U bent hier:

Dakisolatie

Dakisolatie is erg belangrijk, want gemiddeld gaat zo’n 25% tot 30% van de warmte in een huis verloren via het dak. Door het aanbrengen van platdak isolatie is hellenddak isolatie houdt u de warmte in uw huis en dat zorgt voor een warme en aangename woning. Bovendien bespaart u hiermee op uw energierekening. Dakisolatie is dus om meerdere redenen een slimme investering; of u nu van binnenuit isoleert of van buitenaf isolatie aanbrengt. U hoeft dakisolatie niet perse uit te besteden, want meestal is dit eenvoudig zelf te plaatsen.

Waar wilt u dakisolatie plaatsen?

Een plat dak of een schuin dak isoleren? Deze isolatie-doelen zijn erg verschillend van elkaar en vragen daarom om hun eigen isolatiemateriaal en toepassing. Klik op één van bovenstaande afbeeldingen voor uitgebreide informatie. Hieronder geven we een korte uitleg over de isolatie van een plat dak en een hellend dak. 

Een plat dak isoleren 

Voor de isolatie van een plat dak worden meestal PIR-isolatieplaten gebruikt. Deze platen zijn drukvast en beloopbaar. Dat is handig wanneer u een plat dak van buitenaf isoleert, want u kunt dan (met beleid) over de platen lopen. PIR heeft bovendien een hoge isolatiewaarde. Zelfs met een dunne plaat PIR bereikt u al een goede Rd-waarde. 

Bij het isoleren van een plat dak is het mogelijk om van buitenaf of van binnenuit te isoleren. Bij van buitenaf isoleren wordt de isolatie direct onder de dakbedekking geplaatst. Voor deze toepassing wordt meestal voor PIR of XPS gekozen. Het resultaat is een warm dak constructie.

U kunt uw platte dak ook van binnenuit isoleren. U plaatst de isolatie dan vanuit de binnenkant van de ruimte tegen de onderkant van het platte dak. Voor deze toepassing wordt meestal gebruik gemaakt van steenwolglaswol, minerale wol of houtvezelplaten. Deze manier van isoleren heet een koud dak constructie. Om problemen te voorkomen met vocht adviseren wij om gebruik te maken van een folie.

dakisolatie


Hellenddak isolatie

Hellende daken worden vaak van binnenuit geïsoleerd, meestal via de zolder. Veelgebruikte materialen hierbij zijn PIR, steenwol, glaswol, minerale wol en houtvezel. Na het plaatsen van de isolatie, kunt u de constructie zelf afwerken met gipsplaten. U kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van onze maatwerk-oplossingen (PIR met gips, PIR met OSB of PIR met Fermacell). Dit scheelt u tijd en levert ook meteen een mooie afwerking op.

Hellende daken kunnen ook van buitenaf geïsoleerd worden, bijvoorbeeld met PIR renovatieplaten. Deze platen zijn al voorzien van drie tengels. U kunt ze hierdoor snel en eenvoudig aanbrengen op een bestaand dakbeschot. 

renovatieplaten


Het bouwbesluit over dakisolatie

Als u besluit uw dak te renoveren, moet u rekening houden met het Bouwbesluit. Hierin staat aan welke Rc-waarde uw dak moet voldoen. Dit is de isolatiewaarde van de totale constructie. De constructie in z'n geheel, dus inclusief bevestigingsmaterialen moet een bepaalde isolatiewaarde halen. Voor de na-isolatie van bestaande bouw is dat een Rc-waarde van minimaal 2,0 m2K/W. Verandert u de gehele constructie dan wordt dat gezien als nieuwbouw en moet u een Rc-waarde van minimaal 6,0 m2K/W hebben.

Wilt u het dak van een stenen garage of een houten schuurtje isoleren? Hier hebben wij een uitgebreid artikel over op onze website. Heeft u nog vragen over de isolatie van uw dak? Neem gerust contact met ons op.