Houten vloer isolatie

Een niet geïsoleerde houten vloer zorgt voor geluidsoverlast en warmteverlies. Gelukkig kunt u met isolatiemateriaal eenvoudig uw houten vloer van warmte-isolatie en geluidsisolatie voorzien. Hieronder ziet u enkele productcategorieën die geschikt zijn voor houten vloer isolatie. Verder vindt u op deze pagina meer informatie over het isoleren van een houten vloer. 

Een houten vloer isoleren

Het optimaal isoleren van uw huis begint met het plaatsen van een goede vloerisolatie. De vloer is in veel gevallen het koudste deel van het huis.  Moet uw houten vloer geïsoleerd worden? De keuze voor een isolatiemateriaal hangt af van het type vloer dat geïsoleerd moet worden en uw reden om te isoleren. Zelf vloerisolatie plaatsen is in de meeste gevallen prima zelf te doen. 

Heeft u een houten vloer, dan is isoleren met een open (ademend) materiaal zoals minerale wol de beste oplossing. Denk aan glaswol of steenwol (MW 35). De minerale wol heeft bovendien als voordeel dat ze het geluid goed dempt. Vooral glaswol is zeer geschikt als u geluid uit boven- of onderliggende ruimtes wilt tegengaan. Een dicht materiaal zoals PIR of EPS is minder geschikt in combinatie met hout. Zou u dit materiaal gebruiken, dan kan het hout niet ademen en hierdoor krijgt u mogelijk vochtproblemen (zoals schimmel).

Een houten vloer isoleert u het best tussen de balken. Kies hiervoor een minerale wol zoals steenwol, glaswol of glaswolplaten zoals MW35. Dit zijn open materialen en dat is belangrijk als het om een houten vloer gaat. Het materiaal moet namelijk altijd kunnen ademen om vochtproblemen te voorkomen.

Bel onze adviseurs voor gratis isolatie-advies 0316-330365.

Kruipruimte isolatie onder een houten vloer 

Ook een houten vloer kunt u zelf isoleren vanuit de kruipruimte. Het voordeel van het gebruiken van de kruipruimte is dat u hiermee geen ruimte hoeft in te leveren van uw woongedeelte. Bovendien wordt optrekkende kou direct vanaf de kern aangepakt. Gaat u een kruipruimte zelf isoleren kies dan bij een houten vloer voor een 'open' isolatiemateriaal zoals steenwol, glaswol of minerale wol (MW35). Daaronder plaatst u een damp-open folie. Zo geeft u de constructie de mogelijkheid om te ademen en voorkomt u eventuele vochtproblemen. Een dicht materiaal zoals een PIR-plaat zou het vocht afsluiten, hiermee verstikt u de constructie. Een open materiaal is hier dus de juiste keuze. Ook is dit vaak de meest voordelige optie.

Steenwol, glaswol en minerale wol brengt u aan tussen de balken van uw vloer. Vul hoeken en kieren zo goed mogelijk op en laat het materiaal aansluiten tussen de balken. Het beste is om het materiaal hiervoor iets ruimer af te snijden. Bij glaswol- of steenwolplaten zorgt de overlengte ervoor dat het materiaal tussen de balken blijft klemmen. Lees meer over het isoleren van uw kruipruimte. Komt u er zelf niet uit? Onze adviseurs helpen u graag en staan voor u klaar voor gratis persoonlijk advies. Bel 0316-330365.

Een 'levende' vloer

Houten vloer isoleren

Warme voeten en optimaal wooncomfort: ook bij een houten vloer is dat zeer wenselijk. De charme van een houten vloer is het natuurlijke karakter van het materiaal. Het hout werkt: het krimpt en zet uit. Het gevolg is dat er kieren en gaten ontstaan waardoor kou gemakkelijk z’n weg naar de leefomgeving in de woning vindt.

Het voordeel van het isoleren van een houten vloer is dat deze mooi blijft en bovendien lang mee gaat. Daarnaast heeft een houten vloer met een goede isolatie weinig onderhoud nodig.

Bij het isoleren van een houten vloer is het belangrijk om te achterhalen met welke situatie u te maken heeft. Wat voor constructie zit er onder uw houten vloer? Zijn het (houten) balken of is het beton? In oudere huizen is het meestal de eerste optie. Als u de houten vloer verwijderd, wat zit er dan onder? Het plafond van de onderburen, een kruipruimte of iets anders?

Heeft u houten balken onder uw houten vloer dan is het mogelijk om isolatiemateriaal tussen de balken te plaatsen. Hiervoor is steenwol of glaswol (MW 35) geschikt. Zorg er wel voor dat er voldoende ventilatie is. Is er onvoldoende luchtbeweging dan kan er condensatie ontstaan. Vocht is funest voor glaswol, want het zorgt er namelijk voor dat het glaswol z’n isolatiewaarde verliest. Bovendien kan er schimmel ontstaan op uw isolatiemateriaal. 

