usp icons
Al 119.729 woningen zijn geïsoleerd met de Isolatieshop

PIR isolatieplaten

PIR is stevig, licht van gewicht en heeft een hoge isolatiewaarde. Het is daarom niet verwonderlijk dat PIR het meest populaire isolatiemateriaal van dit moment is. PIR isolatie wordt gebruikt voor het isoleren van vloeren, muren, daken en plafonds en nog veel meer! Ook voor na-isolatie is PIR isolatie zeer geschikt, vanwege de hoge isolatiewaarde kun je namelijk dun isoleren.

Welke dikte PIR isolatieplaten past bij jouw project?

PIR 20mm PIR 30mm PIR 40mm PIR 50mm PIR 60mm PIR 70mm PIR 80mm PIR 90mm PIR 100mm PIR 120mm PIR 140mm

Schuin dak isoleren tussen balken met PIR dak isolatieplaten

Een hellend dak kan eenvoudig en goed geïsoleerd worden met PIR platen. Je kunt dit zowel van binnenuit als van buitenaf doen. Ben je van plan om een hellend dak te isoleren met PIR aan de binnenkant, kijk dan goed hoe het dak is opgebouwd. Meestal is er een constructie van balken met houten dakbeschot. Als dit de situatie is, kun je tussen de balken isoleren. Om de dikte van de platen te bepalen meet je de dikte van de balken en bekijk je welke isolatiewaarde je wilt behalen. Om de dikte van de platen te bepalen meet je de dikte van de balken en bekijk je welke isolatiewaarde je wilt behalen. Zo kun je eenvoudig beslissen welke PIR-isolatieplaten nodig zijn en of dit voldoende is om de gewenste isolatiewaarde te behalen. Als je het isolatieproces verder wilt versnellen en een perfecte afwerking wil bereiken, overweeg dan voorgelijmde combinatie PIR isolatieplaten met onze grote variatie aan oppervlakken: PIR + GipsPIR + FermacellPIR + OSBPIR + Underlayment. Zo kun je in één keer isoleren en afwerken. Denk eraan om polyurethaanschuim tussen de PIR-isolatieplaten te spuiten, zodat er geen lucht tussen kan komen.

Dakisolatie buitenzijde met PIR dakisolatieplaten? Dit kan met PIR renovatiepanelen. PIR renovatiepanelen zijn speciaal ontworpen voor de na-isolatie van een hellend dak met tengels – en zorgen voor een snelle en efficiënte installatie. Bevestig na het verwijderen van de dakpannen de PIR renovatieplaten op het bestaande dakbeschot (dus van buiten isoleren) met behulp van dakisolatieschroeven. Na het plaatsen van de renovatieplaten kun je de dakpannen opnieuw aanbrengen.

Schuin dak isoleren tussen balken met PIR dak isolatieplaten

PIR isolatieplaten plaatsen op een plat dak

PIR isolatieplaten zijn ideaal voor het isoleren van een plat dak of flauw hellend dak (een hellingshoek tot 20%). Ze zijn licht van gewicht en dun, terwijl ze een zeer hoge isolatiewaarde bieden. Dit zorgt ervoor dat de bouwhoogte wordt geminimaliseerd. PIR isolatieplaten hebben ook een hoge druksterkte, waardoor ze gemakkelijk te belopen zijn tijdens het installeren. Ons uitgebreide assortiment PIR isolatiepanelen kan op maat besteld worden en ook met je specifieke behoeften ben je bij ons aan het juiste adres.

Voor het isoleren van een plat dak of een licht hellend dak wordt vaak gekozen voor de combinatie van PIR (polyisocyanuraat) met EPDM. Wil je voorkomen dat er een laagje water op een plat dak blijft staan, kies dan voor PIR afschotplaten. Met deze PIR panelen kan het regenwater via één schuine zijde met een helling dikte van 1 of 2 centimeter worden afgevoerd en is de ruimte goed isolerend. Deze platen zijn geschikt voor zowel mechanische als verlijmde dakbedekkingssystemen zoals EPDM, bitumen of PVC dakbedekking. Ook goed om te weten, bij het plaatsen van PIR isolatieplaten komen er geen schadelijke vezels vrij.

Bij het overwegen van de juiste dikte PIR voor plat dakisolatie: het bouwbesluit stelt dat voor nieuwbouw een dak een Rc-waarde van 6,3 m2K/W moet halen. Bij na-isolatie van een bestaande woning is dit Rc 2,1 m2K/W. Afhankelijk van de materialen waaruit de constructie bestaat, kun je een geschikte PIR isolatiedikte kiezen. Daarom is het in een bestaande woning altijd een goed idee om op te vragen - en te documenteren - welke materialen zijn gebruikt.

