usp icons
Al 120.639 woningen zijn geïsoleerd met de Isolatieshop

Duurzame isolatie - Welke biobased isolatiematerialen kun je gebruiken?

Wanneer je een woning wilt isoleren kom je veel verschillende isolatiematerialen tegen. Hierdoor kan het lastig zijn een keuze te maken. Als duurzaamheid voorop staat, kun je ervoor kiezen om te isoleren met biobased materialen. In dit artikel vind je meer informatie over de verschillende biobased isolatiematerialen die ervoor zorgen dat je huis op een duurzame manier geïsoleerd is.

Welke duurzame materialen zijn er?

Binnen ons assortiment worden er diverse biobased isolatiematerialen aangeboden. Hieronder vallen:

Isoleren met duurzaam materiaal brengt een aantal positieve eigenschappen met zich mee. Zo is duurzame isolatie dampopen. Hierdoor hoeft er vrijwel geen gebruik gemaakt te worden van folies of ventilatielatten. Verder biedt duurzame isolatie naast thermische isolatie ook uitstekende geluidsisolatie. Een voordeel van het isoleren met biobased materiaal is dat het een zeer lage impact op het milieu heeft. Daarnaast zal je ook geen irritatie ervaren aan de ogen, huid of luchtwegen aangezien het materiaal vrij is van schadelijke chemicaliën.

Houtvezelisolatie

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, waardoor de vraag naar natuurlijke producten die passen in een circulaire economie duidelijk stijgt. Om op deze trend in te spelen is houtvezelisolatie in het leven geroepen. Dit materiaal wordt gemaakt van hout dat bij zagerijen overgebleven is. Dit materiaal wordt vervolgens gebruikt om biobased isolatieplaten te maken die eenvoudig gerecycled kunnen worden.

Hoe wordt houtvezel geproduceerd?

Houtvezel wordt dus gemaakt van het resthout dat overblijft bij zagerijen. Dit resthout wordt eerst verwerkt tot houtsnippers. Deze worden vervolgens schoongemaakt en verzacht door middel van stoom. Het water dat hiervoor wordt gebruikt is weer afkomstig van de papierfabriek, die koelwater gebruikt om krantenpapier af te koelen.

Wanneer een productiefout gemaakt wordt, zoals een afwijking in de afmetingen van de plaat, gaat de desbetreffende plaat weer opnieuw het productieproces in. Dit kan tot wel tien keer gebeuren en vermijdt materiaalverlies.

Door de samenwerking met de omliggende papierfabriek en zagerijen, zorgt Pavatex ervoor dat zij bijna energieneutraal is. 


Hoe wordt houtvezel geproduceerd?

Voordelen van Houtvezel 

Wil je meer weten over de voordelen van houtvezel? Bekijk dan ons artikel over houtvezel isolatie hier!


Hennep Isolatie

Ook HempFlax haakt in op de wens om duurzaam te isoleren. Van de houtachtige delen van de hennepplant wordt isolatiemateriaal gemaakt. De productie hiervan is duurzaam doordat het afbreekbaar is, het tijdens de groei CO2 opneemt en ontzettend snel groeit.

Hoe wordt hennep isolatie geproduceerd?

Hennep isolatie scoort zeer goed op milieu-impact door heel het productieproces heen. De hennepplant groeit ontzettend snel op elke bodem. Hierdoor is de bemesting van de grond of het gebruik van verdelgers niet nodig. De plant heeft ook luchtzuiverende eigenschappen, waardoor het veel CO2 opneemt tijdens de groei. Uiteraard is het materiaal ook afbreekbaar. De plant zelf bestaat voor 60% uit houtachtige delen. Deze worden gebruikt om isolatiemateriaal mee te maken.

Hennep Isolatie

Voordelen van hennep isolatie 

Maar wat zijn nu precies de voordelen van hennep isolatie? Zie hieronder een lijst met de redenen om je woning te isoleren met hennep.

