usp icons
Al 118.063 woningen zijn geïsoleerd met de Isolatieshop

Subsidie isolatie

Deze uitgebreide pagina over isolatiesubsidies is bedoeld om een overzicht te geven van de regelgeving en beschikbaarheid van isolatiesubsidies van dit jaar, evenals een tijdlijn van de regelgeving voor isolatiesubsidies van voorgaande jaren om een beter inzicht te geven in de mogelijkheden en hoe de regelgeving zich de afgelopen jaren heeft uitgebreid. Hieronder ziet u ook direct onze producten die voor elke toepassing in aanmerking komen:

Subsidie isolatie 2024 – Alles over de ISDE subsidie

Dit artikel gaat over de ISDE subsidie van 2024. We vertellen je welke isolatiemaatregelen in aanmerking komen, wat de voorwaarden zijn en geven je praktische tips.

Kan ik in aanmerking komen voor subsidie op de isolatie van mijn woning?

Sinds 1 januari 2024 is de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) weer beschikbaar gesteld. Met de ISDE kunnen huiseigenaren een deel van hun investeringen in isolatie en andere duurzame maatregelen vergoed krijgen. Dit geldt ook voor Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) – die ook subsidies kunnen aanvragen (echter gelden hier wel andere regels voor). De subsidies worden verstrekt door de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO).

De grootste verandering ten opzichte van 2023 is dat er nu extra subsidie is voor biobased milieuvriendelijk isolatiemateriaal. Er is een bonus om het gebruik van deze materialen aan te moedigen. Dit gaat om materialen zoals vezelhennep en vlas, deze zijn duurzaam geproduceerd en milieuvriendelijk af te breken.

Kan ik in aanmerking komen voor subsidie op de isolatie van mijn woning?

Wat zijn de voorwaarden voor subsidie op biobased isolatie?

 • Het isolatiemateriaal moet minstens 70% biobased zijn volgens EN16575:201
 • Het isolatiemateriaal moet vanuit de fabrikant een milieudeclaratie hebben
 • Het isolatiemateriaal moet een Rd-waarde hebben van minimaal 3,5

Welke isolatie komt in aanmerking voor subsidie?

Andere kwalificerende maatregelen

 • Een nieuwe warmtepomp met energielabel A++
 • Een nieuwe zonneboiler
 • Aansluiting op een warmtenet
 • Een elektrische kookvoorziening

Overzicht subsidie

Onderstaande tabel geeft het type isolatiemaatregel weer met voorbeelden van minimale en maximale projectgroottes in vierkante meters en hoeveel je kunt verwachten als totale subsidie.

Isolatie toepassingMin-MaxSubsidie per m2Mogelijke duurzame bonus per m2Voorbeeld (m)TotaalRd-Waarde
Dakisolatie20-200€15€520m/200m€300/€30003,5
Gevelisolatie10-170€19€610m/170m€190/€32303,5
Spouwmuurisolatie10-170€4€1,5010m/170m€40/€6801,1
Vloerisolatie20-130€5,50€220m/130m€110/€7153,5
Bodemisolatie20-130€3€120m/130m€60/€3903,5
Zolder-/vlieringvloerisolatie20-130€4€1,5020m/130m€80/€5203,5

Isolatiemaatregelen installeren en de subsidieaanvraag voorbereiden

Wanneer je een keuze hebt gemaakt welke isolatiemaatregelen je laat uitvoeren, zal je de bijbehorende meldcode moeten opzoeken. Staat je maatregel op de meldcodelijst? Dan kom je in aanmerking voor subsidie. Wanneer deze niet op de lijst staat, zal je een subsidieaanvraag moeten doen. Het is belangrijk dat je bij deze aanvraag de productbeschrijving en de technische documentatie meestuurt.

Wanneer je de meldcode hebt gevonden, kun je de maatregel aanschaffen. Maak duidelijke afspraken met het bouwbedrijf over het aantal m2 isolatiemateriaal en de dikte ervan. Het is belangrijk dat je een bewijs van aanschaf en het betaalbewijs bewaart. Heb je geen betaalbewijs? Stuur dan een rekeningoverzicht met daarop het afgeschreven bedrag mee met je subsidieaanvraag.

