U bent hier:

Wat is het beste isolatiemateriaal voor mijn klus?

Het beste isolatiemateriaal is isolatie dat past bij uw isolatiedoel. Waarvoor heeft u isolatie nodig? Geluidsisolatie of warmte-isolatie? Wij leggen in dit artikel uit welk isolatiemateriaal u het beste kunt kiezen en de eigenschappen die de verschillende isolatiematerialen hebben. Wanneer gebruikt u deze en hoe past u ze toe?

Wat is het beste isolatiemateriaal?

Isolatiemateriaal in een notendop

Er bestaan veel soorten isolatiemateriaal. Als u de verschillen kent, kunt u een betere keuze maken voor het juiste materiaal.

In de onderstaande tabel vindt u een indicatie van de onderlinge verschillen. Zo ziet u eenvoudig welk materiaal waar in uitblinkt. Naast de genoemde kenmerken is ook de isolatiewaarde (Rd-waarde) belangrijk. Deze is afhankelijk van de dikte van het materiaal en de zogenaamde lambdawaarde. U kunt deze isolatiewaarde hier zelf berekenen

SteenwolGlaswolPIREPSEPS parelsXPSDI-Chips
Lambdawaarde0,033 - 0,0400,032 - 0,0400,022 - 0,0270,0360,032 - 0,0360,034 - 0,0360,073
Brandwerend++++++++++++
Warmte-isolatie++++++++++++++++++
Geluidsisolatie+++++++++++++++++
Flexibel++++++++++++++++++++++
Recyclebaar++++++++++++++++++++++++++

Steenwol: meer warmte en minder geluidsoverlast

Met een lambdawaarde tussen de 0,033 en 0,040 levert steenwol een gemiddelde isolatiewaarde. Dit maakt het een prima materiaal voor thermische isolatie (warmte). Ook op het gebied van geluidsisolatie is steenwol aan te bevelen. De open structuur van de wol zorgt er namelijk voor dat geluid wordt geabsorbeerd en dat geluidstrillingen worden verminderd. Hierdoor draagt steenwol dus bij aan een betere akoestiek.

Daarnaast mag u de ongeëvenaarde brandveiligheid van het materiaal ook zeker niet vergeten. Steenwol heeft een Euro-brandklasse A1 certificering (m.u.v. de rollen met spijkerflens). Dit houdt in dat steenwol onbrandbaar is en dus een zeer geschikte brandwerende vulling is. 

Steenwol is een duurzaam isolatiemateriaal. Het is namelijk een minerale wol, gemaakt van het vulkanisch gesteente basalt. De levensduur van steenwol is goed te noemen. Gemiddeld maar liefst 75 jaar! Het materiaal behoudt tijdens deze periode de isolerende werking. Daarnaast is het materiaal voor 100% recyclebaar.

Een nadeel van steenwol is dat het, bij een gelijke isolatiewaarde, dikker is dan bijvoorbeeld PIR. Om een isolatiewaarde van ca. 1,35 te bereiken, heeft u een steenwolplaat van 50mm nodig. Vrijwel dezelfde waarde bereikt u al met een PIR-plaat van 30mm. Ook bevat steenwol vezels die kunnen irriteren tijdens de verwerking. Volg daarom altijd de veiligheidsvoorschriften van de fabrikant (veiligheidsbril, bedekkende kleding, handschoenen e.d.).  

Voor de productie van steenwol wordt wat meer grondstof gebruikt dan bijvoorbeeld glaswol (per m³ zit er zo’n €17,- à €20,- meer grondstoffen in steenwol.). Dit maakt het in verhouding wat duurder dan glaswol. In vergelijking met PIR is het juist weer een stuk goedkoper. 

U kunt steenwol goed gebruiken als:

 • U een ruimte akoestisch wilt isoleren
 • U voldoende ruimte heeft voor een dikker materiaal

Toepassingen van steenwol

U kunt steenwol toepassen in veel situaties. Denk aan de isolatie van kruipruimtes, scheidingswanden, (verdiepings)vloeren, daken en spouwen. Steenwol wordt vaak gebruikt voor geluidsisolatie. Bekijk de pagina over geluidsisolatie.


Glaswol: goede isolatie voor een lage prijs

Glaswol beschikt, net als steenwol, over uitstekende akoestische eigenschappen. De open structuur van het materiaal zorgt er namelijk voor dat geluid minder weerkaatst en beter wordt gedempt. En met een lambdawaarde tussen de 0,033 en 0,040 levert het u een gemiddelde isolatiewaarde op. Ook voor thermische isolatie dus een prima materiaal. Daarnaast werkt glaswol brandvertragend, het beschikt over een Euro-brandklasse A1/A2 certificering.

