Voorzetwand met PIR-platen

Leestijd: 4 min

Een buitenmuur zonder isolatie verliest veel warmte en maakt de ruimte minder comfortabel. Vooral oudere woningen of aangebouwde ruimtes zoals garages zijn niet altijd voorzien van een (spouw) muurisolatie. U zult hierdoor in de winter meer moeten stoken, terwijl de temperatuur in de zomer al snel oploopt.

Gelukkig kunt u hier zelf wat aan doen. Een bestaande buitenmuur is namelijk vrij eenvoudig te voorzien van een isolerende voorzetwand met onze volvlak-verlijmde  PIR-platen. Deze kant-en-klare isolatieplaten zijn door ons al verlijmd met een plaatmateriaal als toplaag. Volvlak-verlijmd betekent dat de door ons verlijmde platen over het gehele oppervlak verlijmd zijn. Ook wanneer u een stuk van de plaat afzaagt, blijven de verlijmde delen op elkaar. De verlijmde platen bevestigt u eenvoudig op een rachelwerk van ventilatielatten. Zo kunt u isoleren én afwerken met één plaat. Dit bespaart u veel werk en tijd.

Voor- en nadelen van verlijmde PIR-platen
+ Minder stookkosten
+ Aangenamere leefruimte
+ Isoleren én afwerken met één plaat
- U levert wat leefruimte in 


Een voorzetwand met PIR-platen plaatsen

Een voorzetwand met PIR-platen is snel en eenvoudig te realiseren. PIR-platen bestaan uit een stevig hardschuim materiaal waardoor u ze rechtstreeks op een rachelwerk kunt bevestigen. In onderstaand stappenplan leggen wij u in 10 stappen uit hoe u een voorzetwand met PIR-platen plaatst.

Benodigdheden:

Wilt u elektra of leidingwerk in PIR plaatsen? Lees hier meer!

Stappenplan:

Stap 1: Plaats door middel van ventilatielatten een rachelwerk tegen de wand, zodat u hier tegenaan de isolatieplaten kunt bevestigen. Ventilatielatten zijn geïmpregneerd en voorzien van inkepingen om de luchtstroom achter het isolatiemateriaal te bevorderen. Hierdoor worden vochtproblemen voorkomen. 

Tip: is de betreffende wand vaak vochtig, maak dan een aantal stootvoegen in de gevel open (plaats een bijenbekje) om luchtstroom van buiten op gang te krijgen en zo te ventileren.

Bevestig de ventilatielatten horizontaal op de muur. Houd hierbij een hartafstand aan van 30 cm. Zorg ervoor dat er altijd een ventilatielat aan de onder- en bovenzijde van de muur geplaatst wordt. De meeste wanden zijn niet helemaal vlak of haaks. Gebruik daarom de ventilatielatten om de muur uit te vlakken. Onze afstandschroeven zijn hierbij onmisbaar. Als u niet met afstandschroeven werkt kunt u gebruik maken van vulplaatjes. Besteed voldoende tijd aan het uitvlakken van de ventilatielatten, want met een vlakke muur krijgt u ook een mooie strakke wand. Stap 2: Breng vanuit de hoek op iedere ventilatielat een strook isolatielijm aan. De strook dient zo breed te zijn als een isolatieplaat (bij onze PIR-platen is dit 60 cm).

Tip: gebruik snel uithardende High-Tack isolatielijm als u alleen wilt lijmen. Wij adviseren om te lijmen en te schroeven. In dat geval kunt u PU010 isolatielijm gebruiken, deze lijm geeft een hogere opbrengst per koker.

Stap 3: Plaats de isolatieplaat in de hoek en tegen de ventilatielatten. Houd een centimeter ruimte rondom de plaat vrij (tussen de plaat en de muur, vloer en plafond). Wij adviseren om de platen vast te schroeven in de ventilatielat voor extra stevigheid.


Stap 4: Heeft u nog ruimte over boven de eerder geplaatste plaat? Meet dan de resterende ruimte op en zaag van een nieuwe plaat de gewenste hoeveelheid materiaal om zo de ruimte op te vullen. Houd hierbij rekening met een centimeter ruimte aan de bovenzijde van de plaat.Stap 5: Breng nu isolatielijm aan voor de tweede isolatieplaat. Ook deze strook dient zo breed te zijn als een isolatieplaat (60 cm).Stap 6: Spuit een ril flexibele pur op de lange zijde van de hiervoor bevestigde isolatieplaat.


Stap 7: Plaats de isolatieplaat tegen de voorgaande plaat en tegen de ventilatielatten. Zet de platen ook vast met schroeven voor extra stevigheid. 

Herhaal stap 5 tot en met 7 totdat de volledige muur is voorzien van PIR+OSB platenStap 8:
Vul de kieren aan de boven- en onderzijde met een ril flexibele pur. Dit zorgt voor een lucht- en dampdichte afsluiting tussen de isolatieplaten en de vloer / het plafond.


Stap 9: Zaag een strookje van een 20 mm dikke PIR-plaat op maat en lijm deze in de dagkanten van het kozijn. Dit voorkomt onnodig warmteverlies.


Stap 10: U kunt er nu voor kiezen om de wand af te werken met gipsplaten. U schroeft deze eenvoudig met gipsplaatschroeven vast in de onderliggende OSB-platen. Vergeet ook de dagkanten niet. Zaag kleine stroken van een gipsplaat af en lijm deze tegen de PIR-stroken in de dagkanten van het kozijn.
 Plaats hoekprofielen op de uitwendige hoeken van het kozijn en voegband op de inwendige hoeken.


Let op: wilt u elektra (of andere zaken) aanbrengen in de wand, dan dient u hier vooraf al rekening mee houden. U leest er hier meer over.

Eindresultaat: De voorzetwand is nu klaar. U kunt de platen naar wens afwerken door ze te schilderen, te voorzien van stucwerk of er een ander plaatmateriaal tegenaan te bevestigen als toplaag.

De Isolatieshop B.V.
03-03-21

Opmerkingen (0)

Schrijf een opmerking en deel uw ervaringen met dit bericht.