Voordat je subsidie aanvraagt, zal je eerst de isolatiemaatregelen uit moeten laten voeren. De maatregelen moeten uitgevoerd worden door een bouw(installatie)bedrijf. Vraag altijd een bewijs van installatie en maak foto’s van de werkzaamheden. Zorg dan dat naam, merk, soort en dikte van het isolatiemateriaal zichtbaar zijn op de foto.

Vervolgens kun je het aanvraagformulier voor de subsidie invullen. Deze aanvraag kun je uiterlijk binnen 24 maanden na de installatie indienen. Voor een overzicht van alle informatie die je mee moet sturen, kun je terecht op de website van het RVO.

Aanvraagstatus isolatie

Wanneer je aanvraag is ingediend, wordt deze doorgaans binnen 8 weken afgehandeld. Lukt dit niet, dan krijg je ongeveer na 7 weken bericht dat de termijn wordt verlengd. Heb je vragen over de subsidieregeling of ben je op zoek naar advies op maat? Neem dan contact op met één van onze specialisten.

Ga je subsidie aanvragen om je woning te isoleren en ben je nog op zoek naar een isolatiespecialist? Bekijk dan ons ‘Isolatieshop voor Partners’ platform! Hier vind je isolatiespecialisten die je isolatiewens kunnen vervullen.

Veelgestelde vragen over subsidie isolatie 2024

Hoe ISDE subsidie voor isolatie aanvragen?

Je kunt je subsidie aanvragen op de website van de RVO. Om een aanvraag in te dienen heb je eHerkenning of een DigiD nodig.

Wat valt er onder de ISDE subsidie in 2024?

Je komt in aanmerking voor subsidie wanneer je de volgende vormen van isolatie laat uitvoeren: dakisolatie of zolder-/vlieringisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie of bodemisolatie en glasisolatie. Andere energiebesparende maatregelen zijn: een nieuwe warmtepomp, een zonneboiler, aansluiting op een warmtenet of een elektrische kookvoorziening.

Hoeveel ISDE subsidie op isolatie 2024?

In 2024 krijg je gemiddeld 15% van de kosten terug die je hebt gemaakt aan isolatie. Neem je binnen 24 maanden een tweede (of meer) maatregel? Dan wordt het subsidiebedrag voor de eerste isolatiemaatregel verdubbeld tot ongeveer 30% van de isolatiekosten.

Kan ik ISDE subsidie krijgen als ik zelf isoleer?

Je ontvangt alleen subsidie wanneer je de maatregelen laat uitvoeren door een bouwinstallatiebedrijf. Het is wel mogelijk om zelf het isolatiemateriaal aan te schaffen en dit te laten plaatsen door een bouwbedrijf. Ben je nog op zoek naar een specialist? Bekijk dan ons ‘Isolatieshop voor Partners’ platform. Hier vind je isolatiespecialisten die je isolatiewens kunnen vervullen.

Wanneer je liever zelf isoleert, ontvang je dus geen subsidie. Aan de andere kant bespaar je dan wel weer kosten die je anders aan een vakman uit zou geven.

Kan ik twee keer ISDE subsidie aanvragen?

Meerdere keren subsidie aanvragen voor dezelfde woning is mogelijk, maar het moet wel om andere maatregelen gaan. Je kunt bijvoorbeeld eerste je dak laten isoleren en vervolgens je spouwmuur. Je kunt dan voor beide maatregelen subsidie ontvangen.

Is isolatie fiscaal aftrekbaar?

Nee, isolatie is tegenwoordig niet meer fiscaal aftrekbaar. Wel kun je aanspraak maken op enkele subsidies. Naast landelijke subsidie kan dit ook provinciale of gemeentelijke subsidie zijn. Kijk hiervoor op de website van jouw provincie of gemeente.

Hoeveel geld is er beschikbaar voor de ISDE in 2024?

In 2024 is er €600 miljoen beschikbaar voor investeringen in isolatiemaatregelen, elektrische kookvoorzieningen, warmtepompen, zonneboilers en warmtenetaansluitingen.

