usp icons
Al 136.708 woningen zijn geïsoleerd met de Isolatieshop

Houtskeletbouw isolatie - Waar moet je op letten?

Het isoleren van je houtskeletbouw woning is erg belangrijk, want je wilt natuurlijk niet de hele dag in de kou zitten. Maar waar moet je precies beginnen en welke materialen heb je nodig? In dit artikel vertellen we je waar je allemaal op moet letten.

Wat is houtskeletbouw?

Houtskeletbouw is een bouwmethode die in populariteit blijft toenemen. Bij houtskeletbouw wordt de gehele constructie uit hout opgebouwd.  De draagconstructie die daarbij gebruikt wordt, wordt vervolgens weer opgevuld met isolatiemateriaal. Het hout waarmee gebouwd wordt bevat geen isolerende eigenschappen. Het is dus van belang dat er bij deze bouwvorm goed geïsoleerd wordt. Door voldoende isolering aan te brengen ervaar je meer wooncomfort, verbruik je minder energie en verklein je de kans dat er vochtproblemen ontstaan.

Houtskeletbouw heeft verschillende elementen die geïsoleerd moeten worden. Denk hierbij aan wanden, vloeren en daken

Wat is houtskeletbouw?

Houtskeletbouw wand

De wanden van een houtskeletbouw zijn gemakkelijk te isoleren. Als je voor een flexibel materiaal kiest, zoals de minerale wollen of de ecologische isolatiematerialen, is het isoleren vrij eenvoudig. Bij een houtskeletbouw bestaan de wanden uit een geraamte van houten balken. Deze kunnen vervolgens opgevuld worden met isolatiemateriaal. Dit kan door bijvoorbeeld steen- of glaswol toe te passen. Als je liever ecologisch isoleert, kan je ook voor onze ecologische materialen kiezen.

Houtskeletbouw dak

Bij het isoleren van het dak van een houtskeletbouw gebruik je vaak steenwol of glaswol. Daarnaast zijn de duurzame materialen, zoals hennep isolatie, vlas isolatie, katoen isolatie en houtvezelisolatie ook prima opties. Al deze materialen beschikken over goede thermische en akoestische kwaliteiten. Bij het isoleren van het dak wordt de isolatie aan de binnenkant van het dak aangebracht. Meestal is de dakconstructie al voorzien van houten balken. Hier kan je het isolatiemateriaal tussen klemmen.

Wanneer je dakisolatie aanbrengt, moet er wel rekening gehouden worden met de folies die je gebruikt. Aan de binnenkant maak je gebruik van een dampremmende folie en aan de buitenkant maak je gebruik van een dampopen folie. Het kan ook voorkomen dat je moet kiezen voor een klimaatfolie. Dit is het geval wanneer er al isolatiemateriaal is aangebracht aan de buitenzijde van het dak. Meer informatie hierover is aan het eind van dit artikel te vinden. 

Houtskeletbouw vloer

Wanneer een vloer niet geïsoleerd is, stijgt de kou vanuit de grond of kruipruimte naar boven. Hierdoor kan de vloer koud aanvoelen en kunnen vocht en schimmel de kans krijgen om je woning aan te tasten. Daarnaast zal je ook extra energie verbruiken aan de opwarming van de ondergrond, wat zonde is voor de portemonnee en het milieu. Om dit te voorkomen, kan je isoleren met de minerale wollen, zoals steenwol en glaswol. Mocht je liever ecologisch willen isoleren, kan je ook kiezen voor houtvezel, hennep isolatie, katoen isolatie of vlas isolatie.

Waarom houtskeletbouw isoleren?

 Isolatie zorgt voor een stabiele temperatuur binnenshuis. Het zorgt ervoor dat de hitte de zomer buiten blijft, waar de kou in de winter buiten moet blijven. Door te isoleren bespaar je enorm op je energiekosten. Daarbij leidt het ook tot meer wooncomfort. Voor houtskeletbouw is dit nog eens belangrijker, aangezien het hout zelf geen isolerende eigenschappen heeft. Verder zorgt goede isolatie er ook voor dat een huis meer waard is, zolang er bijvoorbeeld energielabel A of B wordt behaald.

Wist je dat je ook subsidie kan krijgen voor het isoleren van je houtskeletbouw woning? Klik hier voor meer informatie!

Welke isolatiematerialen?

Welke isolatiematerialen?

Houtskeletbouw is een duurzaam bouwsysteem. Veel mensen kiezen er daarom ook voor om dit te isoleren met natuurlijke isolatiematerialen. Deze materialen staan er om bekend dat zij een ademende structuur hebben, wat betekent dat zij vochtregulerend zijn. Bij houtskeletbouw is dit van groot belang, aangezien hout slecht tegen vocht kan. 

