U bent hier:

Vloerisolatie

Uw huis goed isoleren begint met het plaatsen van vloerisolatie. De vloer is in veel gevallen namelijk het koudste deel van het huis. Dit geeft een onbehaaglijk gevoel (koude voeten). Gelukkig kunt u hier relatief eenvoudig zelf wat aan doen met goede vloerisolatie. U leest er hier meer over.

>> Voordelen van vloerisolatie
>> De juiste isolatie voor uw vloer

Voordelen van vloerisolatie

Bij isolatie wordt vaak gedacht aan de voordelen voor uw energierekening. Dit speelt bij vloerisolatie zeker een rol, maar is voor veel mensen ondergeschikt aan de andere voordelen. De grootste winst zit doorgaans in het verhoogde comfort.

Enkele voordelen van vloerisolatie op een rij:

Warmere voeten met vloerisolatie

Een niet geïsoleerde vloer kan al snel oncomfortabel aanvoelen door de koude lucht vanuit de kruipruimte. Een laag isolatiemateriaal houdt deze kou uit uw woonruimte en zorgt vrijwel altijd voor een aangenamer aanvoelende vloer. Dit is voor veel mensen de voornaamste reden om vloerisolatie aan te brengen.

Minder last van vochtproblemen

Naast kou, kan ook vocht uw wooncomfort (en mogelijk zelfs de constructie) schaden. De koude lucht uit de kruipruimte of vanuit de bodem condenseert zodra deze in aanraking komt met de warmere lucht van binnen. Dit kan in sommige gevallen vochtproblemen geven. Goed aangebrachte isolatie voorkomt dit probleem.

Een lagere energierekening met vloerisolatie

Wanneer u de vloer van uw begane grond isoleert, dan bespaart u daarmee op de energierekening. U houdt de warmte namelijk beter binnen (en de kou buiten). Wanneer u vloerisolatie toepast op de begane grond, kunt u hiermee tot wel 220 euro per jaar besparen op de energierekening (bron: milieu centraal).

De juiste isolatie voor uw vloer

De keuze voor een isolatiemateriaal hangt af van het type vloer en uw reden om te isoleren. We nemen de meest voorkomende scenario’s hieronder in het kort met u door. Meer informatie over de verschillende manieren van isoleren vindt op de betreffende pagina's.

Het aanbrengen van vloerisolatie is in veel gevallen prima zelf te doen en hoeft niet eens duur te zijn. Wij adviseren u graag over de mogelijke isolatiematerialen voor uw vloer. Twijfelt u of isolatie nodig is? Neem dan eens een kijkje onder uw vloer en beoordeel het gemakkelijk.

Bron: Milieu Centraal


Een betonvloer isoleren

Betonvloer isolatie gebeurt voornamelijk van onderaf. Als er een kruipruimte aanwezig is, kunt u de isolatieplaten eenvoudig aan de onderkant van de vloer bevestigen. Gaat het om een nieuw te storten betonvloer zonder kruipruimte, dan kunt u de platen rechtstreeks op het zand aanbrengen.

Veel gebruikte isolatiematerialen bij een betonvloer zijn EPS, XPS en PIR. Gaat het u vooral om geluidsisolatie? Bekijk dan de fermacell 2E32 vloerplaten, deze kunt u als zwevende vloer bovenop de betonvloer plaatsen. Al deze materialen hebben hun eigen voordelen en zijn daardoor meer- of minder geschikt voor uw specifieke toepassing.

>> Bekijk hier onze betonvloer-isolatiematerialen

Een houten vloer isoleren

Heeft u een houten vloer, dan is een open (ademend) materiaal als minerale wol de beste oplossing. Denk aan glaswol of steenwol. Een dicht materiaal als PIR of EPS is minder geschikt vanwege mogelijke vochtproblemen. De minerale wol heeft daarbij ook als voordeel dat ze het geluid goed dempen. Perfect als u geluid uit boven- of onderliggende ruimtes wilt tegengaan.

>> Bekijk hier onze houtenvloer-isolatiematerialen

Een vochtige kruipruimte isoleren

U kunt er ook voor kiezen om de bodem van de kruipruimte (dus onder de vloer) te isoleren. Deze manier wordt voornamelijk gekozen als - naast de temperatuur - ook vocht een aanleiding is om te isoleren. Een vochtige kruipruimte kunt u goed isoleren door bodemisolatie in de vorm van EPS-parels of Di-chips aan te brengen. Een laag van ca. 20 centimeter hoog kan al een hoop voordelen opleveren. U kunt de kruipruimte laten isoleren door een bedrijf, maar het is een klus die u ook eenvoudig zelf uit kunt voeren.

>> Bekijk hier onze bodemisolatie

Heeft u vragen of wilt u een gratis en vrijblijvend advies op maat? Dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.