usp icons
Al 122.957 woningen zijn geïsoleerd met de Isolatieshop

EPS & XPS Druksterkte

Leestijd: 1 min

Wat is druksterkte? 

Druksterkte is een belangrijke eigenschap voor het ontwerp van constructies en daarom een belangrijke factor bij isolatie. Druksterkte is het vermogen van een materiaal of structuur om ballast te weerstaan. De waarde geeft een indicatie van de limiet van een object voordat het vervormd raakt.

EPS en XPS isolatieplaten breken of vervormen onomkeerbaar bij hun maximale druksterkte. Zo kan een zekere mate van vervorming van het materiaal worden beschouwd als de grens voor de druksterkte. De drukkracht wordt gemeten in kPa, daarom wordt de druksterkte van het materiaal ook aangegeven in kilopascal (kPa), zoals weergegeven in de volgende vergelijking:

In principe is EPS100 bestand tegen 1 kg/cm2 of 10.000 kg/m2 met een tolerantie van 10% vóór materiaalvervorming.

EPS vs. XPS Druksterkte Statistieken

EPS

kPa bereik: [ 35 – 400 ]

Voorbeeld: EPS 100 [100 kPa]

Geëxpandeerd polystyreen (EPS) is een duurzaam, hard schuimplastic materiaal dat gespecificeerd is als een effectieve isolator. Het wordt vervaardigd in grote blokvormen in verschillende sterktes en op bestelling gesneden op basis van de projectspecificaties. EPS heeft ook een enorme sterkte / gewichtsverhouding en de celstructuur is zeer geschikt om compressie onder de meest veeleisende toepassingen te weerstaan.


XPS

kPa bereik: [ 100 – 600 ]

Voorbeeld: Jackodur KF 300 [300 kPa]

XPS wordt vervaardigd in een continu extrusieproces dat een homogene "gesloten cel" -matrix produceert waarbij elke cel volledig wordt omsloten door polystyreenwanden. XPS heeft ook een enorme sterkte / gewichtsverhouding en de celstructuur is zeer geschikt om compressie onder de meest veeleisende toepassingen te weerstaan. XPS wordt vaak boven EPS gekozen voor nattere omgevingen die een hogere waterdampdiffusieweerstand vereisen.

Druksterkte advies

De meeste constructiesituaties waarin EPS of XPS geschikt zijn voor installatie, vereisen dat er met verschillende materiaalfactoren rekening wordt gehouden. Een voorbeeld hiervan is de vloertoepassing van EPS. Waar EPS 100 vaak geschikt is voor een huis, kan EPS 150 mogelijk beter geschikt is voor een bedrijfshal. Dit verschilt echter sterk per constructie. De prijs kan ook een overweging zijn, aangezien EPS in veel gevallen een vergelijkbare werking heeft maar minder kost dan XPS.

Om deze reden adviseren wij bij twijfel het gebruik van een constructeur die op basis van een bouwtekening van een architect kan berekenen wat de druksterkte is of moet zijn. De constructeur hoeft zelf niet fysiek aanwezig te zijn in het huis om dit te berekenen, tenzij de daadwerkelijke constructie verschilt van de bouwtekeningen.

Druksterkte advies

Heb je nog vragen over druksterkte? Neem dan gerust contact met ons op voor een persoonlijk advies.

Is het verhaal over druksterkte nog niet helemaal duidelijk of wil je graag dat een specialist dit voor je uitzoekt? Bekijk dan eens ons ‘Isolatieshop voor Partners’ platform! Hier vind je isolatiespecialisten met de benodigde kennis voor je klus.

Gerelateerde artikelen

Prijzen isolatiemateriaal per m2
De Isolatieshop B.V.
2021-03-03

Wanneer er geïsoleerd moet worden is meestal de eerste vraag: wat kost isolatie? De prijs van isolatie p...

Lees meer
De Isolatieshop B.V.
16-03-21