Toon prijzen
Excl. btw

Metal Stud: binnen no-time een strakke voorzetwand

Leestijd: 4 min

Met metal stud zet u in afzienbare tijd een strakke wand neer. Het systeem is gebruiksvriendelijk en gemakkelijk op maat te knippen. Metal stud bestaat uit een C-profiel (staander) en U-profiel (ligger). Omdat de staanders en liggers van metaal gemaakt zijn, weet u zeker dat u met rechte materialen werkt (anders dan met hout). De C-profielen en U-profielen zijn licht van gewicht en passen bovendien gemakkelijk in elkaar. Metal stud is niet geschikt voor het maken van een dragende constructie.

Stap 1 | Inventariseer de huidige situatie

Inventariseer de huidige situatie. Teken op minstens 7cm van de muur een lijn waar de voorzetwand komt. De metal stud U-profielen (liggers) worden op minstens 2cm van de bestaande muur geplaatst.

Waarom moeten de U-profielen minstens 2cm van de bestaande muur geplaatst worden? Op deze manier creëert u een luchtspouw voor het afvoeren van vocht.

Stap 2 | Maak het U-profiel (ligger) op maat

Teken de lengte op het U-profiel (ligger) af en knip vervolgens met een blikschaar de metalen ligger op maat. Plak de foamband op de achterkant van het metal stud U-profiel. De band zorgt voor optimale geluidsisolatie en biedt een luchtdichte afwerking.

Stap 3 | Monteer de U-profielen (ligger)

Betonnen vloer: U kunt het best de ligger monteren met slagpluggen.

Let op: Controleer of de ligger parallel op de muur staat en of er geen leidingen door de vloer lopen voordat u de ligger definitief vastschroeft.

Heeft u een houten vloer? Dan kunt u het best snelbouwschroeven gebruiken.

Stap 4 | Bepaal de maat van de C-profielen (staanders)

Bepaal nu wat de maat van de C-profielen (staanders) moet worden. De juiste maat bepaalt u door de plafondhoogte op te meten en daar 1,5cm van af te trekken. Knip het C-profiel op de juiste lengte en controleer of het C-profiel minstens 1,5cm in het bovenste U-profiel zit.

Stap 5 | Verwerk de C-profielen (staanders)

Het eerste C-profiel dat u verwerkt tussen de 2 liggers (U-profielen), monteert u tegen de bestaande muur. Vanaf daar meet u de afstand hart-op-hart, 60cm vanaf de muur. Daarna meet u vanaf het tweede profiel hart op hart 60cm uit.

Let op: Schroef de profielen niet vast. Met een fixeertang verbindt u het C-profiel aan het U-profiel (ligger).

Tip: houd er rekening mee dat de C-profielen (staanders) met de openingen dezelfde richting op staan voor het optimaal verwerken van het isolatiemateriaal.

Stap 6 | Verwerk de elektra in uw metal stud constructie

Nu is het moment om elektriciteitsleidingen te leggen. Trek een (flexibele) elektrabuis door het voorbereide gat in de staander om hier op een later moment elektriciteitsdraden doorheen te trekken.

Stap 7 | Verwerk het isolatiemateriaal

De breedte van het profiel bepaalt de dikte van het isolatiemateriaal. Meestal wordt gekozen voor glaswol, steenwol, minerale wol of houtvezelplaten. Deze materialen laten zich gemakkelijk tussen de profielen plaatsen en zijn stevig genoeg om hun vorm te behouden. Hierdoor kunt u snel en gemakkelijk werken.

Tip: Gebruik isolatiemateriaal met een breedte van 60cm voor de gemakkelijkste en snelste verwerking.

Bij het C50 profiel adviseren wij een isolatieplaat van van 45mm dik.

Bij het C75 profiel adviseren wij een isolatieplaat van 70mm dik.

Stap 8 | Zware spullen (optioneel)

Wanneer u zware objecten aan uw wand wilt monteren, is het raadzaam om eerst uw voorzetwand te bekleden met OSB-platen. 

Stap 9 | Gipsplaten plaatsen

Voor het afwerken van de voorzetwand, plaatst u gipsplaten. Controleer of het plafond over de gehele muur even hoog is (van de vloer naar plafond). Meestal zit hier wat verschil in. Maak de gipsplaat een halve cm korter dan de gemeten lengte. Moet de plaat toch nog wat korter worden gemaakt? Kort de gipsplaat dan in met een stanleymes, liniaal of een schaaf.

Tip: De gipsplaten kunt u gemakkelijk op maat maken door de platen eerst een stukje in te snijden, daarna knikt u de platen helemaal door.

Stap 10 | Afwerken van de voorzetwand

Er moet 2 tot 3mm ruimte tussen de plaat en het plafond zitten. Zet de gipsplaat tegen de staander en zet de plaat verticaal om de 25cm vast met snelbouwschroeven. Gebruik hierbij eventueel een gipsplaatbitje. Dit voorkomt dat u te diep in de gipsplaat schroeft. Werk daarna de naden en schroeven netjes weg met behulp van vulmiddel (zoals voegengips of universele gipspleister) en gaasband.

Veelgestelde vragen:

 • De voorzetwand wordt geplaatst aan de binnenzijde van een buitenmuur (met spouwmuur isolatie), moet ik dan een folie toepassen? 
  U dient een damp-open en een klimaatfolie toe te passen voor optimaal resultaat.
  Gebruik een damp-open folie tegen uw bestaande binnenmuur en plaats daarna de metal stud profielen tegen de damp-open folie aan. Tussen de isolatie en de afwerking plaatst u een klimaatfolie. 
 • De voorzetwand wordt geplaatst aan de binnenkant tegen een enkelsteensbuitenmuur, moet ik dan een folie toepassen?
  U dient een damp-open en een dampremmende folie toe te passen voor optimaal resultaat.
  Gebruik een (spinvlies) damp-open folie mits er geen luchtspouw wordt toegepast, tegen uw bestaande muur en plaats daarna de metal stud profielen tegen de damp-open folie aan. Wanneer u de isolatie in uw voorzetwand heeft verwerkt dient u een dampremmende toe te passen.
 • De voorzetwand wordt geplaatst tegen een woningscheidendemuur met de buren, moet ik dan een folie toepassen?
  Nee, u hoeft dan geen folies toe te passen.
 • Ik maak gebruik van het C50 profiel, welke dikte isolatiemateriaal heb ik dan nodig?
  U heeft een isolatieplaat nodig met een dikte van 45mm.
 • Ik maak gebruik van het C75 profiel welke dikte isolatiemateriaal heb ik dan nodig?
  U heeft een isolatieplaat nodig met een dikte van 70mm.

Heeft u vragen over het stappenplan of bent u op zoek naar advies op maat? Neem dan contact op met één van onze specialisten.


De Isolatieshop B.V.
18-08-21

Opmerkingen (0)

Schrijf een opmerking en deel uw ervaringen met dit bericht.