usp icons
Al 114.551 woningen zijn geïsoleerd met de Isolatieshop

Spouwmuurisolatie

De spouwmuur bestaat uit twee muurdelen. Hiertussen kan isolatie geplaatst worden. Hierdoor wordt het wooncomfort aanzienlijk verhoogd. De Isolatieshop biedt je keus uit zes hoogwaardige producten: steenwol spouwisolatie, glaswolspouwisolatie, PIR spouwisolatie, houtvezelisolatie, Kingspan Kooltherm / Resol en inblaaswol.

Wat voor spouwmuurisolatie wil je?

Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur is een muur die uit twee delen bestaat. Er is een binnen- en buitenmuur met ruimte ertussen. Deze ruimte is breed genoeg om isolatiemateriaal in te plaatsen, zodat de woning een aangename temperatuur aan blijft houden. Het gebruik van de spouwmuur is in de 19e eeuw begonnen. Deze toenmalig nieuwe bouwtechniek bleek erg succesvol te zijn. Zo mogen we er vandaag de dag nog steeds van genieten. Het speelt namelijk nog steeds een belangrijke rol binnen de nieuwbouw.

De spouwmuur bestaat uit een binnenspouwblad (binnenzijde van de woning) en een buitenspouwblad (buitenzijde). Deze zijn verbonden met elkaar door stalen spouwankers. In het buitenspouwblad zitten spleten, stootvoegen of roosters zodat de spouw luchtige vocht kan voorkomen. Dit beschermt je woning tegen schimmel en waterschade.

Wat is een spouwmuur?

Hoe herken je een spouwmuur?

Een spouwmuur is op meerdere manieren te herkennen. Allereerst kan je controleren of je huis voor of na 1920 gebouwd is. Woningen die voor 1920 gebouwd zijn, hebben zeer waarschijnlijk geen spouwmuur. Bij woningen die na 1920 gebouwd zijn is de kans groot dat ze wel een spouwmuur bevatten

Ook kan je de muurdikte van je woning opmeten door bijvoorbeeld in de deuropening te meten. Wanneer deze dikker is dan 24 centimeter heb je waarschijnlijk een spouwmuur. Wanneer deze minder dik is dan 24 centimeter heb je zeker geen spouwmuur.

Je zou ook de bouwtekeningen kunnen inzien, dan weet je zeker of je een spouwmuur hebt. 

Hoe herken je een spouwmuur?

Functies spouwmuur

De traditionele spouw heeft verschillende functies:

 • Het voorkomen van regendoorslag
 • Afvoer van het door het buitenblad gedrongen water
 • Verhogen van de warmteweerstand
 • Droging van het buitenspouwblad door ventilatie

Baksteen kan een zekere hoeveelheid vocht verdragen en is vorstbestendig. De droging van een nat geworden buitenblad vindt voor ongeveer 95% plaats door verdamping aan het buitenoppervlak en voor ongeveer 5% door spouwventilatie. Als een buitenmuur sterk dampremmend is doordat bijvoorbeeld geglazuurde baksteen is toegepast, blijft de spouw noodzakelijk voor het afvoeren van waterdamp. De belangrijkste functie van spouw blijft echter het voorkomen van regendoorslag.

Functies spouwmuur

Spouwmuurisolatie

Spouwmuur isolatie is erg populair. Het gaat lang mee, bespaart geld en is een relatief goedkope ingreep. Een spouwmuur dient ervoor om vochtschade te voorkomen. Helaas is warmteverlies daardoor ook een risico. Spouwmuurisolatie is daarvoor een goede oplossing. Hierbij wordt de spouw gevuld met isolatiemateriaal. Dit kan gedaan worden aan de hand van voor- en na-isolatie.

Bij na-isolatie wordt er inblaaswol in de spouw gespoten. Dit moet worden gedaan door een isolatiespecialist, aangezien hier apparatuur voor nodig is.

Voor-isolatie moet tijdens de bouw worden gedaan. Hierbij wordt isolatiemateriaal tussen de spouw bevestigd en daarna afgewerkt.

Spouwmuurisolatie

Waarom spouwmuur isoleren?

