U bent hier:

PIR isoleren

PIR is een isolatiemateriaal van kunststof en is breed inzetbaar. Het is een doorontwikkeling van PUR en kent een veel hogere isolatiewaarde. De lamdawaarde is gemiddeld 0,022. Hierdoor heeft u in verhouding minder dikke platen nodig en gaat er geen ruimte verloren.

B-keus 100mm plaat

Wat is PIR?

PIR (polyisocyanuraat) is een kunststof dat vooral voor warmte-isolatie gebruikt wordt. Het materiaal is stevig en licht van gewicht (30 kg per m3). PIR is wit van kleur en bevat nauwelijks luchtbelletjes. PIR isolatieplaten zijn voorzien van een laagje aluminium (2-zijdig), bitumen of mineraalglasvlies (2-zijdig). Deze lagen worden ook wel de cachering van de plaat genoemd. 

Het verschil tussen PIR en PUR
PIR en PUR hebben als basis dezelfde grondstof: MDI. Het verschil tussen PUR en PIR is dat PIR beter isoleert en bovendien minder brandbaar is. U zou kunnen zeggen dat PIR de verbeterde versie is van PUR. PIR is polyisocyanuraat en PUR heet ook wel polyurethaan. PUR isoleert minder goed dan PIR en bovendien is PIR ook drukvaster. Dat is de reden dat PIR terrein gewonnen heeft. 

In de praktijk wordt PUR voornamelijk nog gebruikt voor sandwichpanelen en wordt het in schuimvorm (spuitbussen) verkocht om naden te dichten tussen PIR platen. 


PIR plaat met 2-zijdig aluminium
PIR plaat met 2-zijdig aluminium

Isoleren met PIR

Door de lage lambdawaarde van PIR bereikt u al snel een hoge Rd-waarde. Dit betekent dat een dunne PIR-plaat al een hele goede warmte-isolatiewaarde heeft. Om met andere isolatiematerialen dezelfde isolatiewaarde te bereiken moet u dikker isoleren. Door met PIR platen te isoleren bespaart u daarom ruimte op de plek waar u de PIR isolatieplaten wilt plaatsen. Dit is onder andere bij na-isoleren een groot voordeel. Wilt u bijvoorbeeld uw huidige vloer isoleren en heeft u geen ruimte onder uw vloer om isolatiemateriaal te plaatsen? Dan wilt u werken met een zo dun mogelijk isolatiemateriaal, want hoe dikker het isolatiemateriaal des te verder u uw vloer moet ophogen. 

Het grootste voordeel van PIR is dat deze PIR platen weliswaar dun zijn, maar tegelijkertijd toch een hoge isolatiewaarde hebben. Hierdoor is het eenvoudig om constructief licht te bouwen en dat maakt een bouwproject stukken goedkoper. Doordat de PIR-isolatieplaten licht van gewicht (en ook stevig) zijn is het eenvoudig om ze te plaatsen. Ook zijn de platen goed beloopbaar. Dit is bijvoorbeeld handig bij de plaatsing van de platen op een plat dak. Ook goed om te weten: bij het plaatsen van PIR platen komen geen schadelijke vezels vrij.

Isoleren met PIR
Isoleren met PIR

Na-isoleren met PIR

Plat dak isoleren met PIR
Voor het isoleren van een plat dak wordt meestal voor PIR met aluminium gekozen. Dit is de meest voordelige A-keus PIR per m2. Voor een optimale isolatiewaarde (en om uw isolatiemateriaal te beschermen tegen vocht) plaatst u bovenop de PIR een laag EPDM. Daar bovenop wordt de afwerklaag gelegd, zoals bijvoorbeeld een laag bitumen

Voor het isoleren van een dak wordt ook vaak gekozen voor de combinatie PIR met EPDM. Deze combinatie wordt regelmatig gebruikt wanneer een plat dak of een licht hellend dak geïsoleerd moet worden. Voor een platdak of licht hellend dak (een helling tot 20%) wordt polyisocyanuraat ook vaak in combinatie met bitumen gebruikt. 

