U bent hier:

Muurisolatie

U wilt muurisolatie toepassen, maar wat zijn de mogelijkheden en hoe pakt u dit aan? 

Allereerst is het belangrijk dat u achterhaalt of er reeds isolatie in de muur aanwezig is. Het is dan vervolgens de vraag of u de oude isolatie moet verwijderen of dat deze kan blijven zitten. Dit is onder andere afhankelijk van de staat van het oude isolatiemateriaal en of het isolatiemateriaal een dampremmende laag vormt. Bent u een woning aan het bouwen en wilt u spouwmuurisolatie toepassen? Hier van meerdere mogelijkheden voor. 

Er zijn drie mogelijkheden voor muurisolatie:

  1. Binnenmuur isolatie
  2. Buitenmuur isolatie
  3. Spouwmuurisolatie

Binnenmuur isolatie

Het aanbrengen van muurisolatie doet u door het plaatsen van een voorzetwand. Afhankelijk van de constructie van uw woning kiest u het juiste isolatiemateriaal. Meestal wordt er voor steenwol, glaswol, minerale wol of PIR gekozen. Om zoveel mogelijk binnenruimte te behouden wordt meestal voor PIR gekozen, omdat u daar dunner mee isoleert dan met de andere isolatiematerialen.

Voor het isoleren van de binnenwand maakt u een raamwerk voor de bestaande muur. Met PIR is dit eenvoudig want PIR is een stevige hardschuim plaat, waardoor de plaat rechtstreeks tegen het raamwerk bevestigt wordt. Het is wel belangrijk om een ventilatieschacht te creëren.

>> Klik hier voor meer informatie over het isoleren van een binnenmuur (middels een voorzetwand).

Buitenmuur isolatie

Het isoleren van de buitenmuur is lastiger dan het isoleren van de binnenmuur. Dit heeft met een aantal zaken te maken. Ventilatieroosters in de gevel mogen niet geblokkeerd worden. Dit stopt namelijk de luchtcirculatie aan de binnenzijde van de gevel. Vocht kan dan niet afgevoerd worden en dit heeft uiteindelijk schimmel tot gevolg. 

Of het dak van uw woning een oversteek heeft is ook bepalend voor het al dan niet isoleren van de buitengevel. Het isolatiemateriaal dat tegen de buitengevel wordt geplaatst moet droog blijven en daar is een oversteek voor nodig. Houd er ook rekening mee dat uw woning er anders uit gaat zien wanneer u de buitengevel isoleert. Is de buitengevel de blikvanger van uw woning? Overweeg dan een andere manier van isoleren om de buitengevel te sparen. 

Buitenmuurisolatie van een bestaande woning

Spouwmuurisolatie

Bij de bouw van een nieuwe woning is het gebruikelijk om de spouwmuur te isoleren. Hiervoor hebben wij verschillende soorten isolatie in het assortiment. Steenwol, glaswol, PIR en houtvezel kennen allemaal hun eigen spouwmuur isolatiemateriaal. 

Eén van de eigenschappen van spouwmuurisolatie is dat de platen in elkaar vallen. Hierdoor zijn de platen makkelijk te plaatsen en bovendien worden koudebruggen voorkomen. Steenwol spouwmuurisolatie biedt niet alleen thermische isolatie, maar ook geluidsisolatie. De glaswol spouwmuurisolatie platen zijn voorzien van een cacheerlaag waardoor ze nog beter warmte isoleren. 

Kent u onze PIR spouwplaten Plus al? Dit zijn PIR isolatieplaten die voorzien zijn van een laag glaswol. Dit zorgt voor een nog betere isolatiewaarde en een betere aansluiting op de muur. 

De Isolair houtvezelplaten van Pavatex zijn dampdoorlatende, winddichte en waterafstotende houtvezelisolatieplaten en speciaal gemaakt voor gevels en daken. De platen kunnen tot 3 maanden aan weer en wind blootgesteld worden.  Met andere woorden: er zijn genoeg mogelijkheden voor het isoleren van uw spouwmuur.

>> Klik hier voor meer informatie over het isoleren van een spouwmuur