U bent hier:

Glaswol

Glaswol wordt veel gebruikt voor de isolatie van daken, vloeren, wanden en muren. Het materiaal is populair, omdat het goedkoper is dan steenwol en het een iets hogere isolatiewaarde heeft. Glaswol is zowel op een rol als een plaat te verkrijgen en makkelijk op maat te maken met een mes. Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, hebben wij verschillende varianten Knauf glaswol in ons assortiment.

  1. De eigenschappen van glaswol
  2. Wanneer gebruik ik welke glaswol?
Glaswol Outlet extra voordelig

In het assortiment van De Isolatieshop vindt u ook glaswol-rollen en glaswol-platen. Deze materialen zijn in talrijke afmetingen en types verkrijgbaar. Het uitgebreide assortiment is toepasbaar in zowel nieuwbouw als renovatie. Glaswol isolatie biedt een combinatie van uitstekende thermische eigenschappen en geluidsisolatie. Daarnaast is het materiaal onbrandbaar en biedt het een snelle verwerking. 

De eigenschappen van glaswol

Wist u dat glaswol tot 80% uit gerecyclede grondstoffen (glas) bestaat? Het gerecyclede glas wordt op een zeer hoge temperatuur verhit. Van de gesmolten grondstof worden tijdens een ‘spinproces’ glaswolvezels getrokken. Hoewel glaswol vaak met jeuk en huidirritatie wordt geassocieerd is dit voor wat betreft de producten van Knauf onterecht. Knauf werkt namelijk met het bindmiddel ECOSE®. De glaswol is daardoor geurloos, stofarm en irriteert minder aan huid of handen. 

Wilt u werken met glaswol isolatie ? Gebruik dan als voorzorg een stofbril, stofmasker en handschoenen

Wanneer gebruik ik welke glaswol?

glaswol isolatie

Glaswol is er in allerlei soorten en maten. Elke soort glaswol heeft zo zijn eigen specificaties. Glaswol rollen met een spijkerflens zijn bijvoorbeeld voorzien van een aluminium rug die dampwerend werkt. Hierdoor is de glaswol met spijkerflens geschikt voor hellende daken, zolders en andere wanden.

Glaswol spouwplaten daarentegen zijn juist geschikt voor spouwmuren. Een standaard rol of plaat glaswol kan voor allerlei doeleinden worden gebruikt. Bijvoorbeeld voor dak-, wand-, muur-, en vloerisolatie. Glaswol-platen zijn stevig en kunnen daarom gemakkelijk gebruikt worden voor vloeren en gevels. U kunt hiervoor ook glaswol op rol gebruiken; het is maar net waar uw voorkeur naar uitgaat. 

U kiest voor glaswol wanneer u: 

  • Een relatief hoge isolatiewaarde wilt bereiken
  • Het u niet veel uitmaakt dat er ruimte verloren gaat door de dikte van het materiaal
  • Uw isolatie-project niet teveel mag kosten

Thermische isolatie 

Glaswol is een uitstekende keuze voor het isoleren van warmte, want lucht wordt ingesloten en kan daardoor geen warmte afvoeren. Hierdoor kunnen hoge prestaties op het gebied van thermische isolatie bereikt worden. De vezelstructuur van glaswol sluit aan op de bestaande constructie van uw woning. Hierdoor worden kieren gedicht en wordt warmteverlies voorkomen. 

Brandveiligheid 

Glaswol is praktisch onbrandbaar. Ongecacheerde glaswol, minerale wol of materialen voorzien van glasvlies voldoen aan brandklasse A1. Dit betekent dat het materiaal geen bijdrage levert aan brand. Het is onbrandbaar, vormt geen rook en heeft geen druppelvorming. Combineer de glaswol met Fermacell vloerelementen. Deze vloerplaten zijn brandwerend. Een Fermacell plaat van 20 mm dik biedt een brandwerendheid van 30 minuten.

Geluidsisolatie 

Glaswol op rol

Ook voor geluidsisolatie is glaswol geschikt. Des te meer massa een isolatiemateriaal heeft, des te beter de geluidsisolatie. In het assortiment van Knauf isolatie vindt u de Acoustifit lijn. Deze is speciaal voor geluidsisolerende toepassingen ontwikkeld. Ook de Knauf MW35 is een uitstekende keuze voor geluidsisolatie

Het voordeel van werken met glaswol voor geluidsisolatie is dat u ook meteen het voordeel van thermische isolatie heeft. Een aangenaam warme woning in de winter en een koele woning in de zomer. 

Milieu 

Voor de productie van glaswol wordt 80% gerecycled materiaal gebruikt. Isoleren met glaswol is daarom een milieuvriendelijke keuze. Bovendien is uit een NIBE-onderzoek gebleken dat bij de productie van glaswol de kosten het laagst zijn om de milieuschade te herstellen. Het NIBE is een onafhankelijk instituut dat sinds 1992 de milieu- en gezondheidseffecten van bouwmaterialen onderzoekt. 

Waterafstotend

Glaswol bestaat uit onder andere uit glas en bindmiddelen. Hoewel glas geen water opneemt, zijn de bindmiddelen helaas wel gevoelig voor vocht. Wordt een rol glaswol nat, dan gaan de glasdraden aan elkaar kleven. Daarom is het belangrijk om damp op de juiste manier af te voeren en te zorgen voor een dampscherm. Wanneer glaswol op de juiste manier gebruikt wordt zijn vocht en water geen probleem. 

Ontwerpvrijheid

Binnenafbouw, gevels en het dak: glaswol-isolatie is voor allerlei toepassingen geschikt. Glaswol is verkrijgbaar in allerlei vormen en maten, bijvoorbeeld op rol of als plaatmateriaal. Het materiaal is eenvoudig te zagen of te snijden, hierdoor kunt u het isolatiemateriaal ook voor moeilijke hoeken en bijzonder vormen op maat maken.