U bent hier:

Houtenvloer isolatie

Als u houten vloeren in huis heeft weet u dat deze voor geluidsoverlast en warmteverlies kunnen zorgen. Gelukkig zijn er voldoende isolatiematerialen waarmee u eenvoudig het geluid kunt verminderen en tegelijkertijd zorgt voor thermische isolatie.

Isoleren van een houten vloer

Het optimaal isoleren van uw huis begint met het plaatsen van een goede vloerisolatie. De vloer is in veel gevallen het koudste deel van het huis. Gelukkig kunt u hier relatief eenvoudig zelf wat aan doen met goede vloerisolatie.

Heeft u een houten vloer, dan is isoleren met een open (ademend) materiaal zoals minerale wol de beste oplossing. Denk aan glaswol of steenwol (MW 35). De minerale wol heeft bovendien als voordeel dat ze het geluid goed dempt. Vooral glaswol is zeer geschikt als u geluid uit boven- of onderliggende ruimtes wilt tegengaan. Een dicht materiaal zoals PIR of EPS is minder geschikt in combinatie met hout. Zou u dit materiaal gebruiken, dan kan het hout niet ademen en hierdoor krijgt u mogelijk vochtproblemen (zoals schimmel).

Moet uw houten vloer geïsoleerd worden? De keuze voor een isolatiemateriaal hangt af van het type vloer dat geïsoleerd moet worden en uw reden om te isoleren. Zelf vloerisolatie plaatsen is in de meeste gevallen prima zelf te doen. Laat onze experts u adviseren!

Bel onze adviseurs voor gratis isolatie advies 0316-330365.

Tussen houten balken isoleren

Een houten vloer isoleert u het best tussen de balken. Kies hiervoor een minerale wol zoals steenwol, glaswol of glaswolplaten zoals MW35. Dit zijn open materialen en dat is belangrijk als het om een houten vloer gaat. Het materiaal moet namelijk altijd kunnen ademen om vochtproblemen te voorkomen.

Kruipruimte onder een houten vloer 

Ook een houten vloer kunt u isoleren vanuit de kruipruimte. Kies echter wel voor een 'open' isolatiemateriaal zoals steenwol, glaswol of minerale wol (MW35). Daaronder plaatst u een damp-open-folie. Zo geeft u de constructie de mogelijkheid om te ademen en voorkomt u eventuele vochtproblemen.

Een dicht materiaal zoals een PIR-plaat zou het vocht afsluiten, hiermee verstikt u de constructie. Een open materiaal is hier dus de juiste keuze. Ook is dit vaak de meest voordelige optie.

Advies over uw isolatie project? Bel onze experts voor gratis advies 0316-330365

Steenwol, glaswol en minerale wol brengt u aan tussen de balken van uw vloer. Vul hoeken en kieren zo goed mogelijk op en laat het materiaal aansluiten tussen de balken. Het beste is om het materiaal hiervoor iets ruimer af te snijden. Bij glaswol- of steenwolplaten zorgt de overlengte ervoor dat het materiaal tussen de balken blijft klemmen. Lees meer over het isoleren van uw kruipruimte. Komt u er zelf niet uit? Onze adviseurs helpen u graag en staan voor u klaar voor gratis persoonlijk advies. Bel 0316-330365.

Een 'levende' vloer

Houten vloer isoleren

Warme voeten en optimaal wooncomfort: ook bij een houten vloer is dat zeer wenselijk. De charme van een houten vloer is het natuurlijke karakter van het materiaal. Het hout werkt: het krimpt en zet uit. Het gevolg is dat er kieren en gaten ontstaan waardoor kou gemakkelijk z’n weg naar de leefomgeving in de woning vindt.

Het voordeel van het isoleren van een houten vloer is dat deze mooi blijft en bovendien lang mee gaat. Daarnaast heeft een houten vloer met een goede isolatie weinig onderhoud nodig.

Bij het isoleren van een houten vloer is het belangrijk om te achterhalen met welke situatie u te maken heeft. Wat voor constructie zit er onder uw houten vloer? Zijn het (houten) balken of is het beton? In oudere huizen is het meestal de eerste optie. Als u de houten vloer verwijderd, wat zit er dan onder? Het plafond van de onderburen, een kruipruimte of iets anders?

Isolatiemateriaal voor een houten vloer

Heeft u houten balken onder uw houten vloer dan is het mogelijk om isolatiemateriaal tussen de balken te plaatsen. Hiervoor is steenwol of glaswol (MW 35) geschikt. Zorg er wel voor dat er voldoende ventilatie is.

Is er onvoldoende luchtbeweging dan kan er condensatie ontstaan. Vocht is funest voor glaswol, want het zorgt er namelijk voor dat het glaswol z’n isolatiewaarde verliest. Bovendien kan er schimmel ontstaan op uw isolatiemateriaal

Meer informatie nodig? Bel onze adviseurs, zij geven u advies voor uw unieke situatie 0316-330365.

