usp icons
Al 118.063 woningen zijn geïsoleerd met de Isolatieshop

Elektra plaatsen in PIR isolatieplaten

Leestijd: 2 min

Wanneer je elektra (bijvoorbeeld een wandcontactdoos of elektrabuis) in een PIR plaat aanbrengt, dan wordt de dampremmende laag (bij PIR alu is dit de aluminiumcachering) op dit punt onderbroken. Daarnaast zal het isolatiemateriaal hier wat dunner worden, met als mogelijk gevolg dat condensatie de isolatie binnentreedt. Dit dien je zoveel mogelijk te voorkomen.

Een mogelijke oplossing is het aanbrengen van een nieuwe isolatielaag (met dampremmer) als compensatie. Dit is relatief eenvoudig uit te voeren, mits je hier van te voren rekening mee houdt. In dit stappenplan leggen wij uit hoe je elektra kunt plaatsen in PIR platen waarbij gebruik wordt gemaakt van een PIR+Gipsplaatventilatielatten, een PIR opvulstrook en purschuim.

Benodigdheden

Array

Stap 1 | Gebruik ventilatielatten

Wij raden altijd aan om de isolatieplaten op zogenaamde ventilatielatten te bevestigen. Deze latten zijn ingekeept en vormen hierdoor een ventilerend rachelwerk achter het isolatiemateriaal. Doordat je de platen op dit rachelwerk bevestigt, zit er enige ruimte (ca. 20mm) achter het materiaal.

Stap 2 | Plaats een PIR opvulstrook

Vul deze ruimte ter hoogte van de in te bouwen elektra op met PIR aluminium (20mm dik) om (een deel van) het verlies in isolatie te compenseren. De PIR plaat (in de illustratie wordt een PIR+Gipsplaat gebruikt) bevestig je vervolgens op het rachelwerk. Het is geadviseerd om deze plaat zowel te lijmen als vast te schroeven

Tip: Probeer deze opvulstrook zo min mogelijk te laten overlappen met het intacte deel van de isolatie. Deze extra dikte heb je niet nodig en belemmert alleen maar de luchtstroom achter de isolatie. Wanneer er zich een ventilatielat op dezelfde positie bevindt, kun je deze kort onderbreken om plaats te maken voor de opvulstrook.

Stap 3 | Plaats de elektra

Wanneer je de isolatieplaten hebt geplaatst, kun je de elektra plaatsen. Gebruik hiervoor een hollewanddoos, deze klemt zich goed vast achter het plaatmateriaal. Zet de elektra aan de achterzijde en zijkanten ook vast met purschuim. Het purschuim fungeert hierbij als extra dampremmende laag.

Leidingen of leidingwerk in PIR isolatie

Ditzelfde principe kun je ook toepassen voor leidingen of andere zaken die je in de isolatieplaat wilt aanbrengen. Probeer hierbij wel de inbouwdiepte zoveel mogelijk te beperken.

Heb je vragen over het stappenplan of ben je op zoek naar advies op maat? Neem dan contact op met één van onze specialisten.

Laat je na het lezen van dit stappenplan toch liever je elektra plaatsen door een isolatiespecialist? Bezoek dan eens ons ‘Isolatieshop voor Partners’ platform! Hier vind je isolatiespecialisten met de juiste ervaring om je te helpen bij je klus.

Gerelateerde artikelen

Zolder isoleren van binnenuit stappenplan
De Isolatieshop B.V.
2022-07-05

Wil je je zolder isoleren maar weet je niet waar je moet beginnen? Volg dan dit eenvoudige stappenplan, waarin stap voor stap staat beschreven wat je nodig hebt en hoe je dit het beste kan aanpakken. ...

Lees meer
Voorzetwand isoleren stappenplan - PIR isolatieplaten
De Isolatieshop B.V.
2021-03-03

Ben je van plan een isolerende voorzetwand te plaatsen? Dit is snel en eenvoudig te realiseren met ons stappenplan. Hier staat duidelijk beschreven hoe je een buitenmuur van binnenuit kunt isoleren do...

Lees meer
De Isolatieshop B.V.
04-03-21