PIR isolatieplaten

PIR is stevig, licht van gewicht en heeft een hoge isolatiewaarde. Het is daarom niet verwonderlijk dat PIR het meest populaire isolatiemateriaal van dit moment is. PIR isolatie wordt gebruikt voor het isoleren van vloeren, muren, daken en plafonds en nog veel meer! Ook voor na-isolatie is PIR isolatie zeer geschikt, want vanwege de hoge isolatiewaarde kunt u dun isoleren. 

Direct naar: PIR 2-zijdig aluminium | PIR afschotisolatiePIR 2-zijdig bitumenglasvliesPIR 2-zijdig mineraalglasvlies

PIR isolatie

PIR-platen zijn licht van gewicht en drukvast. Hierdoor zijn ze gemakkelijk te verwerken, maar ook goed te gebruiken voor de isolatie van vloeren. PIR isolatie is wat duurder dan andere isolatiematerialen, omdat PIR moeilijker te produceren is. Daar tegenover staat wel dat PIR isolatie een hoge isolatiewaarde oplevert. Wilt u met een dunne isolatieplaat een hoge isolatiewaarde bereiken, dan zijn PIR-platen met een 2-zijdige aluminium cachering een uitstekende keuze. Denkt u erover om PIR te kopen? Op deze pagina leest u er alles over. 

Wat is PIR isolatie?

PIR is een hard isolatiemateriaal dat u voor veel toepassingen kunt gebruiken. PIR isolatie is uitermate geschikt voor het isoleren van uw (platte) dak, zolder, vloer of (spouw) muur. PIR is een hoogwaardig isolatiemateriaal, omdat u met een dunne PIR plaat al een hoge isolatiewaarde kunt bereiken. Bij PIR isolatie voorzien van een een 2-zijdige aluminium cachering wordt deze hoge isolatiewaarde mede bereikt door de aluminium cachering. PIR-platen met een dergelijke cachering hebben van nature namelijk een hogere isolatiewaarde dan bijvoorbeeld een bitumen- of glasvliescachering. Het laagje aluminium houdt namelijk extra warmte vast. De aluminium cachering zorgt bovendien voor een dampdichte laag die condensatie tegenhoudt.

De voordelen van PIR platen

PIR isoleert extreem goed, want warmte wordt nauwelijks doorgegeven. En dat is precies wat we willen! PIR isolatie moet de warmte in een woning vasthouden of, zoals in de zomer, buitenhouden. PIR biedt een hoge isolatiewaarde en kost daarom weinig ruimte. Het isolatiemateriaal is bovendien gemakkelijk te verwerken, want PIR is licht van gewicht en in de meeste gevallen kunt u de PIR eenvoudig tegen de te isoleren wand (of vloer) lijmen en luchtdicht afsluiten met purschuim. Een nadeel van PIR is dat het in vergelijking met andere isolatiematerialen relatief duur is. Toch zult u zien dat PIR platen wat betreft isolatiewaarde met kop en schouders boven de andere isolatiematerialen uitsteekt.

Dakisolatie met PIR

Wist u dat PIR zowel voor een plat dak als voor een hellend dak gebruikt kan worden? Ook bij het isoleren van binnenuit of van buitenaf zijn PIR-platen zeer geschikt. Ongeveer 30% van de warmte in huis verdwijnt via het dak, daarom is het isoleren van een dak heel erg belangrijk. Het voordeel van dakisolatie met PIR isolatie is dat er dun geïsoleerd wordt en dat zorgt voor ruimtebesparing. Aan de binnenkant van een woning is dat logisch; hoe dunner er geïsoleerd wordt, des te meer woonruimte blijft er over. Ook de redelijke vochtwerende eigenschappen van PIR zijn ideaal voor dakisolatie. PIR is redelijk waterafstotend, wat het materiaal geschikt maakt om buiten gebruikt te worden. Bovendien is het materiaal stevig, zodat verzwaring met dakpannen of grind de PIR geen kwaad kan. Gaat u het isolatiemateriaal heel zwaar belasten? Dan is XPS een betere keuze.

Schuin dak isolatie met pir platen

De manier waarop u de PIR-platen plaatst is afhankelijk van de constructie van uw schuine dak en waar u de PIR-isolatie plaatst. Wilt u hier meer over weten? Hier vindt u meer informatie over het isoleren van een schuindak.

