U bent hier:

Platdak isolatie

Warmte trekt omhoog en bij slecht geïsoleerde platte daken zorgt dit voor onnodig warmteverlies. Dit kunt u voorkomen door uw platte dak goed te isoleren. Voor het isoleren van een plat dak heeft u verschillende mogelijkheden. U kunt isoleren van binnenuit en van buitenaf. De termen die voor de isolatie van een plat dak vaak gebruikt worden zijn het koude dak, het warme dak en het omgekeerde dak. Deze termen vertellen iets over de plek waar de dakisolatie exact wordt aangebracht op uw platte dak.

Platdak isolatie: de mogelijkheden:

  1. Warm dak: De beste oplossing
  2. Koud dak: als u van binnenuit moet isoleren
  3. Omgekeerd dak: isoleren bovenop de dakbedekking
  4. Materialen

Warm dak: plat dak isoleren van buitenaf

Een plat dak van buitenaf isoleren gaat volgens de warme dak manier. Dit betekent dat het isolatiemateriaal aan de bovenkant van de dragende constructie van het platte dak komt. De isolatielaag krijgt een afdekking of waterkerende laag.

Het warme dak is veruit favoriet als het gaat om het isoleren van een plat dak. U loopt zo min mogelijk kans op vochtproblemen, scheuren en uitzettingen. Daarnaast is de isolatiewaarde van een warm dak optimaal, omdat deze het minst gevoelig is voor temperatuurschommelingen.

warm dak isolatie


Koud dak: plat dak isoleren van binnenuit

Een plat dak isoleren van buitenaf is helaas niet voor iedereen weggelegd. Als het om een plat dak op uw bestaande woning gaat, moet u het complete dak vervangen. Dat kost extra tijd en geld. Voor platte daken in bestaande woningen is het koude dak daarom nog steeds een veel gekozen isolatiemethode. Bij deze manier van isoleren, brengt u het isolatiemateriaal aan onder de dakbedekking en onder het dakbeschot.  

Het nadeel van een koud plat dak is dat u moet isoleren met open materiaal zoals minerale wol (glaswol of steenwol). Deze wollen hebben een lagere isolatiewaarde, waardoor u over het algemeen een dikkere laag isolatie moet aanbrengen. Daarnaast loopt u bij een koud dak meer kans op vochtproblemen, omdat ventilatie en condensatie meer aandacht nodig hebben bij de installatie en afwerking.

Plat dak isoleren van binnenuit


Omgekeerd dak: alternatief warm dak

Naast het warme dak en het koude dak is er nog een derde mogelijkheid voor de isolatie van een plat dak: het omgekeerde dak. Dit zijn de daken waarop grind, tegels of andere ballast ligt. Het omgekeerde dak is het beste te vergelijken met het warme dak. Alleen gebruikt u bij het omgekeerde dak de bestaande dakbedekking. Heeft u bijvoorbeeld een bitumen dakbedekking, dan is de bitumen uw waterdichte afdeklaag. Hier bovenop wordt het isolatiemateriaal (XPS Isolatie) aangebracht. Om de isolatie goed op haar plek te houden heeft u een laag ballast nodig, zoals grind, tegels, maar u kunt ook voor een houten afwerking kiezen. Omdat de bestaande dakbedekking kan blijven liggen, is het omgekeerde dak een populaire optie voor het eenvoudig isoleren van bestaande platte daken.

Materialen voor isolatie plat dak van buitenaf

Bent u gericht op zoek naar isolatiematerialen voor het isoleren van uw plat dak van buitenaf? Dan kunt u bij ons kiezen uit PIR met gebitumeerd glasvlies of Aluminium cachering, XPS of afschot PIR platen, maar ook voor het meer traditionele steenwol. Welke isolatie u het best voor uw dak kunt gebruiken, is afhankelijk van hoe u het dak gaat gebruiken en in hoeverre brandveiligheid, dampremming, duurzaamheid en geluidsisolatie een rol spelen. Steenwol bijvoorbeeld is akoestisch gezien een goed keus. PIR-isolatieplaten daarentegen kunnen een hoge isolatiewaarde behalen met een geringe dikte, terwijl XPS-isolatie nagenoeg geen water opneemt. Bent u op zoek naar dakisolatie waar het water goed van afstroomt, dan bieden onze afschot PIR-afschotplaten uitkomst.

pir afschotplaten


Materialen voor het isoleren van een plat dak van binnenuit

Wilt u het dak van binnenuit isoleren, dan bieden wij u de keus uit steenwol en glaswol. Twee voordelige isolatietypen die beide goede thermische en akoestische eigenschappen kennen. Ook zijn beiden brandveilig en kunnen ze snel verwerkt worden. Uw keus voor een van de twee soorten is van persoonlijke voorkeur afhankelijk.


Advies over materiaal voor isolatie van uw platte dak

Bij de isolatie van een plat dak is de keuze voor de juiste methode en het juiste materiaal zeer belangrijk. Wilt u weten waar en hoe u uw platte dak het beste kunt isoleren? We geven u graag advies over de juiste isolatiemethode en de beste materialen voor de isolatie van een plat dak. Neem contact met ons op en we helpen u bij het vinden van een goede en betaalbare oplossing.