Isolatieplaten Kiezen

Bij het bouwen of renoveren van een hoogwaardige bouwschil zijn er eigenlijk vier hoofdsoorten hardschuimpanelen waaruit u kunt kiezen: polyisocyanuraat bekend als polyiso (PIR), geëxtrudeerd polystyreen (XPS), geëxpandeerd polystyreen(EPS) - vaak piepschuim genoemd en PUR / polyurethaan (verouderde versie van PIR).Andere soorten isolatieplaten zijn onder meer minerale wol en geluidsisolatie platen. Dit artikel zal voornamelijk focussen op de hardschuimpanelen.

PIR

EPS

XPS

Geluidsisolatie

Eigenschapen

Voordat u een keuze maakt, moet u precies weten wat u van deze schuimisolatiepanelen verwacht, om er zeker van te zijn dat u de juiste koopt. De vier producten die we hier vergelijken, zijn allemaal op aardolie gebaseerd, maar hun kenmerken, prestaties en ecologische effecten variëren aanzienlijk. Als alternatief kunt u, afhankelijk van de toepassing en het budget, altijd kiezen voor een ander vorm isolatie, zoals minerale wol (hier toegepast als dakisolatie).

Het grootste voordeel van isolatieplaten in vergelijking met isolatierollen is de benodigde ruimte. Moderne isolatieplaten zoals PIR bieden een hoge isolatiewaarde en zijn veel dunner dan rollen en daarom beter geschikt voor plekken met minder ruimte. Een nadeel van isolatieplaten is dat ze veelal niet flexibel zijn en hierdoor niet gebogen of samengedrukt kunnen worden. Daarom kan het installeren van isolatieplaten in ruimtes met veel vormen iets meer tijd in beslag nemen.

Aanvullende punten met betrekking tot isolatieplaten:

  • Sommige hardere soorten isolatiepanelen zijn ontworpen om als vloerisolatie toegepast te worden bij voorbeeld PIR isolatieplaten met een betonvloer
  • PIR isolatieplaten kunnen op gips-, OSB- of Underlayment-platen worden gelijmd, zodat ze gemakkelijk en snel kunnen worden verwerkt. Een voorbeeld hiervan is PIR + Gips AK
  • Geluidsisolatie-platen worden soms van anderen materialen gemaakt, zoals Miofoam of gerecycled materiaal (Recticel Silentwall).

Isolatieplaat prijzen:

Isolatiepanelen zijn er in verschillende materialen die de prijs en de isolerende eigenschappen van de plaat bepalen. De onderstaande tabel geeft een overzicht van de opties voor isolatiepanelen en de beschikbare prijzen.


Hieronder vindt u een overzicht van de prijzen bij een isolatiedikte van 60mm

Materiaal

Isolatie

Vanaf-prijs per m² (60mm)

EPS (rd waarde 1.65)

Matig tot goed

€ 4,92

XPS (rd waarde 1.8)

Goed

€ 8,17

PUR (rd waarde 2)

Zeer goed

n/a

PIR (rd waarde 2.72)

Uitstekend

€ 10,79

Aanvullende punten met betrekking tot hardschuimpanelen:

  • EPS, ook bekend als piepschuim platen of Tempex platen. EPS isolatieplaten zijn zeer licht en worden gemaakt van polystyreen. EPS-platen zijn ook waterdicht en daardoor goed bestand tegen vocht. Afhankelijk van de druksterkte zijn EPS-platen ook beloopbaar en bruikbaar als vloerisolatie-vloerplaten. Het meest populair bij ons, zijn Kingspan tempex platen.
  • XPS, ofwel geëxtrudeerd polystyreen, is vergelijkbaar met EPS maar heeft een hogere isolatiewaarde. Het is ook goed bestand tegen vocht, makkelijk te installeren en bovendien beloopbaar, dus een effectief vloerisolatie materiaal.
  • Voluit polyurethaan (PUR) - pur isolatieplaten hebben een goeie isolatiewaarde maar zijn wat dikker dan PIR platen. Alleen mogelijk onder een betonvloer.
  • Polyisocyanuraat (PIR) platen zijn gemaakt van een nieuwe variant van PUR, en hebben een uitstekende isolatiewaarde. Een ander voordeel van PIR platen is de geringe dikte. Het materiaal in PIR-isolatieplaten is waterafstotend en daarom ook onder vochtige omstandigheden toe te passen. PIR-panelen kunnen ook op bijna alle locaties in een huis worden gebruikt
De Isolatieshop B.V.
04-03-21

Opmerkingen (0)

Schrijf een opmerking en deel uw ervaringen met dit bericht.