Renovatieplaten op een dak

Het is ook mogelijk om te isoleren met PIR renovatieplaten. Deze plaatst u op het aanwezige dakbeschot (dus van buitenaf isoleren). Omdat u hierdoor snel kunt werken maakt dus de renovatieplaten uiterst geschikt voor de na-isolatie van een hellend dak. Een andere manier om snel uw dak te isoleren is om te kiezen voor kant-en-klaar isolatieplaten. Deze PIR platen zijn gecombineerd met een ander materiaal, zoals gips, underlayment, Fermacell platen of OSB. Bekijk ze bij onze maatwerk producten. Deze materialen worden door ons voor u verlijmd.

Plat dak isolatie 

Wilt u voorkomen dat er een laagje water op een plat dak blijft staan? Kies er dan voor om PIR afschotplaten te kopen. PIR afschotisolatie creëert een helling op uw dak en zorgt meteen voor warmte-isolatie. Voor het isoleren van een plat dak of een licht hellend dak wordt vaak gekozen voor de combinatie PIR (polyisocyanuraat) met EPDM. Voor een platdak of licht hellend dak (een helling tot 20%) wordt PIR ook vaak in combinatie met bitumen gebruikt. Doordat de PIR-isolatieplaten licht van gewicht (en ook stevig) zijn is het eenvoudig om ze te plaatsen. Ook zijn de platen goed beloopbaar. Dit is bijvoorbeeld handig bij de plaatsing van de platen op een plat dak. Ook goed om te weten: bij het plaatsen van PIR isolatieplaten komen geen schadelijke vezels vrij. 

Vloerisolatie PIR

PIR is ook zeer geschikt als vloerisolatie. Afhankelijk van uw constructie en de materialen die er in zijn verwerkt, is het mogelijk om de PIR zowel onder als boven de vloer te plaatsen. Bij bovenvloerse isolatie legt u de PIR bovenop uw bestaande vloer (in een frame). Bij ondervloerse isolatie (of kruipruimte isolatie) worden de PIR-platen tegen de onderkant van de vloer bevestigd. Wanneer u geen kruipruimte heeft en daarom óp uw vloer wilt isoleren, dan is PIR ook een goede keuze, omdat u met een relatief dunne PIR-plaat een goede warmteisolatie bereikt. U hoeft dan zo min mogelijk ruimte in de kamer op te offeren. Lees verder over vloerisolatie en het plaatsen ervan.

Heeft u een kruipruimte, dan lijmt u de PIR-platen direct tegen de onderkant van uw betonnen vloer. Meestal wordt bij kruipruimte isolatie EPS boven PIR verkozen. De reden hiervoor is dat PIR duurder is dan EPS isolatie en hoewel er met EPS dikker geïsoleerd moet worden om dezelfde isolatiewaarde als van PIR te behalen, maakt dat voor de kruipruimte niet uit. Daar is namelijk genoeg (ongebruikte) ruimte.

Wilt u een houten vloer vanuit de kruipruimte isoleren dan is PIR niet geschikt. In dat geval is een ademend isolatiemateriaal zoals glaswol of steenwol een betere keuze. Lees meer over het isoleren van een kruipruimte.

Spouwmuurisolatie PIR platen

Bij nieuwbouw zijn PIR spouwplaten onmisbaar. Er zijn speciale spouwmuurisolatie PIR platen met een tand-groef-verbinding waardoor ze een perfecte aansluiting hebben. Hierdoor wordt een koudebrug voorkomen en daarnaast werkt het gemakkelijk en snel om op deze manier de PIR te verbinden. Wilt u stap-voor-stap uitleg hoe u een wand of muur met PIR isoleert? Bekijk hier onze instructievideo over het isoleren van een voorzetwand met PIR platen. 

PIR spouwmuur isoleren
PIR spouwmuur isoleren

De PIR platen worden vastgezet met een spouwanker systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat de platen stevig aan de muur bevestigd zijn, maar dankzij een drukverdeelplaatje wordt voorkomen dat de PIR plaat ingedrukt wordt. Dit zal namelijk de isolatiewaarde van de PIR plaat negatief beïnvloeden. Wilt u gedetailleerde informatie over het plaatsen van PIR spouwmuurisolatie? Bekijk hier onze instructievideo.