Heeft u een kruipruimte onder uw houten vloer? Dan adviseren wij om uw vloer vanuit deze ruimte te isoleren. Het voordeel van het gebruiken van de kruipruimte is dat u hiermee geen ruimte hoeft in te leveren van uw woongedeelte. Bovendien wordt optrekkende kou direct vanaf de kern aangepakt. Meer informatie over het isoleren van een kruipruimte. 

Akoestische isolatie

Akoestische geluidsisolatie

Een houten vloer ziet er prachtig uit, maar wanneer u geluidsoverdracht wilt beperken is een houtenvloer meestal geen ideale keuze. U herkent het vast wel: geklos op de vloer, het kraken van planken en voetstappen die door dreunen. Het contactgeluid van een houtenvloer is meestal immens.   

Als uw vloer is voorzien van warmte isolatie, hoeft dat nog niet te betekenen dat uw vloer ook geïsoleerd is tegen geluid en trillingen. 

Voor het beste resultaat adviseren wij om uw houten vloer op twee manieren te isoleren.

  1. Ten eerste moeten de trillingen die de vloer doorgeeft worden onderbroken. Een zwevende vloer (of zwevende chape) is de meest efficiënte optie. Wat is een zwevende vloer en hoe brengt u een dergelijke vloer aan? Lees meer!

  2. Daarnaast is het ook aan te raden om aan de akoestiek in de ruimte te werken. Het geluid van schoenen en voetstappen op een vloer wordt weerkaatst als een ruimte veel galm bevat. Het klossen lijkt dan erger dan het in werkelijkheid is. Er zijn eenvoudige en voordelige manieren om de akoestiek van uw ruimte te verbeteren.

Galm tegengaan en de akoestiek verbeteren? Lees meer

Isolatiematerialen voor een houten vloer:

Een houten vloer isoleren met steenwol

Isolatieplaten van steenwol zijn heel geschikt voor de isolatie van een houten vloer. De Rockwool platen 210 (Rocksono Base) plaatst u aan de onderkant van de vloer. Deze beperken geluidsoverlast en zorgen dat u direct minder energie verliest. De platen steenwol zijn onbrandbaar waardoor u ook meteen de brandveiligheid van uw woning verbetert.

Bij de Isolatieshop kunt u terecht voor steenwol bouwplaten in verschillende diktes en afmetingen. Bent u op zoek naar een partij die de bouwplaten voor u op de juiste maat kan verzagen, ook dan helpen we u graag.

>> Bekijk de steenwol-vloer-isolatie

Een houten vloer isoleren met glaswol

Naast steenwol kunt u voor de isolatie van een houten vloer ook voor glaswol kiezen. Glaswol is op rol verkrijgbaar maar ook in platen zoals bijvoorbeeld de Acoustifit glaswolplaten. Deze zijn vervaardigd volgens de Knaufs Ecose Technology en zijn gebruiksvriendelijker dan de traditionele gele glaswol. Door het speciale bindmiddel Ecose komt er bij de verwerking van deze glaswol minder stof vrij. Zo vermindert of voorkomt u irritaties die traditionele glaswol kan veroorzaken.

Glaswol vloerisolatie

Wij kunnen u deze glaswol leveren in verschillende diktes, isolatiewaardes en uitvoeringen.

>> Bekijk de glaswol-isolatiematerialen

Een houten vloer isoleren met minerale wol Knauf MW35

Ook MW-35 kunt u gebruiken voor de isolatie van uw houten vloer. Deze minerale wol is door Knauf op de markt gebracht als vervanging van de traditionele steenwol. De Minerale Wol 35 is een duurzaam alternatief met sterke minerale vezels. In MW35 vindt u ook de Ecose Technology die Knauf gebruikt om glaswol gebruiksvriendelijker te maken, maar het heeft de fysieke eigenschappen van steenwol.

Knauf MW35

>> Bekijk het Knauf MW35-isolatiemateriaal

Zwevende vloerconstructie

Een andere optie voor het isoleren voor uw houten vloer is de zwevende vloerconstructie. Dit is een doorlopende laag steenwol tussen de dekvloer en de draagvloer. Vooral als u last heeft geluidsoverdracht van stemmen of voetstappen is dit zeer effectief. De zwevende vloer zorgt voor akoestische ontkoppeling en vermindert daarmee het contactgeluid.

Daarnaast profiteert u eveneens van de effecten van thermische isolatie bij een zwevende vloerconstructie. Voor deze isolatie kunt u producten gebruiken uit ons Rockfloor Solid assortiment. Maar ook de fermacell 2E32 platen zijn ideaal voor het leggen van een zwevende ondervloer.

>> Bekijk de Rockwool Solid-isolatieplaten

>> Bekijk de fermacell 2E32 platen

Advies nodig over het isoleren van uw houten vloer?

Welk materiaal u het beste kunt gebruiken voor het isoleren van uw houten vloer is afhankelijk van uw eigen voorkeur. Voor advies of productie op maat kunt u altijd bij ons terecht. Neem contact op voor een persoonlijk advies.