ook.

Daar waar de klimaatfolie de muren raakt spuiten Tobias en Anouk een ril Delta Tixx elastische lijm. Ze drukken vervolgens de folie in de Delta Tixx zodat de folie met de muur wordt verlijmt. Hiermee wordt de kans op een luchtlek voorkomen.

De afstand tussen de balken is bij Tobias en Anouk prima om gipsplaten tegenaan te schroeven, maar het is aan de ruime kant. Het risico bestaat dat de afstand te groot is en dat de gipsplaten gaan doorzakken. Om dat te voorkomen schroeven ze de vurenhoutenlatten tegen de balken waardoor een frame ontstaat. Tegen dit frame kunnen vervolgens de gipsplaten worden geplaatst. 

En dan is de houten berging van Tobias en Anouk helemaal geïsoleerd. Nu kunnen ze optimaal genieten van hun houten schuurtje!

Heb jij nog vragen na het lezen van deze blog of wil je deze vorm van isoleren door een specialist laten uitvoeren? Bekijk dan eens ons ‘Isolatieshop voor Partners’ platform! Hier vind je isolatiespecialisten met de kennis en kunde om jouw isolatievraagstuk op te lossen.


Heb je naar aanleiding van bovenstaande voorbeelden nog vragen over het isoleren van een garage of schuur? Neem dan gerust contact met ons op voor een persoonlijk advies.

Gerelateerde artikelen

Plat dak van buitenaf stappenplan
De Isolatieshop B.V.
2022-03-30

Hoe isoleer ik mijn plat dak van buitenaf? Op deze vraag geven wij antwoord in dit handige stappenplan. Aan de hand van 7 eenvoudige stappen leggen wij uit hoe jij je plat dak kan isoleren. Een plat d...

Lees meer
Plat dak van binnenuit stappenplan
De Isolatieshop B.V.
2022-03-30

Je wilt je plat dak isoleren van binnenuit, maar hoe gaat dat in zijn werk? In dit eenvoudige stappenplan leggen wij je in 9 stappen uit hoe je je plat dak kunt isoleren. Een plat dak isoleren van bin...

Lees meer
De Isolatieshop B.V.
16-03-21

Opmerkingen (2)

Laat een bericht achter.