Wilt u PIR combineren met EPDM, dan kunt u gebruik maken van een PIR-plaat met: een laagje aluminiummet bitumenglasvlies of met mineraalglasvlies. De goedkoopste oplossing is overigens PIR met aluminium. EPDM (mits goed verlijmd) maakt uw dak waterdicht. Door het combineren van EPDM met PIR is uw dak niet alleen bestand tegen regen, maar heeft het ook meteen een goede warmte-isolatie. De EPDM wordt op de PIR-platen gelijmd. Het is ook mogelijk om met ander isolatiemateriaal te werken, maar dit is afhankelijk van de ventilatie in de ruimte. Vraag onze experts om advies: bel 0316-330365.

>> Meer praktische informatie over het isoleren van een plat dak? Lees het hier 

Schuin dak isoleren met PIR
Voor het isoleren van een schuindak (een hellend dak) is PIR een goede keuze. Ongeveer 30% van de warmte in huis verdwijnt via het dak, dus een goede isolatie verdient u al snel weer terug. Bij het isoleren van een schuindak maakt u gebruik van ventilatielatten in combinatie met PIR isolatieplaten. Tussen de PIR-platen spuit u purschuim voor een luchtdichte afwerking. De platen zet u vast met een schroef (en drukverdeelplaat). Schroefgaten en naden werkt u af met voegengips en gaasband. 

>> Op deze pagina vindt u meer informatie over het isoleren van een schuindak

Wilt u sneller werken? Dan is het ook mogelijk om te isoleren met PIR renovatieplaten. Deze plaatst u eenvoudig op het aanwezige dakbeschot, want de ventilatelatten zijn al op de isolatieplaten aanwezig. Omdat u hierdoor snel kunt werken maakt dus de renovatieplaten uiterst geschikt voor de na-isolatie van een hellend dak. Hierbij gaan wij uit van isolatie van buitenaf dat voorzien is van een bestaand dakbeschot. Een andere manier om snel uw dak te isoleren is om te kiezen voor kant-en-klaar isolatieplaten. Deze platen zijn gecombineerd met een ander materiaal, zoals gipsunderlaymentFermacell platen of OSB. Deze materialen worden middels maatwerk verlijmd.

Muur isoleren met PIR
PIR wordt ook vaak gebruikt voor het isoleren van een wand of muur. Zeker in het geval van na-isolatie is isoleren met PIR ideaal, omdat u met PIR dun isoleert. Om zo min mogelijk ruimte van uw woonoppervlak te snoepen is dun isoleren een must. Bij het na-isoleren van een muur wordt meestal een voorzetwand aan de binnenzijde van de woning geplaatst. Eerst worden ventilatielatten aan de stenen gevel bevestigd. Met lijm worden de platen PIR tegen de ventilatielatten geplaatst. De PIR platen worden tegen elkaar geplaatst met een ril purschuim. Als alle PIR platen tegen de muur bevestigd zijn, zorgt u dat de naden tussen de PIR-platen en de vloer en plafond afgewerkt worden met een ril purschuim. 

>> Bekijk hier een instructievideo over het isoleren van een voorzetwand met PIR

PIR spouwmuur isoleren
PIR spouwmuur isoleren

Spouwmuur isoleren met PIR
Ook voor het isoleren van een spouwmuur wordt veelal voor PIR gekozen. Er zijn speciale spouwmuurisolatie PIR platen die gemakkelijk gekoppeld kunnen worden waardoor ze een perfecte aansluiting hebben. Hierdoor wordt een koudebrug voorkomen en daarnaast werkt het gemakkelijk en snel om op deze manier de PIR te verbinden. De PIR platen worden vastgezet met een spouwanker systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat de platen stevig aan de muur bevestigd zijn, maar dankzij een drukverdeelplaatje wordt voorkomen dat de PIR plaat ingedrukt wordt. Dit beïnvloedt namelijk de isolatiewaarde van de PIR plaat. 

