U bent hier:

Muurisolatie

Zonder muurisolatie of spouwmuurisolatie verliest u tot 20% warmte via de muur. Muurisolatie is daarom erg belangrijk, want het zorgt voor thermische isolatie, het voorkomt vochtproblemen en het helpt tegen geluidsoverlast. Heeft uw woning geen (spouw) muurisolatie dan merkt u dat aan doorslaande kou, dat het moeilijk is om uw woning warm te krijgen en een hoge energierekening. Ook voorzetwand isolatie en scheidingswand isolatie dragen bij aan een comfortabel en behaaglijk huis. Niet alleen door warmte isolatie maar ook omdat ze geluidsisolatie en een aangename akoestiek bevorderen. In sommige gevallen gaat het niet zozeer om thermische isolatie, maar wilt u het vochtgehalte in een ruimte onder controle krijgen. De badkamer is hier een goed voorbeeld van. In dat geval is badkamer isolatie onmisbaar. 

Wat voor muur wilt u isoleren?

De soort muurisolatie die u nodig heeft is bepalend voor de keuze in isolatiemateriaal en de manier waarop de isolatie geplaatst wordt. Maar ook het doel van de isolatie (warmte-isolatie of geluidsisolatie) is belangrijk voor de juiste keuze in isolatiemateriaal. Een andere doorslaggevende factor is uiteraard het prijskaartje dat aan het isolatiemateriaal hangt. In de tabel hieronder geven we per isolatiedoel aan welk isolatiemateriaal meestal gekozen wordt. Ook laten we zien hoeveel warmte-isolatie het materiaal geeft en wat de kosten van de isolatie per m2 is. 

Kosten muurisolatie (zelf doen)

            Soort muurisolatie           IsolatiemateriaalIsolatiewaardeGemiddelde prijs per m2

Spouwmuurisolatie PIR spouwplaat 70mm
Steenwol spouwplaat 75mm
Glaswol spouwplaat 130mm
Rd 3,15
Rd 2,10
Rd 4,05
14 euro
7 euro
10 euro

Voorzetwand isolatie
(Buitenmuur isoleren langs binnen)
PIR plaat 70 mm
Steenwol plaat 75 mm
MW35 70 mm
Rd 3,15
Rd 2,10
Rd 2,00
14 euro
3,75 euro
4,24 euro

Scheidingswand isolerenSteenwol plaat 50 mm
Glaswol plaat 50 mm
Rd 1,40
Rd 1,35
2,50 euro
1,99 euro

Buitenmuur isoleren
langs buiten
XPS WFL 140 mm
Pavawall 60mm
Rd 3,90
Rd 1,35
23 euro
17 euro

Overige kostenFolieVentilatielatten
Schroeven, Purschuim en Lijm


1. Buitenmuur langs binnen isoleren 

De buitenmuur van uw woning kunt u isoleren door van binnenuit te isoleren. De buitenmuur krijgt dan van binnenuit een isolatielaag via een voorzetwand. De spouw wordt met deze methode niet geïsoleerd, maar dit heeft als voordeel dat de muur de mogelijkheid krijgt om vocht te verdampen naar buiten toe. De isolatielaag aan de binnenkant van uw woning zorgt voor een goede thermische isolatie met een aangenaam woonklimaat als resultaat. Afhankelijk van het materiaal waaruit uw buitenmuur bestaat wordt bepaald welk isolatiemateriaal u nodig heeft om de buitenmuur van binnenuit te isoleren. 

Bestaat uw buitenmuur alleen uit metselwerk? Dan is het mogelijk om de muur met PIR platen te isoleren. Bekijk deze instructievideo voor meer informatie. Heeft u een woning dat gebouwd is middels houtskeletbouw en bestaat uw buitenmuur uit hout? Dan is steenwol of minerale wol MV35 een goede keuze. Wilt u advies over uw specifieke situatie? Bel onze experts voor advies 0316-330365.