Houten vloer isoleren tegen geluid

Akoestische geluidsisolatie

Een houten vloer ziet er prachtig uit, maar wanneer u geluidsoverlast wilt beperken is een houten vloer meestal geen ideale keuze. U herkent het vast wel: geklos op de vloer, het kraken van planken en voetstappen die doordreunen. Het contactgeluid van een houten vloer is meestal intens. Als uw vloer is voorzien van warmte-isolatie, hoeft dat nog niet te betekenen dat uw vloer ook geïsoleerd is tegen geluid en trillingen. 

Voor het beste resultaat adviseren wij om uw houten vloer op twee manieren te isoleren.

  1. Ten eerste moeten de trillingen die de vloer doorgeeft worden onderbroken. Een zwevende vloer (of zwevende chape) is de meest efficiënte optie.

  2. Daarnaast is het ook aan te raden om aan de akoestiek in de ruimte te werken. Het geluid van schoenen en voetstappen op een vloer wordt weerkaatst als een ruimte veel galm bevat. Het klossen lijkt dan erger dan het in werkelijkheid is. Er zijn eenvoudige en voordelige manieren om de akoestiek van uw ruimte te verbeteren.

>> Lees meer over geluidsisolatie

Isolatiematerialen voor een houten vloer:

Een houten vloer isoleren met steenwol

Isolatieplaten van steenwol (bijvoorbeeld Rockwool) zijn heel geschikt voor de isolatie van een houten vloer. De Rockwool platen 210 (Rocksono Base) plaatst u aan de onderkant van de vloer. Deze beperken geluidsoverlast en zorgen dat u direct minder energie verliest. De platen steenwol zijn onbrandbaar waardoor u ook meteen de brandveiligheid van uw woning verbetert.

Bij de Isolatieshop kunt u terecht voor steenwol bouwplaten in verschillende diktes en afmetingen. Bent u op zoek naar een partij die de bouwplaten voor u op de juiste maat kan verzagen, ook dan helpen we u graag.

>> Bekijk de steenwol vloerisolatie

Een houten vloer isoleren met glaswol

Naast steenwol kunt u voor de isolatie van een houten vloer ook voor glaswol kiezen. Glaswol is op rol verkrijgbaar maar ook in platen zoals bijvoorbeeld de Acoustifit glaswolplaten van Knauf.

Deze zijn vervaardigd volgens de Knaufs ECOSE Technology en zijn gebruiksvriendelijker dan de traditionele gele glaswol. Door het speciale bindmiddel ECOSE komt er bij de verwerking van deze glaswol minder stof vrij.

Zo vermindert of voorkomt u irritaties die traditionele glaswol kan veroorzaken. Wij leveren deze glaswol leveren in verschillende diktes, isolatiewaardes en uitvoeringen.

>> Bekijk glaswol isolatie voor een houten vloer

Glaswol vloerisolatie

Een houten vloer isoleren met minerale wol 

Knauf MW-32Knauf MW-35 en Knauf MW-37 zijn bijzonder geschikt voor de isolatie van uw houten vloer. Deze minerale wol (Knauf Naturoll) is door Knauf op de markt gebracht als alternatief voor de traditionele steenwol. Minerale Wol is een duurzaam alternatief met sterke minerale vezels.

Het voordeel van minerale wol is dat het product de positieve eigenschappen van zowel steenwol als glaswol combineert, tegen een lagere prijs per m2. Knauf Naturoll heeft de sterk geluidsisolerende eigenschappen gelijk aan steenwol, maar de goede thermische isolatie van glaswol. Dat maakt het product enorm interessant voor allerlei toepassingen. 


Knauf MW35

Zwevende vloer 

Een andere optie voor het isoleren voor uw houten vloer is het toepassen van een zwevende vloerconstructie. De fermacell 2E32 platen zijn hier speciaal voor op de markt gebracht. Deze platen bestaan uit een fermacell plaat waaronder een laagje minerale wol bevestigd is. Door dit laagje minerale wol ontstaat een zwevende vloer dat zorgt voor akoestische ontkoppeling. Hiermee wordt contactgeluid vermindert.

Advies nodig over het isoleren van uw houten vloer?

Welk materiaal u het beste kunt gebruiken voor het isoleren van uw houten vloer is afhankelijk van uw eigen voorkeur. Voor advies of productie op maat kunt u altijd bij ons terecht. Neem contact op voor een persoonlijk advies.