usp icons
Al 114.748 woningen zijn geïsoleerd met de Isolatieshop

Energielabel kwestie: oplossing lange termijn nog niet in zicht

Leestijd: 2 min

Rondom het energielabel dat op onbetrouwbare wijze zou zijn toegekend aan veel woningen, is nog steeds ophef. Het is weliswaar verplicht om vanaf 1 januari 2015 een energielabel te tonen bij de verkoop of verhuur van een woning. Toont een woningeigenaar dit niet? Dan kan een boete oplopen tot 405 euro. Maar in hoeverre is dit label betrouwbaar?

Wanneer een woningeigenaar het niet eens is met het afgegeven voorlopige energielabel dat bij zijn woning hoort, dient hij zelf aan te tonen aan experts via internet dat zijn woning een beter label verdient. Dit kan de woningeigenaar doen door foto's op te sturen van bijvoorbeeld dubbel glas of een energierekening van een HR-ketel met behulp van een DigiD-code. Op de website www.energielabelvoorwoningen.nl kan het verzoek om een beter en definitief energielabel ingediend worden. Wanneer een definitief energielabel is toegekend, blijft deze 10 jaar geldig.

Deze wijze van aanleveren van bewijsmateriaal kan fraude uitlokken. Want wie zegt dat de foto's niet bij buren of kennissen genomen zijn? Het is lastig om op betrouwbare wijze aan te tonen dat een woning werkelijk energiezuiniger is dan dat het bijbehorende label laat blijken. Het kost experts veel tijd en geld om woningen te bezoeken en te controleren.

Het is dan ook maar de vraag of er een betrouwbare oplossing voor op de lange termijn zal komen.

Hier leest u meer over de voortdurende ophef over het energielabel.

Goede manieren om een woning energiezuiniger te maken, zijn bijvoorbeeld het aanbrengen van vloerisolatie of gevelisolatie.

De Isolatieshop B.V.
11-02-15

Opmerkingen (0)

Laat een bericht achter.