Subsidie dakisolatie of zolder- of vlieringsvloerisolatie 2024

Er zijn twee uitvoeringsvarianten van dakisolatiemaatregelen: het isoleren van de zolder- of vlieringvloer of het isoleren van het dak zelf. Bij het isoleren van de zoldervloer moet deze onverwarmd en afgesloten zijn. Heb je al eerder subsidie gekregen voor dakisolatie of zolder- vlieringisolatie? Dan kun je hier geen tweede keer een subsidie voor krijgen. Bovendien is het niet mogelijk om isolatie van de zoldervloer en het dak als twee afzonderlijke isolatiemaatregelen te combineren. Wanneer je je subsidieaanvraag indient, krijg je dus maar voor één van deze maatregelen subsidie.

Voorwaarden dakisolatie

 • Bij dakisolatie kies je voor het isoleren van het bestaande dak.
 • Je laat minimaal 20 m2 van het bestaande dak isoleren.
 • Het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal moet een minimale Rd-waarde hebben van 3,5.

Voorwaarden zolder- of vlieringvloerisolatie

 • De zolder of vliering moet onverwarmd zijn om voor subsidie in aanmerking te komen.
 • Je laat minimaal 20 m2 van de bestaande zolder- vlieringvloer isoleren.
 • Het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal moet een minimale Rd-waarde hebben van 3,5.
Subsidie dakisolatie of zolder- of vlieringsvloerisolatie 2024

Subsidie spouwmuurisolatie 2024

De meeste woningen die na 1920 zijn gebouwd hebben een spouwmuur. Bij een spouwmuur bestaat er een paar centime

ter ruimte tussen twee muren. Wanneer je deze ruimte isoleert, kom je in aanmerking voor subsidie. Heb je al eerder subsidie gekregen voor het isoleren van je spouwmuur, dan kun je hier geen tweede keer subsidie voor krijgen.

Voorwaarden spouwmuurisolatie

 • Je laat minimaal 10 m2 spouwmuur isoleren.
 • Het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal moet een minimale Rd-waarde hebben van 1,1.
Subsidie spouwmuurisolatie 2024

Subsidie gevelisolatie 2024

Wanneer je je gevel wilt isoleren kun je subsidie krijgen wanneer je een voorzetwand aan de binnenzijde van de buitengevel aanbrengt of wanneer je isolatie aan de buitenzijde van de buitengevel aanbrengt. Het isoleren van binnenmuren en scheidingswanden komt niet in aanmerking voor subsidie. Wanneer je al eerder subsidie hebt gekregen voor gevelisolatie kan dit geen tweede keer.

Voorwaarden gevelisolatie

 • Je laat minimaal 10 m2 gevel isoleren.
 • Het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal moet een minimale Rd-waarde hebben van 3,5.
 • Je krijgt geen subsidie voor het isoleren van binnenmuren en scheidingswanden.
Subsidie gevelisolatie 2024

Subsidie bodem- of vloerisolatie 2024

Wanneer je subsidie wilt aanvragen zal je een keuze moeten maken tussen bodemisolatie of vloerisolatie. Je krijgt namelijk maar voor één van deze isolatiemaatregelen subsidie. Bij bodemisolatie breng je een laag isolatiemateriaal aan op de bodem van de kruipruimte, terwijl je bij vloerisolatie een laag isolatiemateriaal tegen de onderkant of bovenkant van de vloer aanbrengt. Wanneer je al eerder subsidie hebt gekregen voor vloer- of bodemisolatie kun je hiervoor geen tweede keer een subsidie krijgen. Let op dat het aanbrengen van lokaal gespoten PIR of PUR uitgevoerd moet zijn met HFK-vrije blaasmiddelen.

Voorwaarden bodemisolatie

 • Je laat minimaal 20 m2 van de bestaande bodem isoleren.
 • Het isolatiemateriaal wordt op de bodem van de kruipruimte aangebracht.
 • Het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal moet een minimale Rd-waarde hebben van 3,5.
 • Het aanbrengen van lokaal gespoten PIR of PUR is uitgevoerd met HFK-vrije blaasmiddelen.

