U bent hier:

Hellend dak isolatie

Een schuin dak isoleren (ook wel een hellend dak genoemd) levert veel besparing op. De meeste warmte in een huis verdwijnt namelijk via het dak. In sommige gevallen tot wel 30%! Schuine daken kunt u van binnenuit en van buitenaf isoleren. Kies de juiste isolatiematerialen en ga zelf een hellend dak isoleren met behulp van deze tips.

Schuin dak isoleren van binnenuit

Een schuin dak isoleren van binnenuit: dat is waarvoor de meeste woningeigenaren kiezen wanneer ze hun dak willen isoleren. Het voordeel van het isoleren van binnenuit is dat het minder arbeidsintensief is en bovendien goedkoper is dan van buitenaf isoleren. Bij van buitenaf isoleren wordt het isolatiemateriaal direct onder de dakbedekking (bijvoorbeeld dakpannen) geplaatst. Bij van binnenuit isoleren wordt het isolatiemateriaal echter tegen het dakbeschot geplaatst. Het dakbeschot is de laag planken of plaatmateriaal, aangebracht op de gordingen of sporen van een dak. Een voorbeeld van een dakbeschot ziet u in de afbeelding hieronder. De horizontale planken noemen we het dakbeschot en de verticale balken zijn de gordingen. 

Voordelen van hellend dak isolatie:

  • Bespaar op uw energiekosten
  • Meer comfort in de leefruimte
  • Mogelijk van binnenuit of buitenaf

Maar welk isolatiemateriaal kunt u voor uw dak gebruiken? Om dit vast te stellen is het belangrijk om te weten hoe uw dakconstructie eruitziet. Dit bepaalt namelijk het soort isolatiemateriaal waarvoor u kiest, hoe het geplaatst wordt en waar u het isolatiemateriaal plaatst. 

Wanneer u een ventilerende constructie heeft, bijvoorbeeld omdat uw dak bestaat uit een houten dak met dakpannen bestaat, dan valt de keuze meestal op glaswol, steenwol, houtvezel of minerale wol. Maar ook het gebruik van PIR is een mogelijkheid. Eventueel aangevuld met een isolatiefolie. Isoleren met glaswol, steenwol, houtvezel of minerale wol is eenvoudig, want u klemt de platen (wol of houtvezel) tussen de balken van uw zolder en daarna voorziet u het geheel van een laagje isolatiefolie. Daarna kunt u de zolder bijvoorbeeld met gipsplaten afwerken. 

Heeft u een stalen of betonnen constructie, dan past PIR waarschijnlijk beter bij uw woning. Bekijk onze video met stap-voor-stap informatie over het isoleren van een zolder met PIR. Liever persoonlijk advies? Bel onze experts om advies over uw isolatie-klus. Telefoonnummer: +31 (0)316-330365 en kies 2 in ons keuzemenu. 

Hellend dak isoleren


Zolder isoleren met steenwol

Veel zolders worden met steenwol geïsoleerd. Steenwol biedt niet alleen een goede thermische isolatie, maar steenwol staat ook bekend om de goede geluidsisolatie dat het materiaal biedt. Bovendien is steenwol zeer brandveilig. U kunt bij de isolatie van een schuin dak kiezen voor platen steenwol, maar ook voor dekens steenwol. Spijkerflensdekens zijn bij uitstek geschikt voor hellende daken, want de flens is eenvoudig aan de balk te bevestigen. U zet de steenwol via de flens vast met spijkers.

Het voordeel van het werken met steenwol is dat u moeilijke hoeken en lastig te bereiken ruimtes goed kunt isoleren (ook minerale wol en glaswol hebben deze eigenschap). Een nadeel kan zijn dat u dikker zou moeten isoleren dan dat er ruimte is. Dus om een bepaalde isolatiewaarde te halen heeft u een dikte steenwol nodig die u tussen de gordingen niet kwijt kunt. U zult dan wellicht met een combinatie moeten werken van steenwol met PIR om alsnog de benodigde isolatiewaarde te bereiken. 

