Toon prijzen
Excl. btw

Zelf isoleren of een vakman inschakelen?

Leestijd: 3 min

Van plan om te isoleren?

Wanneer u ervoor kiest om uw woning te isoleren, is waarschijnlijk een van de eerste overwegingen of u dit zelf gaat uitvoeren of dat u hiervoor een isolatiespecialist gaat inschakelen. Dit is een terechte vraag, aangezien beide opties hun voor- en nadelen hebben. In dit artikel zullen beide opties worden besproken zodat u meer inzicht krijgt in welke keuze het beste bij u past.

Zelf isoleren of uitbesteden?

Tegenwoordig is het isoleren van uw woning een uitstekende investering. Het verhoogt het wooncomfort en u bespaart flink op de energiekosten. Of u de isolatieklus zelf wilt/kunt uitvoeren of dat u het beter over kan laten aan een vakman, hangt af van het project.

Zelf isoleren

Zelf isoleren is goed te doen zolang u weet waar u mee bezig bent. Aan de hand van stappenplannen en instructievideo’s zijn de meeste isolatieklussen eenvoudig uit te voeren. Het grote voordeel van het zelf aanbrengen van de isolatie is dat u enkel betaalt voor het isolatiemateriaal en niet voor de arbeidskosten, wat veel kosten bespaart. Daarnaast hoeft u niet te wachten op een vakman, waardoor u direct aan de slag kunt. 

TIPzorg ervoor dat u goed geïnformeerd bent voordat u zelf gaat isoleren. Hiermee voorkomt u potentiële fouten (zoals warmteverlies, vochtproblemen en schimmels). Bent u op zoek naar advies op maat? Neem dan contact op met één van onze specialisten.

Een vakman inschakelen

Samenwerken met een vakman is een goede keuze wanneer u geen ervaring heeft met het plaatsen van isolatie of wanneer de isolatieklus dusdanig ingewikkeld is, dat het om veel expertise vraagt. Het voordeel van het inschakelen van een vakman is dat u advies op maat krijgt. Daarnaast heeft u garantie dat geschikte isolatiematerialen op de juiste wijze worden aangebracht. 

Ook zijn diverse subsidies beschikbaar gesteld die het financieel aantrekkelijker maken om gebruik te maken van een vakman, zoals de isolatiesubsidie en het verlaagde btw-tarief op de arbeidskosten. Echter, een groot nadeel van uitbesteden is dat het, ondanks de beschikbare subsidies, vaak een stuk duurder uitvalt dan zelf isoleren. Wanneer het mogelijk is om de isolatie zelf aan te brengen, wordt dit daarom ook altijd aangeraden.

Hoeveel voordeliger is zelf isoleren?

Hoeveel geld u bespaart met zelf isoleren ten opzichte van het inschakelen van een vakman hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van het project en het nodige isolatiemateriaal. Hier volgt een voorbeeld van Milieucentraal om inzicht te krijgen in een mogelijke kostenbesparing:

Stel, u wilt een schuin dak isoleren. Gemiddeld kost isolatiemateriaal voor deze klus ongeveer €900. Als u zelf gaat isoleren houden de kosten hier op. Wanneer u deze klus wilt uitbesteden, bent u gemiddeld ongeveer €4500 kwijt (materialen + arbeidskosten). Door de beschikbare subsidies kan hier ongeveer €1900 vanaf gaan, waardoor de kosten uiteindelijk €2600 bedragen. In dit voorbeeld bespaart u dus maar liefst €1700 als u besluit zelf te isoleren!

Toepassing Dakisolatie (zelf) Dakisolatie (uitbesteed)
Materiaal €900 €900
Plaatsen - €3.600
Subsidie - €1.900
Netto kosten €900 €2.600

Gebaseerd op de gemiddelde kosten voor het isoleren van een schuin dak.

Ik wil zelf isoleren, waar begin ik?

Door zelf te isoleren kunt u dus veel geld besparen. Het is hierbij wel belangrijk dat u over enige kennis en handigheid beschikt zodat het isolatiemateriaal correct wordt aangebracht. 

Maar waar moet u beginnen? De eerste stap is weten welk gedeelte van de woning u wilt isoleren. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld uw dak, vloer en/of muur van isolatiemateriaal te voorzien. Wanneer het isolatieproject is bepaald, is het van belang om geschikt isolatiemateriaal aan te schaffen dat voldoet aan uw wensen (denk bijvoorbeeld aan een bepaalde isolatiewaarde of geluidsisolerende eigenschappen). Vervolgens voert u de klus uit en kunt u genieten van een hoger wooncomfort en lagere energierekening!

De Isolatieshop is uw adres voor isolatiemateriaal van de hoogste kwaliteit. Wij hebben veel artikelen op voorraad, wat betekent dat als u voor 14:00 bestelt, u de volgende dag al kunt beginnen aan uw klus! Verder zijn verschillende stappenplannen in ons kenniscentrum te vinden die duidelijk uitleggen hoe u bijvoorbeeld uw zolder, platte dak of voorzetwand zelf kunt isoleren.

Voor al uw vragen rondom (zelf) isoleren kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten!


De Isolatieshop B.V.
22-08-22

Opmerkingen (0)

Schrijf een opmerking en deel uw ervaringen met dit bericht.