PIR isolatieplaten plaatsen op een plat dak

PIR isolatieplaten voor de vloer

PIR isolatieplaten zijn zeer geschikt als vloerisolatie. Afhankelijk van de constructie en de daarin gebruikte materialen is het mogelijk om de PIR zowel onder als boven de vloer te plaatsen. Bij bovenvloerse isolatie plaats je de PIR bovenop de bestaande vloer (in een frame). Bij vloerisolatie (of kruipruimte isolatie) worden de PIR platen met isolatielijm aan de onderzijde van de vloer bevestigd. Indien je geen kruipruimte hebt en dus op de vloer wil isoleren, is PIR een goede keuze, omdat je met een relatief dunne PIR plaat een goede thermische isolatie bereikt. Op deze manier hoef je zo min mogelijk ruimte in de kamer opofferen. Lees meer over vloerisolatie en de plaatsing ervan.

Als je een kruipruimte hebt, lijm je de PIR platen rechtstreeks aan de onderkant van de betonnen vloer. Meestal heeft EPS de voorkeur boven PIR voor isolatie van kruipruimtes. De reden hiervoor is dat PIR duurder is dan EPS isolatie. Hoewel EPS dikker moet worden geïsoleerd om dezelfde isolatiewaarde te bereiken als PIR, maakt dat voor de kruipruimte niet uit. Er is daar vaak voldoende (ongebruikte) ruimte.

Dikte PIR voor betonvloerisolatie: Benieuwd welke dikte PIR je nodig hebt om een betonnen vloer te isoleren? Idealiter wordt de PIR aan de onderkant van de betonvloer bevestigd. Volgens het Bouwbesluit mag een betonnen vloer na isolatie worden geïsoleerd met 60 mm PIR, maar als je voldoende ruimte onder de vloer hebt, adviseren wij je om een dikkere PIR plaat te kiezen. Kies je bijvoorbeeld voor de 81 mm PIR plaat, dan voldoe je direct aan de nieuwbouweisen van het bouwbesluit en realiseer je een betere isolatiewaarde. Als je een houten vloer wil isoleren vanuit de kruipruimte, dan is PIR niet geschikt. In dit geval is een ademend isolatiemateriaal zoals glaswol of steenwol een betere keuze. Lees meer over het isoleren van een kruipruimte.

PIR isolatieplaten voor de vloer

PIR isolatieplaten voor de muur

PIR spouwmuren zijn onmisbaar in nieuwbouw. Er zijn speciale spouwmuurisolatie PIR platen met een tand-groef verbinding, zodat ze een perfecte aansluiting hebben. Hiermee wordt een koudebrug voorkomen en is het ook nog eens eenvoudig en snel om de PIR op deze manier aan elkaar te bevestigen. De PIR isolatieplaten worden vastgezet met een spouwankersysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat de platen stevig aan de muur worden bevestigd. Dankzij een drukverdeelplaat wordt voorkomen dat de PIR plaat wordt ingedrukt. Wanneer je geen gebruik maakt van de drukverdeelplaten zal dit de isolatiewaarde van de PIR plaat negatief beïnvloeden. Wil je uitgebreide informatie over het aanbrengen van PIR spouwmuurisolatie? Bekijk hier onze instructievideo.

Keerwanden kunnen ook eenvoudig worden geïsoleerd met een combinatie van PIR isolatieplaten en een verscheidenheid aan secundaire lagen zoals: PIR + gipsPIR + OSB en PIR + UnderlaymentPIR + Fermacell. Dit bespaart je veel tijd en moeite en zorgt tegelijkertijd voor een gepolijste afwerking. Als je voor je badkamer liever PIR dan XPS gebruikt, raden we een combinatie van PIR + vochtbestendige gipsplaten aan.

PIR isolatieplaten voor de muur

PIR op maat?

Wist je dat wij ook de mogelijkheid bieden om isolatiemateriaal op maat te laten zagen of te verlijmen met plaatmateriaal? Is een product geschikt voor onze zaagservice, dan zie je dit bij het product in onze webshop staan.