PIR op maat zagen

PIR platen zagen of snijden is het makkelijkste wanneer u hiervoor een gewone zaag, cirkelzaag of een decoupeerzaag gebruikt. Probeer met een zo fijn mogelijk zaagje te werken, want als u een grove zaag gebruikt, dan krijgt u ook een grove afwerking. Om koudebruggen te voorkomen moet u een zo fijn mogelijke structuur creëren. In ons assortiment hebben wij ook een speciale Bahco isolatiezaag die geschikt is voor het zagen van harde materialen, zoals PIR. 

Vochtregulerende folie

Afhankelijk van de plek waar u PIR platen plaatst is wel of geen folie (een vochtwerende laag) nodig. Het doel van een vochtregulerende folie is om uw isolatiemateriaal droog te houden.

Folie voor isolatie

Waterdamp vanaf de warme kant (meestal vanuit uw woning) mag het isolatiemateriaal niet binnendringen. Gebeurt dat wel, dan kan het vocht in uw muren, plafond of plafondafwerking gaan zitten. Dit resulteert uiteindelijk in vochtproblemen (zoals schimmel) en dat heeft uiteraard desastreuze gevolgen voor de conditie van uw huis. Welke soort folie heeft u nodig? Een damp-open folie, damp-remmende folie, dampdoorlatende folie of een klimaatfolie?  Lees het op deze pagina over folie voor isolatiemateriaal

PIR met plaatmateriaal kopen?

Het is bij De Isolatieshop mogelijk om PIR isolatie reeds verlijmd met plaatmateriaal te bestellen. De PIR platen worden door ons verlijmd en kant-en-klaar bij u afgeleverd. De platen worden door ons volvlak verlijmd. Dat betekent dat wij op de volledige PIR-plaat lijm plaatsen. Het voordeel hiervan is dat, als u een stuk van de plaat moet zagen, de PIR isolatie platen niet los raakt van het plaatmateriaal. Bovendien bespaart het u een hoop tijd en moeite, want in plaats van twee handelingen, kunt u uw project in één handeling verrichten. Het afwerken van de platen voor zichtwerk doet u op een later moment. 

Vaak kiezen aannemers ervoor om met de kant-en-klaar platen te werken, maar ook particulieren kunnen er hun voordeel mee doen. In ons assortiment vindt u PIR met gips, PIR met Fermacell, PIR met OSB en PIR met underlayment

Hoe drukvast is PIR?

PIR isolatieplaten zijn redelijk drukvast. Dat wil zeggen: het is mogelijk om een keertje over de platen te lopen, bijvoorbeeld tijdens het plaatsen. Permanente druk op de PIR-platen is echter af te raden. De druk dat een isolatiemateriaal kan dragen wordt aangegeven aan de hand van kilopascal en puntbelasting. Werkt u met dunnere PIR-platen die weinig drukvast en gevoelig zijn voor puntbelasting? Zorg dan voor een goede drukverdeling. Dit bereikt u door het plaatsen van OSB platen die u bovenop de PIR-platen legt. Zoekt u isolatiemateriaal dat drukvaster is dan PIR? In dat geval is XPS een goede keuze. Het voordeel is bovendien dat XPS 100% bestand is tegen vocht. Om deze reden worden XPS-platen vaak gebruikt voor vloeren en daken, maar ook voor de isolatie van kelders en zwembaden.

Is PIR vochtbestendig?

PIR is vochtbestendig, maar niet waterdicht. Zoekt u een waterdicht isolatiemateriaal? Kies dan voor XPS of overweeg de H2O Powerpanel platen van Fermacell. De XPS platen worden dankzij hun waterbestendige kwaliteiten onder andere voor het isoleren van zwembaden en badkamers gebruikt. 

Is PIR brandbaar?

Bij de keuze voor isolatie is het verstandig om na te denken over hoe het isolatiemateriaal van uw keuze reageert tijdens brand. Brand de isolatie snel of werkt het juist brandvertragend? Heeft het isolatiemateriaal de neiging om bij brand te druppelen? Zelfs de plaats waar u de isolatie plaatst is bepalend voor het gedrag van het isolatiemateriaal tijdens brand. 

