usp icons
Al 119.729 woningen zijn geïsoleerd met de Isolatieshop

Metal Stud: binnen no-time een strakke voorzetwand

Leestijd: 3 min

Met metal stud zet je in afzienbare tijd een strakke wand neer. Het systeem is gebruiksvriendelijk en gemakkelijk op maat te knippen. Metal stud bestaat uit een C-profiel (staander) en U-profiel (ligger). Omdat de staanders en liggers van metaal gemaakt zijn, weet je zeker dat je met rechte materialen werkt (anders dan met hout). De C-profielen en U-profielen zijn licht van gewicht en passen bovendien gemakkelijk in elkaar. Metal stud is niet geschikt voor het maken van een dragende constructie.

Array

Stap 1 | Inventariseer de huidige situatie

Inventariseer de huidige situatie. Teken op minstens 7cm van de muur een lijn waar de voorzetwand komt. De metal stud U-profielen (liggers) worden op minstens 2cm van de bestaande muur geplaatst.

Waarom moeten de U-profielen minstens 2cm van de bestaande muur geplaatst worden? Op deze manier creëer je een luchtspouw voor het afvoeren van vocht.

Stap 2 | Maak het U-profiel (ligger) op maat

Teken de lengte op het U-profiel (ligger) af en knip vervolgens met een blikschaar de metalen ligger op maat. Plak de foamband op de achterkant van het metal stud U-profiel. De band zorgt voor optimale geluidsisolatie en biedt een luchtdichte afwerking.

Stap 3 | Monteer de U-profielen (ligger)

Betonnen vloer: Je kunt het best de ligger monteren met slagpluggen.

Let op: Controleer of de ligger parallel op de muur staat en of er geen leidingen door de vloer lopen voordat je de ligger definitief vastschroeft.

Heb je een houten vloer? Dan kun je het best snelbouwschroeven gebruiken.

Stap 4 | Bepaal de maat van de C-profielen (staanders)

Bepaal nu wat de maat van de C-profielen (staanders) moet worden. De juiste maat bepaal je door de plafondhoogte op te meten en daar 1,5cm van af te trekken. Knip het C-profiel op de juiste lengte en controleer of het C-profiel minstens 1,5cm in het bovenste U-profiel zit.

Stap 5 | Verwerk de C-profielen (staanders)

Het eerste C-profiel dat je verwerkt tussen de 2 liggers (U-profielen), monteer je tegen de bestaande muur. Vanaf daar meet je de afstand hart-op-hart, 60cm vanaf de muur. Daarna meet je vanaf het tweede profiel hart op hart 60cm uit.

Let op: Schroef de profielen niet vast. Met een fixeertang verbind je het C-profiel aan het U-profiel (ligger).

Tip: houd er rekening mee dat de C-profielen (staanders) met de openingen dezelfde richting op staan voor het optimaal verwerken van het isolatiemateriaal.

Stap 6 | Verwerk de elektra in je metal stud constructie

Nu is het moment om elektriciteitsleidingen te leggen. Trek een (flexibele) elektrabuis door het voorbereide gat in de staander om hier op een later moment elektriciteitsdraden doorheen te trekken.

Stap 7 | Verwerk het isolatiemateriaal

De breedte van het profiel bepaalt de dikte van het isolatiemateriaal. Meestal wordt gekozen voor glaswol, steenwol, minerale wol of houtvezelplaten. Deze materialen laten zich gemakkelijk tussen de profielen plaatsen en zijn stevig genoeg om hun vorm te behouden. Hierdoor kun je snel en gemakkelijk werken.

Tip: Gebruik isolatiemateriaal met een breedte van 60cm voor de gemakkelijkste en snelste verwerking.

Bij het C50 profiel adviseren wij een isolatieplaat van van 45mm dik.

Bij het C75 profiel adviseren wij een isolatieplaat van 70mm dik.

Stap 8 | Zware spullen (optioneel)

Wanneer je zware objecten aan je wand wilt monteren, is het raadzaam om eerst je voorzetwand te bekleden met OSB-platen. 

Stap 9 | Gipsplaten plaatsen

Voor het afwerken van de voorzetwand, plaats je gipsplaten. Controleer of het plafond over de gehele muur even hoog is (van de vloer naar plafond). Meestal zit hier wat verschil in. Maak de gipsplaat een halve cm korter dan de gemeten lengte. Moet de plaat toch nog wat korter worden gemaakt? Kort de gipsplaat dan in met een stanleymes, liniaal of een schaaf.

Tip: De gipsplaten kun je gemakkelijk op maat maken door de platen eerst een stukje in te snijden, daarna knik je de platen helemaal door.

Stap 10 | Afwerken van de voorzetwand

Er moet 2 tot 3mm ruimte tussen de plaat en het plafond zitten. Zet de gipsplaat tegen de staander en zet de plaat verticaal om de 25cm vast met snelbouwschroeven. Gebruik hierbij eventueel een gipsplaatbitje. Dit voorkomt dat je te diep in de gipsplaat schroeft. Werk daarna de naden en schroeven netjes weg met behulp van vulmiddel (zoals voegengips of universele gipspleister) en gaasband.


Veelgestelde vragen over Metal Stud stappenplan

Heb je vragen over het stappenplan of ben je op zoek naar advies op maat? Neem dan contact op met één van onze specialisten.

Laat je na het lezen van dit stappenplan toch liever je metal stud isoleren door een isolatiespecialist? Neem dan eens een kijkje op ons ‘Isolatieshop voor Partners’ platform! Hier vind je de isolatiespecialist die je metal stud constructie van isolatie kan voorzien.

Gerelateerde artikelen

Zolder isoleren van binnenuit stappenplan
De Isolatieshop B.V.
2022-07-05

Wil je je zolder isoleren maar weet je niet waar je moet beginnen? Volg dan dit eenvoudige stappenplan, waarin stap voor stap staat beschreven wat je nodig hebt en hoe je dit het beste kan aanpakken. ...

Lees meer
Een schuin dak aan de binnenzijde isoleren met glaswol - Stappenplan
De Isolatieshop B.V.
2024-02-23

In dit stappenplan leggen we uit hoe je eenvoudig je schuine dak van binnenuit kunt isoleren met glaswol en welke materialen en toebehoren je daarbij nodig hebt. Door het dak te isoleren met glaswol h...

Lees meer
De Isolatieshop B.V.
18-08-21

Opmerkingen (0)

Laat een bericht achter.