 • Milieuvriendelijk & Duurzaam - Hennep isolatie heeft een CO2-neutrale productie. Dit betekent dat het materiaal tijdens de productie evenveel CO2 opneemt als het uitstoot. Dit zorgt ervoor dat het een van de meest duurzame materialen op de markt is. Verder kost de productie van hennep weinig energie en kan het vaker per jaar geoogst worden. Daarnaast is het materiaal volledig recyclebaar
 • Thermische Isolatie - Hennep isolatie is erg bruikbaar voor thermische isolatie. Het materiaal beschikt over voldoende koude- en warmtebescherming om een ruimte tijdens warme of koude dagen op een aangename temperatuur te houden. Deze kwaliteiten zullen er ook voor zorgen dat je fors op je energiekosten kan besparen.
 • Geluidsisolatie - Hennep isolatie heeft ook zeer goed geluidsisolerende eigenschappen. Bij het gebruik van hennep isolatie hoef je je geen zorgen dat geluiden binnenkomen. Daarnaast houdt het eigen geluiden ook binnenshuis.
 • Vochtregulerend - Hennep is vochtregulerend. Dit betekent dat het materiaal makkelijk vocht opneemt en verdeelt zodat er een optimale vochtverdeling ontstaat. Hierdoor is het geschikt voor een dampopen bouw.
 • Flexibel & Veerkrachtig - Hennep isolatie is erg flexibel en veerkrachtig. Hierdoor is het makkelijk te installeren in verschillende bouwvormen.
 • Niet irriterend - Doordat hennep isolatie schoon en stofarm is, zal deze vorm van isolatie de longen en huid niet irriteren. Ook is het geurloos.

Ons assortiment

Overweeg je om je woning te isoleren met hennep isolatie? Dan is de Isolatieshop de partner waarnaar jij op zoek bent. Door onze kwalitatieve isolatiemateriaal en advies op maat kunnen wij je helpen met het vinden van een gepaste oplossing. Binnen ons assortiment vind je hennep isolatieplaten van Hempflax.


Vlas Isolatie

Naast hennep is vlas isolatie ook een prima keuze om duurzaam te isoleren. Vlas hoort bij de isolatiematerialen die uit natuurlijke plantaardige vezels bestaan. Het product is natuurlijk hergroeibaar en kan volledig worden afgebroken.

Hoe wordt vlas isolatie geproduceerd? 

Vlas wordt gezaaid in april en geoogst in de zomermaanden van hetzelfde jaar. Bij de groei van de plant komt er weinig CO2 vrij en de plant is aan het eind van de levensduur ook volledig recyclebaar. Daarnaast worden er bij de groei weinig bestrijdingsmiddelen gebruikt.

De materialen die gebruikt worden voor isolatie zijn de reststoffen die overblijven bij de productie van linnen. Van de lange vezels wordt textiel gemaakt, van de korte vezels wordt dan vervolgens isolatiemateriaal gemaakt.

Vlas Isolatie

Voordelen van vlas isolatie

Maar wat zijn nu precies de voordelen van vlas isolatie? Zie hieronder een lijst met de redenen om je woning te isoleren met vlas.

 • Milieuvriendelijk & Duurzaam - Vlas isolatie heeft een lage milieu-impact. Het wordt gewonnen uit reststoffen van linnen en kan gemakkelijk gerecycled worden. Uit tests blijkt dat vlas isolatie een levensduur heeft van wel zeker 75 jaar. Volgens de producenten is dit theoretisch gezien zelfs langer.
 • Thermische Isolatie - Vlas isolatie is goed inzetbaar voor thermische isolatie. Het materiaal houdt de warmte buiten tijdens de zomer en houdt de kou buiten tijdens de winter. Hierdoor zal je ook nog eens flink besparen op de energierekening.
 • Geluidsisolatie - Vlas isolatie laat de geluiden van buiten niet binnen en zal er vervolgens ook voor zorgen dat je eigen geluid niet bij de buren binnenkomt. Hierdoor is vlas een goede optie voor geluidsisolatie.
 • Vochtregulerend - Vlas is vochtregulerend en kan tot wel 20% van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen en afgeven. Dit beïnvloedt de isolerende werking niet. Het materiaal is dus erg geschikt voor een dampopen bouw.
 • Flexibel & Veerkrachtig - Vlas isolatie is makkelijk te installeren door de flexibiliteit en veerkrachtigheid van het materiaal.
 • Niet irriterend - Doordat vlas isolatie uit natuurlijke materialen bestaat, bevat het geen schadelijke stoffen die irritaties aan de huid en luchtwegen veroorzaken.
 • Brandwerendheid - Vlas valt onder brandklasse C. Dit betekent dat het moeilijk brandbaar is. Hierdoor presteert het materiaal het best op brandwerendheid in vergelijking met de andere duurzame isolatiematerialen. Bij brand vormt vlas een verkoolde korst.

Ons assortiment

Wanneer je overweegt om je woning te isoleren met vlas, ben je bij de Isolatieshop aan het juiste adres. Door het op maat gemaakte advies te combineren met producten van een hoge kwaliteit kunnen wij altijd een gepaste oplossing bieden. Voor het isoleren met vlas bieden wij het merk Isovlas aan. 


