usp icons
Al 117.213 woningen zijn geïsoleerd met de Isolatieshop

Isolatieplaten Kiezen

Leestijd: 3 min

Bij het bouwen of renoveren van een hoogwaardige bouwschil zijn er eigenlijk vier hoofdsoorten hardschuimpanelen waaruit je kunt kiezen: polyisocyanuraat bekend als polyiso (PIR), geëxtrudeerd polystyreen (XPS), geëxpandeerd polystyreen(EPS) - vaak piepschuim genoemd en PUR / polyurethaan (verouderde versie van PIR).Andere soorten isolatieplaten zijn onder meer minerale wol en geluidsisolatie platen. Dit artikel zal voornamelijk focussen op de hardschuimpanelen.

PIR

EPS

XPS

Geluidsisolatie

Eigenschappen

Voordat je een keuze maakt, moet je precies weten wat je van deze schuimisolatiepanelen kunt verwachten. Zo weet je zeker dat je het juiste product koopt. De vier producten die we hier vergelijken, zijn allemaal op aardolie gebaseerd, maar de kenmerken, prestaties en ecologische effecten variëren aanzienlijk. Als alternatief kun je, afhankelijk van de toepassing en het budget, altijd kiezen voor een ander vorm van isolatie zoals minerale wol (hier toegepast als dakisolatie).

Het grootste voordeel van isolatieplaten in vergelijking met isolatierollen is de ruimte die je nodig hebt. Moderne isolatieplaten zoals PIR bieden een hoge isolatiewaarde en zijn veel dunner dan rollen en daarom beter geschikt voor plekken met minder ruimte. Een nadeel van isolatieplaten is dat ze veelal niet flexibel zijn en hierdoor niet gebogen of samengedrukt kunnen worden. Daarom kan het installeren van isolatieplaten in ruimtes met veel vormen iets meer tijd in beslag nemen.

Aanvullende punten met betrekking tot isolatieplaten:

  • Sommige hardere soorten isolatiepanelen zijn ontworpen om als vloerisolatie toegepast te worden, bijvoorbeeld PIR isolatieplaten met een betonvloer.
  • PIR isolatieplaten kunnen op gips-, OSB- of Underlayment-platen worden gelijmd, zodat ze gemakkelijk en snel kunnen worden verwerkt. Een voorbeeld hiervan is  PIR + Gips AK.
  • Geluidsisolatie platen worden soms van anderen materialen gemaakt, zoals Miofoam of gerecycled materiaal zoals Recticel Silentwall.

Isolatieplaat prijzen:

Isolatiepanelen zijn er in verschillende materialen die de prijs en de isolerende eigenschappen van de plaat bepalen. De onderstaande tabel geeft een overzicht van de opties voor isolatiepanelen en de beschikbare prijzen.


Hieronder vind je een overzicht van de prijzen bij een isolatiedikte van 60mm

Materiaal

Isolatie

Vanaf-prijs per m² (60mm)

EPS (rd waarde 1.65)

Matig tot goed

€ 4,92

XPS (rd waarde 1.8)

Goed

€ 8,17

PUR (rd waarde 2)

Zeer goed

n/a

PIR (rd waarde 2.72)

Uitstekend

€ 10,79

Aanvullende punten met betrekking tot hardschuimpanelen:

  • EPS, ook bekend als piepschuim platen of Tempex platen. EPS isolatieplaten zijn zeer licht en worden gemaakt van polystyreen. EPS platen zijn ook waterdicht en daardoor goed bestand tegen vocht. Afhankelijk van de druksterkte zijn EPS platen ook beloopbaar en bruikbaar als vloerisolatie-vloerplaten. In ons assortiment zijn de Kingspan tempex platen het meest populair.
  • XPS, ofwel geëxtrudeerd polystyreen, is vergelijkbaar met EPS maar heeft een hogere isolatiewaarde. Het is ook goed bestand tegen vocht, makkelijk te installeren en bovendien beloopbaar, dus een effectief vloerisolatie materiaal.
  • Voluit polyurethaan (PUR) - pur isolatieplaten hebben een goeie isolatiewaarde maar zijn wat dikker dan PIR platen. Alleen mogelijk onder een betonvloer.
  • Polyisocyanuraat (PIR) platen zijn gemaakt van een nieuwe variant van PUR, en hebben een uitstekende isolatiewaarde. Een ander voordeel van PIR platen is de geringe dikte. Het materiaal in PIR isolatieplaten is waterafstotend en daarom ook onder vochtige omstandigheden toe te passen. PIR panelen kunnen ook op bijna alle locaties in een huis worden gebruikt.

Meer weten over isolatieplaten? Neem dan contact op met onze specialisten.

Gerelateerde artikelen

EPS & XPS Druksterkte
De Isolatieshop B.V.
2021-03-16

Wat is druksterkte?  Druksterkte is een belangrijke eigenschap voor het ontwerp van constructies en daarom een belangrijke factor bij isolatie. Druksterkte is het v...

Lees meer
Het verschil tussen A-keus en B-keus isolatiemateriaal
De Isolatieshop B.V.
2021-03-04

Wij hebben een wisselend aanbod van zowel A-keus als B-keus isolatiemateriaal in ons assortiment. Het verschil tussen deze twee zit in de garantie die de producent kan geven op de kwalit...

Lees meer
De Isolatieshop B.V.
04-03-21