U bent hier:

Vloerisolatie

Vloerisolatie

Een goede vloerisolatie draagt bij aan een warm en behaaglijk huis. Daarom is vloerisolatie zo belangrijk, want niets is fijner dan thuiskomen in een aangenaam woonklimaat. Helaas zorgen kou en vocht ervoor dat uw wooncomfort negatief beïnvloed wordt. Jammer, want dit is namelijk helemaal niet nodig! Door het isoleren van uw vloer kunt u het wooncomfort van uw woning eenvoudig verbeteren en zorgt u ervoor dat een koud en vochtig huis voorkomen wordt. 

Een niet geïsoleerde vloer kan al snel oncomfortabel aanvoelen door de koude lucht die vanuit de kruipruimte naar boven trekt. Isolatiemateriaal houdt de kou in de kruipruimte en zorgt er zodoende voor dat de kou niet of nauwelijks in uw woonruimte komt. Dit resulteert in een aangenamere temperatuur en dat is voor veel mensen de belangrijkste reden om vloerisolatie aan te brengen. 

Bij vloerisolatie wordt vaak gedacht aan het besparen van kosten. Maar dit is slechts één van de vele voordelen van vloerisolatie. Dankzij een goede isolatie bespaart u niet alleen op uw energierekening, maar ervaart u ook een prettigere woonervaring. De voordelen van vloerisolatie zijn onder andere warme voeten, minder last van vocht en een lagere energierekening.

Hieronder ziet u een voorbeeld van vloerisolatie waarbij de vloer vanaf de kruipruimte is geïsoleerd met EPS

Vloerisolatie
Vloerisolatie


Betonvloer isolatie

Het temperatuurverschil tussen een ongeïsoleerde betonnen vloer en de temperatuur in dezelfde ruimte is 5 graden Celsius. Met andere woorden: de vloer is 5 graden kouder dan de ruimte er omheen. Het isoleren van een betonvloer is daarom erg belangrijk. Door het isoleren van een betonvloer wordt uw wooncomfort een stuk beter! Daarnaast worden ook uw energiekosten lager, want u hoeft minder te stoken om een aangename temperatuur in huis te krijgen en te behouden. 

Het isoleren van een betonvloer gebeurd meestal vanuit de kruipruimte. Isolatiematerialen die goed samen kunnen met beton zijn bijvoorbeeld EPS of PIR. Het doel van betonvloer isolatie is natuurlijk om een zo ideaal mogelijke isolatiewaarde te bereiken. PIR heeft van zichzelf een hoge isolatiewaarde, maar de kosten van PIR liggen hoger per m2 dan EPS. Het isolatiemateriaal EPS (ook wel piepschuim of tempex genoemd) is dus goedkoper dan PIR, maar u heeft er wel meer van nodig om dezelfde isolatiewaarde te bereiken als met PIR. Wilt u met EPS uw betonvloer isoleren, dan heeft u een dikkere laag isolatiemateriaal nodig dan wanneer u dezelfde betonvloer met PIR isoleert. De keuze voor EPS of PIR is daarom afhankelijk van de ruimte die u onder de betonvloer heeft. 

Het bevestigen van PIR en EPS gaat nagenoeg hetzelfde. Beide materialen kunnen direct tegen de onderkant van de betonvloer gelijmd worden met Isol-tack (PU 010) lijm. De moeilijkheid van het plaatsen van PIR en EPS is het risico op koudebruggen, omdat de platen niet goed op elkaar aansluiten. Sommige doe-het-zelvers denken zonder purschuim een luchtdichte afwerking te krijgen door de platen heel strak op elkaar te klemmen. Helaas zorgt dit gegarandeerd voor koudebruggen, want met het blote oog is niet in te schatten of de PIR of EPS luchtdicht geplaatst zijn. Daarom is het belangrijk om tussen de platen onderling (en tussen de platen en andere oppervlakken, zoals muren) een ril purschuim aan te brengen. 

Lees meer over het isoleren van een betonvloer en bekijk ons assortiment voor betonvloer isolatie

Vloer isoleren
Vloer isoleren

Houtenvloer isolatie

Een open (ademend) materiaal zoals minerale wol is de beste keuze voor het isoleren van een houten vloer. Voorbeelden van minerale wol zijn glaswol of steenwol (MW 35). Zowel glaswol als steenwol hebben als eigenschap dat ze geluid dempen, maar steenwol staat het meest bekend om zijn geluidsisolerende eigenschappen. Dat komt omdat er meer massa per m2 in steenwol-producten zit dan in glaswol-producten. De isolatiewaarde van steenwol is overigens ook bijzonder goed. Dus in dit geval snijdt het mes aan twee kanten!

