U bent hier:

Vloerisolatie

Vloerisolatie wordt toegepast om vocht en kou vanuit de kruipruimte tegen te houden. Hiermee wordt het woonklimaat verbeterd en worden stookkosten verlaagd. Een niet geïsoleerde vloer kan al snel oncomfortabel aanvoelen door de koude lucht en vocht dat vanuit de kruipruimte naar boven trekt. Daarom zijn betonvloer isolatie en houtenvloer isolatie belangrijk, want die houden de kou en vocht tegen. Vloerisolatie kan ook worden toegepast tussen verdiepingen, bijvoorbeeld als de vloer van de zolder geïsoleerd wordt. Hiermee worden loopgeluiden verminderd en de akoestiek in de woning verbeterd. 

Waar wilt u vloerisolatie plaatsen? 

Soms is het niet mogelijk om vanuit de kruipruimte isolatie aan te brengen, bijvoorbeeld als de fundering van uw woning direct op zand is gelegd. U heeft dan namelijk geen kruipruimte. In dat geval is het isoleren van de bovenkant van de vloer de enige optie. Er wordt dan een geïsoleerde vloer bovenop de bestaande vloer gelegd. Een nadeel hiervan is dat de vloer hierdoor opgehoogd wordt. Dit zorgt ervoor dat uw plafond lager lijkt, dat deuren waarschijnlijk afgekort moeten worden en u heeft wellicht nieuwe plinten nodig. Bovenvloerse isolatie komt ook vaak voor bij garage isolatie.  Welke afwerking past het beste bij uw vloer en woonsituatie? Wilt u misschien ook vloerverwarming aanbrengen? De volgende materialen zijn wellicht interessant voor uw isolatie project: Rockfloor, PIR en XPS.

Betonvloer isolatie

Een betonvloer zonder vloerisolatie is 5 graden kouder dan de temperatuur in de kamer. Door het isoleren van een betonvloer wordt uw wooncomfort verbeterd. Daarnaast gaan ook uw energiekosten omlaag, want u hoeft minder te stoken om een aangename temperatuur in huis te krijgen en te behouden.

Vloerisolatie met EPS

Het isoleren van een betonvloer wordt meestal vanuit de kruipruimte toegepast. Isolatiematerialen die goed te combineren zijn met beton zijn bijvoorbeeld EPS of PIR. PIR heeft van zichzelf een hoge isolatiewaarde, maar de kosten van PIR liggen hoger per m2 dan van EPS. 

Het isolatiemateriaal EPS (ook wel piepschuim of tempex genoemd) is dus goedkoper dan PIR, maar u heeft er wel meer van nodig om dezelfde isolatiewaarde te bereiken als met PIR. Wilt u met EPS uw betonvloer isoleren, dan heeft u een dikkere laag isolatiemateriaal nodig dan wanneer u dezelfde betonvloer met PIR isoleert. De keuze voor EPS of PIR is daarom afhankelijk van de ruimte die u onder de betonvloer heeft.

Het bevestigen van PIR en EPS gaat nagenoeg hetzelfde. Beide materialen kunnen direct tegen de onderkant van de betonvloer gelijmd worden met Isol-tack (PU 010) lijm. De moeilijkheid van het plaatsen van PIR en EPS is het risico op een koudebrug. Dit ontstaat wanneer de platen niet goed op elkaar aansluiten. Zelfs als u de platen heel strak op elkaar zou drukken, dan is dit niet genoeg om een koudebrug te voorkomen. Met het blote oog is niet in te schatten of de PIR of EPS luchtdicht geplaatst zijn. Daarom is het belangrijk om tussen de platen onderling (en tussen de platen en andere oppervlakken, zoals muren en wanden) een ril purschuim aan te brengen.

Houtenvloer isolatie

Een open (ademend) materiaal zoals minerale wol MW35glaswol of steenwol zijn goede keuzes voor het isoleren van een houten vloer. Steenwol en minerale wol staan bekend om hun goede geluidsisolatie. Dat komt omdat er in deze producten meer massa per m2 zit dan in normale glaswol. Ook de isolatiewaarde van steenwol en minerale wol is bijzonder goed. Dus in dit geval snijdt het mes aan twee kanten! Isolatiemateriaal (zoals PIR of EPS) is minder geschikt in combinatie met hout. Zou u dit materiaal gebruiken, dan kan het hout niet ademen en hierdoor krijgt u mogelijk vochtproblemen (zoals schimmel). Wilt u persé met PIR of EPS uw houten vloer isoleren? In sommige gevallen is dit mogelijk, bijvoorbeeld in combinatie met een folie. Laat onze experts u adviseren! Bel 0316-330365. 

Bodemisolatie: vloerisolatie tegen vocht

Vloerisolatie tegen vocht met HR++ Parels
Vloerisolatie tegen vocht met HR++ Parels

Optrekkend vocht voelt onprettig, het kan een vieze geur met zich meebrengen en het is bovendien ongezond voor uw woonklimaat. Vocht kan niet alleen uw wooncomfort schaden, maar mogelijk zelfs de constructie van uw huis. Het is daarom verstandig om uw vloer te isoleren tegen vocht door middel van bodemisolatie, zoals isolatiechips of EPS-parels. Deze isolatiematerialen worden op de bodem van de kruipruimte geplaatst. Een laag van ca. 20 centimeter hoog kan al een hele verbetering opleveren.

De koude lucht uit de kruipruimte condenseert zodra deze in aanraking komt met de warmere lucht van binnen (die zich vlak onder de vloer bevindt). Heeft u geen bodemisolatie, dan zal de waterdamp in uw constructie trekken. Bodemisolatie zorgt ervoor dat de condensatiedruppels de onderkant van uw vloer niet bereiken, maar al eerder naar beneden vallen; terug uw kruipruimte in. Zorg bij het plaatsen van bodemisolatie ook voor voldoende ventilatie en het (eventueel) aanbrengen van een dampscherm (folie).