Steenwol

Steenwol isolatie kunt u voor veel verschillende toepassingen gebruiken. Hierbij kunt u denken aan de isolatie van gevels, vloeren, wanden en daken. De belangrijkste kenmerken van het materiaal zijn dat het zowel thermische als akoestische eigenschappen heeft en brandwerend werkt. Steenwol wordt gemaakt van het gesmolten vulkanisch gesteente basalt. Steenwol is 100% recyclebaar en het product heeft meerdere positieve eigenschappen: thermische isolatie, geluidsisolatie, milieuvriendelijk, lange levensduur, waterafstotend en brandveilig.

Steenwol is in vele soorten en maten beschikbaar. Wij hebben bijvoorbeeld steenwol in het assortiment van Knauf, Rockwool en Petralana. De steenwol plaat van Knauf heeft niet één, maar meerdere eigenschappen die de plaat interessant maken. De Knauf Rock4All steenwolplaat is namelijk zowel voor thermische-isolatie als geluidsisolatie te gebruiken in dak, vloer, muur en scheidingswand. 

De Rocksono Base platen van Rockwool isolatie zijn ook veelzijdig, want ze worden bijvoorbeeld gebruikt voor voorzetwand-isolatie, scheidingswand-isolatie, plafonds, daken en vloeren. Deze multi-inzetbare plaat is sterk geluidsabsorberend. De steenwolplaten sluiten naadloos op elkaar aan en hebben een hoge brandwerendheid. 

Ook Petralana steenwol heeft de positieve eigenschappen van steenwol, maar tegen een scherpe prijs. De Petralana platen zijn over het algemeen minder stevig dan de platen van Knauf en Rockwool. 

Muurisolatie

Wilt u Knauf steenwol of Rockwool steenwol gebruiken voor het isoleren van een muur? Dit kunt u onder andere doen door het plaatsen van een voorzetwand die u opvult met steenwol. Gaat u een nieuwe buitenmuur bouwen dan zijn de steenwol spouwplaten geschikt voor spouwmuurisolatie. De voorzijde van deze waterafstotende spouwplaat is hard. De achterzijde van de plaat is flexibel. Hierdoor is het gemakkelijker om de spouwplaat te plaatsen en worden slecht aansluitende platen (en daarmee een koudebrug) voorkomen. 

Dakisolatie met steenwol

Een steenwol dakplaat is goed te gebruiken voor de isolatie van platte daken, zoals een plat dak van binnenuit. Een groot voordeel is de vezelstructuur van de dakplaten. Hierdoor kunnen de steenwol dakplaten zonder problemen in meerdere stukken worden gesneden. De stevigheid van de steenwol wordt behouden wanneer de stukken op het dak weer tegen elkaar worden gelegd. De bijzondere vezelstructuur van steenwol zorgt bovendien voor een perfect thermisch isolerend dak. 

Hellend dak isoleren

De spijkerflens rollen in ons assortiment zijn uitermate geschikt voor de isolatie van hellende daken. Goede isolatie is erg belangrijk voor het hellend dak, want ook de ruimte onder de pannen wordt vaak als woon- of werkruimte benut.

Heftruck vervoert Petralana steenwol

Gaat u een traditionele dakstructuur isoleren? Het is dan makkelijk om tussen de houten balken isolatie aan te brengen. Dankzij de flexibele structuur van steenwol kan het materiaal aansluitend geplaatst worden en hoeft er geen extra dikte gecreëerd te worden. 

Kijk ook eens bij Petralana steenwolplaten! Petralight is een geluidswerende en thermische steenwolplaat. De platen zijn uitermate geschikt voor de isolatie van houten vloeren, voorzetwanden, scheidingswanden en plafonds. Petralana is een betaalbaar alternatief!

Vloeren

De steenwol vloerplaten zijn geschikt voor de isolatie van verschillende soorten vloeren. Rockwool steenwol heeft RockFloor Solid in het assortiment, dit is een zeer harde steenwolplaat die een hoge weerstand heeft. Hierdoor is indrukking praktisch onmogelijk en dat maakt de vloerplaat zeer geschikt voor zwaar belaste zwevende steenachtige dekvloeren. Daarnaast kan steenwol gemakkelijk tussen balken gedrukt worden. Hierdoor is steenwol ook ideaal voor houtenvloer isolatie.

Thermische isolatie van steenwol

Rockwool steenwol isolatie op rol

Wat voor weer is het? Regen of zon, kou of hitte? Steenwol isolatie is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat u in huis een aangename temperatuur ervaart, ongeacht de weersomstandigheden. De steenwol isolatiewaarde is daarom heel belangrijk, want hiermee worden lucht- en warmtestromen verminderd. De steenwol zorgt ervoor dat gebouwen als het koud is hun warmte behouden en dat gebouwen tijdens warme dagen koel blijven. 

De isolatiewaarde van steenwol is relatief goed, want het heeft een lambdawaarde tussen de 0,033 en 0,040. Dankzij de poreuze en ademende structuur van steenwol kan waterdamp bovendien moeiteloos een weg naar buiten vinden. Dit zorgt voor een comfortabele en gezonde woonomgeving. Dankzij de goede isolatiewaarde van steenwol bespaart u op airco- en stookkosten en dat is beter voor uw portemonnee en het milieu!