U kunt glaswol voor veel verschillende toepassingen gebruiken, waaronder dak-, vloer- en muurisolatie. U kunt het zowel in rollen als platen kopen en beide soorten zijn eenvoudig op maat et maken met een isolatiemes. Het materiaal is onder andere erg populair vanwege de lage prijs.

Vrijwel alle glaswol in ons assortiment wordt geproduceerd met de Knauf Insulation Ecose Technology. Dit type glaswol irriteert minder dan de traditionele glaswol. Dit komt door het gebruikte bindmiddel (ecose), waardoor minder minerale vezels vrijkomen. Interessant weetje; het energieverbruik van Knauf is over de afgelopen twee jaar met 4,8% verbeterd. Ook voldoen de fabrieken aan de vier belangrijkste duurzaamheidsnormen: kwaliteit (ISO 9001), milieu (14001) energie (EN 16001) en gezondheid & veiligheid (OHSAS 18001). Hierdoor heeft Knauf vele keurmerken toegekend gekregen, waaronder ‘der Blaue Engel’.

Wanneer u glaswol verwerkt, is het altijd van belang dat u de voorschriften van de fabrikant volgt. Zeker bij de meer traditionele glaswol is dit belangrijk, omdat hierbij verschillende minerale vezels vrijkomen die kunnen irriteren.

U kunt glaswol goed gebruiken als:

 • U een ruimte akoestisch wilt isoleren
 • U voldoende ruimte heeft voor een wat dikker materiaal
 • U met een voordelige isolatiewol wilt isoleren

Toepassingen van glaswol

Glaswol kunt u goed gebruiken voor de isolatie van daken, vloeren, wanden en muren. 


PIR: hoge isolatiewaarde en weinig ruimteverlies

Polyisocyanuraat (PIR) is een hardschuim kunststof. Het materiaal is licht, duurzaam en kent een hoge isolatiewaarde. De lambdawaarde van PIR ligt tussen de 0,019 en 0,027. Door deze goede isolatiewaarde kunt u met dunne platen een hogere isolatiewaarde bereiken. Doordat u dunner kunt isoleren dan bijvoorbeeld met glas- of steenwol, gaat er ook minder ruimte verloren. Een ander bijkomend voordeel is dat er bij de verwerking van PIR geen schadelijke vezels vrijkomen.

Wat isolatiematerialen betreft, betaalt u altijd naar de isolatiewaarde. De stelregel is: hoe beter de isolatiewaarde, hoe hoger de prijs. Dit geldt ook voor PIR. Het is namelijk wat duurder dan andere isolatiematerialen, maar beschikt ook over een hogere isolatiewaarde.

Wij kunnen PIR-platen ook op maat zagen en verlijmen met plaatmateriaal als gips, OSB, underlayment of Fermacell. Met dit unieke maatwerk kunt u isoleren en afwerking met één plaat. Het bespaart u dus een hoop tijd en moeite.

U kunt PIR-platen goed gebruiken als:

 • U een hoge isolatiewaarde wilt bereiken
 • U het belangrijk vindt dat er zo min mogelijk ruimte verloren gaat
 • Als u de isolatiewaarde belangrijker vindt dan de kosten

Toepassingen van PIR

PIR kunt u goed gebruiken voor de isolatie van daken, muren of vloeren.


EPS: goedkoop en licht van gewicht

Geëxpandeerd polystyreen (EPS) staat ook wel bekend als tempex, piepschuim of airpop. Het is een voordelig en licht isolatiemateriaal en wordt voor veel toepassingen gebruikt. Onder andere voor isolatie.

EPS wordt gemaakt van polystyreen (slechts 2%, de rest is lucht). Hierdoor kan het keer op keer worden gerecycled. Het materiaal wordt tijdens de productie opgeblazen tot de bekende bolletjesvorm. Met een lambdawaarde van 0,036 heeft het een gemiddelde isolatiewaarde. Het materiaal wordt veel ter opvulling gebruikt in situaties waar de dikte minder belangrijk is dan de isolatiewaarde. EPS werkt beperkt brandwerend en is ook beperkt vochtbestendig. 

Wij voeren standaard EPS-platen met een druksterkte van 100. De druksterkte wordt uitgedrukt in kPa en staat voor de druksterkte bij 10% vervorming. Een EPS 60 plaat (met druksterkte 60) is dus minder zwaar te belasten dan een EPS plaat met een harde persing van druksterkte 100. Een druksterkte van 100 is voor de meeste toepassingen in woningen voldoende. U kunt ze bijvoorbeeld gebruiken onder een betonvloer op zand voor uw schuur of uitbouw. Wordt het materiaal zwaar belast? Dan kunt u beter voor XPS kiezen.

