Toon prijzen
Excl. btw

Glaswol isolatie

Glaswol is een veelzijdig isolatiemateriaal dat gebruikt wordt voor onder andere dakisolatie, vloerisolatie en muurisolatie. Wil je werken met isolatie dat een goede isolatiewaarde heeft, licht van gewicht is en bovendien op vele plekken is toe te passen? Dan is glaswol een uitstekende keuze. Daarnaast bezit glaswol nog méér prettige eigenschappen, want glaswol is onbrandbaar en dankzij z'n stevige, maar flexibele samenstelling, makkelijk te verwerken. Om glaswol op maat te maken gebruik je een isolatiemes of isolatiezaag. Voor dunnere glaswol rollen of platen kun je ook een schaar gebruiken. Glaswol is zowel als rol, plaat, spouwplaat en ook met spijkerflens verkrijgbaar in onze webshop.

Waar is Glaswol isolatie toepasbaar?

Glaswol is verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Elke soort glaswol heeft zo zijn eigen specificaties.

Glaswol Rol Isolatie

Glaswol op maat?

Wist je dat wij ook de mogelijkheid bieden om isolatiemateriaal op maat te laten zagen of te verlijmen met plaatmateriaal? Is een product geschikt voor onze zaagservice, dan zie je dit bij het product in onze webshop staan.

Je geeft de gewenste afmetingen aan in het bestelproces en wij gaan er vervolgens direct mee aan de slag! Ook voor de zaagservice geldt; op werkdagen voor 14:00 uur besteld, morgen in huis. Heb je vragen over maatwerk? Of heb je grote aantallen van verschillende materialen nodig? Neem gerust contact met ons op voor een persoonlijk advies. Tel: +31 (0)316-330365.

Maatwerk Isolatie
Isolatiemateriaal Glaswol

Waar is glaswol van gemaakt?

Glaswol bestaat tot 80% uit gerecycled glas. Het gerecyclede glas wordt op een zeer hoge temperatuur verhit en van dit glas worden tijdens het ‘spinproces’ glaswolvezels getrokken.

In ons assortiment vind je verschillende merken glaswol waaronder Knauf en Isover. Knauf gebruikt tijdens het produceren van glaswol het bindmiddel ECOSE. Dit bindmiddel heeft verschillende voordelen, want het jeukt niet of nauwelijks aan huid en handen, het is geurloos en stofarm. Dat zorgt ervoor dat glaswol van Knauf heel prettig is om mee te werken.

De glaswol van Isover heeft vergelijkbare eigenschappen door de natuurlijke samenstelling van de binder, PLUS by ISOVER, die verwerkt is in het product.

Veelgestelde vragen over Glaswol isolatie

Wat is de rd waarde van Glaswol Isolatie?

De Rd-waarde van Glaswol isolatie ligt tussen de 2.8 tot 7.65 m2K/W en de lambdawaarde (?) van Glaswol isolatie ligt tussen de 0.031 - 0.044 W/mK

In de onderstaande tabel worden enkele algemene RD-waarden (m²K / W) weergeven voor verschillende afmetingen in millimeter van Glaswol isolatie:

Glaswol of steenwol?

Glaswol en steenwol lijken in veel opzichten op elkaar. Dit leidt gemakkelijk tot verwarring over welke het meest geschikt is voor welke toepassing. steenwol is iets dichter dan glaswol en kan worden vervaardigd met een breed scala aan druksterkten. Beide isolatiematerialen zijn nagenoeg volledig brandwerend en zowel steenwol als glaswol worden op dezelfde manier verwerkt en geplaatst. Als je doel geluidsisolatie is, krijg je betere resultaten met steenwol. Als je op zoek bent naar een eenvoudig aan te brengen isolatiemateriaal voor dakisolatie tussen vloerspanten, dan is glaswol wellicht meer geschikt.

Beide isolatiematerialen worden voornamelijk gebruikt voor het isoleren van  dakenvloeren en  spouwmuren.

Houd er rekening mee dat steenwol en glaswol niet geschikt zijn voor bouwplaatsen die een extreme druksterkte vereisen, bijvoorbeeld direct onder een betonnen vloer. Beide materialen hebben meer ruimte nodig dan harde platen zoals PIR, maar hebben zeer goede isolatiewaarden.

