Wat is Geluidsisolatie?
Geluidsisolatie voorkomt dat geluid wordt overgedragen door trillingen, contactgeluid en luchtgeluid. Ook de akoestiek in een ruimte wordt verbeterd dankzij geluidsisolatie. Door je kamers te isoleren met geluidsisolerende materialen, wordt voorkomen dat geluid van buitenaf binnenkomt en geluid van binnenuit naar buiten gaat. Dit proces wordt vaak akoestische isolatie genoemd wanneer het op kamers wordt toegepast. Geluidsisolatie is nodig als je last hebt van lawaai van buren of als je wilt voorkomen dat anderen last hebben van het door je geproduceerde geluid.
Soorten Geluidsvervuiling
1) Luchtgeluid: De oorsprong van de geluidstrillingen ligt in de buitenlucht en daarom is het geluid tot op zekere hoogte al geabsorbeerd door omringende materialen. Voorbeelden: auto's, motorfietsen, televisie en radio.
2) Impactgeluid: De oorsprong van het geluid is in direct contact met de vloer, de muur, het plafond of een ander deel van de constructie dat de trillingen voortplant, waardoor het gemakkelijk door alle bevestigde objecten kan reizen. Voorbeelden: voetstappen, glijdende / vallende voorwerpen, zware voertuigen
Geluidsisolatie: Materialen en Toepassingen
Geluidisolatie materialen bestaan uit vier verschillende soorten akoestische isolatie:
- Ten eerste zijn er geluidsisolerende materialen, die werken door het geluid daadwerkelijk te blokkeren. Dit blokkeerproces is te danken aan het feit dat de isolatieplaten zwaar zijn. De basisregel is hoe meer massa - hoe beter de geluidsisolatieplaat presteert.
- Ten tweede zijn er geluidsabsorberende materialen die zijn ontworpen om de akoestiek in een ruimte aanzienlijk te verbeteren. Het resultaat hiervan is om de echo te verminderen en een minder hol klinkende kamer te creëren.
- Het derde type geluidsisolatie zijn trillingsisolerende materialen die voorkomen dat veel soorten trillingen zich binnen een constructie voortbewegen. De constructie van zwevende vloeren of voortzetwanden zijn voorbeelden van trillingsisolerende materialen.
- Het vierde type geluidsisolatie zijn anti-dreunmaterialen in de vorm van platen. Deze worden toegepast op metalen oppervlakken zoals aluminium of andere materialen die dit soort trillingen voortplanten.
Soorten Geluidsisolatie
Hieronder laten wij zien welke soorten isolatiemateriaal uit ons assortiment geschikt zijn voor geluidsisolatie. Van ons complete gamma isolatiemateriaal verkopen wij steenwol het meest voor geluidsisolatie. Steenwol heeft als voordeel dat het tegelijkertijd geluidsisolatie en warmte isolatie biedt. Binnen ons assortiment steenwol hebben wij tientallen producten in onze webshop waaruit je kunt kiezen. Bekijk hier al onze steenwol.
MioFoam is een mooi product voor akoestische isolatie in een kleine ruimte, zoals een muziekstudio. MioFoam is een perfecte vervanging voor eierdozen als geluidsisolatie, omdat het geluid beter absorbeert dan eierdozen en heel eenvoudig tegen de muur of plafond aan te brengen is.
Een ander product dat geluidsoverdracht verminderd en geluid absorbeert is Silentwall van Recticel . Silentwall wordt platen veel toegepast om de akoestiek van kantoren, klaslokalen, studio’s en vergaderruimtes te verbeteren.
Daarnaast is er ook nog houtvezelisolatie. Dit is een natuurlijk isolatiemateriaal dat een enorm goede geluidsisolerende werking heeft. Dit isolatiemateriaal wordt meestal gekozen door klanten die zowel geluidsisolerend als ecologisch willen werken.
Hebben je buren last van geluid dat je maakt? Of heb je last van het geluid van je buren? Geluidsoverlast is frustrerend en de frustratie slaat vaak om in onbegrip en irritatie. Gelukkig kun je iets aan geluidsoverlast doen. Poreuze oppervlakken absorberen meer geluid (vooral hoge tonen) dan harde (niet poreuze) oppervlakken. Een voorbeeld van deze poreuze isolatiematerialen zijn bijvoorbeeld steenwol, glaswol, minerale wol of houtvezel. Steenwol bevat veel massa per m3 en biedt daarom een betere geluidsisolatie dan bijvoorbeeld glaswol. Ook houtvezelisolatie blinkt uit in geluidsabsorptie.