usp icons
Al 137.021 woningen zijn geïsoleerd met de Isolatieshop

Wat is het verschil tussen PIR en PUR?

Leestijd: 1 min
Wanneer je wilt isoleren, zijn er verschillende materialen beschikbaar om uit te kiezen, waaronder PIR en PUR. Hoewel deze twee isolatiematerialen vaak door elkaar worden gehaald, zijn er enkele belangrijke verschillen. In deze blog bespreken we de eigenschappen van deze materialen, maar ook de overeenkomsten en de verschillen tussen PIR en PUR.

Wat is PIR en PUR isolatie?

PIR (polyisocyanuraat) en PUR(polyurethaan) zijn beide gemaakt van een hardschuim kunststof en vallen onder de PU-kunststoffen. Ze zijn uitstekende thermische isolatoren die worden gebruikt om huizen en gebouwen te isoleren en de energie-efficiëntie te verbeteren. Beide isolatiematerialen zijn licht van gewicht en gemakkelijk te verwerken. 

PIR isolatie wordt gebruikt in de vorm van isolatieplaten. PUR is zowel te verkrijgen in de vorm van platen als in schuim. PUR platen hebben een betere isolatiewaarde dan schuim, terwijl je met een purschuim weer gemakkelijk koudebruggen en moeilijk bereikbare plaatsen kunt dichten. Een combinatie van purschuim en PUR platen wordt dan ook vaak aangeraden.

Wat is PIR en PUR isolatie?

Eigenschappen van PIR

PIR-platen hebben een lambdawaarde van tussen de 0,018 en 0,027, waardoor je al met dunne platen een hoge isolatiewaarde kunt bereiken. Daardoor is PIR het populairste isolatiemateriaal van het moment. PIR-platen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en maten, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende toepassingen. Door de hoge isolatiewaarde kun je met PIR erg dun isoleren, waardoor er minder ruimte verloren gaat dan wanneer je bijvoorbeeld met steenwol isoleert. PIR kun je dus goed gebruiken voor de isolatie van daken, muren en vloeren. Wist je dat wij ook de mogelijkheid bieden om je PIR op maat te laten zagen of te laten verlijmen met plaatmateriaal?

Eigenschappen van PUR

Ook PUR is een populair thermisch isolatiemateriaal dat veel gebruikt wordt voor het isoleren van muren, daken en vloeren. Een positieve eigenschap van PUR is onder andere de gebruiksvriendelijkheid van het materiaal. Het dichten van naden en voegen gaat namelijk erg makkelijk met pur-schuim, waardoor je koudebruggen tegengaat. Wil je grotere oppervlakken isoleren? Dan kun je beter PUR platen gebruiken. PUR isolatieplaten zijn namelijk erg licht en eenvoudig te plaatsen. Daarnaast is pur volledig luchtdicht en waterafstotend en het is duurzaam, wat betekent dat het materiaal langdurig meegaat.

Wat zijn de overeenkomsten van PIR en PUR?

PIR en PUR zijn erg geschikt voor warmte-isolatie. Beide materialen hebben een hoge isolatiewaarde en zijn bruikbaar voor vloer-, dak- en muurisolatie. Wanneer je op zoek bent naar geluidsisolatie zijn PIR en PUR een minder goede optie. Je kunt dan beter isoleren met bijvoorbeeld steenwol of minerale wol.

Een andere overeenkomst is de milieuvriendelijkheid van PIR en PUR. Het productieproces van zowel PUR als PIR platen is niet erg milieuvriendelijk door het vrijkomen van schadelijke stoffen. Beide materialen zijn daarentegen wel duurzaam, vanwege de lange levensduur.

Wat zijn de overeenkomsten van PIR en PUR?

Wat is het verschil tussen PIR en PUR isolatie?

PIR en PUR verschillen in de basis niet veel van elkaar, maar er zijn – naast de verschillende chemische samenstelling- wel degelijk verschillen tussen de twee isolatiematerialen. Hoewel zowel PIR als PUR goede thermische prestaties bieden, hebben PIR platen een nog lagere lambda waarde dan PUR. Dat houdt ook in dat PIR isolatie beter isoleert, maar daarom ook prijziger is.

Een ander belangrijk verschil is de brandveiligheid. PIR is namelijk minder brandbaar dan PUR, omdat het beter bestand is tegen hoge temperaturen en minder snel ontvlamt. Ook produceert PIR bij verbranding minder giftige gassen dan PUR.

Een derde verschil is de drukvastheid. Deze is bij PIR wat hoger dan bij PUR. PIR platen zijn daarom zeer geschikt voor een plat dak, aangezien je er gewoon op kunt lopen en staan zonder dat de platen vervormen. PIR kan dus meer gewicht dragen dan PUR isolatie. Permanente druk op zowel PIR als PUR is echter wel af te raden.

Wat is het verschil tussen PIR en PUR isolatie?

PIR vs PUR

Hoewel PIR en PUR veel dezelfde kenmerken hebben, wordt PIR als een verbeterde versie van PUR gezien door de hogere isolatiewaarde, de brandveiligheid en de drukvastheid. In de praktijk blijkt dat PUR voornamelijk nog gebruikt wordt voor sandwichpanelen en als pur-schuim om naden te dichten tussen PIR platen. Waar je ook mee isoleert, het is belangrijk dat de materialen worden geïnstalleerd volgens de juiste voorschriften en richtlijnen om optimale prestaties te garanderen.

Wil je gaan isoleren maar weet je niet waar je moet beginnen? Bekijk dan eens ons ‘Isolatieshop voor Partners’ platform! Hier vind je isolatiespecialisten die je kunnen helpen met elke klus!

Veelgestelde vragen over PIR en PUR isolatie

Gerelateerde artikelen

Alternatief voor purschuim isolatie
De Isolatieshop B.V.
2022-07-27

Pur-isolatie kan schadelijk zijn Het aanbrengen van purschuim is een veel voorkomende methode om woningen te isoleren. Uit een vertrouwelijk rapport van Royal Haskoning (RTL nieuws) blijkt echter dat...

Lees meer
De Isolatieshop B.V.
04-05-23

Opmerkingen (0)

Laat een bericht achter.