>> Wilt u gedetailleerde informatie over het plaatsen van PIR spouwmuurisolatie? Bekijk hier een instructievideo

Vloer isoleren en/of een kruipruimte isoleren met PIR
Heeft u een woning met een kruipruimte en wilt u uw vloer na-isoleren? Ook dan is PIR een goede keuze. PIR in uw kruipruimte plaatst u direct tegen de onderkant van uw vloer. Wanneer u geen kruipruimte heeft en daarom óp uw vloer wilt isoleren, dan is PIR ook een goede keuze omdat u met een relatief dunne PIR-plaat een goede warmteisolatie bereikt. 

Het is vooral de ideale Rd-waarde van PIR dat het product zeer populair maakt. Er zijn echter goedkopere materialen om mee te isoleren, zoals EPS. Om hetzelfde rendement als dat van PIR te halen moet u met hele dikke EPS platen isoleren. Heeft u hiervoor onder of boven de vloer geen ruimte, dan is PIR een betere keuze omdat u daar dun mee kunt isoleren.

Voor een houten vloer (die van onderaf geïsoleerd wordt) is polyisocyanuraat niet geschikt. In dat geval is een ademend isolatiemateriaal zoals glaswol of steenwol een betere keuze.

>> Kijk hier voor meer informatie over het isoleren van een kruipruimte
>> Wilt u meer weten over vloerisolatie en het plaatsen ervan? Kijk hier

PIR isolatie prijs
PIR isolatie prijs

Wat is de prijs van PIR isolatie?

De prijs van PIR varieert en is afhankelijk van het formaat van de PIR isolatieplaat. Een A-keus PIR-plaat is al verkrijgbaar vanaf €6,46* per m2. Voor B-keus en outlet ligt de prijs van PIR lager. B-keus PIR is meestal al verkrijgbaar vanaf €5,07* per m2, waarbij een hoeveelheid B-keus PIR van 2,6 m3 vaak al te verkrijgen is voor €150*.

De prijs van PIR is onder andere afhankelijk van de voorraad MDI, maar grotendeels van de marktwerking (vraag en aanbod). PIR is zeer geliefd, omdat PIR licht van gewicht is (daarom is er geen zware bouwconstructie voor nodig) en omdat met PIR relatief dun geïsoleerd kan worden. Door de grote vraag naar PIR gaat de prijs omhoog. De prijs van PIR ligt iets hoger dan andere isolatiematerialen. Dit komt omdat de prijs wordt beïnvloed door de waarde van het materiaal. Des te hoger de isolatiewaarde per m2, des te duurder wordt het isolatiemateriaal. Er is veel vraag naar PIR en omdat producenten de vraag nauwelijks aankunnen, wordt de prijs opgevoerd. 

Om PIR te produceren zijn verschillende grondstoffen nodig. Een van die grondstoffen is MDI. MDI is de basis voor zowel PUR (polyurethaan) als PIR (polyisocyanuraat). De producten die met behulp van MDI gemaakt worden zijn zeer divers. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de productie van matrassen, schoenzolen en schuimplaat. Zelfs voor gietvloeren wordt het bestanddeel gebruikt.

Op zoek naar goedkope PIR? In onze webshop vindt u betaalbare A-keus, goedkope B-keus PIR en zelfs outlet-partijen.

*Aan deze prijzen kunnen geen rechten worden ontleend.

PIR platen zagen of snijden?

PIR platen zagen of snijden is het makkelijkste wanneer u hiervoor een gewone zaag, cirkelzaag of een decoupeerzaag gebruikt. Probeer met een zo fijn mogelijk zaagje te werken, want als u een grove zaag gebruikt, dan krijgt u ook een grove afwerking. Om koudebruggen te voorkomen moet u een zo fijn mogelijke structuur creëren. 

In ons assortiment hebben wij ook een speciale isolatiezaag, maar helaas is deze niet geschikt voor het zagen van harde materialen, zoals PIR. De Bahco isolatiezaag is wel te gebruiken voor het zagen van zachte materialen zoals glaswol (platen) en steenwol (platen).

PIR platen zagen of snijden
PIR platen zagen of snijden

Is PIR brandbaar?

Bij de keuze voor isolatie is het verstandig om na te denken over hoe een bepaald isolatiemateriaal reageert tijdens brand. Brand de isolatie snel? Heeft het isolatiemateriaal de neiging om bij brand te druppelen? Zelfs de plaats waar u de isolatie plaatst is bepalend voor het gedrag van het isolatiemateriaal tijdens brand. 