Voorwaarden vloerisolatie

 • Je laat minimaal 20 m2 van de bestaande vloer isoleren.
 • Het isolatiemateriaal wordt tegen de onderkant of aan de bovenkant van een bestaande vloer aangebracht.
 • Het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal moet een minimale Rd-waarde hebben van 3,5.
 • Het aanbrengen van lokaal gespoten PIR of PUR is uitgevoerd met HFK-vrije blaasmiddelen.

Subsidie bodem- of vloerisolatie 2024

Subsidie isolatie 2023 - Alles over ISDE subsidie

Kan ik in aanmerking komen voor subsidie op de isolatie van mijn woning?

Per 1 januari 2023 is de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) herzien waardoor je als eigenaar van je woning gemiddeld 15% van de kosten van de isolatiemaatregelen terug kunt krijgen. Dit geldt ook voor Verenigingen van Eigenaars (VvE's) – die ook subsidies kunnen aanvragen (echter gelden hier wel andere regels voor).

Eigenaren en VvE's mogen tegen een lagere rente geld lenen om woningen te isoleren. Dit artikel gaat in op de subsidies die beschikbaar worden gesteld aan huiseigenaren.

De grootste verandering ten opzichte van 2022 is dat woningeigenaren vanaf 1 januari 2023 nu ook subsidie kunnen aanvragen voor 1 isolatiemaatregel. Deze regeling geldt ook met terugwerkende kracht, de isolatiemaatregel moet dan wel op of na 2 april 2022 aangebracht zijn. Neem je binnen 24 maanden een tweede (of meer) maatregel? Dan wordt het subsidiebedrag voor de eerste isolatiemaatregel verdubbeld tot ongeveer 30% van de isolatiekosten. De subsidies worden verstrekt door de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO).

Kan ik in aanmerking komen voor subsidie op de isolatie van mijn woning?

Welke isolatie komt in aanmerking voor subsidie?

Andere kwalificerende maatregelen

 • Een nieuwe warmtepomp
 • Een nieuwe zonneboiler
 • Aansluiting op een warmtenet
 • Een elektrische kookvoorziening

Subsidie dakisolatie of zolder- of vlieringsvloerisolatie 2023

Er zijn twee uitvoeringsvarianten van dakisolatiemaatregelen: het isoleren van de zolder- of vlieringvloer of het isoleren van het dak zelf. Bij het isoleren van de zoldervloer moet deze onverwarmd en afgesloten zijn. Heb je al eerder subsidie gekregen voor dakisolatie of zolder- vlieringisolatie? Dan kun je hier geen tweede keer een subsidie voor krijgen. Bovendien is het niet mogelijk om isolatie van de zoldervloer en het dak als twee afzonderlijke isolatiemaatregelen te combineren. Wanneer je je subsidieaanvraag indient, krijg je dus maar voor één van deze maatregelen subsidie.

Subsidie dakisolatie of zolder- of vlieringsvloerisolatie 2023

Subsidie spouwmuur isolatie 2023

De meeste woningen die na 1920 zijn gebouwd hebben een spouwmuur. Bij een spouwmuur bestaat er een paar centimeter ruimte tussen twee muren. Wanneer je deze ruimte isoleert, kom je in aanmerking voor subsidie. Heb je al eerder subsidie gekregen voor het isoleren van je spouwmuur, dan kun je hier geen tweede keer subsidie voor krijgen.

Subsidie gevelisolatie 2023

Wanneer je je gevel wilt isoleren kun je subsidie krijgen wanneer je een voorzetwand aan de binnenzijde van de buitengevel aanbrengt of wanneer je isolatie aan de buitenzijde van de buitengevel aanbrengt. Het isoleren van binnenmuren en scheidingswanden komt niet in aanmerking voor subsidie. Wanneer je al eerder subsidie hebt gekregen voor gevelisolatie kan dit geen tweede keer.