Een dicht isolatiemateriaal (zoals PIR of EPS) is minder geschikt in combinatie met hout. Zou u dit materiaal gebruiken, dan kan het hout niet ademen en hierdoor krijgt u mogelijk vochtproblemen (zoals schimmel). Moet uw houten vloer geïsoleerd worden? Zelf vloerisolatie plaatsen is in de meeste gevallen prima zelf te doen. Laat onze experts u adviseren! Bel 0316-330365.

Bovenvloerse isolatie 

Het kan gebeuren dat het niet mogelijk is om vanuit een kruipruimte isolatie aan te brengen. Misschien is de fundering van uw woning direct op zand gelegd en heeft u hierdoor geen kruipruimte. In dat geval is het isoleren van de bovenkant van de vloer uw enige optie. Houd er rekening mee dat de vloer door het aanbrengen van isolatiemateriaal opgehoogd wordt. Het kan dus betekenen dat uw plafond lager lijkt, deuren moeten waarschijnlijk worden afgekort en u heeft wellicht nieuwe plinten nodig.

Welke afwerking past het beste bij uw vloer en woonsituatie? Wilt u misschien ook vloerverwarming aanbrengen? De volgende materialen zijn wellicht interessant voor uw isolatie project: RockfloorPIR en XPS

Vloerisolatie tegen kou

Een geïsoleerde vloer voorkomt koude voeten door optrekkende kou. Kou voorkomen is aangenaam voor uzelf en zorgt direct voor een prettige woonomgeving en sfeer. Het is daarom belangrijk om de onderzijde van de vloer te isoleren tegen kou en vocht. 

Ook voor kinderen en huisdieren is een warme geïsoleerde vloer prettig. Heeft u een koude vloer dan zult u merken dat uw hond of kat warmere plekken opzoekt. Kinderen kunnen niet fijn spelen op een koude vloer. Vloerisolatie zorgt ervoor dat u al deze nadelige gevolgen van kou en vocht voorkomt. 

Vloer isoleren tegen vocht

Waterdamp (vocht) dat via de vloer omhoog komt is een veelvoorkomend probleem. Optrekkend vocht is niet alleen ongezond, het voelt onprettig en het kan bovendien een vieze geur met zich meebrengen. Het is daarom verstandig om bodemisolatie op de bodem van een kruipruimte te plaatsen en daarmee uw vloer te isoleren tegen vocht. 

Vocht kan niet alleen uw wooncomfort schaden, maar mogelijk zelfs de constructie van uw huis. De koude lucht uit de kruipruimte of vanuit de bodem condenseert zodra deze in aanraking komt met de warmere lucht van binnen. Dit zorgt in de meeste gevallen voor schimmelvorming. Goed aangebrachte isolatie voorkomt dit probleem. Bovendien is het belangrijk om bij het isoleren van de vloer aandacht te hebben voor ventilatie en het (eventueel) aanbrengen van een dampscherm in de kruipruimte.  

Vloerisolatie kosten 

Nog een belangrijke reden waardoor veel mensen voor vloerisolatie kiezen, is geldbesparing. Een vloer isoleren is prettiger voor uw leefomgeving, maar het zorgt er ook voor dat u geld bespaart op uw energierekening. De warmte wordt beter vastgehouden en de kou blijft zoveel mogelijk buiten. Blijf uw woning wel zoveel mogelijk ventileren!

Vochtige kruipruimte

U kunt er ook voor kiezen om de bodem van de kruipruimte (dus onder de vloer) te isoleren. Deze manier wordt voornamelijk gekozen als - naast de temperatuur - ook vocht een aanleiding is om te isoleren. Een vochtige kruipruimte kunt u goed isoleren door bodemisolatie in de vorm van EPS-parels of Di-chips (isolatiechips) aan te brengen. Een laag van ca. 20 centimeter hoog kan al een hele verbetering opleveren. U kunt de kruipruimte laten isoleren door een bedrijf, maar het is een klus die u ook eenvoudig zelf uit kunt voeren. Vergeet niet dat ventilatie heel erg belangrijk is bij kruipruimte isolatie (en isoleren in het algemeen).