PIR isolatieplaten zijn in vergelijking met andere isolatiematerialen ‘moeilijk brandbaar’. PIR (polyisocyanuraat) is slecht brandbaar en relatief druk sterk. Tests waarbij de vlam van een gasbrander bij een PIR plaat werd gehouden lieten zien dat het materiaal (in de eerste 15 minuten) geen vlam vatte, maar dat er vooral rook vanaf kwam. Maar dat betekent niet dat PIR of PUR onbrandbaar is. Beide materialen zijn moeilijk te ontsteken (en ze geven bij brand beperkte rookontwikkeling) maar uiteindelijk zal het materiaal vlam vatten en branden. Bij PIR ontstaat bij brand geen druppelvorming. PIR isolatieplaten op een (betonnen) dak of in een spouwmuur geeft minder risico bij brand dan wanneer het op een stalen dak geplaatst wordt. Isolatiemateriaal zonder brandwerende beplating onder een dak of plafond is sterk af te raden als het om brandveiligheid gaat. Alle isolatiematerialen in het assortiment van De Isolatieshop voldoen aan de huidige eisen van brandveiligheid. 

  • Polystyreenschuimen (EPS) en Geëxtrudeerd polystyreenschuim (XPS): Zeer brandbaar
  • PUR Schuim Polyurethaanschuimen en EPS-SE Polystyreenschuimen: Goed brandbaar
  • Resolschuimen en PIR schuim met glasvlies: Moeilijk brandbaar
  • Minerale producten (glaswol, steenwol, minerale wol): Praktisch onbrandbaar

Welke dikte PIR heb ik nodig?

De juiste dikte PIR die u nodig heeft is onder andere afhankelijk van wat u wilt isoleren, hoeveel ruimte u voor de isolatie heeft en welke isolatiewaarde u wilt halen. Voordat u PIR gaat kopen zijn er enkele zaken die u moet overwegen. Hieronder gaan we daar verder op in.

Dikte PIR voor betonvloer isolatie

Benieuwd naar welke dikte PIR u nodig heeft voor het isoleren van een betonvloer? Idealiter wordt de PIR tegen de onderkant van uw betonvloer bevestigd. Volgens het bouwbesluit mag een betonvloer bij na-isolatie met 60 mm PIR geïsoleerd worden, maar als u genoeg ruimte onder uw vloer heeft dan adviseren wij om voor een dikkere PIR plaat te kiezen. Kiest u bijvoorbeeld voor de 81 mm PIR plaat dan voldoet u meteen aan de nieuwbouw eisen van het bouwbesluit en behaald u een betere isolatiewaarde.

Dakisolatie: welke dikte PIR isolatie?

Het isoleren van uw dak met PIR is mogelijk, maar afhankelijk van de constructie. Om wat voor dak gaat het? Een plat dak met bitumen heeft een ander soort isolatiemateriaal nodig dan een houten puntdak met dakpannen. Vervolgens is de vraag welke isolatiewaarde u met de PIR isolatie platen wilt en moet halen (volgens het bouwbesluit). Heeft u een woning met een houten dakbeschot en dakpannen? Dan is glaswol of steenwol een goede keuze om mee te isoleren. Wilt u een hellend dak van buitenaf isoleren met PIR? Kijk dan eens bij onze renovatieplaten. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor de na-isolatie van een hellend dak. De dikte PIR kunt u zelf bepalen, maar kijk altijd even wat het bouwbesluit eist. 

De juiste dikte PIR voor plat dakisolatie

Wellicht wilt u een plat dak met PIR isoleren? In het bouwbesluit wordt geschreven dat bij nieuwbouw een dak een Rc-waarde van 6,0 m2K/W moet halen. Bij na-isolatie is dat Rc 2,0 m2K/W. Afhankelijk van de materialen waaruit uw constructie bestaat kiest u een geschikte dikte PIR. De Rc-waarde is de isolatiewaarde van de totale constructie. Bij een Rc-waarde wordt dus niet alleen gekeken naar de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal dat u gebruikt, maar hierbij wordt ook de (zeer geringe) isolatiewaarde van bijvoorbeeld de buitenmuur, bevestigingsmateriaal en de afwerking gerekend. Dit zorgt ervoor dat de Rc-waarde lastig is om te berekenen, want u moet om het goed te doen precies weten waaruit uw constructie bestaat. Bij een nieuw te bouwen muur, vloer, dak, etc is dat geen probleem: u gaat het nog bouwen, dus u weet precies wat u aanbrengt. Bij een oudere bestaande woning kan dat echter wel een probleem zijn. Hebben de vorige bewoners goed gedocumenteerd welke materialen er gebruikt zijn?