Subsidie bodem- of vloerisolatie 2023

Wanneer je subsidie wilt aanvragen zal je een keuze moeten maken tussen bodemisolatie of vloerisolatie. Je krijgt namelijk maar voor één van deze isolatiemaatregelen subsidie. Bij bodemisolatie breng je een laag isolatiemateriaal aan op de bodem van de kruipruimte, terwijl je bij vloerisolatie een laag isolatiemateriaal tegen de onderkant of bovenkant van de vloer aanbrengt. Wanneer je al eerder subsidie hebt gekregen voor vloer- of bodemisolatie kun je hiervoor geen tweede keer een subsidie krijgen. Let op dat het aanbrengen van lokaal gespoten PIR of PUR uitgevoerd moet zijn met HFK-vrije blaasmiddelen.

Subsidie bodem- of vloerisolatie 2023

Onderstaande tabel geeft het type isolatiemaatregel weer met voorbeelden van minimale en maximale projectgroottes in vierkante meters en hoeveel je kunt verwachten als totale subsidie.

Isolatie toepassing

Min-Max

Subsidie/m

Voorbeeld (m)

Totaal

Rd-Waarde

Dakisolatie

20-200

€15

20m/200m

€300/€3000

3,5

Gevelisolatie

10-170

€19

10m/170m

€190/€3230

3,5

Spouwmuurisolatie

10-170

€4

10m/170m

€40/€680

1,1

Vloerisolatie

20-130

€5,50

20m/130m

€110/€715

3,5

Bodemisolatie

20-130

€3

20m/130m

€60/€390

3,5

Zolder-/vlieringvloerisolatie

20-130

€4

20m/130m

€80/€520

3,5

Isolatiemaatregelen installeren en de subsidieaanvraag voorbereiden

Wanneer je een keuze hebt gemaakt welke isolatiemaatregelen je laat uitvoeren, zal je de bijbehorende meldcode moeten opzoeken. Staat je maatregel op de meldcodelijst? Dan kom je in aanmerking voor subsidie. Wanneer deze niet op de lijst staat, zal je een subsidieaanvraag moeten doen. Het is belangrijk dat je bij deze aanvraag de productbeschrijving en de technische documentatie meestuurt.

Wanneer je de meldcode hebt gevonden, kun je de maatregel aanschaffen. Maak duidelijke afspraken met het bouwbedrijf over het aantal m2 isolatiemateriaal en de dikte ervan. Het is belangrijk dat je een bewijs van aanschaf en het betaalbewijs bewaart. Heb je geen betaalbewijs? Stuur dan een rekeningoverzicht met daarop het afgeschreven bedrag mee met je subsidieaanvraag.

Voordat je subsidie aanvraagt, zal je eerst de isolatiemaatregelen uit moeten laten voeren. De maatregelen moeten uitgevoerd worden door een bouw(installatie)bedrijf. Vraag altijd een bewijs van installatie en maak foto’s van de werkzaamheden. Zorg dan dat naam, merk, soort en dikte van het isolatiemateriaal zichtbaar zijn op de foto.

Vervolgens kun je het aanvraagformulier voor de subsidie invullen. Deze aanvraag kun je uiterlijk binnen 24 maanden na de installatie indienen. Voor een overzicht van alle informatie die je mee moet sturen, kun je terecht op de website van het RVO.

Aanvraagstatus isolatie

Wanneer je aanvraag is ingediend, wordt deze doorgaans binnen 8 weken afgehandeld. Lukt dit niet, dan krijg je ongeveer na 7 weken bericht dat de termijn wordt verlengd. Heb je vragen over de subsidieregeling of ben je op zoek naar advies op maat? Neem dan contact op met één van onze specialisten.

Ga je subsidie aanvragen om je woning te isoleren en ben je nog op zoek naar een isolatiespecialist? Bekijk dan ons ‘Isolatieshop voor Partners’ platform! Hier vind je isolatiespecialisten die je isolatiewens kunnen vervullen.

Subsidie isolatie 2022

Kan ik in aanmerking komen voor subsidie op de isolatie van mijn woning?

