U bent hier:

Betonvloer isolatie

Beton vloer isolatie

Veel woningen hebben betonvloeren. Deze kunnen koud aanvoelen. Zeker wanneer zich onder de betonvloer een kruipruimte bevindt, kan kou en vocht uit de kruipruimte naar boven trekken. Goede betonvloer isolatie kan dit verhelpen.

Wij helpen u graag uw woning voordelig te isoleren, zodat u kunt genieten van meer comfort en warmte. Welke mogelijkheden voor de isolatie van uw betonvloer zijn er? En waar moet u aan denken?

Betonvloer isolatie: drie mogelijkheden

Welke methode en welke materialen het beste voor u zijn hangt af van de situatie. Of u een al bestaande vloer heeft of de vloer nog moet storten. Er zijn grofweg drie mogelijkheden voor betonvloer-isolatie.

1. Isolatie van nieuw te storten betonvloer op zand

Bent u bezig met het (ver)bouwen van uw woning en gaat u een betonvloer op zand storten, dan kunt u de betonvloer direct goed isoleren. U brengt de isolatie op het zand aan en stort daarna het beton. Voor het isoleren van nog te storten betonvloer zijn en drie mogelijkheden die elk hun eigen voordelen hebben. 

EPS: Als ruimte geen rol speelt dan kunt u EPS isolatie onder de betonvloer plaatsen. EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen en kent vele benamingen, zoals tempex en piepschuim. Dit is een goedkope optie en dit isolatiemateriaal wordt het vaakst gekozen als een paar centimeters meer of minder er niet toe doet. Bij De Isolatieshop bieden we voor vloerisolatie EPS 100 -isolatiemateriaal in verschillende diktes. Zeer geschikt voor gebruik onder betonvloeren, maar het kan ook toegepast worden als isolatie in de kruipruimte tegen de vloer.

>> Bekijk de EPS-isolatiematerialen

XPS: Heeft uw vloer een hoge belasting en dient uw vloerisolatie drukvast te zijn? Houd daar dan rekening mee bij de keuze voor het isolatiemateriaal onder uw betonvloer. XPS is het isolatiemateriaal bij uitstek als drukvastheid een issue is. Onze XPS-bouwplaten zijn geschikt voor een goede betonvloer isolatie. Naast een hoge drukvastheid kan ook vocht een rol spelen bij de keuze voor isolatiemateriaal. 

XPS is dan een goede keuze. Het is niet alleen heel drukvast, maar neemt ook geen water op. Voor het isoleren onder betonvloeren in bijvoorbeeld keldervloeren is XPS dus zeer geschikt. 

Indien u EPS- of XPS-bouwplaten onder een nieuw te storten betonvloer gaat gebruiken, dient u wel randisolatie aan te brengen in de dekvloer. Hierdoor kan de dekvloer vrij bewegen ten opzichte van de muren en ontstaan er geen scheuren door krimp of uitzetting.

>> Bekijk de XPS-isolatiematerialen

PIR: Wanneer drukvastheid geen aandachtspunt is en u voor het maximale rendement wilt gaan met een geringe dikte, dan is PIR bij uitstek geschikt. Dankzij de aluminium toplaag hebben deze platen een hogere isolatiewaarde dan gewone EPS of XPS isolatieplaten. Met een relatief dunne plaat kan dus een hoge isolatiewaarde bereikt worden.

>> Bekijk de PIR-isolatiematerialen

2. Bestaande betonvloer isoleren via de kruipruimte

Kruipruimten onder uw betonvloer kunnen voor extra kou en vocht zorgen. Het voordeel is dat u uw kruipruimte op meerdere manieren kunt isoleren waardoor de betonvloer snel minder koud aanvoelt. Voor het isoleren van de betonvloer vanuit de kruipruimte heeft u twee opties: 

Isolatie van het plafond van de kruipruimte

Is de kruipruimte ruim en toegankelijk genoeg om in te werken, dan kunt u het plafond van de kruipruimte isoleren. U kunt dan PIR-isolatieplaten bevestigen aan de onderkant van de betonvloer, dus aan het plafond van de kruipruimte. Hiermee bent u verzekerd van een hoge isolatiewaarde. 

De bodem van uw kruipruimte isoleren

Is uw kruipruimte erg laag en kunt er met geen mogelijkheid materialen aan het plafond bevestigen, dan is bodemisolatie een goede optie. U bedekt dan de bodem van uw kruipruimte met een laag isolerende parels of chips. Lees meer over het isoleren van de bodem van uw kruipruimte.

3. Betonvloerisolatie als u geen kruipruimte heeft

U heeft een betonnen vloer maar geen kruipruimte. De betonnen vloer is dan direct op het zand gestort. Isolatie van uw betonvloer is nog steeds mogelijk. Houd er rekening mee dat u de betonvloer niet van onderaf kunt isoleren. U moet de hoogte in. Dat betekent dat het isolatiemateriaal bovenop de betonvloer aangebracht wordt. 

Tegenwoordig is het mogelijk heel slank te isoleren met een hoge isolatiewaarde middels PIR-platen. Ook hier is de drukvastheid belangrijk voor de materiaalkeuze. Wanneer er direct een houten vloer bovenop komt, zijn XPS of PIR een prima optie. Vergeet niet om uw isolatiemateriaal met een drukverdeelplaat vast te zetten in plaats van met een 'kale' schroef. 

Maar het is belangrijk om te weten dat uw vloer zelfs dan na het isoleren hoger komt te liggen en dat u bijvoorbeeld uw deuren zult moeten inkorten.

Welk materiaal voor het isoleren van uw betonvloer?

Voor de isolatie van betonvloeren zijn zeer veel isolatiematerialen beschikbaar. Twijfelt u welk isolatiemateriaal geschikt is voor de isolatie van uw betonvloer neemt u dan contact met ons op. We helpen u graag aan een goede, duurzame en betaalbare oplossing.

>> Bekijk de betonvloer isolatiematerialen