2. Buitenmuur langs buiten isoleren

Muurisolatie warmteverlies

Een buitenmuur van buitenaf isoleren is het meest effectief, maar dit is helaas bij na-isolatie lastiger dan het isoleren van de binnenmuur. Ventilatieroosters in de gevel mogen bijvoorbeeld niet geblokkeerd worden. Dit stopt namelijk de luchtcirculatie aan de binnenzijde van de gevel. Vocht kan dan niet afgevoerd worden en dit heeft uiteindelijk schimmel tot gevolg. 

Of het dak van uw woning een oversteek heeft is ook bepalend voor het al dan niet isoleren van de buitengevel. Het isolatiemateriaal dat tegen de buitengevel wordt geplaatst moet droog blijven en daar is een oversteek voor nodig. Houd er ook rekening mee dat uw woning er anders uit gaat zien wanneer u de buitengevel isoleert. Is de buitengevel de blikvanger van uw woning? Overweeg dan een andere manier van isoleren om de buitengevel te sparen, bijvoorbeeld muurisolatie van binnenuit. 

Gaat u van binnenuit isoleren door middel van een voorzetwand? Dan zijn onze verlijmde PIR-platen ideaal. Met deze platen kunt u isoleren en afwerken in één handeling. Kijk bijvoorbeeld eens bij PIR+OSB of PIR+Gips

3. Spouwmuurisolatie

Bij de bouw van een nieuwe woning is het gebruikelijk om de spouwmuur te isoleren. Hiervoor vindt u verschillende soorten isolatie in ons assortiment. SteenwolglaswolPIR en houtvezel hebben allemaal spouwmuurisolatie in het assortiment. Bij na-isolatie van een spouwmuur wordt van buitenaf of van binnenuit een voorzetwand geplaatst om de muur van isolatie te voorzien.

PIR spouwmuurisolatie

Bij PIR spouwmuur isolatie platen en houtvezel grijpen de isolatieplaten in elkaar door middel van een tand-groef-verbinding. Bij steenwol en glaswol gebeurt dit door de structuur van het materiaal. De vezels van het isolatiemateriaal grijpen in elkaar waardoor de platen goed aansluiten en een koudebrug wordt voorkomen. Een steenwol spouwplaat biedt niet alleen thermische isolatie, maar ook geluidsisolatie. Het voordeel van glaswol spouwmuurisolatie platen is dat ze voorzien zijn van een cacheerlaag waardoor ze nog beter warmte isoleren. 

U bent misschien al bekend met de PIR spouwplaten, maar kent u onze PIR spouwplaten Plus al? Dit zijn PIR isolatieplaten die voorzien zijn van een laag glaswol. Dit zorgt voor een nog betere isolatiewaarde en een betere aansluiting op de muur. 

De Isolair houtvezelplaten van Pavatex zijn dampdoorlatende, winddichte en waterafstotende houtvezelisolatieplaten en speciaal gemaakt voor gevels, maar ook voor daken. De platen kunnen tot 3 maanden aan weer en wind blootgesteld worden. 

Een spouwmuur isoleren? Bekijk deze video voor stap-voor-stap uitleg

4. Scheidingswand isolatie

Het isoleren van een scheidingswand heeft veel voordelen. Het grootste voordeel is dat het geluid tussen kamers isoleert. Wanneer er in de éne ruimte naar de radio wordt geluisterd en in de andere kamer een gesprek wordt gevoerd, dan voorkomt isolatiemateriaal dat de personen in die ruimtes last van elkaar hebben. Geluidsisolatie is daarom wenselijk, ook binnenshuis! Daarnaast wordt de akoestiek in een woning verbeterd als er isolatiemateriaal in de scheidingswanden zit. Een ander belangrijk voordeel is dat de isolatie de warmte in de ruimtes vasthoudt. Hierdoor wordt alleen de ruimte verwarmd waar de verwarming aan staat en niet de ruimtes er omheen. Dit houdt uw energierekening laag. 

Bij scheidingswand isolatie wordt meestal gekozen voor glaswol, steenwol, minerale wol of houtvezelisolatie