Brand PIR

PIR is in vergelijking met ander isolatiemateriaal ‘moeilijk brandbaar’. Daarnaast is PIR (polyisocyanuraat) slecht brandbaar en relatief druk sterk. Tests waarbij de vlam van een gasbrander bij een PIR-plaat werd gehouden lieten zien dat het materiaal (in de eerste 15 minuten) geen vlam vatte, maar dat er vooral rook vanaf kwam. Maar dat betekent niet dat PIR of PUR onbrandbaar is. Beide materialen zijn moeilijk te ontsteken (en ze geven bij brand beperkte rookontwikkeling) maar uiteindelijk zal het materiaal vlam vatten en branden. Bij PIR ontstaat bij brand geen druppelvorming. 

PIR op een (betonnen) dak of in een spouwmuur geeft minder risico bij brand dan wanneer het op een stalen dak geplaatst wordt. Isolatiemateriaal zonder brandwerende beplating onder een dak of plafond is sterk af te raden als het om brandveiligheid gaat. 

Al het isolatiemateriaal in het assortiment van De Isolatieshop voldoet aan de huidige eisen van brandveiligheid. 

Brandveiligheid PIR versus andere isolatiematerialen

Isolatiemateriaal Brand Lambdawaarde Prijs v.a. p/m2
Polystyreenschuimen (EPS/XPS)
Plantaardige producten
Brandveiligheid isolatiemateriaal
Zeer brandbaar EPS 0,032 - 0,036
XPS 0,034 - 0,036
XPS 20mm €3,03 
EPS 30mm €2,51 
PIR Schuim Polyurethaanschuimen
(PUR) Polystyreenschuimen (EPS-SE)
Goed brandbaarPIR 0,019 - 0,027 PIR 20mm €6,46
Resolschuimen
PIR schuim met glasvezel
Moeilijk brandbaarResolschuim: 0,020Resol 20mm €15,32
Minerale productenPraktisch ontbrandbaarGlaswol 0,032 - 0,040
Steenwol 0,033 - 0,040
Glaswol 90mm €5,32
Steenwol 40mm €3,12

Dampremmende folie PIR

Afhankelijk van de plek waar u PIR platen plaatst is wel of geen folie (een dampremmende laag) nodig. Welke soort folie heeft u nodig? Een dampremmende folie, een dampdoorlatende folie of een klimaatfolie

Het doel van folie is om uw isolatiemateriaal droog te houden. Waterdamp vanaf de warme kant (meestal vanuit uw woning) mag het isolatiemateriaal niet binnendringen. Gebeurt dat wel, dan kan het vocht in uw muren, plafond of plafondafwerking gaan zitten. Dit resulteert uiteindelijk in vochtproblemen (zoals schimmel) en dat heeft uiteraard desastreuze gevolgen voor de conditie van uw huis. Wat belangrijk is bij het gebruik van folie in combinatie met isolatiemateriaal, is dat er altijd voldoende ventilatie moet zijn. 

>> Meer informatie nodig over de soorten folie? Lees hier verder  

PIR dampremmende folie
PIR dampremmende folie


Is PIR drukvast?

PIR is redelijk drukvast. Dat wil zeggen: het is mogelijk om een keertje over de platen te lopen, bijvoorbeeld tijdens het plaatsen. Permanente druk op de PIR-platen is echter af te raden. De druk dat een soort isolatiemateriaal maximaal kan dragen wordt aangegeven aan de hand van kilopascal en puntbelasting. 

Werkt u met dunnere PIR-platen die weinig drukvast zijn en bovendien gevoelig zijn voor puntbelasting? Zorg dan voor een goede drukverdeling. Dit bereikt u door het plaatsen van underlayment-platen die u bovenop de PIR-platen legt. Zoekt u isolatiemateriaal dat drukvaster is dan PIR? In dat geval is XPS een goede keuze. Het voordeel is dat XPS bestand is tegen vocht. Om deze reden worden XPS-platen vaak gebruikt voor vloeren en daken, maar ook voor de isolatie van kelders en zwembaden. 

