U bent hier:

Voorzetwand-isolatie met PIR-platen

Een buitenmuur zonder isolatie verliest veel warmte en maakt de ruimte minder comfortabel. Vooral oudere woningen of aangebouwde ruimtes zoals garages zijn niet altijd voorzien van een (spouw) muurisolatie. U zult hierdoor in de winter meer moeten stoken, terwijl de temperatuur in de zomer al snel oploopt.

Gelukkig kunt u hier zelf wat aan doen. Een bestaande buitenmuur is namelijk vrij eenvoudig te voorzien van een isolerende voorzetwand met onze volvlak-verlijmde* PIR-platen. Deze kant-en-klare isolatieplaten zijn door ons al verlijmd met een plaatmateriaal als toplaag. U bevestigt ze eenvoudig op een rachelwerk van ventilatielatten. Zo kunt u isoleren én afwerken met één plaat. Dit bespaart u veel werk en tijd.

* volvlak-verlijming; de door ons verlijmde platen zijn over het gehele oppervlak verlijmd. De hechting is hierdoor veel beter, zelfs als u bepaalde delen uit de plaat zaagt.

Voor- en nadelen van verlijmde PIR-platen
+ Minder stookkosten
+ Aangenamere leefruimte
+ Isoleren én afwerken met één plaat
- U levert wat leefruimte in 

Plaatsen van een voorzetwand met PIR-platen

Een voorzetwand met PIR-platen is snel en eenvoudig te realiseren. Omdat PIR-platen bestaan uit een stevig hardschuim materiaal, kunt u ze rechtstreeks op een rachelwerk bevestigen.

Benodigdheden:
>> Verlijmde PIR-platen
>> Ventilatielatten
>> Slagpluggen
>> Flexibel purschuim (1 bus voor ca. 15m2)
>> Isolatielijm (1 koker voor ca. 5m2)
>> Schroeven (optioneel, ca. 12 per m2)

Wilt u elektra of leidingwerk in PIR plaatsen? Lees hier meer!

Stappenplan:

Stap 1: Maak eerst een rachelwerk tegen de wand waar u de isolatieplaten op kunt bevestigen. Gebruik hiervoor speciale ventilatielatten, deze latten zijn geïmpregneerd en voorzien van inkepingen om de luchtstroom achter het isolatiemateriaal te bevorderen. Deze extra ventilatie verbetert de luchtstroom en vermindert daardoor mogelijke vochtproblemen.

Tip: is de betreffende wand vaak vochtig, maak dan een aantal stootvoegen in de gevel vrij (plaats hierbij een bijenbekje) om luchtstroom van buiten op gang te krijgen en zo te ventileren.

Bevestig de ventilatielatten horizontaal op de muur. Houd hierbij onderling een hartafstand aan van 60 cm. Dit is voldoende bij een voorzetwand. Kies voor een hartafstand van 30cm als u de platen aan een plafond of zolder bevestigt. Zorg er hierbij voor dat u aan de onder- en bovenzijde een extra lat plaatst (tenzij u al zo uitkomt). U kunt de latten eenvoudig op de wand bevestigen met slagpluggen of schroeven.

Let er wel op dat de meeste wanden niet helemaal vlak en/of haaks zijn. Het uitvlakken van de muur zal daarom met de ventilatielatten dienen te gebeuren (plaats er bijvoorbeeld vulplaatjes achter). Besteed hier voldoende aandacht aan, het eindresultaat wordt er veel rechter en mooier van.Stap 2: Breng vanuit de hoek op iedere ventilatielat een strook isolatielijm aan. De strook dient zo breed te zijn als een isolatieplaat (bij onze PIR-platen is dit 60 cm).

Tip: gebruik snel uithardende Isol-Tack isolatielijm als u alleen wilt lijmen. Wij adviseren om te lijmen en te schroeven. In dat geval kunt u PU010 isolatielijm gebruiken, deze lijm geeft een hogere opbrengst per koker.Stap 3: Breng nu een ril purschuim aan op de lange zijde van de eerste isolatieplaat. Dit zorgt voor een luchtdichte afsluiting tussen het isolatiemateriaal en de aangrenzende wand.

Tip: gebruik flexibel purschuim (Illbruck FM330). Dit purschuim is blijvend elastisch en vangt het werken van de constructie beter op. Het resultaat is een blijvend luchtdichte afsluiting.Stap 4: Plaats de isolatieplaat in de hoek en tegen de ventilatielatten. Wij adviseren om de platen nu ook vast te schroeven in de ventilatielat voor extra stevigheid.Stap 5: Breng nu isolatielijm aan voor de tweede isolatieplaat. Ook deze strook dient zo breed te zijn als een isolatieplaat (60 cm).Stap 6: Spuit een ril flexibele pur op de lange zijde van de hiervoor bevestigde isolatieplaat.Stap 7: Plaats de isolatieplaat tegen de voorgaande plaat en tegen de ventilatielatten. Fixeer de plaat tot de isolatielijm is uitgehard of kies er voor om deze plaat ook te schroeven.


Herhaal stap 5 tot en met 7 tot u alle isolatieplaten hebt bevestigd.Stap 8:
Vul de kier aan de boven- en onderzijde met een ril flexibele pur. Dit zorgt voor een lucht- en dampdichte afsluiting tussen de isolatieplaten en de vloer / het plafond.


Let op; wilt u elektra (of andere zaken) aanbrengen in de wand, dan dient u hier vooraf al rekening mee houden. U leest er hier meer over.

Eindresultaat: De voorzetwand is nu klaar. U kunt de platen naar wens afwerken door ze te schilderen, te voorzien van stucwerk of er een ander plaatmateriaal tegenaan te bevestigen als toplaag.