Glaswol

Glaswol is een veelzijdig isolatiemateriaal dat gebruikt wordt voor onder andere dakisolatie, vloerisolatie en muurisolatie. Wilt u werken met isolatie dat een goede isolatiewaarde heeft, licht van gewicht is en bovendien heel veelzijdig is? Dan is glaswol een uitstekende keuze! Daarnaast bezit glaswol nog een paar hele prettige eigenschappen, want glaswol is onbrandbaar en dankzij z'n stevige, maar flexibele samenstelling, makkelijk te verwerken. Om glaswol op maat te maken gebruikt u een isolatiemes of isolatiezaag. Voor dunnere glaswol rollen of platen kunt u ook een schaar gebruiken. Glaswol is zowel op rol, als plaat, als spouwplaat en ook met spijkerflens verkrijgbaar in onze webshop.  

Glaswol bestaat tot 80% uit gerecycled glas. Het gerecyclede glas wordt op een zeer hoge temperatuur verhit en van dit glas worden tijdens het ‘spinproces’ glaswolvezels getrokken. In ons assortiment vindt u verschillende merken glaswol waaronder Knauf. Knauf gebruikt tijdens het produceren van glaswol het bindmiddel ECOSE. Dit bindmiddel heeft verschillende voordelen, want het jeukt niet of nauwelijks aan huid en handen, het is geurloos en stofarm. Dat zorgt ervoor dat glaswol van Knauf heel prettig is om mee te werken. U herkent de Knauf producten aan hun bruine kleur. Glaswol dat traditioneel bindmiddel bevat is geel van kleur.  

Welke soort glaswol?

Glaswol is verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Elke soort glaswol heeft zo zijn eigen specificaties. Glaswol rollen met een spijkerflens zijn bijvoorbeeld voorzien van een aluminium rug die dampwerend werkt. Hierdoor is de glaswol met spijkerflens geschikt voor een hellend dak (zoals een zolder), plat dak isolatie van binnenuit en wanden. Maar voor het isoleren van een hellend dak kunt u ook een kale rol glaswol gebruiken in combinatie met een dampwerende folie. 

Een standaard rol glaswol of glaswol plaat kan voor diverse doeleinden worden gebruikt. Bijvoorbeeld voor voorzetwand isolatie en scheidingswand isolatie, maar ook voor dak, muur of houtenvloer isolatie. Glaswol-platen zijn stevig en kunnen daarom gemakkelijk gebruikt worden voor vloeren en gevels. Glaswol spouwplaten zijn speciaal gemaakt voor het isoleren van spouwmuren. Een voorbeeld van een financieel aantrekkelijke rol glaswol is de Knauf Naturoll 037.

Geluidsisolatie 

Hoe meer massa een isolatiemateriaal heeft, des te beter is de geluidsisolatie. In het assortiment van Knauf isolatie vindt u Acoustifit. Dit product is speciaal voor geluidsisolatie ontwikkeld. Ook de Knauf MW35 (een minerale wol) biedt een uitstekende geluidsisolatie. Het voordeel van werken met glaswol voor geluidsisolatie is dat u ook meteen het voordeel van een goede thermische isolatie heeft. Een aangenaam warme woning in de winter en een koele woning in de zomer!

Onbrandbaar

Glaswol is onbrandbaar. Kale glaswol, minerale wol en glaswol met glasvlies voldoen allemaal aan brandklasse A1. Dit betekent dat het materiaal onbrandbaar is en bij brand geen rook vormt. Ook ontstaat er dan geen druppelvorming. Is brandveiligheid belangrijk voor uw isolatieproject? Combineer de glaswol dan met Fermacell vloerelementen. Deze vloerplaten zijn namelijk brandwerend! Een Fermacell plaat van 20 mm dik biedt een brandwerendheid van 30 minuten.

Waterafstotend

Glaswol bestaat uit onder andere uit glas en bindmiddelen. Hoewel glas geen water opneemt, zijn de bindmiddelen wel gevoelig voor vocht. Wordt glaswol nat, dan gaan de glasdraden aan elkaar kleven. Daarom is het belangrijk om damp op de juiste manier af te voeren en te zorgen voor een dampscherm (isolatie folie). Wanneer glaswol op de juiste manier gebruikt wordt zijn vocht en water geen probleem. 

Ontwerpvrijheid

Binnenafbouw, gevels en het dak: glaswol-isolatie is voor allerlei toepassingen geschikt, bijvoorbeeld in combinatie met Metal Stud (bekijk ons Metal Stud stappenplan) Het materiaal is eenvoudig te zagen of te snijden, hierdoor kunt u het isolatiemateriaal ook voor moeilijke hoeken en bijzonder vormen op maat maken.  Glaswol is ook zeer geschikt om een garage of schuur te isoleren. Op onze pagina 'een garage of schuur isoleren' leggen we aan de hand van voorbeelden uit hoe u een garage of schuur isoleert. 

Gele en bruine glaswol
Glaswol op rol