Wat is glaswol?

Glaswol isolatiemateriaal is gemaakt van gesmolten gerecycled glas dat wordt gevormd tot een flexibele mat. De glasvezels worden gemengd tot een textuur zoals wol. Het gesmolten glas wordt gecombineerd met kalk, bindmiddelen en soda waardoor het wolachtige materiaal ontstaat dat luchtbellen tussen de vezels opsluit en het materiaal een goede isolatiewaarde geeft. Glaswol is relatief goedkoop, isoleert goed en heeft als voordeel dat het brandwerend is.

Wat isoleert beter piepschuim of glaswol?

EPS en glaswol hebben vergelijkbare isolatiewaarden voor hun respectievelijke dikte. EPS heeft een gemiddelde lambdawaarde van 0,030 en glaswol heeft een lambdawaarde tussen 0,033 en 0,040. Glaswol isoleert beter tegen geluid, terwijl EPS vrijwel waterdicht is en door zijn stijfheid iets gemakkelijker te hanteren en te installeren is. Glaswol is brandvertragend, en beschikt over een Euro-brandklasse A1/A2 certificering.

Glaswol isolatie aanbrengen?

Het plaatsen van glaswol is een klus die zowel door professionals als leken kan worden gedaan met een paar eenvoudige adviezen en stappen. Het proces in vereenvoudigde vorm bestaat uit:

 1. Materiaalsoort bepalen en hoeveelheid berekenen
 2. Bereid de locatie voor door te zorgen voor voldoende ruimte voor materialen en een schone werkplek. 
 3. Knip en plaats balken op maat 
 4. Snijd het isolatiemateriaal op maat met een isolatiemes 
 5. Breng het isolatiemateriaal aan 
 6. Strek de dampremmende folie erover 
 7. Plak de naden af met dampremmende tape
 8. Afwerken met gipsplaten, OSB-platen of andere kant-en-klare platen Glaswol kan met het juiste dampscherm worden aangebracht op binnenmuren, daken aan de binnenzijde of in de kruipruimte

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je glaswolisolatie zijn isolatiewaarde behoudt door de juiste dampremmende folie te gebruiken. Voor een volledige gids over glaswol installatie lees: Hellend dak glaswol stappenplan.

Wat te doen tegen glaswol jeuk?

Als een van de meest voorkomende isolatietypes, wordt glaswol vaak gebruikt door zowel professionals als leken. Het materiaal is goedkoop, vuurvast en lost niet op in water. Bovendien is het in staat om krappe, vreemd gevormde ruimtes met gemak te isoleren vanwege de kneedbaarheid.

Deze punten betekenen echter frequent fysiek contact met het materiaal - vaak in krappe ruimtes, wat aanzienlijke jeuk of andere irritaties kan veroorzaken. Om je ogen, huid en luchtwegen te beschermen adviseren we om beschermende kleding te dragen, maar ook een veiligheidsbril, masker en handschoenen. Hierdoor heb je zo min mogelijk last van irritatie.

Wat kost glaswol isolatie per m2?

De prijs van glaswol varieert van ongeveer 7 EUR voor 90 mm Knauf Naturoll 032 tot 20 EUR voor ISOVER Systemroll 700. Bekijk voor de exacte prijs deze selectiepagina voor glaswol. Als het dak van je constructie ongeveer 100 vierkante meter is, verwacht dan ergens tussen de 900 EUR en 2200 EUR te betalen voor de benodigde isolatiematerialen en tapes, afhankelijk van de dikte en het geselecteerde merk.

De gemiddelde prijs van glaswol met een R-waarde van 4, geselecteerd door consumenten, ligt rond de 10 EUR – 12,50 EUR per meter. Glaswol laten plaatsen kost gemiddeld tussen de 25 en 27,50 euro per vierkante meter Om je isolatiewol beter te beschermen en een hoge isolatiewaarde te behouden, moet je er rekening mee houden dat er na installatie een dampscherm moet worden aangebracht. Dit kun je voorkomen als je glaswol isolatie aanschaft met een aluminium laag zoals ISOVER Rollisol Plus glaswol 120mm glaswoldeken met spijkerfelns

Eigenschappen van Glaswol

Geluidsisolatie Glaswol

Is glaswol geluidsisolerend?

