U bent hier:

Kruipruimte isolatie

De kruipruimte onder uw woning is een plek dat voor veel kou en vocht kan zorgen. Kou en vocht vinden altijd hun weg naar boven waardoor uw vloer koud aanvoelt. Kruipruimte isolatie is belangrijk, want een koude vloer zorgt voor een onaangename temperatuur in huis. Om dit te compenseren is een logisch gevolg dat u de verwarming een paar graden hoger zet. Die energie brengt extra kosten met zich mee. Het aanbrengen van kruipruimte isolatie levert daarom direct geld op. 

Waar in de kruipruimte wilt u isoleren?

Er zijn verschillende manieren om een kruipruimte te isoleren. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor isolatiechips of met isolatieparels. Een andere manier is een kruipruimte isoleren met EPS, steenwol, glaswol of minerale wol (zoals Knauf MW35). Het isolatiemateriaal wordt dan tegen de onderkant van uw vloer geplaatst. 

Een kruipruimte isoleren is niet alleen prettig voor uw portemonnee, maar het is ook belangrijk voor de kwaliteit van uw leidingwerk. Als er leidingen of gaten in de kruipruimte aanwezig zijn die niet goed zijn afgedicht, dan kan vocht ook voor schimmels zorgen. Door uw kruipruimte te isoleren bespaart u op uw energierekening, maar voorkomt u dus ook vocht- en schimmelproblemen.

Kruipruimte isoleren
Kruipruimte isolatie met isolatiechips

Kruipruimte voordelig isoleren 

Wilt u kosten besparen op uw energierekening en een prettige (warme) leefomgeving creëren? Dan is uw kruipruimte isoleren een verstandige keuze. Het isoleren van uw kruipruimte hoeft niet moeilijk of duur te zijn. Het ligt er aan voor welke isolatie methode u kiest, of u het isolatiemateriaal zelf aanbrengt of dat u daarvoor iemand inhuurt. 

In het assortiment bodemisolatie van De Isolatieshop vindt u isolatiechips (ook wel Di-chips genoemd) en EPS-parels. Deze materialen lijken op elkaar, maar hebben in de praktijk een andere toepassing. Isolatiechips zijn wit van kleur en hebben een s-vorm. EPS-parels zijn kleine bolletjes en die kunnen wit of grijs van kleur zijn. De prijs voor het isoleren van een kruipruimte van 60m2 met EPS-parels kost ongeveer tussen de 1350 en 1600 euro. (Aan deze prijzen kunnen geen rechten worden ontleend.)

Isoleren met DI-chips of EPS-parels

Een kruipruimte isoleren met DI-chips is relatief goedkoop en ze zijn heel gemakkelijk om aan te brengen. Het enige wat u hoeft te doen is de isolatiechips in uw kruipruimte te verdelen over de totale oppervlakte van de bodem van de kruipruimte. Een laag van ongeveer 20 tot 30 cm is genoeg. Omdat het zo makkelijk aan te brengen is, is dit de reden dat veel mensen voor isolatie-chips kiezen. Daarnaast zijn ze goed te combineren met glas- of steenwol. Lees meer over DI-chips. 

Ook EPS parels zijn bijzonder geschikt als bodemisolatie. Er zijn twee soorten EPS-parels: witte en grijze. De grijskleurige EPS-parels hebben een hogere isolatiewaarde dan de witte. Hierdoor heeft u (als u met de grijze parels werkt) minder parels nodig, dan wanneer u voor de witte kiest. Ook voor deze isolatieparels geldt, dat u simpelweg een laag parels over de bodem van uw kruipruimte hoeft te verdelen om het isolatiemateriaal aan te brengen. 

U kunt de isolatiechips of EPS-parels natuurlijk ook combineren met een vorm van vloerisolatie en op deze manier dubbel profiteren van een optimale isolatie. 


vloerisolatie kruipruimte
vloerisolatie kruipruimte met HR++ EPS parels

Kruipruimte isoleren: doe het zelf!

Er zijn verschillende methoden om een kruipruimte te isoleren. Welke isolatiemethode het beste is, hangt van verschillende factoren af:

  1. Of u een lage kruipruimte wilt isoleren
  2. De afmeting (maatvoering) van de kruipruimte  
  3. Water of vocht in de kruipruimte
  4. Het materiaal dat op uw vloer ligt 

Lage kruipruimte isoleren

Een kruipruimte kan zeer laag zijn (te klein om in de kruipen). Een dergelijke kruipruimte is meestal rond de 10 cm hoog. Er zijn ook iets ruimere kruipruimtes van ongeveer 35 cm hoog. De meest ideale kruipruimte is 40 tot 80 cm hoog. Een kruipruimte die groot genoeg is om in te kruipen biedt meer mogelijkheden op het gebied van isolatie dan een lage kruipruimte. 

De afmeting (maatvoering) van de kruipruimte 

Wanneer u niet in een kruipruimte kunt kruipen valt de keuze automatisch op EPS-parels of isolatiechips, want deze kunt u in de kruipruimte blazen. 

Het is verstandig om te achterhalen (bijvoorbeeld door de documenten van de bouw te raadplegen) of uw kruipruimte een open ruimte is of dat deze is opgedeeld in vakken. Bij een kruipruimte die niet opgedeeld is kan het isolatiemateriaal evenredig over de oppervlakte verdeeld worden. Heeft de kruipruimte onderbrekingen (door balken of muren) dan bereikt de bodemisolatie niet het volledige vloeroppervlak van de kruipruimte en zullen er gedeeltes on-geïsoleerd zijn. Hierdoor ontstaat een koudebrug en dat heeft consequenties voor uw energierekening en woonplezier. 

Is uw kruipruimte groot genoeg om er in te kruipen? Dan heeft u meer mogelijkheden op het gebied van kruipruimte isolatie. Het is uiteraard mogelijk om met bodemisolatie te werken, maar u kunt er ook voor kiezen om isolatiemateriaal direct tegen de onderkant van uw vloer te bevestigen. 

Water of vocht in de kruipruimte

Heeft u last van een natte kruipruimte en is het vochtprobleem de voornaamste reden voor u om de kruipruimte te isoleren? Dan valt de keuze op specifieke isolatiematerialen. Bodemisolatie is dan vaak de beste oplossing. Hierbij bedekt u de bodem van de kruipruimte met isolatieparels of isolatie chips. Zowel de DI-Chips, de EPS-parels als de HR++ parels zijn bestand tegen vocht. De DI-chips (isolatiechips) hebben een s-vorm. Als er een laagje water in de kruipruimte staat gaan de chips op het water drijven en haken als het ware in elkaar. Hierdoor blijven de chips mooi verdeeld op het water liggen. Hiermee bereikt u een betere isolatie. De parels zijn vooral geschikt voor vochtige kruipruimtes waar geen laagje water staat.

Bij een vochtige kruipruimte is het meestal ook mogelijk om de onderkant van uw betonvloer of houten vloer te isoleren. Het voorkomen van vochtproblemen is wel een onderdeel om rekening mee te houden. Bel onze experts voor gratis advies: 0316-330365.

Het materiaal op uw vloer boven de kruipruimte

Een kruipruimte isoleren en het materiaal dat u daarvoor kiest is ook afhankelijk van de vloer die boven de kruipruimte ligt. Ligt er bijvoorbeeld een volledig betonnen vloer? Dit materiaal laat geen vocht door. U kunt daardoor de vloer isoleren met EPS of PIR. Lees hier meer over vloerisolatie.

Neem voor meer informatie over het isoleren van uw kruipruimte gerust contact met ons op.