Katoen Isolatie

Ook katoen isolatie is een prima keus om duurzaam te isoleren. Katoen isolatie wordt gemaakt uit gerecyclede kleding dat voor 100% uit katoen bestaat. Dit materiaal is een goed voorbeeld van circulaire economie.

Hoe wordt katoen isolatie geproduceerd?

Wanneer er geen andere bestemming meer is voor oude kledingstukken, kunnen deze verwerkt worden tot isolatiemateriaal. Niet elk kledingstuk komt natuurlijk in aanmerking om omgetoverd te worden in katoen isolatie. Hiervoor moet een kledingstuk voor wel 100% uit katoen bestaan. Deze kleding wordt uiteindelijk verscheurd tot er alleen nog maar vezels over zijn. Dit materiaal wordt vervolgens behandeld met brand- en schimmelwerende producten. Ook wordt er polyester aan toegevoegd dat moet dienen als bindmiddel. Als het eenmaal tot 100 graden Celsius verhit wordt, zal het materiaal aan elkaar binden.

Katoen Isolatie

Voordelen van katoen isolatie 

Maar wat zijn nu precies de voordelen van katoen isolatie? Zie hieronder een lijst met de redenen om je woning te isoleren met katoen.

 • Milieuvriendelijk & Duurzaam - De katoenproductie op zich is geen voorbeeld van duurzaamheid. Het produceren van katoen kost veel water en er worden chemische middelen gebruikt. Daarnaast zijn de werkomstandigheden ook slecht. Door dit materiaal een nieuw in te blazen wordt de teelt optimaal benut, waardoor het een mooi voorbeeld van circulaire economie is. 
 • Thermische Isolatie - Wanneer je met katoen isoleert, hoef je je geen zorgen te maken om kou of warmte die ongewenst naar binnen kan komen. Dit komt door de thermische werking van het materiaal. Een groot voordeel hiervan is dat er flink bespaard kan worden op de energierekening.
 • Geluidsisolatie - Door de geluidswerende kwaliteiten van katoen isolatie zal het geluid van buiten niet binnen komen. Geluid dat binnenshuis wordt geproduceerd zal de ruimte vervolgens ook niet verlaten.
 • Vochtregulerend - Katoen is vochtregulerend, waardoor het materiaal geschikt is voor dampopen bebouwingen.
 • Flexibel & Veerkrachtig - Door de flexibele en veerkrachtige werking van katoen isolatie kan het materiaal gemakkelijk in verschillende bouwen geïnstalleerd worden.
 • Niet irriterend - Katoen isolatie zal niet schadelijk zijn voor je gezondheid, mits het natuurlijk niet bewerkt is met chemische stoffen.

Ons assortiment

Wil je je woning isoleren met katoen? Dan kunnen we je bij de Isolatieshop een gepaste oplossing bieden. Dit doen wij aan de hand van hoogwaardige producten en advies op maat. De katoen isolatie die wij aanbieden is van het merk Pavatextil


Cellulose Isolatie

In ons assortiment hebben wij ook cellulose isolatie, dat is een goede keuze om duurzaam mee te isoleren. Cellulose isolatie is 100% recyclebaar, erg flexibel en vochtregulerend. Cellulose heeft goede isolerende eigenschappen, voor zowel warmte als geluid.

Hoe wordt cellulose isolatie geproduceerd?

Cellulose isolatie bestaat uit cellulose vlokken. De vlokken worden gemaakt van gerecycled papier. De cellulose platen ontstaan door de krantensnippers te mengen met een bindmiddel. Door dit bindmiddel krijgen de platen een brandwerende werking. Ook zijn ze hierdoor bestand tegen schimmels, ongedierte en vocht.

Cellulose Isolatie

Voordelen van cellulose isolatie

Maar wat zijn nu precies de voordelen van cellulose isolatie? Zie hieronder een lijst met de redenen om je woning te isoleren met vlas.

