Al 105.657 woningen zijn geïsoleerd met de Isolatieshop

Subsidie isolatie 2023 - Alles over ISDE subsidie

Kan ik in aanmerking komen voor subsidie op de isolatie van mijn woning?

Per 1 januari 2023 is de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) herzien waardoor je als eigenaar van je woning gemiddeld 15% van de kosten van de isolatiemaatregelen terug kunt krijgen. Dit geldt ook voor Verenigingen van Eigenaars (VvE's) – die ook subsidies kunnen aanvragen (echter gelden hier wel andere regels voor).

Eigenaren en VvE's mogen tegen een lagere rente geld lenen om woningen te isoleren. Dit artikel gaat in op de subsidies die beschikbaar worden gesteld aan huiseigenaren.

De grootste verandering ten opzichte van 2022 is dat woningeigenaren vanaf 1 januari 2023 nu ook subsidie kunnen aanvragen voor 1 isolatiemaatregel. Deze regeling geldt ook met terugwerkende kracht, de isolatiemaatregel moet dan wel op of na 2 april 2022 aangebracht zijn. Neem je binnen 24 maanden een tweede (of meer) maatregel? Dan wordt het subsidiebedrag voor de eerste isolatiemaatregel verdubbeld tot ongeveer 30% van de isolatiekosten. De subsidies worden verstrekt door de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO).

Kan ik in aanmerking komen voor subsidie op de isolatie van mijn woning?

Welke isolatie komt in aanmerking voor subsidie?


Andere kwalificerende maatregelen

  • Een nieuwe warmtepomp
  • Een nieuwe zonneboiler
  • Aansluiting op een warmtenet
  • Een elektrische kookvoorziening

Subsidie dakisolatie of zolder- of vlieringsvloerisolatie 2023

Er zijn twee uitvoeringsvarianten van dakisolatiemaatregelen: het isoleren van de zolder- of vlieringvloer of het isoleren van het dak zelf. Bij het isoleren van de zoldervloer moet deze onverwarmd en afgesloten zijn. Heb je al eerder subsidie gekregen voor dakisolatie of zolder- vlieringisolatie? Dan kun je hier geen tweede keer een subsidie voor krijgen. Bovendien is het niet mogelijk om isolatie van de zoldervloer en het dak als twee afzonderlijke isolatiemaatregelen te combineren. Wanneer je je subsidieaanvraag indient, krijg je dus maar voor één van deze maatregelen subsidie.

Subsidie dakisolatie of zolder- of vlieringsvloerisolatie 2023

Subsidie spouwmuur isolatie 2023

De meeste woningen die na 1920 zijn gebouwd hebben een spouwmuur. Bij een spouwmuur bestaat er een paar centimeter ruimte tussen twee muren. Wanneer je deze ruimte isoleert, kom je in aanmerking voor subsidie. Heb je al eerder subsidie gekregen voor het isoleren van je spouwmuur, dan kun je hier geen tweede keer subsidie voor krijgen.

Subsidie gevelisolatie 2023

Wanneer je je gevel wilt isoleren kun je subsidie krijgen wanneer je een voorzetwand aan de binnenzijde van de buitengevel aanbrengt of wanneer je isolatie aan de buitenzijde van de buitengevel aanbrengt. Het isoleren van binnenmuren en scheidingswanden komt niet in aanmerking voor subsidie. Wanneer je al eerder subsidie hebt gekregen voor gevelisolatie kan dit geen tweede keer.

Subsidie bodem- of vloerisolatie 2023

Wanneer je subsidie wilt aanvragen zal je een keuze moeten maken tussen bodemisolatie of vloerisolatie. Je krijgt namelijk maar voor één van deze isolatiemaatregelen subsidie. Bij bodemisolatie breng je een laag isolatiemateriaal aan op de bodem van de kruipruimte, terwijl je bij vloerisolatie een laag isolatiemateriaal tegen de onderkant of bovenkant van de vloer aanbrengt. Wanneer je al eerder subsidie hebt gekregen voor vloer- of bodemisolatie kun je hiervoor geen tweede keer een subsidie krijgen. Let op dat het aanbrengen van lokaal gespoten PIR of PUR uitgevoerd moet zijn met HFK-vrije blaasmiddelen.

