U bent hier:

Vloer isoleren

Vloer isoleren

Een vloer isoleren is belangrijk voor u en uw woning. Niets is fijner dan wonen in een aangenaam woonklimaat; warm en behaaglijk. Een goede vloerisolatie draagt daar enorm aan bij. Helaas zorgen kou en vocht ervoor dat uw wooncomfort negatief beïnvloed wordt. En dat is jammer, want door middel van het isoleren van uw vloer kunt u het wooncomfort van uw woning eenvoudig verbeteren.

Een niet geïsoleerde vloer kan al snel oncomfortabel aanvoelen door de koude lucht die vanuit de kruipruimte naar boven trekt. Isolatiemateriaal houdt de kou in de kruipruimte en zorgt er zodoende voor dat de kou niet of nauwelijks in uw woonruimte komt. Dit resulteert in een aangenamere temperatuur en dat is voor veel mensen de belangrijkste reden om vloerisolatie aan te brengen. 

Bij vloerisolatie wordt vaak gedacht aan het besparen van kosten. Maar dit is slechts één van de vele voordelen van vloerisolatie. Dankzij een goede isolatie bespaart u niet alleen op uw energierekening, maar ervaart u ook een prettigere woonervaring. De voordelen van vloerisolatie zijn onder andere warme voeten, minder last van vocht en een lagere energierekening.

Zelf vloerisolatie aanbrengen? Onze experts adviseren u graag. Bel 0316-330365.


Vloerisolatie


Betonvloer isolatie

Het temperatuurverschil tussen een ongeïsoleerde betonnen vloer en de temperatuur in dezelfde ruimte is 5 graden Celsius. Hierdoor wordt uw wooncomfort een stuk beter! Daarnaast worden ook uw energiekosten lager. Isolatie voor een betonvloer wordt meestal vanuit de kruipruimte aangebracht. Als er een kruipruimte aanwezig is, kunt u de isolatieplaten eenvoudig aan de onderkant van de vloer bevestigen. Met een Isol-tack (PU 010) lijm kunnen in sommige gevallen PIR-platen direct tegen de onderkant van de vloer worden gelijmd. Hierdoor heeft u geen pluggen of schotelpennen nodig.

Lees meer over het isoleren van een betonvloer en bekijk ons assortiment voor betonvloer isolatie

Houtenvloer isolatie

Een open (ademend) materiaal zoals minerale wol is de beste keuze voor het isoleren van een houten vloer. Voorbeelden van minerale wol zijn glaswol of steenwol (MW 35). Zowel glaswol als steenwol hebben als eigenschap dat ze geluid dempen, maar steenwol staat het meest bekend om zijn geluidsisolerende eigenschappen. Dat komt omdat er meer massa per m2 in steenwol-producten zit dan in glaswol-producten.

Een dicht isolatiemateriaal (zoals PIR of EPS) is minder geschikt in combinatie met hout. Zou u dit materiaal gebruiken, dan kan het hout niet ademen en hierdoor krijgt u mogelijk vochtproblemen (zoals schimmel). Moet uw houten vloer geïsoleerd worden? Zelf vloerisolatie plaatsen is in de meeste gevallen prima zelf te doen. Laat onze experts u adviseren! Bel 0316-330365.

Bovenvloerse isolatie 

Het kan gebeuren dat het niet mogelijk is om vanuit een kruipruimte isolatie aan te brengen. Misschien is de fundering van uw woning direct op zand gelegd en heeft u hierdoor geen kruipruimte. In dat geval is het isoleren van de bovenkant van de vloer uw enige optie. Houd er rekening mee dat de vloer door het aanbrengen van isolatiemateriaal opgehoogd wordt. Het kan dus betekenen dat uw plafond lager lijkt, deuren moeten waarschijnlijk worden afgekort en u heeft wellicht nieuwe plinten nodig.

Welke afwerking past het beste bij uw vloer en woonsituatie? Wilt u misschien ook vloerverwarming aanbrengen? De volgende materialen zijn wellicht interessant voor uw isolatie project: RockfloorPIR en XPS. Isolatie advies nodig? Voor gratis persoonlijk advies bel 0316-330365


vloerisolatie kosten


Vloerisolatie tegen kou

Een geïsoleerde vloer voorkomt koude voeten door optrekkende kou. Kou voorkomen is aangenaam voor uzelf en zorgt direct voor een prettige woonomgeving en sfeer. Het is daarom belangrijk om de onderzijde van de vloer te isoleren tegen kou en vocht. 

Ook voor kinderen en huisdieren is een warme geïsoleerde vloer prettig. Heeft u een koude vloer dan zult u merken dat uw hond of kat warmere plekken opzoekt. Kinderen kunnen niet fijn spelen op een koude vloer. Vloerisolatie zorgt ervoor dat u al deze nadelige gevolgen van kou en vocht voorkomt. 

Vloer isoleren tegen vocht

Waterdamp (vocht) dat via de vloer omhoog komt is een veelvoorkomend probleem. Optrekkend vocht is niet alleen ongezond, het voelt onprettig en het kan bovendien een vieze geur met zich meebrengen.

Vocht kan niet alleen uw wooncomfort schaden, maar mogelijk zelfs de constructie van uw huis. De koude lucht uit de kruipruimte of vanuit de bodem condenseert zodra deze in aanraking komt met de warmere lucht van binnen. Dit zorgt in de meeste gevallen voor schimmelvorming. Goed aangebrachte isolatie voorkomt dit probleem.

Vloerisolatie tegen vocht

Geld besparen 

Nog een belangrijke reden waardoor veel mensen voor vloerisolatie kiezen, is geldbesparing. Een vloer isoleren is prettiger voor uw leefomgeving, maar het zorgt er ook voor dat u geld bespaart op uw energierekening. De warmte wordt beter vastgehouden en de kou blijft zoveel mogelijk buiten. Blijf uw woning wel zoveel mogelijk ventileren!

Vochtige kruipruimte

U kunt er ook voor kiezen om de bodem van de kruipruimte (dus onder de vloer) te isoleren. Deze manier wordt voornamelijk gekozen als - naast de temperatuur - ook vocht een aanleiding is om te isoleren. Een vochtige kruipruimte kunt u goed isoleren door bodemisolatie in de vorm van EPS-parels of Di-chips (isolatiechips) aan te brengen. Een laag van ca. 20 centimeter hoog kan al een hele verbetering opleveren. U kunt de kruipruimte laten isoleren door een bedrijf, maar het is een klus die u ook eenvoudig zelf uit kunt voeren.

Bron: Milieu Centraal