U bent hier:

Gipsplaten

De juiste gipsplaat voor uw toepassing

Er zijn verschillende soorten gipsplaten te verkrijgen. Het onderscheid zit vaak in de randafwerking. Bij ons vindt u gipsplaten met afgeschuinde kanten (AK) en ronden kanten (RK). Ook zijn er nog nog de vochtwerende gipsplaten (WR), de stucplaten en de gipsvezelplaten.

Gipsplaten met afgeschuinde kant (AK)

Deze gipsplaat is voorzien van twee of vier afgeschuinde kanten (AK). Dankzij deze afgeschuinde kanten kunt u de naad tussen twee platen volledig vlak afwerken (gebruik hiervoor een voegenvuller of gipspleister). Gaat u de platen nog verder afwerken met pleisterwerk of wilt u juist een afwerking met zichtbare naad, dan kunt u beter kiezen voor RK gipsplaten met een ronde kant.

>> Bekijk de AK gipsplaten

Gipsplaten met ronde kant (RK)

Deze gipsplaat is voorzien van een ronde kant (RK). Deze ronde kant geeft een fraaie naad wanneer u de gipsplaten verder niet afwerkt. Wilt u de gipsplaten vlak afwerken, dan raden wij u gipsplaten met afgeschuinde kanten (AK) aan. Bij deze AK-gipsplaten kunt u de naad vlak en onzichtbaar afwerken. Gaat u er pleisterwerk op aanbrengen, dan raden wij u onze stucplaten aan. Deze hebben een speciale toplaag waar het stucwerk goed aan hecht.

>> Bekijk de RK gipsplaten

Stucplaten

Stucplaten zijn een gipsplaten die voorzien zijn van een ronde kant (RK) en speciale toplaag voor stucwerk. U kunt de splaten hierdoor rechtstreeks afwerken met pleisterwerk. De toplaag zorgt voor een goede hechting van het stucwerk. Gaat u de platen niet stucadoren, dan kunt u beter kiezen voor reguliere gipsplaten met een ronde- of afgeschuinde kant.

>> Bekijk de stucplaten

Vochtwerende gipsplaten (WR)

Deze gipsplaat is voorzien van een speciale vochtwerende toplaag. Deze groene laag is geïmpregneerd en zorgt voor een vertraagde opname van water en schimmels. Perfect voor toepassingen in vochtige ruimtes waar een normale gipsplaat niet te gebruiken is.

>> Bekijk de vochtwerende gipsplaten

Gipsplaten of gipsvezelplaten?

De 'normale' gipsplaat is feitelijk een gipskartonplaat. Deze zijn gemaakt van gips met een kartonnen toplaag. Dit maakt ze licht en makkelijk te verwerken. Vindt u het belangrijk dat de platen stootvast zijn, dat u er in kunt schroeven en zelfs zaken aan op kunt hangen? Kies dan voor gipsvezelplaten (van het merk fermacell). Deze zijn gemaakt van gips met een speciale vezel, dit maakt ze zwaarder, maar ook veel sterker dan de traditionele gipsplaat.

>> Bekijk de gipsvezelplaten