Dampdichte folie
Een dampdichte folie voorkomt dat er vocht en water van binnenuit (warme kant) in je constructie en isolatiemateriaal kan trekken. De folie is waterdicht (waterkerend) om zo vocht en water van binnenuit tegen te houden. Bekijk hieronder ons complete assortiment dampdichte folies.
- Soort folie: Dampdicht
- Breedte (in mm): 1500
- Lengte (in mm): 2500
- Soort folie: Dampdicht
- Breedte (in mm): 1200
- Lengte (in mm): 25000
- Soort folie: Dampdicht
- Breedte (in mm): 1500
- Lengte (in mm): 25000
- Soort folie: Dampdicht
- Breedte (in mm): 350
- Lengte (in mm): 30000
- Soort folie: Dampdicht
- Breedte (in mm): 300
- Lengte (in mm): 50000
- Soort folie: Dampdicht
- Breedte (in mm): 1500
- Lengte (in mm): 50000
- Soort folie: Dampdicht
- Breedte (in mm): 1500
- Lengte (in mm): 50000
Wat is dampdichte folie?
Dampdichte folie is een folie die wordt gebruikt bij de bouw van daken en gevels om vochtschade in bouwmaterialen te voorkomen. Zonder de juiste vochtregulatie kan de isolatie- en bouwlaag na verloop van tijd ernstig beschadigd raken.
Aan de binnenzijde van de constructie wordt dampdichte folie aangebracht. Vochtwerende folie wordt, net als de meeste andere folies, meestal gemaakt van gerecycled plastic.
Een dampdichte folie is de oplossing voor het beschermen van de constructie en isolatiemateriaal in ruimtes met klimaatklasse 3, zoals bijvoorbeeld: badkamers, sauna’s en keukens.
Waar moet de dampdichte folie?
Dampdichte folie wordt aan de binnenzijde of warme zijde van een gevel of dak onder het isolatiemateriaal aangebracht. Om de effectiviteit te behouden, moet de dampdichte folie volledig gesloten worden aangebracht. Gebruik hiervoor de juiste aluminium tape langs de naden.
Dampdichte folie voor toepassing van isolatiemateriaal in wanden is het meest geschikt voor een situatie waarin je te maken hebt met een hoge vochtigheidsgraad, zoals:
• Badkamer • Sauna • Gym • Binnenzwembad
Het verwerken van dampdichte folie in 7 stappen
- Rol de folie uit en snijd de folie op de juiste afmeting.
- Zorg dat de tekst van de folie aan de binnenzijde goed leesbaar is.
- Niet of lijm de folie vast op de constructie.
- De naden moeten een overlap hebben van minimaal 10 cm en maximaal 20 cm.
- Plak de naden af met de geadviseerde tape die bij het product benoemd is.
- Houd er rekening mee dat een dampdichte folie een luchtspouw van 20 mm aan beide zijdes moet hebben voor optimale werking. (Geldt alleen voor de Alkreflex 2-L)
- Werk de constructie af.
Wat is het verschil tussen dampremmende en dampdichte folie?
Het verschil tussen dampremmende en dampdichte folie is de hoeveelheid vocht die door de folie kan dringen. Dampweerstand of dampdichtheid wordt gemeten door middel van de sd- of µd-waarde. Hoe hoger de waarde, hoe beter het materiaal vocht vasthoudt. Bij waarden tussen 20 – 100 heb je te maken met een dampremmende folie, terwijl je bij waarden boven de 100 spreekt van een dampdichte folie.
Dampdichte folie of klimaatfolie?
In bepaalde gevallen is het aanbrengen van een dampremmende of dampdichte folie af te raden. Het dak van sommige woningen is namelijk voorzien van een dampremmende of dampdichte laag aan de buitenkant. Een voorbeeld hiervan is een dakbedekking in de vorm van bitumen of EPDM. Ook een dunne laag purschuim of een eerder aangebrachte dampremmende of dampdichte folie onder dakpannen is een dampremmende laag. Als je in deze gevallen ook een dampremmende of dampdichte folie aan de binnenkant zou plaatsen, dan sluit je het vocht juist op.
Controleer daarom vooraf goed of er zich een dampremmende of dampdichte laag aan de buitenkant bevindt. Is dit het geval, dan kun je een dampregulerende klimaatfolie aan de binnenkant plaatsen. Een dampregulerende klimaatfolie houdt vocht tegen wanneer het nodig is en laat de constructie op andere momenten juist ademen om zo het vocht af te voeren. Is er een dampopen folie aangebracht aan de buitenkant, dan is er niets aan de hand en kun je gewoon een dampdichte folie plaatsen aan de warme kant van de isolatie.
Heb je vragen over dampdichte folie of de verwerking hiervan? Neem dan gerust contact op met één van onze specialisten voor een persoonlijk advies.