U bent hier:

Hellend dak isolatie

Een schuin dak isoleren levert veel besparing op. De meeste warmte in een huis verdwijnt namelijk via het dak. In sommige gevallen tot wel 30%! Schuine daken kunt u van binnenuit en van buitenaf isoleren. Kies de juiste isolatiematerialen en ga zelf uw dak isoleren met behulp van deze tips.

Voordelen van hellend dak isolatie:

  • Bespaar op uw energiekosten
  • Meer comfort in de leefruimte
  • Mogelijk van binnenuit of buitenaf
hellend dak

Schuin dak isoleren van binnenuit

Een schuin dak isoleren van binnenuit is waarvoor de meeste woningeigenaren kiezen. Het is goedkoper en minder arbeidsintensief dan het isoleren van buitenaf. Als u ervoor kiest om uw schuine dak van binnenuit te isoleren is de aanwezigheid van een onderdak wenselijk. Zonder onderdak is er zonder toepassing van dampopen folie maar één optie: namelijk PIR isolatie.

Isolatiematerialen voor hellend dak van binnenuit:

Bij dakisolatie voor uw schuine dak van binnenuit heeft u keuze uit verschillende materialen. U kunt kiezen voor dakisolatie met steenwol, glaswol of PIR. U kunt zelfs kiezen voor isolatieplaten waarop al gipsplaten zijn aangebracht, zodat u een kant-en-klare afwerking heeft aan de binnenkant. 

1. Schuin dak isoleren met steenwol

Steenwol biedt niet alleen goede thermische isolatie. Steenwol staat bekend om de uitstekende geluidsisolatie en is ook nog eens zeer brandveilig. U kunt bij de isolatie van een schuin dak kiezen voor platen steenwol, maar ook voor dekens. Spijkerflensdekens zijn bij uitstek geschikt voor hellende daken. Het voordeel van het werken met een minerale wol als steenwol (maar ook glaswol) is dat u moeilijke hoeken en lastig te bereiken ruimtes goed kunt isoleren. Een nadeel kan zijn dat u de dikte niet kwijt kan in verband met de isolatie eis.

Steenwol Spijkerflensdeken

2. Schuin dak isoleren met glaswol

Glaswol is net als steenwol een prima optie voor de dakisolatie van uw schuine dak. Glaswol is lichter dan steenwol, laat zich makkelijk verwerken en relatief goedkoop. Ook hier heb je de spijkerflensdekens welke weer makkelijker te verwerken zijn. Glaswol heeft wel een vervelende eigenschap. Bij de verwerking van de traditionele gele glaswol komen vezels vrij die kunnen leiden tot irritaties en jeuk. Inmiddels is daarvoor een gebruiksvriendelijker alternatief op de markt: de Ecose glaswol van Knauf Insulation. Deze glaswol is niet alleen duurzamer bij de productie ervan maar ook veel gebruiksvriendelijker. Ons assortiment A-keus glaswol bestaat alleen maar uit de Ecose glaswol van Knauf. Ons B-keus assortiment bevat de traditionele gele glaswol.

3. PIR-isolatie voor hellend dak

Wilt u een hoge isolatiewaarde maar niet al te veel ruimte verspillen aan de binnenkant van uw schuine dak? Dan zijn PIR-isolatieplaten de oplossing. Met PIR-isolatieplaten kunt u slank isoleren met een extreem hoge isolatiewaarde. Handig als u bijvoorbeeld een zolder van een karakteristieke oude woning wilt isoleren, maar de balken zichtbaar wilt houden.

4. PIR-isolatieplaten met kant-en-klare afwerking van gips

Hoogwaardige isolatie en een nette afwerking in één keer. Als u op zoek bent naar kwaliteit en gemak kunt kant-en-klare platen PIR kopen die al met met gipsplaten verlijmd zijn. Zo brengt u simpel en snel de isolatie aan en werkt u de ruimte direct netjes af.


Een hellend dak isoleren van binnenuit is vergelijkbaar met voorzetwandisolatie. U moet rekening houden met de dampremmende laag en de naden goed afdichten met alutape om vocht- en condensproblemen te voorkomen. Deze worden namelijk vaak veroorzaakt door luchtlekken in de isolatieschil.

Schuin dak isoleren van buitenaf

Dakisolatie van buitenaf is vaak duurder. Vooral omdat het meer tijd kost en meer expertise vraagt dan het isoleren van binnenuit. Bij bestaande woningen moet u bijvoorbeeld de dakpannen eerst verwijderen. U heeft dus zelf enige kennis nodig over dakconstructies of u zult een professional moeten inschakelen.

Als u kiest voor het isoleren van een schuin dak van buitenaf zijn er verschillende mogelijkheden en materialen. 

Schuin dak isoleren met PIR-platen

1. Bestaand dakbeschot

Als u isolatieplaten aanbrengt op een bestaand dakbeschot kunt u eenvoudig en snel hoge isolatiewaarden bereiken. We spreken hierbij over de renovatie van een bestaand dakbeschot. Voorwaarde voor deze isolatie is dus dat er een dakbeschot is om de PIR renovatieplaten te dragen.
Met de PIR-renovatieplaten kunt u uw schuine dak slank isoleren met een extreem hoge isolatiewaarde. Deze PIR-platen zijn voorzien van drie stoftengels waarvan er één verspringend verlijmd is voor de overlap van de platen onderling.

Renovatieplaat met tengels

2. Zelfdragende dakplaten

Als u geen bestaand dakbeschot heeft kunt u uw schuine dak isoleren met zelfdragende dakplaten. De verschillende isolerende dakelementen kunt u direct aanbrengen op balklagen, muurplaten of gordingen. Bij De Isolatieshop werken we met de zelfdragende isolatieplaten van het merk Unilin (PIR) of met Kingspan Unidek (EPS).

Advies nodig over de beste isolatie van uw schuine dak?

Wilt u weten hoe u uw schuine dak het beste kunt isoleren en welke materialen u daarvoor kunt gebruiken? Neem dan contact met ons op, we adviseren u graag.