Je geeft de gewenste afmetingen aan in het bestelproces en wij gaan er vervolgens direct mee aan de slag! Ook voor de zaagservice geldt; op werkdagen voor 14:00 uur besteld, morgen in huis. Heb je vragen over maatwerk? Of heb je grote aantallen van verschillende materialen nodig? Neem gerust contact met ons op voor een persoonlijk advies. Tel: +31 (0)316-330365.

PIR op maat?

Waar is PIR isolatiemateriaal van gemaakt?

PIR is een hard isolatiemateriaal dat je voor veel toepassingen kunt gebruiken. PIR isolatie is uitermate geschikt voor het isoleren van het (platte) dakzoldervloer of (spouw) muur. PIR is een hoogwaardig isolatiemateriaal, omdat je met een dunne PIR plaat al een hoge isolatiewaarde kunt bereiken. Bij PIR isolatie voorzien van een 2-zijdige aluminium cachering, wordt de hoge isolatiewaarde mede bereikt door de aluminium cachering. PIR platen met een dergelijke cachering hebben een hogere isolatiewaarde dan bijvoorbeeld een bitumen- of glasvliescachering. Het laagje aluminium houdt namelijk extra warmte vast. De aluminium cachering zorgt bovendien voor een dampdichte laag die condensatie tegenhoudt.

Hoe wordt PIR isolatie gemaakt? De reactie van methyleendifenyldi-isocyanaat (MDI) en polyol vindt plaats bij zeer hoge temperaturen. De reactietemperatuur voor de vervaardiging van PUR ligt in vergelijking lager. Bij deze verhoogde temperaturen en in de aanwezigheid van specifieke katalysatoren zal MDI eerst met zichzelf reageren, waarbij een stijf ringmolecuul wordt geproduceerd, dat een reactief tussenproduct is (een tri-isocyanaat-isocyanuraatverbinding). Het resterende MDI en het tri-isocyanaat reageren met polyol om een complex poly(urethaan-isocyanuraat)polymeer te vormen (vandaar het gebruik van de afkorting PUI als alternatief voor PIR), dat wordt opgeschuimd in aanwezigheid van een geschikt blaasmiddel.

Waar is PIR isolatiemateriaal van gemaakt?

Veelgestelde vragen over PIR isolatie

Eigenschappen van PIR Isolatie

Is PIR isolatie geluidsisolerend?

Is PIR isolatie geluidsisolerend?

Je vraagt je misschien af of PIR goed is voor geluidsisolatie. Het materiaal is een fantastische thermische barrière, maar is op zichzelf een slechte geluidsisolator.

Wanneer enkel PIR platen worden gebruikt voor geluidsdemping hebben deze weinig tot geen werking. Combineer je het met glas- of steenwol, dan biedt het een extra absorberende eigenschap voor de algehele geluidsisolatie. Wil je meer weten over dit onderwerp? Bekijk dan onze toepassingspagina: geluidsisolatie.

Wat is de Rd-waarde van PIR platen?

Wat is de Rd-waarde van PIR platen?

Isolatiewaarden en eigenschappen van PIR isolatie

 • PIR platen zijn licht van gewicht
 • PIR platen zijn eenvoudig en snel te verwerken
 • PIR heeft een typische Lambda waarde (Zijn thermische geleidbaarheid) van 0,023 W/(m·K)
 • Drukvast en uitstekend beloopbaar: De druksterkte van hard PIR schuim is 150-400 kPa
 • Een lange levensduur: tussen 25 en 40 jaar
 • PIR isolatieplaten die worden gebruikt voor thermische isolatie van gebouwen hebben meestal een dichtheidsbereik tussen 30 kg/m³ en 45 kg/m³
 • MDI/polyol-verhouding, ook wel de index genoemd (gebaseerd op isocyanaat/polyol-stoichiometrie om alleen urethaan te produceren), hoger dan 180
 • Uitsplitsing van PIR-isocyanuraatbindingen begint naar verluidt boven 200 ° C
Kan PIR isolatie tegen water?

Kan PIR isolatie tegen water?

Is PIR vochtbestendig? PIR is vochtbestendig, maar niet waterdicht. Zoek je een waterdicht isolatiemateriaal? Kies dan voor XPS. De XPS platen worden dankzij hun waterbestendige kwaliteiten onder andere voor het isoleren van zwembaden en badkamers gebruikt. Meer weten over verschillende soorten isolatieplaten?