Per 1 januari 2022 zijn er nieuwe subsidiebepalingen herzien waardoor je als eigenaar van je woning 30% van de kosten van de isolatiemaatregelen terug kunt krijgen. Dit geldt ook voor Verenigingen van Eigenaars (VvE's) – die ook subsidies kunnen aanvragen (echter gelden hier wel andere regels voor).

Eigenaren en VvE's mogen tegen een lagere rente geld lenen om woningen te isoleren. Dit artikel gaat in op de subsidies die beschikbaar worden gesteld aan huiseigenaren.

Om voor de subsidie in aanmerking te komen, moet je minimaal 2 verschillende isolatiemaatregelen selecteren zoals dak- en vloerisolatie of 1 isolatiemaatregel in combinatie met de aanschaf van een warmtepomp, een zonneboiler of een aansluiting op het warmtenet. De subsidies worden verstrekt door de Rijksdienst voor ondernemen (RVO).

Kan ik in aanmerking komen voor subsidie op de isolatie van mijn woning?

Isolatiemateriaal aanbrengen:

 • Spouwmuurisolatie
 • Dakisolatie
 • Vloerisolatie of bodemisolatie
 • HR++ glas en triple glas (ter vervanging van enkel en dubbel glas)

Andere kwalificerende maatregelen

 • Een nieuwe warmtepomp
 • Een nieuwe zonneboiler
 • Aansluiting op een warmtenet

Er zijn twee uitvoeringsvarianten van dakisolatiemaatregelen: het isoleren van de zoldervloer of het isoleren van het dak zelf. Bij het isoleren van de zoldervloer moet deze onverwarmd en afgesloten zijn. Bovendien is het niet mogelijk om isolatie van de zoldervloer en het dak als twee afzonderlijke isolatiemaatregelen te combineren. Let ook op dat de besproken maatregelen binnen één kalenderjaar vallen, om in aanmerking voor de subsidie te komen.

Onderstaande tabel geeft het type isolatiemaatregel weer met voorbeelden van minimale en maximale projectgroottes in vierkante meters en hoeveel u kunt verwachten als totale subsidie:

Isolatie toepassing

Min-Max

Subsidie/m

Voorbeeld (m)

Totaal

Rd-Waarde

Dakisolatie

20-200

€30

20m/200m

€600/€6000

3,5

Gevelisolatie

10-170

€38

10m/170m

€380/€6460

3,5

Spouwmuurisolatie

10-170

€8

10m/170m

€80/€1360

1,1

Vloerisolatie

20-130

€11

20m/130m

€220/€1430

3,5

Bodemisolatie

20-130

€6

20m/130m

€120/€780

3,5

Zolder

20-130

€8

20m/130m

€160/€1040

3,5

Voor meer informatie rechtstreeks van ISDE

Aanvraagstatus

Door de huidige omstandigheden kan de verwerking van de aanvraag tot 2x de gemiddelde 8 weken duren. Rijksoverheid verwerkt de aanvraag op volgorde van binnenkomst. Om extra vertragingen te voorkomen, dient u ervoor te zorgen dat u rekening houdt met de volgende punten:

• Voer de juiste meldcodes in voor apparaten en materialen die worden gebruikt in uw isolatie-installaties. Als u dit niet doet, zal dit leiden tot vertragingen omdat er onderzoek zal worden gedaan naar ontbrekende codes.

• Zorg voor foto's van de installatie en facturen die overeenkomen met de opgegeven isolatiemaatregel in de aanvraag.

• Vraag alleen subsidie aan voor de isolatiemaatregelen die kwalificeren als twee geaccepteerde maatregelen. Voorkom een situatie waarin de ene maatregel wordt geaccepteerd en de andere wordt geweigerd.

Heb je vragen over de subsidieregeling of ben je op zoek naar advies op maat? Neem dan contact op met één van onze specialisten.

Gerelateerde artikelen

Zelf isoleren of een vakman inschakelen?
De Isolatieshop B.V.
2022-08-22

Lees meer
Prijzen isolatiemateriaal per m2
De Isolatieshop B.V.
2021-03-03

Wanneer er geïsoleerd moet worden is meestal de eerste vraag: wat kost isolatie? De prijs van isolatie p...

Lees meer