usp icons
Al 114.551 woningen zijn geïsoleerd met de Isolatieshop

Zelf isoleren of een vakman inschakelen?

Van plan om te isoleren?

Wanneer je ervoor kiest om je woning te isoleren, is waarschijnlijk een van de eerste overwegingen of je dit zelf gaat uitvoeren of dat je hiervoor een isolatiespecialist gaat inschakelen. Dit is een terechte vraag, aangezien beide opties hun voor- en nadelen hebben. In dit artikel zullen beide opties worden besproken zodat je meer inzicht krijgt in welke keuze het beste bij je past.

Zelf isoleren of uitbesteden?

Tegenwoordig is het isoleren van je woning een uitstekende investering. Het verhoogt het wooncomfort en je bespaart flink op de energiekosten. Of je de isolatieklus zelf wilt/kunt uitvoeren of dat je het beter over kan laten aan een vakman, hangt af van het project.

Zelf isoleren

Zelf isoleren is goed te doen zolang je weet waar je mee bezig bent. Aan de hand van stappenplannen en instructievideo’s zijn de meeste isolatieklussen eenvoudig uit te voeren. Het grote voordeel van het zelf aanbrengen van de isolatie is dat je enkel betaalt voor het isolatiemateriaal en niet voor de arbeidskosten, wat veel kosten bespaart. Daarnaast hoef je niet te wachten op een vakman, waardoor je direct aan de slag kunt. 

Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent voordat je zelf gaat isoleren. Hiermee voorkom je potentiële fouten (zoals warmteverlies, vochtproblemen en schimmels). Ben je op zoek naar advies op maat? Neem dan contact op met één van onze specialisten.

Een vakman inschakelen

Samenwerken met een vakman is een goede keuze wanneer je geen ervaring hebt met het plaatsen van isolatie of wanneer de isolatieklus dusdanig ingewikkeld is, dat het om veel expertise vraagt. Het voordeel van het inschakelen van een vakman is dat je advies op maat krijgt. Daarnaast heb je garantie dat geschikte isolatiematerialen op de juiste wijze worden aangebracht. 

Ook zijn diverse subsidies beschikbaar gesteld die het financieel aantrekkelijker maken om gebruik te maken van een vakman, zoals de isolatiesubsidie en het verlaagde btw-tarief op de arbeidskosten. Echter, een groot nadeel van uitbesteden is dat het, ondanks de beschikbare subsidies, vaak een stuk duurder uitvalt dan zelf isoleren. Wanneer het mogelijk is om de isolatie zelf aan te brengen, wordt dit daarom ook altijd aangeraden.

Voor het zoeken van een vakman heeft de Isolatieshop het ‘Isolatieshop voor Partners’ platform ontwikkeld. Met de introductie van het platform willen we de stappen die komen kijken bij het laten isoleren versimpelen. Het platform laat je kennis maken met vakmannen uit de buurt die passen bij je klus. Vervolgens wordt alles via het platform geregeld. Dit gaat je tijd besparen als consument, maar ook als vakman. Voor vakmannen kan het opstellen van de offerte, maken van afspraken en het bestellen van de materialen gemakkelijk geregeld worden via het platform. Wil je een kijkje nemen of de juiste vakman vinden? Bekijk dan ons platform hier!

Hoeveel voordeliger is zelf isoleren?

Hoeveel geld je bespaart met zelf isoleren ten opzichte van het inschakelen van een vakman hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van het project en het nodige isolatiemateriaal. Hier volgt een voorbeeld van Milieucentraal om inzicht te krijgen in een mogelijke kostenbesparing:

Stel, je wilt een schuin dak isoleren. Gemiddeld kost isolatiemateriaal voor deze klus ongeveer €900. Als je zelf gaat isoleren houden de kosten hier op. Wanneer je deze klus wilt uitbesteden, ben je gemiddeld ongeveer €4500 kwijt (materialen + arbeidskosten). Door de beschikbare subsidies kan hier ongeveer €1900 vanaf gaan, waardoor de kosten uiteindelijk €2600 bedragen. In dit voorbeeld bespaar je dus maar liefst €1700 als je besluit zelf te isoleren!

Toepassing Dakisolatie (zelf) Dakisolatie (uitbesteed)
Materiaal €900 €900
Plaatsen - €3.600
Subsidie - €1.900
Netto kosten €900 €2.600

Gebaseerd op de gemiddelde kosten voor het isoleren van een schuin dak.

Ik wil zelf isoleren, waar begin ik?

Door zelf te isoleren kun je dus veel geld besparen. Het is hierbij wel belangrijk dat je over enige kennis en handigheid beschikt zodat het isolatiemateriaal correct wordt aangebracht. 

Maar waar moet je beginnen? De eerste stap is weten welk gedeelte van de woning je wilt isoleren. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld je dak, vloer en/of muur van isolatiemateriaal te voorzien. Wanneer het isolatieproject is bepaald, is het van belang om geschikt isolatiemateriaal aan te schaffen dat voldoet aan je wensen (denk bijvoorbeeld aan een bepaalde isolatiewaarde of geluidsisolerende eigenschappen). Vervolgens voer je de klus uit en kun je genieten van een hoger wooncomfort en lagere energierekening!

De Isolatieshop is je adres voor isolatiemateriaal van de hoogste kwaliteit. Wij hebben veel artikelen op voorraad, wat betekent dat als je voor 14:00 bestelt, je de volgende dag al kunt beginnen aan je klus! Verder zijn verschillende stappenplannen in ons kenniscentrum te vinden die duidelijk uitleggen hoe je bijvoorbeeld je zolder, platte dak of voorzetwand zelf kunt isoleren.

Voor al je vragen rondom (zelf) isoleren kun je altijd contact opnemen met een van onze specialisten!

Gerelateerde artikelen

Prijzen isolatiemateriaal per m2
De Isolatieshop B.V.
2021-03-03

Wanneer er geïsoleerd moet worden is meestal de eerste vraag: wat kost isolatie? De prijs van isolatie p...

Lees meer
De Isolatieshop B.V.
22-08-22

Opmerkingen (0)

Laat een bericht achter.