Brandveiligheid

Steenwol is brandwerend tot boven 1000 graden en draagt bij aan het beperken van branduitbreiding. Hierdoor heeft steenwol in de Euro-brandklasse een A1 certificering gekregen. Uitgezonderd zijn de rollen met spijkerflens. De A1-klasse betekent dat het materiaal onbrandbaar is en daarom als brandwerende vulling gebruikt kan worden. 

Geluidsisolatie

Wist u dat steenwol ook uitstekende akoestische en geluidsisolerende eigenschappen heeft? De geluidsisolerende en geluidsabsorberende eigenschappen van steenwol verbeteren de akoestiek in een ruimte. Dit draagt bij aan een beter akoestisch comfort in gebouwen: van kantoren en scholen tot ziekenhuizen en hotels. Steenwol isoleert geluid en houdt trillingen tegen. Zo kan ongewenst geluid binnen- of buitengesloten worden. 

Steenwol prijs

In onze webshop ziet u in één oogopslag de prijs van steenwol. De prijs van eerste keus steenwol is het hoogste, maar als u goedkope steenwol zoekt, dan is ons B-keus assortiment of outlet assortiment écht iets voor u! In dit assortiment vindt u steenwol voor een zeer scherpe prijs. Het aanbod verschilt per dag en producten in het B-keus en Outlet assortiment raken snel uitverkocht, dus op = op. 

Milieu

Steen is een van de grondstoffen op aarde waar we een overvloed aan hebben. Om steenwol te produceren worden stenen tot 1500 graden verhit. Hier wordt vervolgens een bindmiddel aan toegevoegd. Dit mengsel wordt gesponnen, waardoor een soort suikerspin ontstaat: de steenwol. Wist u dat steenwol volledig recyclebaar is? Van oud steenwol kan weer nieuwe steenwol gemaakt worden zonder kwaliteitsverlies of vermindering van prestatie. Het maakt hierbij niet uit hoe vaak de steenwol gerecycled wordt. 

De unieke structuur van steenwol zorgt voor een ongelooflijk veerkrachtig materiaal. Ook nadat er druk op het materiaal is uitgevoerd behoudt de steenwol z’n vorm en eigenschappen. Steenwol is waterafstotend, dampopen, vormvast en zeer brandwerend. De vormvaste eigenschappen van steenwol zorgen ervoor dat het materiaal altijd perfect aaneengesloten is. Het gevolg is een prettig leefklimaat dankzij een product dat voor tenminste 60 jaar (75 jaar is de norm) z’n isolerende kwaliteiten behoudt. 

Waterafstotend

Steenwol is niet alleen waterafstotend, maar neemt in een vochtige omgeving geen vocht op. Dit heeft op de lange termijn een positief effect: niet alleen om uw huis gezond te houden, maar ook voor de gezondheid van degene die er wonen. De waterafstotende kwaliteit van steenwol betekent dat het onder alle weersomstandigheden kan worden aangebracht.

Soms ontstaat er in woningen schade door vocht. Wanneer steenwol (of welke andere soort isolatie dan ook) op de verkeerde manier is aangebracht kan door condensatie schimmel ontstaan. Dit voorkomt u door steenwol op de juiste manier aan te brengen. Laat onze experts u hierover adviseren. 

Ontwerpvrijheid 

Van warmte-isolatie (thermisch) en geluidsisolatie (akoestisch) tot prachtige plafondpanelen en maatwerk gevelbekleding. Steenwol kan in elke gewenste vorm of afmeting worden verwerkt. Het maakt hierbij niet uit of de steenwol aan de binnen - of buitenkant van een muur wordt toegepast. Met steenwol kunnen architecten ambitieuze en complexe ontwerpen tot leven brengen. Door voor steenwol te kiezen wordt dan ook meteen geïnvesteerd in thermisch comfort, brandveiligheid en het milieu. 

Nadelen

Een nadeel van steenwol is dat het bij een gelijke isolatiewaarde dikker is dan bijvoorbeeld PIR. Om een Rd-waarde van 3 (bij een Rd-waarde van 0,033) te bereiken heeft u een steenwolplaat nodig van 100mm. Als u voor PIR kiest, bereikt u deze waarde al met een plaat van 57mm. Ook bevat steenwol vezels die kunnen irriteren tijdens het verwerken. Het is daarom aan te raden om na de verwerking van het materiaal de huid met koud water af te spoelen. De irritatie verdwijnt dan vrij snel.

Wilt u werken met steenwol isolatie? Gebruik dan als voorzorg een stofbril, stofmasker en handschoenen. 

Een ander nadeel is dat steenwol duurder is dan glaswol. Dat komt omdat steenwol uit meer grondstoffen gemaakt wordt dan glaswol. Hierdoor zit er per m³ zo’n €17,- à €20,- meer aan grondstoffen in steenwol dan in een glaswol-product. Steenwol is een goede keuze als u een gemiddeld budget heeft.