U bent hier:

Steenwol

Steenwol isolatie kunt u voor veel verschillende toepassingen gebruiken. Hierbij kunt u denken aan de isolatie van gevels, vloeren, wanden en daken. De belangrijkste kenmerken van het materiaal zijn dat het zowel thermische als akoestische eigenschappen heeft en brandwerend werkt.

  1. De eigenschappen van steenwol
  2. Wanneer gebruik ik welke steenwol?

De eigenschappen van steenwol

Steenwol wordt gemaakt van het gesmolten vulkanisch gesteente basalt en is 100% recyclebaar. Het materiaal heeft een Euro-brandklasse A1 certificering (m.u.v. de rollen met spijkerflens). Dit betekent dat het materiaal onbrandbaar is en dus goed als brandwerende vulling gebruikt kan worden. Ook de levensduur is noemenswaardig. Gemiddeld maar liefst 75 jaar! De prestatie van het materiaal verandert gedurende deze jaren niet.

De isolatiewaarde van steenwol is relatief goed, want het heeft een lamdawaarde tussen de 0,033 en 0,040. Dit, in combinatie met de thermische én akoestische eigenschappen, maakt het materiaal aantrekkelijk om te gebruiken. U houdt in de winter namelijk de warmte binnen en in de zomer buiten én u heeft minder last van geluidsoverlast.

Een nadeel van steenwol is dat het bij een gelijke isolatiewaarde dikker is dan bijvoorbeeld PIR. Om een isolatiewaarde van ongeveer 1,35 te bereiken, heeft u een steenwol plaat van 50mm nodig. Als u voor PIR kiest, bereikt u deze waarde al met aan plaat van 30mm. Ook bevat steenwol vezels die kunnen irriteren tijdens het verwerken. Het is daarom aan te raden om na de verwerking van het materiaal uw lichaam goed af te spoelen. De irritatie verdwijnt dan vrij snel.

Steenwol wordt uit meer grondstoffen gemaakt dan glaswol en is daarom net iets duurder. Per m³ zit er zo’n €17,- à €20,- meer aan grondstoffen in steenwol. In vergelijk met PIR, is steenwol echter wel een stuk goedkoper. Het productieproces van PIR is namelijk lastiger. Steenwol is dus een goede keuze als u een gemiddeld budget heeft.

Wanneer gebruik ik welke steenwol?

Steenwol is in veel verschillende soorten beschikbaar. Elk soort heeft zo zijn eigen specificaties. De RockSono Base platen zijn bijvoorbeeld veelzijdig en kunnen gebruikt worden voor de isolatie van voorzetwanden en scheidingswanden, plafonds, daken en vloeren. Steenwol spouwplaten zijn zoals de naam al doet vermoeden, geschikt voor de isolatie van spouwmuren. Dakplaten zijn goed te gebruiken voor de isolatie van platte daken. De steenwol vloerplaten zijn geschikt voor de isolatie van verschillende soorten zwevende vloeren. De spijkerflensrollen in ons assortiment zijn uitermate geschikt voor de isolatie van hellende daken.

Alle soorten steenwol zijn beschikbaar in verschillende diktes. Afhankelijk van de isolatiewaarde die u wilt bereiken, kiest u de juiste dikte.