Het isoleren van de spouwmuur levert behoorlijke energiebesparingen op. Spouwmuurisolatie scoort erg goed op thermische isolatie, waardoor het zorgt dat de zomerse warmte en de winterse kou buiten het huis blijven. Ook zal je tijdens de winter minder warmteverlies ervaren. Dit resulteert direct in lagere stookkosten. Dit is de reden dat veel huiseigenaren ervoor kiezen om te investeren in spouwmuurisolatie. De meest eenvoudige methode is wanneer je direct tijdens de bouw isolatie in de spouw aanbrengt. Na-isolatie van de spouwmuur is ook mogelijk. Je moet dan contact opnemen met een isolatiespecialist. Deze zal vervolgens de spouwmuurisolatie door gaatjes in je voegen aanbrengen. Deze worden vervolgens weer dichtgestopt.

Niet alleen de stookkosten gaan omlaag, maar je woning wordt ook nog eens extra beschermd tegen vochtproblemen. Hierdoor voorkom je onaangename schimmels en waterschade. Verder stijgt de woning ook in waarde wanneer je spouwmuurisolatie aanbrengt.

Waarom spouwmuur isoleren?

Voor welke vorm van muurisolatie kies je?

Er zijn drie verschillende vormen van muurisolatie waarvoor je kan kiezen. Dit zijn: spouwmuurisolatie, muurisolatie van binnenuit en muurisolatie van buitenaf. Hieronder worden de voordelen en nadelen besproken van elke vorm.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie

Het gebruiken van spouwmuurisolatie heeft voor- en nadelen ten opzichte van de andere vormen van muurisolatie. Deze zijn als volgt:

Voordelen:
+ Snel 
+ Milieuvriendelijk  
+ Relatief goedkoop  
+ Snelle terugverdientijd  
+ Woning wordt niet aangepast  
+ Geen stedenbouwkundige vergunning nodig

 
Nadelen:  
- Toelichting onderaan de pagina

Muurisolatie van binnenuit

Muurisolatie van binnenuit

Het gebruiken van muurisolatie van binnenuit heeft voor- en nadelen ten opzichte van de andere vormen van muurisolatie. Deze zijn als volgt:

Voordelen:  
+ Geen stedenbouwkundige vergunning nodig  
+ Ruimtes warmen sneller op  
+ Je kan in meerdere fases isoleren

 
Nadelen:  
- Kan niet alle koudebruggen wegwerken  
- Ruimteverlies  
- Afwerking maakt duurder  
- Vrij ingrijpende vorm

Muurisolatie van buitenaf

Muurisolatie van buitenaf

Het gebruiken van muurisolatie van buitenaf heeft voor- en nadelen ten opzichte van de andere vormen van muurisolatie. Deze zijn als volgt:

Voordelen:   
+ Uitzicht gevel veranderbaar
+ Geen verlies binnenruimte  
+ Bescherming tegen vochtschade  
+ Isolatiedikte wordt niet beperkt

 
Nadelen:  
- Extra kosten door gevelbepleistering  
- Nieuwe muurdikte kan voor koudebruggen zorgen bij ramen  
- Relatief duur  
- Stedenbouwkundige beperkingen  
- Duurt relatief lang om aan te brengen

Spouwmuurisolatie: kosten

De kosten van spouwmuurisolatie zijn afhankelijk van het materiaal dat je uitkiest. Daarnaast hangt de prijs ook af van het aantal vierkante meters dat benodigd is. Vaak ligt dit gemiddeld tussen de €20 en €30 per vierkante meter.

Type woningKosten
Tussenwoning€1.000, -
Hoekwoning€2.200, -
2-onder-1-kap€2.200, -
Vrijstaand huis€3.600, -
Spouwmuurisolatie: kosten

Spouwmuurisolatie: besparing

De kosten die je maakt bij de aanschaf van spouwmuurisolatie zijn eenmalig. De besparingen die gepaard gaan met de aangebrachte spouwmuurisolatie zorgen ervoor dat je de kosten op de duur weer terugverdiend. Het lijkt dus een flink bedrag, maar uiteindelijk verdien je er aan. Aan de hand van onderstaande tabel geven we je een beter beeld.

Type woningKosten
BesparingTerugverdientijd
Tussenwoning€1.000, -€260, -per jaarBinnen 4 jaar
Hoekwoning€2.200, -€650, - per jaarBinnen 4 jaar
2-onder-1-kap€2.200, -€650, - per jaarBinnen 4 jaar
Vrijstaand huis€3.600, -€960, - per jaarBinnen 4 jaar
Spouwmuurisolatie: besparing

Spouwmuurisolatie: subsidie

Je kan de kosten van spouwmuurisolatie verlagen door gebruik te maken van de subsidieregeling. Deze kan je aanvragen nadat je de isolatieklus hebt laten uitvoeren door een professional. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan ons artikel over subsidie!