Subsidie bodem- of vloerisolatie 2023

Onderstaande tabel geeft het type isolatiemaatregel weer met voorbeelden van minimale en maximale projectgroottes in vierkante meters en hoeveel je kunt verwachten als totale subsidie.

Isolatie toepassing

Min-Max

Subsidie/m

Voorbeeld (m)

Totaal

Rd-Waarde

Dakisolatie

20-200

€15

20m/200m

€300/€3000

3,5

Gevelisolatie

10-170

€19

10m/170m

€190/€3230

3,5

Spouwmuurisolatie

10-170

€4

10m/170m

€40/€680

1,1

Vloerisolatie

20-130

€5,50

20m/130m

€110/€715

3,5

Bodemisolatie

20-130

€3

20m/130m

€60/€390

3,5

Zolder-/vlieringvloerisolatie

20-130

€4

20m/130m

€80/€520

3,5

Isolatiemaatregelen installeren en de subsidieaanvraag voorbereiden

Wanneer je een keuze hebt gemaakt welke isolatiemaatregelen je laat uitvoeren, zal je de bijbehorende meldcode moeten opzoeken. Staat je maatregel op de meldcodelijst? Dan kom je in aanmerking voor subsidie. Wanneer deze niet op de lijst staat, zal je een subsidieaanvraag moeten doen. Het is belangrijk dat je bij deze aanvraag de productbeschrijving en de technische documentatie meestuurt.

Wanneer je de meldcode hebt gevonden, kun je de maatregel aanschaffen. Maak duidelijke afspraken met het bouwbedrijf over het aantal m2 isolatiemateriaal en de dikte ervan. Het is belangrijk dat je een bewijs van aanschaf en het betaalbewijs bewaart. Heb je geen betaalbewijs? Stuur dan een rekeningoverzicht met daarop het afgeschreven bedrag mee met je subsidieaanvraag.


Voordat je subsidie aanvraagt, zal je eerst de isolatiemaatregelen uit moeten laten voeren. De maatregelen moeten uitgevoerd worden door een bouw(installatie)bedrijf. Vraag altijd een bewijs van installatie en maak foto’s van de werkzaamheden. Zorg dan dat naam, merk, soort en dikte van het isolatiemateriaal zichtbaar zijn op de foto.

Vervolgens kun je het aanvraagformulier voor de subsidie invullen. Deze aanvraag kun je uiterlijk binnen 24 maanden na de installatie indienen. Voor een overzicht van alle informatie die je mee moet sturen, kun je terecht op de website van het RVO.

Aanvraagstatus isolatie

Wanneer je aanvraag is ingediend, wordt deze doorgaans binnen 8 weken afgehandeld. Lukt dit niet, dan krijg je ongeveer na 7 weken bericht dat de termijn wordt verlengd. Heb je vragen over de subsidieregeling of ben je op zoek naar advies op maat? Neem dan contact op met één van onze specialisten.

Ga je subsidie aanvragen om je woning te isoleren en ben je nog op zoek naar een isolatiespecialist? Bekijk dan ons ‘Isolatieshop voor Partners’ platform! Hier vind je isolatiespecialisten die je isolatiewens kunnen vervullen.

Veelgestelde vragen over subsidie isolatie 2023

Gerelateerde artikelen

Zelf isoleren of een vakman inschakelen?
De Isolatieshop B.V.
2022-08-22

Lees meer
Prijzen isolatiemateriaal per m2
De Isolatieshop B.V.
2021-03-03

Wanneer er geïsoleerd moet worden is meestal de eerste vraag: wat kost isolatie? De prijs van isolatie p...

Lees meer
De Isolatieshop B.V.
20-03-23

Opmerkingen (0)

Laat een bericht achter.