U bent hier:

Het belang van een folie

Vocht in een woning ontstaat vaak door condensatie van de lucht. Precies daar waar de koude lucht van buiten in contact komt met de warme (vochtige) lucht van binnen. Dit punt noemen we het dauwpunt. U kunt niet voorkomen dat deze condensatie plaatsvindt.

U kunt wél voorkomen dat het dauwpunt van deze condensatie zich in de constructie bevindt. Met een goed gekozen folie zorgt u namelijk voor de juiste vochtregulatie. Een verkeerde (of onjuist geplaatste) folie kan daarentegen grote schade veroorzaken aan het isolatiemateriaal en uw constructie. Wij leggen u graag uit waar u op moet letten.

Er zijn grofweg drie soorten folies te onderscheiden:

Damp-open folie

Damp-open folie wordt aan de koude kant (buitenzijde) geplaatst. De koude kant bevindt zich tussen de (dak)bedekking en het isolatiemateriaal. Een damp-open folie zorgt ervoor dat het eventuele vocht in de constructie een weg naar buiten vindt. Ook zorgt het ervoor dat er geen vocht van buitenaf binnenkomt. De voornaamste functie van deze folie is dus het droog houden van de isolatie. Hierdoor blijft het isolatiemateriaal in goede staat en behoudt het de isolatiewaarde.

Damp-open folies worden nog wel eens verward met dampdoorlatende folies. Hoewel beide aan de koude kant geplaatst worden, verschillen ze wel. Dit verschil zit hem voornamelijk in de hoeveelheid waterdamp die de materialen doorlaten. Een damp-open folie laat meer waterdamp door dan een dampdoorlatende folie. Dit is met name van belang in vochtige ruimtes als badkamers. Weet u niet welke van deze twee folies u moet kiezen? Dan adviseren wij een damp-open folie, omdat deze dus meer waterdamp doorlaat. Hierdoor wordt de condensatie beter gereguleerd.

>> Bekijk de damp-open folies

 

Breng een bouwfolie altijd op de juiste plek in de constructie aan

Wat is een dampremmende folie?

Een dampremmende of damp-dichte folie is een bouwfolie dat vocht buiten de constructie houdt. De folie zorgt ervoor dat vocht niet in uw constructie en/of isolatiemateriaal terecht kan komen. Hierdoor blijft de werking van uw isolatiemateriaal optimaal functioneren en wordt schimmel en houtrot voorkomen. U gebruikt de folie altijd aan de warme kant van het isolatiemateriaal.

In tegenstelling tot damp-open folies, worden dampremmende folies aan de warme kant (binnenzijde) van de constructie geplaatst. De warme kant bevindt zich bij dakconstructies altijd onder het isolatiemateriaal. Bij gevels is dit aan de binnenkant. Met een goede voorkomt u dat condensatie die van binnenuit plaatsvindt, in de constructie terecht komt. Condensatie van binnenuit ontstaat doordat wij in huis wassen, slapen en leven. 

Dampremmend of damp-open?

In tegenstelling tot damp-open folies, worden dampremmende folies aan de warme kant (binnenzijde) van de constructie geplaatst. De warme kant bevindt zich bij dakconstructies altijd onder het isolatiemateriaal. Bij gevels is dit aan de binnenkant. Met een goede dampremmende folie voorkomt u dat condensatie die van binnenuit plaatsvindt, in de constructie terecht komt. Condensatie van binnenuit ontstaat doordat wij in huis wassen, slapen en leven. 

Dampremmende folies worden nog wel eens verward met dampdichte folies. Er is echter wel een onderscheid te vinden in de verschillende eigenschappen. Een dampremmende folie houdt net zoveel damp tegen als een laag lucht van maximaal 100 meter. Wij verkopen o.a. Miofol 125 S dampremmende folie met een waarde van 87 (wat dus gelijk staat aan de dampremming van 87 meter lucht). Een dampdichte folie daarentegen houdt veel meer damp tegen, dit wordt daarom ook wel een dampscherm genoemd. De Miofol 125 AV folie heeft bijvoorbeeld een waarde van > 1500 (en is daardoor vergelijkbaar met meer dan 1500 meter lucht). Bij een dak- of gevel gebruikt u normaal gesproken een dampremmende folie.

Ook optrekkend vocht uit natte ruimtes kan met deze folie worden gereguleerd. In sommige ruimtes is de luchtvochtigheid hoger dan normaal, denk aan een sanitaire ruimte of zwembad. Het isolatiemateriaal kan dit vocht aantrekken met alle gevolgen van dien. Dit kunt u voorkomen door een dampdichte folie aan te brengen. 

>> Bekijk de dampremmende folies

Dampregulerende klimaatfolie

In bepaalde gevallen is het aanbrengen van een dampremmende folie af te raden. Bij sommige woningen is het dak namelijk voorzien van een dampremmende laag aan de buitenkant. Dit kan bijvoorbeeld een dakbedekking zijn in de vorm van bitumen of EPDM (veel toegepast bij een plat dak). Maar ook een dunne laag purschuim of een eerder (onjuist) aangebrachte dampremmende folie onder de dakpannen.

Als u in deze gevallen ook een dampremmende folie aan de binnenkant zou plaatsen, dan sluit u het vocht juist op. Controleer daarom vooraf goed of er zich een dampremmende laag aan de buitenkant bevindt. Is dit het geval, dan dient u een dampregulerende klimaatfolie aan de binnenkant te plaatsen. Deze folie houdt vocht tegen wanneer het nodig is en laat de constructie op andere momenten juist ademen om het vocht zo af te voeren.

Is er een damp-open-folie aangebracht aan de buitenkant, dan is er niets aan de hand en kunt u gewoon een dampremmende folie plaatsen aan de warme kant van de isolatie.

>> Bekijk de klimaatfolie

Folie aanbrengen

Damp-open folie brengt u altijd aan de koude kant aan en dampremmende folie aan de warme kant. Laat de folie altijd overlappen bij de naden om te voorkomen dat er alsnog vocht in de constructie trekt via de kieren. Om zeker te zijn van uw zaak doet u er ook verstandig aan de naden af te plakken met een goede tape. Bij damp-open folies wordt de O2stop transparant tape veel gebruikt, deze zorgt voor een wind- en waterdichte afsluiting. Bij dampremmende folie wordt vaak een aluminiumtape gebruikt.

Een damp-open folie aangebracht op een gevel

 

Heeft u nog andere vragen over damp-open, dampdoorlatende, dampremmende, dampdichte of dampregulerende folies? Neem dan gerust contact met ons op voor een persoonlijk advies.