Verder worden de minerale wollen ook vaak toegepast bij houtskeletbouw. Bij het isoleren met een wol ontstaat er geen drukopbouw, waardoor er geen vervormingen kunnen ontstaan in je muur. Daarbij zijn de minerale wollen ook nog eens flexibel, waardoor ze makkelijk tussen de houten balken te plaatsen zijn. Hierdoor komen we op de volgende geschikte materialen uit:

Wil je meer weten over de specifieke materialen? Klik dan hier of op het materiaal zelf!

Thermisch en akoestisch

Hout heeft geen isolerende eigenschappen. Het doet vrijwel niks om de temperatuur binnenshuis te reguleren. Daarbij heeft het ook geen geluidswerende werking. Bij het isoleren van houtskeletbouw adviseren wij je om ten minste isolatiemateriaal te kiezen met goede thermische eigenschappen. Zo houd je een aangenaam leefklimaat in je woning. In de winter blijft het warm en in de zomer zal het koel blijven. Dit betekent dat niet alleen de verwarming minder vaak aan moet, maar ook dat de airco en ventilator minder gebruikt zullen worden. Dit zal je geld besparen en is ook nog eens beter voor het milieu. Het is ook verstandig om te kiezen voor een isolatiemateriaal dat goede akoestische eigenschappen heeft. Door de seizoenen heen kan hout gaan krimpen en uitzetten. Dit zorgt ervoor dat houten planken kunnen gaan kraken. Ook kan je last hebben van voetstappen of meubels die worden verschoven. Door geluidsisolatie aan te brengen in de wanden, vloer en het dak van je houtskeletbouw woning kan je deze vormen van geluidsoverlast voorkomen. 

Wanneer gebruik je folie?

Door te leven in een woning komt er vocht vrij. Dit kan zijn door bijvoorbeeld koken of douchen. Om te zorgen dat het vocht je houtskeletbouw woning niet aantast, kan je ervoor kiezen om een folie te gebruiken. Met een goede folie krijgen vocht en schimmels geen kans om schade aan te richten.

Dampopen folie

Dampopen folie

Een dampopen folie gebruik je voor de buitenkant van de constructie. Dit wordt ook wel de koude zijde genoemd. Deze folie zorgt ervoor dat vocht naar buiten afgevoerd worden, waardoor condensvorming tegengehouden wordt

Dampremmende folie

Dampremmende folie

Een dampremmende folie wordt aan de binnenkant toegepast. Dit is de warme zijde van de constructie. Door een dampscherm te gebruiken bij houtskeletbouw, zorg je ervoor dat vocht niet doordringt in de constructie. De combinatie van deze folies zorgt voor een luchtdichte constructie dat goede thermische isolatie bevat. Dit zal het wooncomfort vergroten.

Klimaatfolie

Klimaatfolie

Het kan ook voorkomen dat het dak vanaf de buitenzijde al geïsoleerd is. Wanneer dit het geval is, kies je voor een klimaatfolie met een dampopen isolatiemateriaal. Hieronder vallen de isolatiewollen en de ecologische isolatiematerialen die al eerder benoemd zijn. De klimaatfolie moet bevestigd worden aan de binnenkant van de constructie.

Voor welke afwerking kan je kiezen?

Nadat je je houtskeletbouw geïsoleerd hebt, moet deze natuurlijk ook nog afgewerkt worden. Dit geldt voor de binnenzijde en de buitenzijde van de constructie. De binnenzijde wordt voornamelijk afgewerkt met een gipsplaat. Deze zijn erg veelzijdig en kunnen dus naar smaak uitgekozen worden.

Voor de buitenzijde zijn er drie mogelijkheden. Allereerst kan je kiezen voor een houten gevel. Veel houtsoorten zijn hiervoor geschikt. Deze zullen een warme en natuurlijke uitstraling aan de woning geven. Als je een moderne woning prachtig vindt, kan je ook kiezen voor gevelbepleistering. Dit zal zorgen voor een strakke afwerking. Hier kan je ook nog verschillende texturen en kleuren in kiezen. Verder is er ook nog gevelsteen. Hiermee kan je alle stijlen creëren. Zelfs de traditionele baksteen kan dus voor de afwerking van je houtskeletbouw ingezet worden.

Voor welke afwerking kan je kiezen?

Is je houtskeletbouw nog niet geïsoleerd en zou je het graag laten isoleren? Bezoek dan eens ons ‘Isolatieshop voor Partners’ platform! Hier vind je de isolatiespecialist die je houtskeletbouw van de juiste isolatie kan voorzien.


Veelgestelde vragen over houtskeletbouw isolatie


Hulp of advies nodig?

Heb je vragen over het isoleren van een houtskeletbouw of advies nodig bij het toepassen hiervan? Neem dan contact op met ons!


Gerelateerde artikelen

Wat is het beste isolatiemateriaal?
De Isolatieshop B.V.
2023-06-01

Lees meer
Subsidie isolatie 2023 - Alles over ISDE subsidie
De Isolatieshop B.V.
2023-03-20

Lees meer
  • 0
De Isolatieshop B.V.
16-06-23