EPS Parels

Naast EPS-platen hebben wij ook EPS parels in ons assortiment. U vindt bij ons zowel witte als grijze EPS parels. Omdat de parels waterafstotend zijn, kunnen ze goed worden gebruikt voor de isolatie van kruipruimtes. De grijze parels (HR++) hebben in vergelijking met de witte parels een lagere lambdawaarde (0,0324 W/(m.K)), waardoor hiermee een hogere isolatiewaarde bereikt kan worden.

U kunt EPS goed gebruiken als:

 • Het materiaal niet te zwaar belast wordt (100 kPa)
 • De isolatiewaarde minder belangrijk is dan dikte of opvulling
 • U voordelig wilt isoleren met platen of parels

Toepassingen van EPS (tempex)

U kunt EPS  goed gebruiken voor de isolatie van vloeren (ook via de kruipruimte) en platte daken. 


XPS: vochtwerend en drukvast

Geëxtrudeerd polystyreen hardschuim (XPS) is een harschuim kunststof. Het isolatiemateriaal kent gelijkenissen met EPS, maar is in vele opzichten beter. Zo is het drukvaster (>200 kPa), waardoor het een hogere belasting aankan. Een nadeel van XPS is dat het beperkt brandwerend is.

Het grootste voordeel van XPS is dat ze geen vocht opnemen. Hierdoor kunt u ze goed gebruiken in vochtige ruimtes. XPS-platen worden hierom veel toegepast in de grond. Hierbij kunt u denken aan de isolatie van zwembaden, vijvers en de isolatie van kelders.

XPS isolatieplaten hebben vaak een verbindingselement in de vorm van een sponning of tand-groef-verbinding. Hierdoor zijn ze goed aan te sluiten zonder koudebrug. Ook zijn de platen hierdoor goed te verlijmen tegen muren of plafonds.

U kunt XPS goed gebruiken als:

 • Het materiaal een zware belasting aan moet kunnen
 • Het materiaal in de grond/een vochtige ruimte geplaatst wordt

Toepassingen van XPS

U kunt XPS isolatie goed gebruiken voor isolatieklussen in de grond of in vochtige ruimtes (badkamers). Daarnaast wordt XPS veel gebruikt voor de isolatie van platte daken met een warm-dak constructie.


DI-Chips: een vochtvrije kruipruimte

DI-Chips zijn samengesteld uit gerecycled polystyreen (piepschuim). DI-Chips bieden uitkomst als u last heeft van een vochtige kruipruimte. Het aanbrengen van de chips is heel simpel. Ze hoeven namelijk alleen maar over de vloer van de kruipruimte verdeeld te worden. Het resultaat is een prettiger binnenklimaat en onder de vloer ontstaat geen vocht of aantasting van de leidingen door corrosie.

Welke dikte isolatiemateriaal moet ik kiezen?

Afhankelijk van het isolatie-doel en de plek waar het isolatiemateriaal geplaatst wordt, bepaalt u de dikte van het isolatiemateriaal. Voor geluidsisolatie kiest u voor zo dik mogelijk steenwol, bijvoorbeeld van 19 centimeter dik. De dikte van isolatiemateriaal voor vloerisolatie is afhankelijk van de ruimte die u heeft. Meestal wordt PIR gebruikt voor vloerisolatie. Dit materiaal is ongeveer 10 centimeter dik.

Soort isolatie  Dikte isolatiemateriaal
Dak isolatie15 tot 19 centimeter
Muur isolatie10 tot 15 centimeter
Vloer isolatie10 tot 15 centimeter
Kruipruimte10 tot 19 centimeter

let op: bovenstaande maten zijn voorbeelden, de ideale dikte van het isolatiemateriaal is afhankelijk van het isolatiedoel, de ruimte die u heeft voor de isolatie en uw persoonlijke voorkeur. Bel onze adviseurs voor meer informatie 0316-330365. 

Wilt u als Vereniging van Eigenaren (VVE) twee vormen van isolatiewerken gebruiken voor dakisolatie, dan heeft u waarschijnlijk recht op subsidie voor energiebesparing. De dakisolatie moet dan wel minimaal een rd-waarde hebben van 3,5 m2 k/w. Helaas kunnen particulieren hiervoor geen subsidie krijgen. Meer weten over recht op subsidie?


Is uw situatie net even anders dan wij hier uitgelegd hebben en wilt u advies? Of heeft u nog meer vragen over de verschillende isolatiematerialen? Neem dan gerust contact met ons op voor een persoonlijk advies.