Bij spouwmuurisolatie krijg je ongeveer €4,- subsidie per m2. Hier zit een minimum van 10 m2 en een maximum van 170 m2 op. Om je een beter beeld te geven over wat dat voor je betekent hebben we onderstaande tabel uitgewerkt.

Type woningKostenSubsidieEenmalige kosten
Tussenwoning (40m2)€1.000, -€160, -€840, -
Hoekwoning (95m2)€2.200, -€380, €1.820, -
Twee-onder-een-kap (95m2)€2.200, -€380, €1.820, -
Vrijstaande woning (160m2)€3.600, -€640, -€2.960, -
Spouwmuurisolatie: subsidie

Na-isoleren met inblaaswol

Wanneer je van plan bent om je spouwmuur te isoleren, zal je al snel moeten kiezen voor een inblaaswol. Deze methodiek brengt een hoop voordelen met zich mee. Zo zorgt het voor het volgende:

 • Inblaaswol vergaat niet
 • Hoge isolatiewaarde
 • Verbeterde akoestiek
 • Brandveilig
 • Gemakkelijk aan te brengen
 • Verspreid geen geur bij aanbrengst

Ben je een isolatiespecialist? Dan kan je voor inblaaswol bij ons terecht. Om dit materiaal in te brengen dien je wel beschikking te hebben tot de juiste apparatuur. De Isolatieshop biedt Ursa Pure Floc KD inblaaswol aan. Hiermee kunnen spouwmuren volgens de normen volledig geïsoleerd worden. Wil je meer weten of een offerte aanvragen? Neem dan contact op!

Na-isoleren met inblaaswol

Spouwmuurisolatie: nat of droog?

Na-isolatie van een spouwmuur aan de buitenzijde kan gerealiseerd worden volgens een 'natte' en een 'droge' methode. Het kenmerk van een nat systeem is dat er een pleisterlaag wordt aangebracht op het isolatiemateriaal. Deze werkzaamheden gebeuren op de bouwplaats. Van het droge systeem is sprake als de afwerking van de gevel plaatsvindt met plaatmateriaal. De droge isolatie methode is een wijze van spouwmuurisolatie die je meestal zelf kunt uitvoeren. 

Bij het droge isolatie systeem wordt meestal een geventileerde spouw tussen de gevelplaten en de stijve isolatieplaten toegepast. Als isolatiemateriaal kan XPS, PU-schuim, PIR of minerale wol worden toegepast.

Spouwmuurisolatie: nat of droog?

Nadelen spouwmuurisolatie

Bij het plaatsen van spouwmuurisolatie komen ook nadelen kijken. In de meeste gevallen zijn hier ook oplossingen voor. Hieronder gaan we verder in op de nadelen en de oplossingen hiervan:

Dieren in de spouwmuur

Dieren in de spouwmuur

Wist je dat er een kans aanwezig is dat er vogels of vleermuizen in je spouwmuur wonen? Deze dieren zijn volgens de Wet natuurbescherming een beschermd diersoort. Je kan dus niet zomaar de spouwmuur isoleren wanneer dit het geval is. Ook kan je de woonplaats van deze dieren niet verstoren. Verduurzamen is belangrijk, maar er komen dus wel haken en ogen bij kijken.

De oplossing hiervoor is natuurvriendelijk isoleren. Bij deze methode wordt er een nieuwe woonplaats gemaakt door bijvoorbeeld een vleermuizenkast op te hangen. Vervolgens zorgt een specialist ervoor dat de dieren verhuizen. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan ons artikel over natuurvriendelijk isoleren!

Dampdichte verf

Dampdichte verf

Het kan voorkomen dat je gevel is afgewerkt met verf. Wanneer deze verflaag dampdicht is, kan de buitenmuur niet meer goed ademen. Wanneer er op dit moment spouwmuurisolatie in de muur zit, kan de vocht dus niet meer verdampen. De verf zal vervolgens gaan afbladeren.

Hier is gelukkig ook een oplossing voor. Je kan er voor kiezen om de verf van de gevel af te laten stralen. Je kan de muur dan opnieuw beschilderen met een dampopen verf, zodat de buitenmuur weer kan ademen.