Hoe meer massa een isolatiemateriaal heeft, des te beter is de geluidsisolatie. In het assortiment van Knauf isolatie vind je Acoustifit. Dit product is speciaal voor geluidsisolatie ontwikkeld. Ook de Knauf MW35 (een minerale wol) en de Isover Systemroll 700 bieden onder andere een uitstekende geluidsisolatie. Het voordeel van werken met glaswol voor geluidsisolatie is dat je ook meteen het voordeel van een goede thermische isolatie heeft. Hierdoor behoud je de warmte in je woning in de winterperiode en heb je een koele woning in de zomer.

Glaswol Rd Waarde

Hoe goed isoleert glaswol?

Isolatiewaarden en eigenschappen van flensdekens en glaswol panelen

 • Bestand tegen schimmels en ongedierten
 • Warmteopslagcapaciteit c: 800 J/kgK
 • Lambda waarde: 0.032 tot 0.040 W/mK
 • Brandklasse: A1, S1, d0 = zelfdovend en moeilijk brandbaar
 • Volumamassa: 25 kg/m³
 • Diffusieweerstand : 1
Glaswol Waterafstotend

Is glaswol isolatie waterbestendig?

Glaswol bestaat onder andere uit glas en bindmiddelen. Hoewel glas geen water opneemt, zijn de bindmiddelen wel gevoelig voor vocht. Wordt glaswol nat, dan gaan de glasdraden aan elkaar kleven. Daarom is het belangrijk om damp op de juiste manier af te voeren en te zorgen voor een dampscherm (isolatiefolie). Wanneer glaswol op de juiste manier wordt toegepast zijn vocht, water en damp geen probleem voor je constructie.

Om je isolatiemateriaal beter te beschermen tegen waterdamp en condensatie, gebruik een folie zoals de  Miofol 125 S Dampremmende folie.

Glaswol Druksterkte

Is glaswol isolatie drukvast?

Glaswolrollen is perfect om te isoleren tussen je vloerbalken. Wil je boven op je vloer isoleren dan is een hoge druksterkte van belang aangezien de vloer anders niet beloopbaar is. De glaswol wordt dan volledig ingedrukt waardoor het niet effectief is betreft thermische isolatie en zal dan ook contactgeluid doorgeven. Je kunt dan het beste voor EPS,XPS of steenwol vloerplaten kiezen. Wil je meer weten over het begrip druksterkte? Bekijk dan ons kenniscentrum item ‘ EPS & XPS Druksterkte’.

Glaswol Rockwool

Hoe kun je het beste glaswol isolatie aanbrengen?

Binnenafbouw, gevels en het dak: glaswol isolatie is voor allerlei toepassingen geschikt, bijvoorbeeld in combinatie met Metal Stud (bekijk ons Metal Stud stappenplan). Het materiaal is eenvoudig te zagen of te snijden, hierdoor kun je het isolatiemateriaal ook voor moeilijke hoeken en bijzondere vormen op maat maken. Glaswol is ook zeer geschikt om een garage of schuur te isoleren. Op onze pagina ' een garage of schuur isoleren' leggen we aan de hand van voorbeelden uit hoe je een garage of schuur isoleert.

Glaswol Brandwerend

Is glaswol isolatie brandveilig?

Glaswol is onbrandbaar. Kale glaswol, minerale wol en glaswol met glasvlies voldoen vrijwel allemaal aan brandklasse A1 volgens NEN-EN 13501-1, een officieel Europees brandklassen systeem dat materialen classificeert van A tot en met F op basis van brandbaarheid. Dit betekent dat het materiaal onbrandbaar is en bij brand geen rook vormt of meedraagt aan verdere brandontwikkeling. Ook ontstaat er dan geen druppelvorming. De brandclassificatie is opgenomen in het bouwbesluit van 2012 en nog actief in de meest geüpdatete versie van 2021.