Kruipruimte isolatie

De kruipruimte onder uw woning kan voor kou en vocht in uw woning zorgen. Een koude of vochtige lucht vindt altijd een weg naar boven waardoor de vloer onaangenaam aanvoelt. Om dit te compenseren is het logisch dat u de thermostaat een paar graden hoger zet. Hierdoor krijgt u uiteindelijk een hoge energierekening. Een kruipruimte isoleren levert daarom direct geld op. Bovendien creëert u hiermee een aangenaam woonklimaat waardoor u optimaal van uw woning kunt genieten.

Waar in de kruipruimte wilt u isoleren?

Er zijn verschillende manieren om een kruipruimte te isoleren: bodemisolatie of vloerisolatie bijvoorbeeld. En dan is er ook nog een enorme keuze in isolatiemateriaal! U kunt bijvoorbeeld kiezen voor isolatiechips of isolatieparels, maar het is ook mogelijk om een kruipruimte te isoleren met EPS, PIR, steenwol, glaswol of minerale wol (zoals Knauf MW35). Een kruipruimte isoleren doet u niet alleen om energie te besparen, maar ook om het woonklimaat van uw woning te verbeteren. 

Er zijn verschillende methoden om een kruipruimte te isoleren. Welke isolatiemethode het beste is hangt af van de situatie:

  1. Een lage (ondiepe) kruipruimte isoleren
  2. Een (zeer) vochtige kruipruimte isoleren
  3. De onderkant van een vloer isoleren vanuit de kruipruimte

Een lage kruipruimte isoleren

Ondiepe kruipruimte isoleren

Een kruipruimte kan zo laag zijn dat het onmogelijk is om er in de kruipen. Een kruipruimte kan slechts 10 cm hoog zijn, maar er bestaan ook iets ruimere kruipruimtes van ongeveer 35 cm hoog. De meest ideale kruipruimte is 40 tot 80 cm hoog, want dan kunt u zich in de kruipruimte redelijk goed bewegen en isolatiemateriaal plaatsen. Een kruipruimte die groot genoeg is om in te kruipen biedt meer mogelijkheden voor isolatie dan een lage kruipruimte. 

Wanneer u niet in een kruipruimte kunt kruipen valt de keuze automatisch op EPS-parels of isolatiechips, want deze kunt u van bovenaf (bijvoorbeeld via het kruipluik of een gat in de vloer) in de kruipruimte blazen. 

Het is verstandig om te achterhalen (bijvoorbeeld door de documenten van de bouw te raadplegen) of uw kruipruimte een open ruimte is of dat deze is opgedeeld in vakken. Bij een kruipruimte die niet opgedeeld is kan het isolatiemateriaal evenredig over de oppervlakte verdeeld worden. Heeft de kruipruimte onderbrekingen (door balken of muren) dan bereikt de bodemisolatie niet het volledige vloeroppervlak van de kruipruimte en zullen er gedeeltes niet geïsoleerd blijven. Hierdoor ontstaat een koudebrug en dat heeft consequenties voor de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal en daarmee uw energierekening en leefklimaat. 

Is uw kruipruimte groot genoeg om er in te kruipen? Dan heeft u meer mogelijkheden op het gebied van kruipruimte isolatie. Het is dan nog steeds mogelijk om met bodemisolatie te werken, maar u kunt dan ook voor een ander isolatiemateriaal kiezen dat direct tegen de onderkant van uw vloer bevestigd wordt. Dit noemen we ook wel vloerisolatie

Een (zeer) vochtige kruipruimte isoleren

Kruipruimte isoleren

Heeft u last van een natte kruipruimte en is het vochtprobleem de voornaamste reden voor u om de kruipruimte te isoleren? Bodemisolatie is dan vaak de beste oplossing. Hierbij bedekt u de bodem van de kruipruimte met isolatieparels of isolatie chips. Zowel de DI-Chips, de EPS-parels als de HR++ parels zijn bestand tegen vocht. De DI-chips (isolatiechips) hebben een s-vorm. Als er een laagje water in de kruipruimte staat gaan de chips op het water drijven en haken als het ware in elkaar. Hierdoor blijven de chips mooi verdeeld op het water liggen. Hiermee bereikt u een betere isolatie. De parels zijn vooral geschikt voor vochtige kruipruimtes waar geen laagje water staat.

Bij een vochtige kruipruimte is het meestal ook mogelijk om de onderkant van uw betonvloer of houten vloer te isoleren. Het voorkomen van vochtproblemen is wel een onderdeel om rekening mee te houden. Bel onze experts voor gratis advies: 0316-330365.

De onderkant van een vloer isoleren vanuit de kruipruimte 

Kunt u in de kruipruimte komen dan is het relatief eenvoudig om vloerisolatie te plaatsen. U kunt dan vanuit de kruipruimte het isolatiemateriaal direct onder uw vloer aanbrengen. Afhankelijk van het materiaal waarvan de vloer gemaakt is kiest u het juiste isolatiemateriaal. 

Een betonvloer bijvoorbeeld leent zich uitstekend om met EPS of PIR-platen geïsoleerd te worden. U lijmt de platen dan direct tegen de onderkant van de vloer. Bij een houten vloer kunt u beter voor een ander isolatiemateriaal kiezen. De balken onder een houten vloer zijn ideaal om isolatiemateriaal tussen te klemmen. Kies in dit geval bijvoorbeeld voor glaswol, steenwol of minerale wol. 

Wilt u kosten besparen op uw energierekening en een prettige (warme) leefomgeving creëren? Dan is uw kruipruimte isoleren een verstandige keuze. Het isoleren van uw kruipruimte hoeft niet moeilijk of duur te zijn. Of isoleren moeilijk is ligt aan de soort isolatie die u koopt en welke isolatiemethode u kiest. Kosten kunt u besparen door het isolatiemateriaal zelf aan te brengen en door te kiezen voor onze Aanbiedingen, B-keus isolatie of Outlet.

Isoleren met DI-chips of EPS-parels

Isolatiechips om een kruipruimte te isoleren

Een kruipruimte isoleren met DI-chips (ze worden ook isolatiechips genoemd) is relatief goedkoop en ze zijn heel gemakkelijk om aan te brengen. Het enige wat u hoeft te doen is de isolatiechips in uw kruipruimte te verdelen over de totale oppervlakte van de bodem van de kruipruimte. Een laag van ongeveer 20 tot 30 cm is genoeg. Omdat het zo makkelijk aan te brengen is, is dit de reden dat veel mensen voor isolatiechips kiezen. Daarnaast zijn ze goed te combineren met glas- of steenwol.

Ook EPS parels zijn bijzonder geschikt als bodemisolatie. Er zijn twee soorten EPS-parels: witte en grijze. De grijskleurige EPS-parels hebben een hogere isolatiewaarde dan de witte. Hierdoor heeft u (als u met de grijze parels werkt) minder parels nodig, dan wanneer u voor de witte kiest. Ook voor deze isolatieparels geldt, dat u simpelweg een laag parels over de bodem van uw kruipruimte hoeft te verdelen om het isolatiemateriaal aan te brengen. 

U kunt de isolatiechips of EPS-parels natuurlijk ook combineren met een vorm van vloerisolatie en op deze manier dubbel profiteren van een optimale isolatie.