PIR of PUR?

PIR en PUR hebben als basis dezelfde grondstof: MDI. Het verschil tussen PUR en PIR is dat PIR beter isoleert en bovendien minder brandbaar is. U zou kunnen zeggen dat PIR de verbeterde versie is van PUR. PIR is polyisocyanuraat en PUR heet ook wel polyurethaan. PUR isoleert minder goed dan PIR en bovendien is PIR ook drukvaster. Dat is de reden dat PIR isolatieplaten terrein gewonnen hebben. Dat is de reden dat PIR platen zeer populair zijn.  De voorloper van PIR is PUR. In de praktijk wordt PUR alleen nog gebruikt voor sandwichpanelen en wordt het in als purschuim in schuimvorm (spuitbussen) verkocht om naden te dichten tussen PIR platen. 

PIR isolatieplaten kopen zonder cachering

Heeft u PIR zonder een aluminium cacheerlaag nodig? PIR isolatieplaten zijn niet altijd voorzien van een aluminium laagje. Sommige PIR platen hebben bijvoorbeeld een laag bitumenglasvlies- of mineraalglasvliescachering. Wilt u kale PIR isolatie platen, dus zonder toplaag of cachering? PIR platen worden standaard met een aluminium cacheerlaag geleverd. Het is dus helaas niet mogelijk om een PIR-plaat zonder cachering te leveren. U zou in dat geval voor PUR of EPS kunnen kiezen, maar hiervan is de isolatiewaarde wel een stuk minder. 

Isoleren met pir platen

Bent u geïnteresseerd in het isoleren van uw woning met behulp van pir platen? Velen gingen u voor! Isoleren met pir platen is een verstandige keuze, want u kunt rekenen op een hoge warmte-isolatie terwijl het isolatiemateriaal weinig ruimte in beslag neemt. Een voorbeeld: u wilt uw zolderdak isoleren van binnenuit. De zolder is niet erg hoog, dus om er rechtop in te kunnen lopen wilt u een isolatiemateriaal hebben dat niet te veel ruimte kost. De zolder is extreem warm in de zomer en stervenskoud in de winter. Geen fijn klimaat om als woonruimte te gebruiken. Met andere woorden u wilt isoleren met pir platen! Met een pir plaat van 7 centimeter dik kunt u al een isolatiewaarde van 3,18 halen. Ter vergelijking; een minerale wol plaat (MW35) van 7 centimeter dik zorgt voor een isolatiewaarde van 2. Isoleer zo dik mogelijk tussen de balken met pir platen en u zult merken dat de volgende keer bij warm of koud weer, uw zolder een aangename ruimte is! Wilt u precies weten hoe u een zolder met pir platen isoleert? Bekijk deze instructievideo 'zolder isoleren' waar we haarfijn uitleggen hoe dit in zijn werk gaat. 

PIR platen prijs

De prijs van PIR isolatieplaten varieert en is onder andere afhankelijk van de dikte van de plaat en het formaat. Een A-keus PIR-plaat is al verkrijgbaar vanaf €7,23* per m2. Voor PIR B-keus en PIR-outlet ligt de prijs lager. De prijs van een 30 mm B keus PIR plaat begint bij ongeveer €5,06* en de prijs van een Outlet partij begint al (afhankelijk van de grootte van de partij) bij €200*. 

De prijs van PIR isolatieplaten is afhankelijk van de voorraad MDI; dit is de grondstof voor de productie van PIR. MDI is de basis voor zowel PUR (polyurethaan) als PIR (polyisocyanuraat). De producten die met behulp van MDI gemaakt worden zijn zeer divers. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de productie van matrassen, schoenzolen en schuimplaat. Zelfs voor gietvloeren wordt het bestanddeel gebruikt. De PIR prijs is dus afhankelijk van de voorraad MDI, maar ook van de marktwerking. Wanneer de vraag naar PIR stijgt, stijgen ook de prijzen. En dat de vraag naar PIR groot is, dat bewijzen de enorme aantallen PIR platen die jaarlijks in de bouw gebruikt worden. PIR is zo geliefd in de bouw, omdat er geen zware bouwconstructie nodig is om de PIR-isolatie te dragen. En dat scheelt een heleboel geld. 

*Aan deze prijzen kunnen geen rechten worden ontleend.