Toon prijzen
Excl. btw

Metal Stud Stappenplan

Leestijd: 3 min

Metal Stud is een gebruiksvriendelijk systeem dat gemakkelijk op maat te knippen is, zodat u binnen afzienbare tijd een strakke wand hebt staan. Metal Stud bestaat uit een C-profiel (staander) en U-profiel (ligger). Omdat de staanders en ligger van metaal gemaakt zijn weet u zeker dat u met rechte materialen werkt (anders dan met hout). De C-profielen en U-profielen zijn licht van gewicht en ze passen bovendien gemakkelijk in elkaar. Metal Stud is niet geschikt voor het maken van een dragende constructie. 

Boodschappenlijstje

Gereedschap voor deze klus:

  • Accuschroefboormachine
  • Boren bitset 
  • Schroefkop voor gipsplaten
  • Timmermanspotlood
  • Rolmaat
  • Stalen liniaal
  • Waterpas
  • Stanleymes
  • Schuurpapier 
  • Metselkoord

Metal Stud: binnen no-time een strakke wand

Stap 1

Inventariseer de huidige situatie. Houd een Metal Stud ligger horizontaal langs de wand om te controleren of de vloer recht is. Vervolgens houdt u een staander verticaal tegen de muur (met behulp van een waterpas) om te zien of de wand recht is. 

Stap 2

Teken de lengte op de ligger af en knip vervolgens met een blikschaar de metalen ligger op maat. Plak de afdichtingsband op de achterkant van de metal stud. De band zorgt voor optimale geluidsisolatie en biedt een luchtdichte afwerking. 


Stap 3

Plak afdichtingsband op de onderkand van de ligger en schroef de ligger vast in de vloer. Heeft u een houten vloer, dan kunt u het beste snelbouwschroeven gebruiken. Voor een betonnen ondergrond zijn slagpluggen een goede keuze. Controleer voordat u de ligger vastschroeft of deze parallel aan de muur ligt.

Stap 4

Bepaal nu wat de maat van de 2 staanders moet zijn door de afstand te meten tussen de vloer en het plafond. Houd er hierbij rekening mee dat de staanders 1 cm korter geknipt moeten worden dan de hoogte van de muur. Zet vervolgens de op maat geknipte staander in de vloerligger. 


Stap 5

Gebruik een waterpas om te controleren of de staander recht staat. Teken met een potlood langs de plafondligger een lijn op het plafond. Doe dit ongeveer om de 60 centimeter over de volledige breedte van de muur. Verbind de lijnen met een liniaal.

Stap 6

Plaats de op maat geknipte plafond ligger (met afdichtingsband) tegen het plafond. De lijnen die eerder al op het plafond getekend zijn komen nu van pas. Gebruik de lijnen om de positie van de ligger te bepalen en schroef de metal stud vervolgens vast. 


Stap 7 (optioneel)

Knip de overige staanders op maat. Dit zijn de staanders die verticaal aan de muur bevestigd worden. Deze zijn 1 centimeter korter dan de lengte tussen de vloer en de plafond ligger. Vergeet het afdichtingsband niet!

Stap 8

Zorg ervoor dat tijdens het plaatsen alle open kanten dezelfde kant op wijzen, zodat alle staanders en liggers op dezelfde manier in elkaar klikken. Schroef ze vast en houd hierbij een hart-op-hart afstand van 60 cm aan.


Stap 9

Nu is het moment om elektriciteitsleidingen te leggen en isolatiemateriaal te plaatsen. Trek een (flexibele) elektrabuis door de staander om hier op een later moment elektriciteitsdraden doorheen te trekken. Vervolgens kunt u het isolatiemateriaal tussen de profielen klemmen. 

Stap 10

De breedte van het profiel bepaalt de dikte van het isolatiemateriaal. Meestal wordt gekozen voor glaswol, steenwol, minerale wol of houtvezelplaten. Deze materialen laten zich gemakkelijk tussen de profielen plaatsen en zijn stevig genoeg om hun vorm te behouden. Hierdoor kunt u snel en gemakkelijk werken. 


Stap 11

Voor het afwerken van de voorzetwand plaatst u gipsplaten. Controleer of het plafond over de gehele muur even hoog is (van de vloer naar plafond). Meestal zit hier wat verschil in. Maak de gipsplaat een halve cm korter dan de gemeten lengte. Moet de plaat toch nog wat korter worden, kort de gipsplaat dan in met een stanleymes, liniaal of een schaaf. 

Stap 12

Er moet uiteindelijk 2 tot 3 millimeter ruimte tussen de plaat en het plafond zitten. Zet de gipsplaat tegen de staander en zet de plaat verticaal om de 25 centimeter vast met snelbouwschroeven. Gebruik hierbij een gipsplaatbitje. Dit voorkomt dat u te diep in de gipsplaat schroeft. Werk naden en schroeven netjes weg met behulp van vulmiddel en gaasband.   

De Isolatieshop B.V.
03-03-21

Opmerkingen (0)

Schrijf een opmerking en deel uw ervaringen met dit bericht.