usp icons
Al 130.193 woningen zijn geïsoleerd met de Isolatieshop

Spouwmuur na-isoleren met inblaaswol

Ben je van plan je spouwmuur na te isoleren? Dit is mogelijk door bijvoorbeeld gebruik te maken van purschuim, EPS parels of inblaaswol. Het na-isoleren van een spouwmuur is altijd aan te raden omdat het vele voordelen met zich meebrengt, waaronder een flinke daling op de energierekening.

Wat betekent na-isoleren?

Na-isolatie is een vakterm voor het isoleren van een woning die al gebouwd is. Voornamelijk oudere woningen hebben een onvoldoende geïsoleerde spouwmuur of zelfs een spouwmuur die helemaal niet geïsoleerd is. Vroeger golden er namelijk minder strenge thermische, akoestische en brandveilige isolatie-eisen. Ook speelden milieuwetgeving en energiebesparing destijds een minder grote rol dan nu. Om deze redenen komt het regelmatig voor dat de spouwmuur van deze woningen wordt na-geïsoleerd.

Verder kan het zijn dat je spouwmuur reeds geïsoleerd is, maar het aanwezige isolatiemateriaal niet meer de kwaliteit heeft van de originele staat. Hierdoor kunnen er koudebruggen ontstaan in de huidige isolatie in de spouwmuur, wat de prestaties aanzienlijk verslechtert. Ook in deze situatie is na-isoleren een verstandige keuze om volledig te kunnen genieten van een goed geïsoleerde woning.

Heb ik een geïsoleerde spouwmuur?

De spouwmuur is een muur die bestaat uit twee evenwijdige delen, namelijk de binnen- en buitenmuur. De open ruimte tussen deze muren wordt de spouw genoemd. Als deze ruimte van isolatiemateriaal is voorzien, dan heb je een geïsoleerde spouwmuur.

Wil je weten of je woning een geïsoleerde spouwmuur heeft? Dit staat meestal vermeld op de bouwtechnische tekening van je woning. Ook kan je een specialist inschakelen die kan onderzoeken of je spouwmuur geïsoleerd is of niet.

Voordelen na-isoleren met inblaaswol

  • Inblaaswol vergaat niet Eén van de grote voordelen van het laten na-isoleren van je spouwmuur met inblaaswol, is dat het isolatiemateriaal van tegenwoordig niet meer vergaat. Hierdoor is de spouwmuur voor generaties lang goed geïsoleerd totdat de spouwmuur bijvoorbeeld wordt afgebroken.
  • Hoge isolatiewaarde Inblaaswol heeft een hoge isolatiewaarde. Het na-isoleren van de spouwmuur met inblaaswol verhoogt daarom het thermisch comfort van je woning. Dit komt doordat de binnentemperatuur stabiel wordt gehouden; het blijft warm in de winter en koel in de zomer. Naast dat dit een positieve invloed heeft op het wooncomfort, zal de energierekening aanzienlijk dalen.
  • Verbeterde akoestiek Naast een hoge isolatiewaarde, kenmerkt inblaaswol zich door een uitstekende geluidsisolatie. Dit houdt in dat externe geluiden worden gedempt en dat interne geluiden in de ruimte blijven. Het laten na-isoleren van je spouwmuur met inblaaswol heeft dus een positieve invloed op het akoestisch comfort van je woning.
  • Brandveilig Een brandbare spouwmuur kent veel risico’s. Zo is het moeilijk te blussen en is het lokaliseren van de spouwbrand zeer tijdrovend. Daarnaast veroorzaakt brandbaar isolatiemateriaal meestal veel rook en (giftige) gassen. Een voordeel van inblaaswol is dat het brandwerend is. De Ursa Pure Floc KD inblaaswol heeft een brandklasse van A1, wat betekent dat dit isolatiemateriaal geen vlam kan bevatten.
  • Gemakkelijk aan te brengen Verder is het na-isoleren van een spouwmuur met inblaaswol een relatief gemakkelijke ingreep. Zo kan een spouwmuur binnen een dag, met geringe overlast, volledig gevuld worden met inblaaswol.
  • Verspreid geen geur bij aanbrengst Waar purschuim een bepaalde geur achterlaat wanneer het net is ingespoten, verspreidt inblaaswol geen geur.
  • Subsidies Naast isolatievoordelen, is het tegenwoordig ook financieel aantrekkelijk om je spouwmuur na te laten isoleren met inblaaswol. Naast een mogelijke subsidie, kan je genieten van een btw-regeling van slechts 9% in plaats van 21% op de arbeidskosten. Meer informatie over deze subsidies kan je lezen in onze artikelen subsidieregeling voor isolatie en gunstige btw op isolatiewerkzaamheden.

Hoewel het na-isoleren van een spouwmuur met verschillende materialen gerealiseerd kan worden, is het door de bovengenoemde voordelen zeker aan te raden om dit met inblaaswol te doen.

Hoe gaat de isolatiespecialist aan de slag?

Het vullen van een spouw is specialistisch werk. Het wordt daarom aangeraden om uitsluitend gecertificeerde bedrijven voor zo een klus in te schakelen. Dit geeft garantie dat de isolatie goed functioneert en alleen op deze wijze kom je in aanmerking op de isolatiesubsidies.

Voor het na-isoleren van een spouwmuur met inblaaswol worden normaliter de volgende stappen gehanteerd:

  • Stap 1: Inspectie van de spouwmuur Is de gevel en het voegwerk in goede staat? Is de spouw minstens 5 cm breed? Onder andere deze vragen worden vooraf door de isolatiespecialist beantwoord.
  • Stap 2: Controle van de densiteit Vervolgens controleert de isolatiespecialist de densiteit van de inblaaswol door er eerst een testbox mee te vullen. Hiermee wordt een goed geïsoleerde spouwmuur gegarandeerd.
  • Stap 3: Gaten in de gevel boren Na de controle worden gaten in de gevel geboord. Er wordt een bepaald boorpatroon aangehouden die voldoet aan de norm.
  • Stap 4: Spouw vullen met inblaaswol In deze stap worden de geboorde gaten gebruikt om de inblaaswol in de spouw te blazen. Hiervoor wordt een speciale machine gebruikt.
  • Stap 5: Afwerking gevel Tot slot worden de voegen gevuld met voegsel om de geboorde gaten weg te werken. De boorgaten zijn na het uitdrogen niet meer zichtbaar.

Ben je een isolatiespecialist? Dan kan je voor inblaaswol bij ons terecht. Het is hierbij wel van belang dat je beschikt over de juiste machines om dit te kunnen uitvoeren. De Isolatieshop verkoopt nu Ursa Pure Floc KD inblaaswol, waarmee spouwmuren volgens de hedendaagse normen volledig geïsoleerd kunnen worden. Vraag nu een offerte aan of neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Offerte aanvragen Bel ons