usp icons
Al 123.259 woningen zijn geïsoleerd met de Isolatieshop

Alternatief voor purschuim isolatie

Leestijd: 1 min

Pur-isolatie kan schadelijk zijn

Het aanbrengen van purschuim is een veel voorkomende methode om woningen te isoleren. Uit een vertrouwelijk rapport van Royal Haskoning (RTL nieuws) blijkt echter dat bij het verkeerd aanbrengen van purschuim, schadelijke stoffen vrij kunnen komen die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken bij bewoners. Om deze reden pleiten deskundigen ervoor minder tot geen gebruik meer te maken van pur-isolatie.

Oorzaak en gevolgen van giftig purschuim

Isolatie van purschuim is niet altijd gevaarlijk. Alleen bij een foute verwerking, zoals een verkeerde mengverhouding van de stoffen of het te snel en in te grote hoeveelheden aanbrengen waardoor het purschuim sterk gaat opwarmen, kan voor serieuze gezondheidsklachten zorgen.

Mogelijke gezondheidsklachten zijn onder andere allergische reacties, hevige irritaties, huiduitslag, vermoeidheid en het kan mogelijk zelfs kanker veroorzaken. In het belang van de volksgezondheid zien deskundigen daarom het gebruik van purschuim graag afnemen. Meer informatie over purschuim en je gezondheid kun je lezen in dit PUR artikel (RIVM).

Alternatieve oplossingen voor purschuim

Vloerisolatie

Vloerisolatie

Voor vloerisolatie kun je gebruikmaken van verschillende alternatieven. Zo worden voor betonnen vloeren vaak EPS-PIR- of XPS-isolatieplaten gebruikt. Houten vloeren worden vaak geïsoleerd met glaswolsteenwol of houtvezel. Door je vloer goed te isoleren voelt de vloer minder koud aan en tocht het minder. Ook zal het vochtpercentage in je woning afnemen. Dit zal je energiekosten verlagen en ten goede komen van het woonklimaat.

Dakisolatie

Dakisolatie

Welke alternatieven er voor dakisolatie gelden hangt af van je behoefte. Wil je je dak van buiten isoleren? Dan wordt vaak gebruikgemaakt van PIR-renovatieplaten. Wanneer je je dak van de binnenkant wilt isoleren, wordt veelvuldig steenwolglaswolminerale wol of houtvezel ingezet. Het belang van goede dakisolatie is dat het veel warmte binnen de constructie houdt en het een akoestische werking heeft. Dit verhoogt de leefbaarheid en verlaagt de energiekosten.

Muurisolatie

Muurisolatie

Ook voor muurisolatie heb je naast purschuim een ruime keuze aan isolatiemateriaal. Zo kun je voor zowel een spouwmuur, scheidingswand of voorzetwand gebruikmaken van steenwolglaswol, of houtvezel. Voordelen van geïsoleerde muren is dat je energiekosten bespaart en geluidsoverlast tegengaat.

Deze isolatiematerialen zijn naast vloer-, dak- en muurisolatie ook vaak geschikt voor andere toepassingen. Bij De Isolatieshop kun je terecht voor al deze purschuim alternatieven en als je voor 14:00 uur bestelt, ontvang je je isolatiemateriaal de volgende werkdag al!

Heb je vragen over de alternatieven voor purschuim isolatie of ben je op zoek naar advies op maat? Neem dan contact op met één van onze specialisten.

Wil je toch PUR laten gebruiken of een isolatiespecialist de alternatieven laten plaatsen? Bezoek dan ons ‘Isolatieshop voor Partners’ platform! Hier vind je isolatiespecialisten die je isolatiewensen kunnen vervullen.

Gerelateerde artikelen

Zelf isoleren of een vakman inschakelen?
De Isolatieshop B.V.
2022-08-22

Lees meer
Wat is houtvezel en wat zijn de voordelen?
De Isolatieshop B.V.
2022-08-12

Wanneer jij je woning wilt isoleren, krijg je waarschijnlijk te maken met veel materiaalopties. Het kan daarom lastig zijn om een definitieve keuze te maken. In dit artikel vind je informatie over hou...

Lees meer
De Isolatieshop B.V.
27-07-22

Opmerkingen (0)

Laat een bericht achter.