U bent hier:

Het belang van een folie

Bij het isoleren van een woning wordt vrijwel meteen aan isolatiemateriaal gedacht, maar de bijbehorende folie is meestal bijzaak. Onterecht, want een Damp-open folie, Dampremmende folie of Klimaatfolie is een zeer belangrijk onderdeel van uw isolatieklus.

De keuze voor een verkeerde folie heeft ernstige gevolgen voor de conditie van uw woning. Een goede folie daarentegen doet wonderen. Het garandeert de isolatiewaarde van uw woning en het zorgt ervoor dat u jarenlang plezier heeft van uw isolatiemateriaal.

Bekijk de Damp-open folieDampremmende folie, Dampdichte folie of Klimaatfolie in onze webshop.

Folie voor vochtregulatie

Vocht in een woning ontstaat vaak door condensatie van de lucht. Dit gebeurt omdat de koude lucht van buiten in contact komt met de warme (vochtige) binnenlucht. Dit noemen we het dauwpunt. 

Het doel van het plaatsen van folie is om te voorkomen dat er vocht in het isolatiemateriaal komt. Uiteindelijk zal dat vocht namelijk de isolatiewaarde sterk verminderen en ook de constructie van uw woning aantasten. Denk hierbij aan vocht- en schimmelplekken. 

Vier soorten folie

Het kiezen van het juiste isolatiemateriaal is dus zeer belangrijk. Er zijn grofweg drie soorten folie te onderscheiden:

Dampremmende folie

Damp open folie

 

Damp-open folie

Een damp-open folie wordt aan de koude kant (de buitenzijde) geplaatst. De koude kant bevindt zich tussen de (dak)bedekking en het isolatiemateriaal. Een damp-open folie zorgt ervoor dat het eventuele vocht in de constructie een weg naar buiten vindt. Ook zorgt het ervoor dat er geen vocht van buitenaf binnenkomt. De voornaamste functie van deze folie is dus het droog houden van de isolatie. Hierdoor blijft het isolatiemateriaal in goede staat en behoudt het de isolatiewaarde.

Damp-open folie vs. Dampdoorlatende folie

Een damp-open folie wordt vaak verward met een dampdoorlatende folie. Hoewel beide aan de koude kant geplaatst worden, zit er wel degelijk verschil tussen beide. Dit verschil zit hem voornamelijk in de hoeveelheid waterdamp die de materialen doorlaten.
Een damp-open folie laat meer waterdamp door dan een dampdoorlatende folie. Dit is met name van belang in vochtige ruimtes zoals badkamers.

Weet u niet welke van deze twee folies u moet kiezen? Bij twijfel adviseren wij een damp-open folie, omdat deze meer waterdamp doorlaat. Liever persoonlijk advies? Bel onze experts voor gratis advies: 0316 330365.

>> Bekijk damp-open folie

Folie voorkomt schimmel in isolatiemateriaal
Folie voorkomt schimmel in isolatiemateriaal

Waar moet damp-open folie geplaatst worden?

Damp-open folie brengt u altijd aan de koude kant aan en dampremmende folie aan de warme kant. Laat de folie overlappen bij de naden om te voorkomen dat er alsnog vocht in de constructie trekt via de kieren. Om zeker te zijn van uw zaak doet u er ook verstandig aan de naden af te plakken met een goede tape. Bij damp-open folies wordt de O2stop transparant tape veel gebruikt, deze zorgt voor een wind- en waterdichte afsluiting. Bij dampremmende folie wordt vaak een aluminiumtape gebruikt.

Een damp-open folie aangebracht op een gevel

Een dampremmende folie

In tegenstelling tot een damp-open folie, wordt een damp-remmende folie aan de warme kant (binnenzijde) van de constructie geplaatst. De warme kant bevindt zich bij dakconstructies altijd onder het isolatiemateriaal. Bij gevels is dit aan de binnenkant. 

Een dampremmende folie gebruiken is niet altijd de beste keuze, want in sommige gevallen wordt het vocht door de folie ingesloten. Het gevolg is vocht en schimmel in de constructie van het gebouw. Een voorbeeld is wanneer het dak van een gebouw voorzien is van dakbedekking in de vorm van bitumen of EPDM. Alle materialen die vocht blokkeren kunnen een risico vormen, dus ook dunne laag purschuim of een eerder aangebrachte dampremmende folie onder dakpannen. 

