usp icons
Al 114.551 woningen zijn geïsoleerd met de Isolatieshop

Voorzetwand isoleren stappenplan - PIR isolatieplaten

Leestijd: 3 min

Ben je van plan een isolerende voorzetwand te plaatsen? Dit is snel en eenvoudig te realiseren met ons stappenplan. Hier staat duidelijk beschreven hoe je een buitenmuur van binnenuit kunt isoleren door middel van PIR-platen. In dit stappenplan wordt gebruik gemaakt van PIR-platen met OSB. Met deze platen kun je isoleren én afwerken in één handeling.

Ben je van plan om elektra of leidingwerk in PIR te verwerken? Lees dan het artikel elektra plaatsen in PIR-isolatieplaten.

Array

Stap 1 | Bevestig de ventilatielatten

Schroef de ventilatielatten horizontaal tegen de wand. Houd hierbij een hartafstand van circa 30 centimeter tussen de latten aan. Plaats altijd een ventilatielat aan de onder- en bovenzijde van de wand. 


Tip 1: Is de wand vaak vochtig? Maak stootvoegen in de gevel open (plaats een bijenbekje) voor een betere ventilatie.

Stap 2 | Breng isolatielijm aan

Breng vanuit de hoek op iedere ventilatielat een strook isolatielijm aan. De strook dient zo breed te zijn als een isolatieplaat.

Stap 3 | Bevestig de isolatieplaat

Plaats de isolatieplaat in de hoek en tegen de ventilatielatten. Houd een centimeter ruimte rondom de plaat vrij (tussen de plaat en de muur, vloer en plafond). 

Tip 2: Schroef de platen naast het vastlijmen ook vast in de ventilatielatten voor extra stevigheid.

Wij adviseren om de platen naast vast te lijmen, óók vast te schroeven in de ventilatielatten voor extra stevigheid.

Stap 4 | Meet de overgebleven lengte op

Heb je nog ruimte over boven de eerder geplaatste plaat? Vul dit op door een stuk van een nieuwe plaat af te zagen. Bevestig dit stuk met lijm en schroeven op de ventilatielatten en met flexibel purschuim op de kopse kant van de eerste plaat. Houd hierbij rekening met een centimeter ruimte aan de bovenzijde van de plaat.

Stap 5 | Breng weer isolatielijm aan

Breng nu isolatielijm aan op de ventilatielatten voor de tweede isolatieplaat. Ook deze strook dient zo breed te zijn als een isolatieplaat.

Stap 6 | Breng flexibel purschuim aan

Spuit een ril flexibele pur op de lange zijde van de hiervoor bevestigde isolatieplaat.

Stap 7 | Bevestig de tweede isolatieplaat

Plaats het overgebleven zaagstuk van de vorige plaat (van stap 4) tegen de voorgaande plaat en tegen de ventilatielatten. Zet de platen weer vast met schroeven voor extra stevigheid. 

Herhaal stap 5 t/m 7 totdat de volledige wand is voorzien van de PIR-platen.

Stap 8 | Kieren opvullen

Vul de kieren die rondom de platen vrij zijn gelaten met een ril flexibele pur en snijd het overtollig schuim na uitharden eenvoudig af. Dit zorgt voor een lucht- en dampdichte afsluiting tussen de isolatieplaten en de vloer / het plafond.

Stap 9 | Isoleer het kozijn (optioneel)

Zaag een strookje van een 20 mm dikke PIR-plaat op maat en lijm deze in de dagkanten van het kozijn. Dit voorkomt onnodig warmteverlies.

Stap 10 | Bevestig gipsplaten (optioneel)

Optioneel kun je de wand afwerken met gipsplaten. Deze zijn eenvoudig met gipsplaatschroeven te bevestigen aan de onderliggende OSB PIR-platen. Vergeet hierbij de dagkanten van het kozijn niet. Plaats hoekprofielen op de uitwendige hoeken van het kozijn en voegband op de inwendige hoeken.

Stap 11 | Afronding voorzetwand

Wanneer de voorzetwand helemaal klaar is, kun je de platen naar wens afwerken door ze te schilderen, te voorzien van stucwerk of er een ander plaatmateriaal tegenaan te bevestigen als toplaag.

Instructievideo een buitenmuur isoleren van binnenuit

Heb je vragen over het stappenplan of ben je op zoek naar advies op maat? Neem dan contact op met één van onze specialisten.

Laat je na het lezen van dit stappenplan toch liever je voorzetwand isoleren door een isolatiespecialist? Bezoek dan eens ons ‘Partnerplatform’ platform! Hier vind je isolatiespecialisten en alle benodigde kennis en kunde om je isolatiewens te vervullen.

Gerelateerde artikelen

Zolder isoleren van binnenuit stappenplan
De Isolatieshop B.V.
2022-07-05

Wil je je zolder isoleren maar weet je niet waar je moet beginnen? Volg dan dit eenvoudige stappenplan, waarin stap voor stap staat beschreven wat je nodig hebt en hoe je dit het beste kan aanpakken. ...

Lees meer
Elektra plaatsen in PIR isolatieplaten
De Isolatieshop B.V.
2021-03-04

Wanneer je elektra (bijvoorbeeld een wandcontactdoos of elektrabuis) in een PIR plaat aanbrengt, dan wordt de dampremmende laag (bij PIR alu is dit de aluminiumcachering) op dit punt onderbroken. Daar...

Lees meer
De Isolatieshop B.V.
03-03-21

Opmerkingen (0)

Laat een bericht achter.