Schuin dak isoleren met glaswol

Glaswol is lichter dan steenwol, laat zich makkelijk verwerken en relatief goedkoop. Sommigen krijgen bij glaswol een negatieve associatie, want bij het verwerken van de traditionele gele glaswol komen vezels vrij die kunnen leiden tot irritaties en jeuk. Tegenwoordig hebben wij daarvoor een gebruiksvriendelijker alternatief: de Ecose glaswol van Knauf Insulation. Deze glaswol is niet alleen duurzamer bij de productie, maar de glaswol is in de praktijk veel gebruiksvriendelijker, want deze glaswol jeukt niet. In ons assortiment A-keus glaswol vindt u Ecose glaswol van Knauf, maar daarnaast hebben wij ook regelmatig B-keus Knauf in het assortiment. Verder verkopen wij ook andere merken glaswol tegen scherpe prijzen

PIR-isolatie

Wilt u een hoge isolatiewaarde, maar niet al te veel ruimte verspillen aan de binnenkant van uw schuine dak? Dan zijn PIR-isolatieplaten de oplossing. Met PIR-isolatieplaten kunt u slank isoleren met een extreem hoge isolatiewaarde. Dat is handig als u bijvoorbeeld een zolder van een karakteristieke oude woning wilt isoleren, maar de balken in het zicht wilt laten.

Zolder isoleren met PIR+gips

Hoogwaardige isolatie en een nette afwerking in één keer. Als u op zoek bent naar kwaliteit en gemak kunt u in onze webshop kant-en-klare platen PIR bestellen die reeds met gipsplaten verlijmd zijn. Zo brengt u simpel en snel de isolatie aan en werkt u de ruimte direct netjes af.


Werkt u met PIR-isolatie, dan moet u rekening houden met de dampremmende laag en de naden goed afdichten met alutape om vocht- en condensproblemen te voorkomen. Deze worden namelijk vaak veroorzaakt door luchtlekken in de isolatieschil.

Schuin dak isoleren van buitenaf

Dakisolatie van buitenaf is vaak duurder. Vooral omdat het meer tijd kost en meer expertise vraagt dan het isoleren van binnenuit. Bij bestaande woningen moet u bijvoorbeeld de dakpannen eerst verwijderen. U heeft dus zelf enige kennis nodig over dakconstructies of u zult een professional moeten inschakelen. Als u kiest voor het isoleren van een schuin dak van buitenaf zijn er verschillende mogelijkheden en materialen. 

Schuin dak isoleren met PIR-platen

1. Bestaand dakbeschot

Als u isolatieplaten aanbrengt op een bestaand dakbeschot kunt u eenvoudig en snel hoge isolatiewaarden bereiken. We spreken hierbij over de renovatie van een bestaand dakbeschot. Voorwaarde voor deze isolatie is dus dat er een dakbeschot is om de PIR renovatieplaten te dragen.
Met de PIR-renovatieplaten kunt u uw schuine dak slank isoleren met een extreem hoge isolatiewaarde. Deze PIR-platen zijn voorzien van drie stoftengels waarvan er één verspringend verlijmd is voor de overlap van de platen onderling.

Renovatieplaat met tengels

2. Zelfdragende dakplaten

Als u geen bestaand dakbeschot heeft kunt u uw schuine dak isoleren met zelfdragende dakplaten. De verschillende isolerende dakelementen kunt u direct aanbrengen op balklagen, muurplaten of gordingen. Bij De Isolatieshop werken we met de zelfdragende isolatieplaten van het merk Unilin (PIR) of met Kingspan Unidek (EPS).

Schuin dak isoleren prijs per m2

In onderstaande tabel geven we enkele voorbeelden van verschillende manieren waarop u uw zolder kunt isoleren met de bijbehorende prijzen en Rd-waarde. Wij gaan er hierbij vanuit dat u de isolatie zelf plaatst. 

Waar?MateriaalPrijs per m2
Schuin (houten) dak isoleren Glaswol met spijkerflens 100 mm (Rd-waarde 2,50)€ 5,96 * 
Schuin (houten) dak isoleren met geluidsisolatieSteenwol met spijkerflens 100 mm (Rd-waarde 2,50) € 7,70 *
Schuin (houten) dak isoleren met PIRPIR dubbelzijdig alu 100 mm (Rd-waarde 4,54) + purschuim De isolatieshop€ 16,50 *

* Aan deze prijzen kunnen geen rechten worden ontleend.

Advies nodig over de beste isolatie van uw schuine dak?

Wilt u weten hoe u uw schuine dak het beste kunt isoleren en welke materialen u daarvoor kunt gebruiken? Neem dan contact met ons op, we adviseren u graag.