Vochtregulerende folie: Afhankelijk van de plek waar je PIR platen plaatst is wel of geen folie (een vochtwerende laag) nodig. Het doel van een vochtregulerende folie is om het isolatiemateriaal droog te houden. Waterdamp vanaf de warme kant (meestal vanuit de woning) mag het isolatiemateriaal niet binnendringen. Gebeurt dat wel, dan kan het vocht in de muren, plafond of plafondafwerking gaan zitten. Dit resulteert uiteindelijk in vochtproblemen (zoals schimmel) en dat heeft uiteraard desastreuze gevolgen voor de conditie van je huis.

Welke soort folie heb je nodig? Een damp-open foliedampdichte foliedampremmende folie, of een klimaatfolie? Lees het op deze pagina over folie voor isolatiemateriaal.

Wat is de druksterkte van PIR isolatie?

Wat is de druksterkte van PIR isolatie?

PIR isolatieplaten zijn redelijk drukvast. Dat wil zeggen: het is mogelijk om een keertje over de platen te lopen, bijvoorbeeld tijdens het plaatsen. Permanente druk op de PIR platen is echter af te raden.

De druk die een isolatiemateriaal kan dragen wordt aangegeven aan de hand van kilopascal en puntbelasting. Werk je met minder drukvaste PIR platen die gevoelig zijn voor puntbelasting? Zorg dan voor een goede drukverdeling. Dit bereik je door het plaatsen van OSB platen die je bovenop de PIR platen legt.

Zoek je isolatiemateriaal dat drukvaster is dan PIR? In dat geval is XPS een goede keuze. Het voordeel is bovendien dat XPS 100% bestand is tegen vocht. Om deze reden worden XPS platen vaak gebruikt voor vloeren en daken, maar ook voor de isolatie van kelders en zwembaden.

Is PIR isolatie gemakkelijk te hanteren?

Is PIR isolatie gemakkelijk te hanteren?

PIR platen zijn licht van gewicht en drukvast. Hierdoor zijn ze gemakkelijk te verwerken, maar ook goed te gebruiken voor de isolatie van vloeren. PIR isolatie is wat duurder dan andere isolatiematerialen, omdat PIR moeilijker te produceren is. Daar tegenover staat wel dat PIR isolatie een hoge isolatiewaarde oplevert.

PIR op maat zagen? PIR platen zagen of snijden is het makkelijkste wanneer je hiervoor een gewone zaag, cirkelzaag of een decoupeerzaag gebruikt. Probeer met een zo fijn mogelijk zaagje te werken, want als je een grove zaag gebruikt, dan krijg je ook een grove afwerking. Om koudebruggen te voorkomen moet je een zo fijn mogelijke structuur creëren. In ons assortiment hebben wij ook een speciale Bahco isolatiezaag die geschikt is voor het zagen van harde materialen, zoals PIR.

Wil je met een dunne isolatieplaat een hoge isolatiewaarde bereiken, dan zijn PIR platen met een 2-zijdige aluminium cachering een uitstekende keuze. Denk je erover om PIR te kopen? Op deze pagina lees je er alles over.

Is PIR isolatie brandveilig?

Is PIR isolatie brandveilig?

PIR isolatieplaten zijn in vergelijking met andere isolatiematerialen ‘moeilijk brandbaar’. PIR (polyisocyanuraat) is slecht brandbaar en relatief druk sterk. Tests waarbij de vlam van een gasbrander bij een PIR plaat werd gehouden lieten zien dat het materiaal (in de eerste 15 minuten) geen vlam vatte, maar dat er vooral rook vanaf kwam. Maar dat betekent niet dat PIR of PUR onbrandbaar is. Beide materialen zijn moeilijk te ontsteken (en ze geven bij brand beperkte rookontwikkeling) maar uiteindelijk zal het materiaal vlam vatten en branden.

Bij PIR ontstaat bij brand geen druppelvorming. PIR isolatieplaten op een (betonnen) dak of in een spouwmuur geeft minder risico bij brand dan wanneer het op een stalen dak geplaatst wordt. Isolatiemateriaal zonder brandwerende beplating onder een dak of plafond is sterk af te raden als het om brandveiligheid gaat. Alle isolatiematerialen in het assortiment van De Isolatieshop voldoen aan de huidige eisen van brandveiligheid. 

PIR platen afwerken

Het is bij ons mogelijk om PIR isolatie reeds verlijmd met plaatmateriaal te bestellen. De PIR platen worden door ons verlijmd en kant-en-klaar bij je afgeleverd. De platen worden door ons volvlak verlijmd. Dat betekent dat wij op de volledige PIR plaat lijm plaatsen.