Geveltype

Geveltype

Spouwmuurisolatie kan niet bij elke gevel aangebracht worden. Gevels met geglazuurde bakstenen kunnen niet ademen. Hierdoor kunnen er vochtophoping ontstaan in de spouw. Spouwmuurisolatie is dan niet mogelijk. Er zijn ook woningen met strengpers stenen die niet tegen de vorst kunnen. Wanneer er spouwmuurisolatie wordt aangebracht kunnen deze stenen in de winter gaan barsten

Om dit op te lossen kan je ervoor kiezen om de gevel te laten impregneren. Er wordt dan een transparante, ademde laag op de buitenmuur aangebracht. Deze laag werkt vochtafstotend. Een isolatiespecialist kan controleren of dit nodig is.

Vochtproblemen en slechte ventilatie

Vochtproblemen en slechte ventilatie

Bij een slecht geventileerde woning kunnen er vochtproblemen ontstaan wanneer je de spouw of het dak isoleert. Het vocht dat ontstaat wanneer er mensen in een huis leven kan dan niet meer weg. Het gaat dan condenseren tegen de muur.

De makkelijkste manier om dit op te lossen is door je woning regelmatig te luchten en te ventileren. Dit kan je doen door de ramen op te zetten of door een ventilatiesysteem aan te brengen in je woning.

Gevel in goede staat

Gevel in goede staat

Om spouwmuurisolatie aan te brengen, moet de gevel in goede staat zijn. Het eerste probleem waar je tegenaan kan lopen zijn beschadigingen in de voegen van de spouwmuren. Op deze manier kan vocht de spouw in trekken. Hierdoor kunnen vochtproblemen ontstaan. Je kan dit oplossen door de beschadigingen te laten herstellen.

Daarnaast moet je oppassen voor cementbaarden. Deze kunnen koudebruggen veroorzaken. Dit ontstaat wanneer slecht metselwerk ervoor zorgt dat er een brug aan cementresten zich tussen de spouwmuren bevindt. Wanneer er veel cementbaarden zijn moet je een andere isolatieoplossing kiezen. Een isolatiespecialist kan cementbaarden verwijderen wanneer het er maar een paar zijn.

Je spouw kan ook vervuild zijn met bouwresten. Spouwmuurisolatie is op dat moment een stuk minder effectief. Om dit op te lossen moet je de spouw laten schoonmaken.

Slagregen

Slagregen

Wanneer je gevel last heeft van grote hoeveelheden neerslag dat door windkracht tegen de muur slaat, ook wel slagregen genoemd, kan spouwmuurisolatie problemen veroorzaken. Zeker wanneer de gevelstenen een open structuur hebben is spouwmuurisolatie niet geschikt. Het buitenspouwblad kan dan niet goed uitdrogen, waardoor vocht naar binnen kan slaan. Ook kunnen de stenen beschadigd worden door vocht.

De oplossing hiervoor is het laten impregneren van de muur. Wanneer dit gebeurd is kan je gewoon spouwmuurisolatie aanbrengen. 

Spouwmuur isoleren?

Ben je van plan om de spouwmuur te isoleren en weet je niet hoe je dit moet doen? Bekijk dan onze video!

>> Spouwmuur isoleren? In deze instructievideo leggen we spouwmuurisolatie stap-voor-stap uit 

Spouwmuur laten isoleren?

Niet elke vorm spouwmuurisolatie kan door een doe-het-zelver aangebracht worden. Zo heb je voor inblaaswol altijd een isolatiespecialist nodig met de juiste apparatuur. Daarnaast kan je voor het laten isoleren door een isolatiespecialist subsidie ontvangen. Wanneer je inblaaswol wilt gebruiken of subsidie wilt ontvangen, kunnen wij je helpen met het vinden van een isolatiespecialist bij je in de buurt. Wij hebben een partnerplatform ontwikkeld om de consument aan een vakman te koppelen. Wil je hier meer over weten of wil je een isolatiespecialist vinden? Neem dan een kijkje op ons platform

Veelgestelde vragen over Spouwmuurisolatie

Best verkocht
rating stars
  v.a.23,26p/m2
  Op voorraad
  rating stars
   v.a.10,49p/m2
   Op voorraad
   Hoge isolatiewaarde
   100 mm
   rating stars
   Knauf Insulation
    v.a.14,23p/m2
    Op voorraad
    rating stars
     v.a.20,29p/m2
     Op voorraad
     rating stars
      v.a.16,42p/m2
      Op voorraad