Gipsplaat / Gipsplaten

Hier vindt u gipsplaten in allerlei soorten en maten. Het onderscheid zit in het formaat, randafwerking en of de plaat al voorzien is van isolatie. Bij ons vindt u gipsplaten met afgeschuinde kanten (AK), 4 keer AK, ronde kanten (RK) en een combinatie van isolatie met gipsplaten (PIR+GIPS). Verder hebben wij ook vochtwerende gipsplaten (WR), stucplaten en gipsvezelplaten in het assortiment. 

Waar is Gipsplaat toepasbaar?

  • Plafonds: Gipsplaat wordt vanwege het gebruiksgemak vaak gebruikt voor het maken en/of verlagen van een plafond. Plafonds voorzien van gipskarton zijn geluiddempend en akoestisch regulerend. Het is ook mogelijk om brandwerende gipsplaten te plaatsen. Gipsplaten worden vaak gebruikt met een metal stud plafond.
  • Muren: Gipsplaten zijn een populair materiaal om te gebruiken als scheidingswand. Vaak gebeurt dit in combinatie met een metal stud voet. Net als platen die op plafonds worden aangebracht, hebben gipsplaten die op wanden worden aangebracht, geluiddempende en brandwerende eigenschappen. Voor Metal-studwanden is gipsplaat met vier afgeschuinde zijden de beste keuze omdat de naden van platen netjes kunnen worden afgewerkt.
Gipsplaat Toepassingen

Soorten Gipsplaat

  • Gipsplaten met afgeschuinde kant (AK): Deze gipsplaat is voorzien van twee of vier afgeschuinde kanten (AK). Dankzij deze afgeschuinde kanten kunt u de naad tussen twee platen volledig vlak afwerken (gebruik hiervoor een voegenvuller of gipspleister). Gaat u de platen nog verder afwerken met pleisterwerk of wilt u juist een afwerking met zichtbare naad, dan kunt u beter kiezen voor RK gipsplaten met een ronde kant.
  • Gipsplaten met ronde kant (RK): Deze gipsplaat is voorzien van een ronde kant (RK). Deze ronde kant geeft een fraaie naad wanneer u de gipsplaten verder niet afwerkt. Wilt u de gipsplaten vlak afwerken, dan raden wij u gipsplaten met afgeschuinde kanten (AK) aan. Bij deze AK-gipsplaten kunt u de naad vlak en onzichtbaar afwerken. Gaat u er pleisterwerk op aanbrengen, dan raden wij u onze stucplaten aan. Deze hebben een speciale toplaag waar het stucwerk goed aan hecht.
  • Vochtwerende gipsplaten (WR): Deze gipsplaat is voorzien van een speciale vochtwerende toplaag. Deze groene laag is geïmpregneerd en zorgt voor een vertraagde opname van water en schimmels. Perfect voor toepassingen in vochtige ruimtes waar een normale gipsplaat niet te gebruiken is. Een perfecte gipsplaat voor toilet, badkamer of keuken.
Gipsplaat Typen


Wilt u gipsplaten voor uw plafond gebruiken? Dan zijn de RK gipsplaten het meest geschikt. U bevestigd ze met gipsplaatschroeven aan een houten frame aan het plafond. De voegen werkt u af met voegband en voegengips. Deze producten zijn allemaal in onze webshop te verkrijgen, dus u bestelt ze gemakkelijk mee met uw gipsplaten. Een normale gipsplaat is praktisch onbrandbaar en rookt bijna niet. Een gipsvezelplaat is brandwerend. Gipsplaten en gipsvezelplaten worden vaak gebruikt als afwerking voor Metal Stud. Bekijk voor meer informatie ons Metal Stud stappenplan

Stucplaten

Stucplaten zijn gipsplaten die voorzien zijn van een ronde kant (RK) en speciale toplaag voor stucwerk. U kunt deze platen hierdoor rechtstreeks afwerken met pleisterwerk. De toplaag zorgt voor een goede hechting van het stucwerk. Gaat u de platen niet stucadoren, dan kunt u beter kiezen voor reguliere gipsplaat met een ronde- of afgeschuinde kant.

>> Bekijk de stucplaten

Gipsplaten of gipsvezelplaten?

De 'normale' gipsplaat is feitelijk een gipskartonplaat. Deze zijn gemaakt van gips met een kartonnen toplaag. Dit maakt ze licht en makkelijk te verwerken. Vindt u het belangrijk dat de platen stootvast zijn, dat u er in kunt schroeven en zelfs zaken aan op kunt hangen? Kies dan voor gipsvezelplaten (van het merk fermacell). Deze zijn gemaakt van gips met een speciale vezel, dit maakt ze zwaarder, maar ook veel sterker dan de traditionele gipsplaat.

>> Bekijk de gipsvezelplaten

Waar is Gipsplaat van gemaakt?

Voornamelijk gemaakt van gips, de chemische formule van gipsplaten (CaSO4•2H2O), laat zien dat het ongeveer 50% water is dat in kristallijne vorm is opgesloten. Het ruwe gips wordt verwarmd om het water te verdrijven en vervolgens lichtjes gerehydrateerd om het hemihydraat van calciumsulfaatplaatmateriaal te produceren.

Deze verbinding wordt vervolgens gecombineerd met verschillende additieven zoals was of Silanen om schimmel- of wateropname te verminderen of andere verbindingen om de brandwerendheid te vergroten. Deze kern van gipsmateriaal wordt vervolgens ingeklemd tussen twee vellen zwaar papier of glasvezelmatten.

Gipsplaat Materiaal


Gipsplaten bezorgen

Bestel eenvoudig uw gewenste gipsplaat online of haal de gipsplaat van uw keuze op bij ons op locatie waar u met onze hulp eenvoudig uw gipsplaten in uw auto laadt.

Heeft u vragen over ons assortiment gipsplaten of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Gipsplaten afwerken

Na het plaatsen van uw gipsplaat heeft u voor een mooie strakke afwerking verschillende mogelijkheden om uw plafonds of wanden af te werken. U kunt de naden open laten of ze afwerken, het hele bord opnieuw pleisteren of de gipsplaat verder sausen.

Als u het oppervlak vóór het afwerken wilt versterken, kunt u OSB-plaat of underlayment aanbrengen.