Het voordeel hiervan is dat, als je een stuk van de plaat moet zagen, de PIR isolatieplaat niet los raakt van het plaatmateriaal. Bovendien bespaart het je een hoop tijd en moeite, want in plaats van twee handelingen, kun je het project in één handeling verrichten. Het afwerken van de platen voor zichtwerk doe je op een later moment.

Vaak kiezen aannemers ervoor om met de kant-en-klaar platen te werken, maar ook particulieren kunnen er hun voordeel mee doen. In ons assortiment vind je o.a. PIR met gipsPIR met FermacellPIR met OSB en PIR met underlayment.

PIR platen afwerken

PIR isolatie keuzehulp

Twijfel je nog of PIR isolatie geschikt is om jouw dak te isoleren? Raadpleeg dan onze keuzehulp en vind het perfecte isolatiemateriaal voor je klus.


Twijfel je nog of PIR isolatie geschikt is om jouw muur te isoleren? Raadpleeg dan onze keuzehulp en vind het perfecte isolatiemateriaal voor je klus.


Twijfel je nog of PIR isolatie geschikt is om jouw vloer te isoleren? Raadpleeg dan onze keuzehulp en vind het perfecte isolatiemateriaal voor je klus.


Wil je liever je kruipruimte isoleren, raadpleeg dan onze kruipruimte keuzehulp.

PIR Spouwmuurisolatie

PIR spouwmuren zijn onmisbaar in nieuwbouw. Er zijn speciale PIR spouwmuurisolatie platen met een tand-groef verbinding, zodat ze een perfecte aansluiting hebben. Hiermee wordt een koudebrug voorkomen en is het ook nog eens eenvoudig en snel om de PIR op deze manier aan elkaar te bevestigen. De PIR isolatieplaten worden vastgezet met een spouwankersysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat de platen stevig aan de muur worden bevestigd. Dankzij een drukverdeelplaat wordt voorkomen dat de PIR plaat wordt ingedrukt. Wanneer je geen gebruik maakt van de drukverdeelplaten zal dit de isolatiewaarde van de PIR plaat negatief beïnvloeden. Wil je uitgebreide informatie over het aanbrengen van PIR spouwmuurisolatie? Bekijk hier onze instructievideo.

Enkelsteens muur isoleren binnenkant PIR

Je kunt een enkelsteens muur isoleren aan de binnenkant met PIR. Het is echter belangrijk om de PIR-platen niet direct tegen de enkelsteens muur te plaatsen. In plaats daarvan moeten eerst horizontale ventilatielatten worden geïnstalleerd. De PIR-platen kunnen dan aan deze ventilatielatten worden bevestigd. Deze ventilatielatten zijn essentieel om een ventilatiestroom achter het isolatiemateriaal te creëren. Dit bevordert de prestaties van de PIR-platen, omdat vocht op deze manier kan worden afgevoerd.

Wat zijn B keus PIR platen?

B-keus isolatie, ook wel bekend als tweede keus isolatie, voldoet niet aan alle kwaliteitseisen die nodig zijn voor A-keus isolatie, en kan daarom niet als A-keus worden verkocht. Het ontstaat vaak doordat de PIR tijdens de productie niet volledig aan de vereisten voldoet, wat kan leiden tot dikteverschillen, minder nauwkeurige zijkanten en beschadigingen aan de oppervlakken. Ondanks deze kleine tekortkomingen is B-keus PIR isolatie nog steeds uitstekend geschikt voor gebruik, vooral in projecten waarbij het isolatiemateriaal niet direct zichtbaar is. Bovendien zijn B keus PIR platen aanzienlijk voordeliger dan A-keus platen.

PIR platen: welke kant boven?

Bij 2-zijdige aluminium PIR isolatieplaten kunnen beide zijden naar binnen of naar buiten gericht zijn. Als de isolatieplaten slechts aan één zijde aluminium hebben, gebruik deze zijde dan naar buiten gericht, omdat deze zijde de meeste warmte en straling reflecteert.

PIR isolatieplaten kopen zonder cachering

Heb je PIR zonder een aluminium cacheerlaag nodig?

Best verkocht
rating stars
Isolatieshop
  v.a.27,73p/m2
  Op voorraad
  rating stars
  Isolatieshop
   v.a.16,17p/m2
   Op voorraad
   rating stars
   Isolatieshop
    v.a.17,86p/m2
    Op voorraad
    rating stars
    Isolatieshop
     v.a.24,96p/m2
     Op voorraad
     rating stars
     Isolatieshop
      v.a.19,79p/m2
      Op voorraad