Is PIR vochtwerend?

PIR is vochtbestendig, maar niet waterdicht. De dichte celstructuur zorgt ervoor dat PIR geen vocht opneemt en daardoor kan het product voor het isoleren van platte daken en spouwmuren gebruikt worden. Daarnaast adviseren wij om de PIR te combineren met de juiste folie. Hierdoor wordt de uitstekende isolatiewaarde van de PIR behouden.

Zoekt u een waterdicht isolatiemateriaal? Kies dan voor EPS (piepschuimplaten) of ontdek de H2O Powerpanel platen van Fermacell. De EPS (tempex) platen worden dankzij hun waterbestendige kwaliteiten onder andere voor het isoleren van zwembaden en badkamers gebruikt.

Sommige mensen denken dat het de cacheerlaag is die de PIR luchtdicht maakt, maar het is de PIR die van zichzelf niet poreus is. Zou u het laagje verwijderen, dan heeft dat geen invloed op de celstructuur van dit isolatiemateriaal. Met andere woorden; door het verwijderen van de cachering wordt de PIR niet opeens ‘ademend’. 

Welke dikte PIR heb ik nodig?

De juiste dikte PIR die u nodig heeft is onder andere afhankelijk van de isolatieklus die u wilt aanpakken. Wilt u een houten vloer isoleren en moet de isolatiewaarde hiervan aanzienlijk zijn? Dan is kale glaswol met een dikte van 220 mm bijvoorbeeld een goede keuze, maar u zou hiervoor ook steenwol met een dikte van 200 mm kunnen gebruiken. Het kan echter het geval zijn dat u niet zo'n dikte kwijt kunt, omdat uw vloer anders te veel wordt opgehoogd of omdat de balken waar tussen het isolatiemateriaal geplaatst wordt niet hoog genoeg zijn. In dat geval kan u niet anders dan kiezen voor een isolatiemateriaal met een kleinere dikte. Om wel een de maximale isolatiewaarde te halen zou u bijvoorbeeld de houtenvloer isolatie kunnen combineren met kruipruimte-isolatie. U heeft dan wellicht minder dikke steenwol of glaswol op uw houtenvloer liggen, maar omdat uw kruipruimte voorzien is van een laag isolatieparels of isolatiechips haalt uw vloer alsnog een hoge isolatiewaarde. 

welke dikte PIR isolatie?
welke dikte PIR isolatie?

Benieuwd naar welke dikte PIR u nodig heeft voor het isoleren van een betonvloer? De dikte PIR die u gebruikt is afhankelijk van de isolatiewaarde die u wilt halen, maar ook van de ruimte die u onder uw betonvloer heeft. Idealiter wordt de PIR namelijk tegen de onderkant van uw betonvloer bevestigd. Dit kan met lijm of met slagpluggen (met verdeelplaatje). Volgens het bouwbesluit mag een betonvloer bij na-isolatie met 60 mm PIR geïsoleerd worden, maar als u genoeg ruimte onder uw vloer heeft dan adviseren wij om voor een dikkere PIR plaat te kiezen. Kiest u bijvoorbeeld voor de 81 mm PIR plaat dan voldoet u meteen aan de nieuwbouw eisen van het bouwbesluit en dat betekent dus ook een betere isolatiewaarde. 

Welke dikte PIR u nodig heeft voor het isoleren van uw dak is afhankelijk van uw isolatieklus. Om wat voor dak gaat het? Een plat dak met bitumen heeft een ander soort isolatiemateriaal nodig dan een houten puntdak met dakpannen. Vervolgens is de vraag welke isolatiewaarde u wilt en moet halen (volgens het bouwbesluit). Wat belangrijk is om te weten is dat 30% van de warmte in huis verloren gaat via het dak. Een goede dakisolatie is daarom onmisbaar. Heeft u een woning met een houten dakbeschot en dakpannen? Dan is glaswol of steenwol een goede keuze om mee te isoleren. Zorg altijd voor voldoende ventilatie. Bij een niet-ademend dak (zoals bitumen of EPDM) kunt u beter isoleren met PIR of EPS platen