 • Milieuvriendelijk & Duurzaam – Cellulose isolatie wordt gemaakt van gerecycled papier. Het is 100% recyclebaar en circulair. Bij het maken van cellulose isolatie wordt ook energie bespaard.
 • Thermische Isolatie – Cellulose isolatie is geschikt voor thermische isolatie. Het materiaal houdt in de zomer de warmte buiten en in de winter de kou buiten. Door het isoleren van je woning, bespaar je ook op je energierekening.
 • Geluidsisolatie - Uit testen is gebleken dat cellulose een uitstekende geluidsisolerende en geluiddempende werking heeft. Cellulose laat geluid van buitenaf niet binnen en zorgt er ook voor dat geluid vanuit jouw woning niet naar de buren gaat. Cellulose is dus een goede keuze in isolatiemateriaal voor geluidsisolatie.
 • Vochtregulerend - Cellulose is vochtregulerend. Dit betekent dat het materiaal vocht kan opnemen wanneer de ruimte erg vochtig is en het weer kan afgeven wanneer de ruimte te droog is. Hierdoor ontstaat er een fijn leefklimaat.
 • Flexibel & Veerkrachtig – Cellulose is erg flexibel en veerkrachtig. Hierdoor is het makkelijk te installeren op verschillende manieren.
 • Niet irriterend – Doordat cellulose schoon en stofarm is, zal het je huid, ogen en longen niet irriteren.

Ons assortiment

In ons assortiment hebben wij cellulose isolatieplaten van Cyclin. Cyclin is een Nederlandse producent van biobased isolatiemateriaal. Hun productieproces is milieuvriendelijk en het isolatiemateriaal dat ze maken is 100% recyclebaar.


Grasvezel Isolatie

In ons assortiment hebben wij ook grasvezel isolatie. Grasvezel is een biobased alternatief voor traditionele isolatiematerialen. Grasvezel isolatie wordt gemaakt van natuurlijke grasvezels. Grasvezels zijn hernieuwbaar, biologisch afbreekbaar en recyclebaar.

Hoe wordt grasvezelisolatie geproduceerd?

Grasvezel isolatie wordt gemaakt van restmateriaal van gemaaid gras en juten vezels. Dit restmateriaal komt uit Nederland en België. Deze grasvezels worden samengeperst en gebakken om isolatiemateriaal te vormen. Het resultaat is een duurzaam en biologisch afbreekbaar isolatiemateriaal dat uitstekende thermische en akoestische eigenschappen heeft.

Grasvezel Isolatie

Voordelen van grasvezel isolatie

Maar wat zijn nu precies de voordelen van grasvezel isolatie? Zie hieronder een lijst met de redenen om je woning te isoleren met vlas.

 • Milieuvriendelijk & Duurzaam – Grasvezelisolatie is gemaakt van natuurlijke grasvezels en jute, dat zijn natuurlijke materialen. Ook is de productie van grasvezel CO2-neutraal, het is een van de meest ecologisch verantwoorde isolatiematerialen op de markt.
 • Thermische Isolatie - Grasvezelisolatie heeft uitstekende thermische isolatie-eigenschappen, wat betekent dat het je huis in de zomer koel houdt en in de winter warm.
 • Geluidsisolatie – Grasvezelisolatie heeft een uitstekende geluiddempende werking. Je kan grasvezel dus gebruiken voor geluidsisolatie.
 • Vochtregulerend - Grasvezelisolatie is vochtregulerend. Het helpt om vochtproblemen in je huis te voorkomen.
 • Flexibel & Veerkrachtig – Grasvezel isolatie is erg flexibel en veerkrachtig. Hierdoor is het makkelijk te installeren op verschillende manieren.
 • Niet irriterend – Grasvezel isolatie is niet irriterend voor je huid, ogen en longen. Zelfs niet als je last hebt van hooikoorts, bij het verwerken van grasvezel worden stof en pollen van de vezels gescheiden.

Ons assortiment

In ons assortiment hebben we grasvezel isolatie van Gramitherm. Gramitherm is gespecialiseerd in het maken van grasvezelisolatie. Als bedrijf laten ze een positieve ecologische voetafdruk achter. De CO2 die uitgestoten wordt bij het produceren is namelijk minder dan de CO2 die door het gras wordt opgevangen.

Wil je jouw woning graag isoleren met biobased isolatiemateriaal, maar wil je het niet zelf doen? Neem dan eens een kijkje op ons parnterplatform!

Veelgestelde vragen over biobased isolatie

Gerelateerde artikelen

Subsidie isolatie 2023 - Alles over ISDE subsidie
De Isolatieshop B.V.
2023-03-20

Lees meer
Wat is houtvezel en wat zijn de voordelen?
De Isolatieshop B.V.
2022-08-12

Wanneer jij je woning wilt isoleren, krijg je waarschijnlijk te maken met veel materiaalopties. Het kan daarom lastig zijn om een definitieve keuze te maken. In dit artikel vind je informatie over hou...

Lees meer
De Isolatieshop B.V.
16-05-23

Opmerkingen (0)

Laat een bericht achter.