Toon prijzen
Excl. btw

XPS isolatie

XPS is een licht, maar stevig isolatiemateriaal. XPS heeft een dichte celstructuur die ervoor zorgt dat het materiaal geen water opneemt. Hierdoor heeft XPS continu een isolerende werking. XPS is een afgeleide van EPS (tempex), maar biedt een veel betere isolatiewaarde. De hoge druksterkte van XPS maakt het materiaal goed beloopbaar en wordt daarom vaak gebruikt als platdakisolatie. De meeste XPS isolatieplaten zijn voorzien van een L-sponning (een type verbinding) dat voor een goede onderlinge aansluiting zonder koudebrug zorgt. De platen zijn bovendien eenvoudig te verlijmen op muren en plafonds. XPS is een isolatiemateriaal dat ideaal is voor gebruik in de badkamer.

Waar is XPS isolatie toepasbaar?

Vloeren en daken kunnen uitstekend geïsoleerd worden met XPS. Vanwege de stevige en vochtwerende eigenschappen van XPS wordt dit isolatiemateriaal daarom ook regelmatig gebruikt om kelders of zwembaden te isoleren.

 • Platte daken: XPS isolatieplaten zijn bestand tegen vocht en bovendien goed te belopen dankzij hun stevige eigenschap. Dit maakt ze uitermate geschikt voor bijvoorbeeld een warm-dak-constructie.
 • Vloeren: Of het nu gaat om een badkamervloer, isolatie voor een zwembad of kelderisolatie; XPS platen zijn in hoge mate drukvast en kunnen een hoge belasting aan. Daarom kunt u de XPS platen in al deze situaties gebruiken.
 • Kelders en zwembaden: XPS platen zijn vochtwerend. Omdat ze geen vocht opnemen (en drukvast zijn) kunt u ze gebruiken als vloerisolatie voor een kelder of badkamer. XPS isolatieplaten zijn ook uitstekend te gebruiken als ondergrond voor een zwembad of sauna.
XPS Toepassingen

XPS op maat?

Wist u dat wij ook de mogelijkheid bieden om isolatiemateriaal op maat te laten zagen of te verlijmen met plaatmateriaal? Is een product geschikt voor onze zaagservice, dan ziet u dit bij het product in onze webshop staan.

U geeft de gewenste afmetingen aan in het bestelproces en wij gaan er vervolgens direct mee aan de slag! Ook voor de zaagservice geldt; op werkdagen voor 14:00 uur besteld, morgen in huis. Heeft u vragen over maatwerk? Of heeft u grote aantallen van verschillende materialen nodig? Neem gerust contact met ons op voor een persoonlijk advies. Tel: +31 (0)316-330365.

XPS Isolatie Maatwerk
XPS Isolatiemateriaal

Waar is XPS van gemaakt?

Geëxtrudeerd polystyreen hardschuim (zoals XPS voluit heet) wordt vervaardigd in een continu extrusieproces dat een homogene "gesloten cel" -matrix produceert waarbij elke cel volledig wordt omsloten door polystyreenwanden.

XPS heeft ook een enorme sterkte / gewichtsverhouding en de celstructuur is zeer geschikt om compressie onder de meest veeleisende toepassingen te weerstaan.

XPS wordt vaak boven EPS gekozen voor vochtige omgevingen die een hogere waterdampdiffusieweerstand vereisen.

In ons assortiment vindt u verschillende merken XPS waaronder Jackodur en Jackoboard.

Eigenschappen van XPS

XPS Geluidsisolatie

Geluidsisolatie

Is XPS goed voor geluidsisolatie? Extruded polystyrene (XPS) foam is een goede thermische barrière, maar is op zichzelf een slechte geluidsbarrière.

Op zichzelf gebruikt als een geluid conditionerend paneel doet het niet veel, maar bij gebruik met dichtere materialen met een grotere massa, ontkoppelen en absorberen de geluidsisolerende eigenschappen met uitstekende resultaten. 

Lees meer over geluidsisolatie.

XPS Rd Waarde

Isolatiewaarde Prestaties

Isolatiewaarden en eigenschappen van XPS

 • Lambda: 0.032 - 0.035 W/mK
 • Druksterkte (kPa) 300 - 700
 • Treksterkte tot 1000 kPa
 • Volumieke massa van slechts 30 kg/m³
 • Vochtbestendig
 • Hoge diffusieweerstand: 150-300 (dampdoorlatendheid)
 • Licht van gewicht
 • Zonder huidirritatie
XPS Isolatie Vocht

Waterafstotend

Geëxtrudeerd polystyreen (XPS) schuim is hardschuim dat een sterke, maar lichtgewicht en flexibele isolatieoplossing biedt die bestand is tegen waterabsorptie.

Wanneer veel traditionele isolatiematerialen in contact komen met water, verliezen ze hun thermische eigenschappen, maar zelfs bij extreme weersomstandigheden behoudt XPS zijn thermische en fysieke eigenschappen, waardoor het een perfect robuust bouwmateriaal is.

Als perimeterisolatie is XPS vormvast, rotbestendig en vochtbestendig. Perimeterisolatie betreft de isolatie van constructies aan de buitenkant welke in contact staan met de grond.

Druksterkte

Vanwege de hoge druksterkte en superieure thermische prestaties is geëxtrudeerd polystyreen (XPS) al lang het materiaal bij uitstek in residentiële, commerciële en industriële sectoren. 

Het is ook een geschikt materiaal voor gebruik binnenshuis onder vloeren die onderhevig zijn aan zware belasting en waar constant overheen wordt gelopen. Daarnaast is het bruikbaar voor verschillende dakbedekkingstoepassingen.

XPS wordt geproduceerd in verschillende druksterktes variërend tussen 300 kPa en 700 kPa.

XPS Gebruiksgemak

Gebruiksgemak

XPS is met zijn mechanische eigenschappen en extreem eenvoudige verwerking een eersteklas materiaal voor verdere verwerking. XPS isolatieplaten zijn eenvoudig te plaatsen omdat ze licht van gewicht zijn en een stevige vorm hebben.

De XPS isolatieplaten kunnen met behulp van PU-lijm eenvoudig op wanden en vloeren worden verlijmd. Voor platte daken hebben we dakschroeven met drukverdeelplaten om de platen zo goed mogelijk vast te zetten.

Om koudebruggen te voorkomen, hebben XPS isolatieplaten meestal een trap sponning waardoor ze naadloos in elkaar passen.

XPS-Brandbaarheid

Brandwerend

Een nadeel van XPS is de brandbaarheid. XPS valt onder de brandklasse E en dit betekent dat het brandbaar is.

XPS platen zijn vervaardigd uit grondstoffen die een vlamvertragend additief bevatten en vormen geen brandgevaar indien correct geïnstalleerd. Het polystyreen zal branden wanneer het in contact komt met een vlam, zoals andere organische bouwmaterialen, maar het zal vanzelf doven wanneer de vuurbron wordt verwijderd.

Gemeten door DW-02 type ontstekingspunt detector was ongeveer 355 Celsius. Het ontstekingspunt van een isolatieplaat van geëxtrudeerd polystyreenschuim (XPS) met een dikte van 2,2 cm bevond zich ongeveer op 365 ~ 370 Celsius.