Het moge duidelijk zijn: voor het isoleren van een dak heeft u waarschijnlijk een andere dikte en een andere soort isolatiemateriaal nodig dan wanneer u bijvoorbeeld een spouwmuur isoleert. De dikte isolatie is afhankelijk van de isolatiewaarde die u wilt bereiken, maar ook welke waarde u volgens het bouwbesluit moet bereiken) en het isolatiemateriaal dat u gebruikt.  In het bouwbesluit staat welke Rd-waarde en Rc-waarde u moet behalen om uw woning naar de huidige maatstaven te isoleren. Bekijk een samenvatting van het bouwbesluit. Van een isolatiemateriaal dat uitstekend isoleert (zoals PIR platen) heeft u een minder dikke plaat nodig dan wanneer u kiest voor isolatie met een mindere isolatiewaarde (zoals EPS).

Welke dikte PIR heb ik nodig
Welke dikte PIR heb ik nodig


PIR met plaatmateriaal

Heeft u uw muur, vloer of plafond met PIR geïsoleerd dan ziet het er natuurlijk wel zo netjes uit wanneer het isolatiemateriaal afgewerkt wordt met gipsplaat, OSB, Fermacell of een andere soort plaatmateriaal. Het is ook mogelijk om de PIR reeds verlijmd te bestellen. De platen worden door ons volvlak verlijmd. Dat betekent dat wij op de volledige PIR-plaat lijm plaatsen. Het voordeel hiervan is dat, als u een stuk van de plaat moet zagen, de PIR niet los raakt van het plaatmateriaal. Bovendien bespaart het u een hoop tijd en moeite, want in plaats van twee handelingen, kunt u uw project in één handeling verrichten. Een van de toepassingen waarvoor de verlijmde platen vaak gebruikt worden is voor het isoleren van een hellend dak van binnenuit

Dit is overigens niet mogelijk als de buitenkant van het dak dampremmend werkt, bijvoorbeeld doordat u bitumen op het dak heeft of wanneer er een andere dampremmende isolatielaag op het dak is aangebracht, zoals EPDM. Maatwerk voor verlijmen is al vanaf een kleine meerprijs te bestellen.

Voor het isoleren van een voorzetwand vindt u in onze webshop handige isolatie gecombineerd met plaatmateriaal, zoals PIR+gips, PIR+Fermacell en PIR+OSB. Dankzij de PIR-platen is het eenvoudig om dunner te isoleren, waardoor er meer binnenruimte overblijft. Heeft u nog andere vragen over PIR of de verwerking hiervan? Neem dan gerust contact met ons op. Kijk hier voor de kosten van isolatie per m2

PIR platen zonder aluminium

Heeft u PIR zonder een aluminium cacheerlaag nodig? PIR is niet altijd voorzien van een aluminium laagje. Sommige PIR platen hebben bijvoorbeeld een laag bitumenglasvlies- of mineraalglasvliescachering. Wilt u kale PIR, dus zonder toplaag of cachering? PIR platen worden standaard met een aluminium cacheerlaag geleverd. Het is dus helaas niet mogelijk om een PIR-plaat zonder cachering te leveren. U zou in dat geval voor PUR of EPS kunnen kiezen, maar hiervan is de isolatiewaarde wel een stuk minder. 

PIR met gipsplaten

PIR met gips kant-en-klaar bestellen? Bij ons worden PIR platen met verlijmde gipsplaten kant-en-klaar bij u afgeleverd. Dankzij de platen hoeft u geen twee handelingen, maar slechts één handeling te verrichten. Het plaatmateriaal is namelijk al met de PIR-plaat verlijmd en dat scheelt u veel extra werk. Vaak kiezen aannemers ervoor om met de kant-en-klaar platen te werken, maar ook particulieren kunnen er hun voordeel mee doen. U kunt snel en grof werken omdat de combinatie PIR met OSB geen zichtwerk is. Op een later moment werkt u de OSB-platen met gipsplaten af. In ons assortiment vindt u naast PIR met gips ook PIR met FermacellPIR met OSB en PIR met underlayment.