Meer informatie over dampremmende folie

 

De gevolgen van het aanbrengen van een dampremmende laag 

Het aanbrengen van een dampremmende laag heeft tot doel het voorkomen van dauwpunten. Wanneer er tijdelijk een verhoogde dampproductie plaatsvindt in de ruimte onder het dak zal de hoeveelheid damp niet direct door de constructie heen naar buiten gediffundeerd worden. Deze wordt sterk afgeremd door de dampremmende laag ten gevolge van de hoge U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt). 

Het gevolg is een verhoogde dampconcentratie in de ruimte, dus ook een hogere RV (relatieve luchtvochtigheid) die een nadelige invloed heeft op de behaaglijkheid en mogelijkheden biedt voor schimmelvorming en aantasting van houtconstructies. Om deze reden moet de ruimte tijden en na de verhoogde dagproductie goed geventileerd worden tot alle overtollige damo verdwenen is.

Dampdichte folie

Moet er een extreem vochtige ruimte geïsoleerd worden, zoals een douchecel, badkamer of sauna? Dan is een dampdichte afwerking aan de binnenkant van de ruimte noodzakelijk. Dit soort vertrekken worden gekwalificeerd als klimaatklasse 3 of hoger. De uitdaging van het isoleren van dergelijke ruimtes is de grote hoeveelheid vocht. De dampspanning is namelijk vele malen hoger in deze vertrekken. Zou u met een dergelijke dampspanning voor een dampremmende laag kiezen, dan dringt de damp door de folie. Daarom is een dampdichte laag nodig. Breng dampdichte folie altijd aan de warme kant (meestal de binnenzijde) van de te isoleren laag aan. 

Wist u dat ... een dampdichte laag meestal uit PE-aluminium laminaat bestaat? Deze laag heeft een sd-waarde van meer dan 1500 m.  

Klimaatfolie: geschikt voor zomer en winter

Klimaatfolie

Klimaatfolie is een folie dat als dampremmer aan de binnenzijde (de warme zijde) van het isolatiemateriaal wordt aangebracht. Deze folie is een intelligente dampremmer. Bij een hogere luchtvochtigheid (zoals in de winter) werkt de folie dampremmend en wanneer er minder vocht in de lucht is (zoals in de zomer) laat het damp door. Dit zorgt voor een optimaal klimaat in uw woning.

Voorbeeld toepassing klimaatfolie

Wanneer is het verstandig om klimaatfolie te gebruiken? Bijvoorbeeld wanneer u uw dak wilt isoleren. Om houtrot te voorkomen is het belangrijk dat het vocht kan verdampen. Heeft de buitenzijde van uw dak een dampremmende laag (zoals bijvoorbeeld bitumen of een laagje PUR tussen de dakpannen en het dakbeschot) dan moet u aan de binnenzijde van het dak voor een klimaatfolie kiezen.

Dampremmend én dampdoorlatend

De meeste folies hebben één functie: het is een dampremmende of een dampdoorlatende folie. Er is hierbij slechts één zijde binnen de constructie waar het vocht mag verdampen. Het drogen van de constructie gaat langzaam, omdat er slechts aan één kant droging plaatsvindt. Wanneer u gebruik maakt van een klimaatfolie droogt de constructie sneller, omdat het zowel naar buiten als naar binnen kan drogen.

In de koudere maanden zorgt de klimaatfolie ervoor dat schimmel en houtrot voorkomen wordt dankzij een dampremmende werking. Of het nu zomer of winter is, de klimaatfolie zorgt ervoor dat uw woning optimaal ademend is.

 

Heeft u nog andere vragen over damp-open, dampdoorlatende, dampremmende, dampdichte of dampregulerende folies? Neem dan gerust contact met ons op voor een persoonlijk advies.


Isolatiefolie

Bent u opzoek naar isolatiefolie? Over de isolerende werking van isolatiefolie zijn de meningen verdeeld. De isolerende werking van bijvoorbeeld glaswol en PIR is door de jaren heen keer op keer bewezen, terwijl de experts het over de isolerende werking van isolatiefolie nog steeds niet eens zijn. Het plaatsen van isolatiefolie let bovendien heel nauw, omdat de isolerende laag 100% luchtdicht moet zijn om condensatie te voorkomen. De onduidelijke Rd-waarde (isolatiewaarde) en de risico's bij het plaatsen zijn voor ons redenen om traditionele isolatiematerialen te adviseren waarvan de werking bewezen is. Folies die u wel in onze webshop aantreft zijn radiatorfolie en vochtregulerende folie.